Qualcomm narrar Google för att göra egna systemkretsar

Permalänk
Inaktiv

Vet inte hur framgångsrikt det faktiskt är att håna sina egna (föredetta) kunder för att man blivit dumpad.

Känns mest som ett illa genomtänkt exempel av Streisand-effekten måste jag säga, Qualcomm pekar ju själva ut att de blivit nesade vilket inte förefaller vare sig jätteproduktivt eller ens så värst smart måste jag tillstå. Nu är jag ju i och för sig inte ett miljardföretag, så kanske det är något här jag missar...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Vet inte hur framgångsrikt det faktiskt är att håna sina egna (föredetta) kunder för att man blivit dumpad.

Känns mest som ett illa genomtänkt exempel av Streisand-effekten måste jag säga, Qualcomm pekar ju själva ut att de blivit nesade vilket inte förefaller vare sig jätteproduktivt eller ens så värst smart måste jag tillstå. Nu är jag ju i och för sig inte ett miljardföretag, så kanske det är något här jag missar...

Det lär varken vara framgångsrikt eller särskilt moget. Nog för att man själv kan vara omogen ibland men att agera som en försmådd tolvåring skulle jag skämmas lite för. När ett megabolag gör det känner jag för att flytta till en annan planet.

Permalänk
Skrivet av kelthar:

Så får Google axla det ansvaret att hålla supporten kort!

Qualcomm stöder inte ens sina toppkretsar med kerneldrivers i mer än tre år. Hade det varit så hade Google visat framfötterna med att uppdatera sina toppmodeller längre än så men det har inte hänt. Google kanske har en del med detta att göra men eftersom Qualcomm mer eller mindre har monopol på Androidmobiler blir det svårt att tvinga dem att ändra sig när det gäller support på sina egna kretsar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Här vill jag faktiskt flika in med att den här versionen av Mocking SpongeBob är min meme

Det skulle nog tjäna på att förtydligas, för jag var knappast den enda som trodde att det var Qualcomms meme.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Skrivet av erikburk:

Älskar inte ni också när företag försöker vara relaterbara?

Geeks AB

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Buddaz112:

SweC missar som regel sådant i sina texter. Alltså nödvändig fakta.
Det som är problemet att det är TSMC och Samsung på processorn och Samsung eller Sony på kamera sidan. Att Qualcomm nu vill vifta med röd flagg så får de bara se hur det slutar.

Missar och missar, vi kan inte brodera ut våra texter hur mycket som helst. Nån gräns för hur mycket "nödvändig fakta" vi skriver måste finnas. Var gränsen går bedömer man som skribent alltid från fall till fall.

I vilka led tillverkning av kretsar sker är något vi skriver om mycket, ofta mer än en gång per dag, så det om något är etablerat bland merparten av våra medlemmar/läsare. Så det är något jag inte känner att vi måste ta upp precis varje gång vi skriver en nyhet om ex. en systemkrets.

Det finns alltid någon som inte vet eller har koll på kontext sen tidigare, då går jag mer än gärna in i kommentarsfältet och tydliggör.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Men snälla? Google har väl valt bort dem för att de tycker att de är för dåliga. De borde sätta sig vid det bildliga ritbordet istället för det bokstavliga. Om Qualcomm är lika dåliga på tt göra systemkretsar som de är på att göra roliga memes förstår jag varför google valde bort dem

Tycker detta är en trend hos de flesta techjättar, Man gör allt mera själv i sina produkter, stegvis gör man mera själv så som CPU, GPU, operativsystem, programvara, programmeringsspråk osv.

Permalänk
Medlem

Blir spännande att se hur marknaden utvecklas framöver och om Qualcomm tappar det grepp de haft om mobiltelefon marknaden som verkar sakta glida ur dess grepp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anders Andersson:

Tycker detta är en trend hos de flesta techjättar, Man gör allt mera själv i sina produkter, stegvis gör man mera själv så som CPU, GPU, operativsystem, programvara, programmeringsspråk osv.

Ja, har man resurserna och vet hur är det ju bara dumt att betala någon annan för jobbet om det inte blir som man vill ha det. Det är Naturligt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Skrivet av johanandersson:

"We've decided to make our own smartphone SoC instead of using Snapdragon"

Apple borde tweeta exakt detta 😂

Apple kan också tweeta i stort sett samma mot Intel

Visa signatur

Alienware 15R3, 7820HK, 16 GB DDR4 2667 MHz, 1080 Max-Q, 512 GB SSD + 1 TB 7200 RPM, 15.6" 120 Hz TN+WWA G-Sync, Killer 1550

Permalänk
Medlem

Historia återupprepar sig.

Undrar hur bra Qualcomm hade varit utan ARM's blueprints? -Icke existerande.

T.ex. Intel hånade Apple när de bytte till ARM. Med facit i hand så levererar de en vassare produkt till kunden utan Intel.

Styrkan med ARM är just där. Har du kapacitet att ta an ritningen och tillverka själv så behöver inte en färdig tillverkad Intel processor, styrkretsen och allt dikterat runtomkring dig.

Nu har jag absolut ingen koll på siffrorna men jämför att du betalar minst 80 dollar för ett sådan färdig Intel paket, kretskortet måste du ändå ta fram själv. Medan en motsvarande ARM lösning vill 80 cent i royalties för receptet förutsatt att du tillverkar själv chippen själv och det finns utrymme för både bättre vinstmarginaler och anpassa produkten till exakt det man behöver.

Trist med barnarbete som någon redan skrev.

Qualcomms representant har noll koll, de kanske borde prova Intel chip och Intel borde prova ARM baserat istället för att göra allt in-house? Intel har ju redan misslyckats rejält med att tillverkning in-house inte hänger med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pi:

Så snackades det när google assistenten inte fanns på svenska... vi fick assistenten, ingen pixel ändå. Google bryr sig inte om Sverige är slutsatsen.

Oddsen är låga att det inte blir någon Pixel i Sverige officiellt även i år. Men om de ska bli stora på mobiler någon gång behöver de nog öka antalet områden de säljer dem i.

Här är deras lista på var de säljer diverse hårdvara
https://support.google.com/store/answer/2462844?hl=en

Permalänk
Medlem
Skrivet av HackeR_54:

Apple kan också tweeta i stort sett samma mot Intel

Tvärtom va? Intel tweetar något liknande när Apple byter Intels processorer mot sin egna M1.

Eller om vi går tillbaka i tiden. IBM/Motorola tweetar (om Twitter hade funnits) när Apple byter från PowerPC till Intel.

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

Vad dillar skribenten på Sweclockers om? 🚩 står ordagrannt för "Red Flag". Dvs. Google kommer potentiellt kunna övervaka på hårdvarunivå utan opt-out. Skit samma att någon har en egen SoC, men vem är det egentligen som har egen SoC? Google. Läs tweeten:

We've decided to make our own smartphone SoC instead of using Snapdragon 🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩

Därefter vilken kvalité SoC:n kommer hålla? Om Google's egna Go programspråk är ett mått, så kommer SoC:n vara hobbyprojektkvalité.

Permalänk
Medlem

låter som kontot kanske blivit kapat ? varför skulle dom skämma ut sig så ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Här vill jag faktiskt flika in med att den här versionen av Mocking SpongeBob är min meme och att @gonace satte rätt betyg, till skillnad från @frong som har objektivt fel.

Svampbob Fyrkant äger förövrigt.

Nja fastnade inte för honom. Var för dryg. Men i detta fall att inte ha någon verklighetsanknytning till resten så,. JA.

De har ju inte så mycket kvar av marknaden. Alla går sin egen väg och de har inte vettiga 3g 4g 5g lösningar så inte konstigt att de är oroliga. Missförstå mig rätt. De har en massa bra produkter men det blir inte lätt om inte andra vill använda ens produkter. Då får man hitta en annan nisch.
Edit:
Betyder inte att det blir bra men det får vi se.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem

Det jag tycker är intressantast är att detta skickas från Qualcomms officiella konto och därmed är en del av deras Social Media Strategy (som ett bolag på 40 000+ anställda garanterat har). Det som ser ut som ett slarvigt skrivet inlägg är således en genomtänkt narrativ (oavsett om den är särskilt smart eller inte). Man har alltså bestämt sig för att ha en tonalitet på sociala medier som känns mer "personlig/ individuell" snarare än corporate och därför tillåter sig ett sånt här... larvigt inlägg.

Man kan ju undra om det är Trump och Musk som bidragit till att deras kommunikationsbyrå tycker att det är det nya svarta.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jOnÄTÄn:

Det är inte alltid så enkelt som att en krets blir vald för att den är bra. Mycket handlar nog om kostnad.
Microsoft och Sony valde ju knappast AMD till förra generationens konsoler (xbox one och ps4) för att de kretsarna var bra. Utan de var det bästa de kunde hitta som gick att få i den volymen och prislappen de eftersökte.

Nja, visst handlar det om många aspekter när man väljer krets, men det sammanlagda är ju vad som gör den bra för den applikationen. Sony och MS valde AMD för att det inte var ett val, det finns inga andra som uppnår kraven helt enkelt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nja, visst handlar det om många aspekter när man väljer krets, men det sammanlagda är ju vad som gör den bra för den applikationen. Sony och MS valde AMD för att det inte var ett val, det finns inga andra som uppnår kraven helt enkelt.

Fast vi fick även 4pro/onex mitt i generationen vilket tyder på att kretsarna i original konsolerna var för dåligt tilltagna. Tidigare har de ju nöjt sig med att krympa konsolerna.
Visst fanns det säkert bra grejer med valet. Men prestandan var inte en sådan punkt. Och det är främst det jag tänker på när man pratar om en CPU/gpu är bra eller ej i en spelmaskin.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av My2nd:

Jag missade säkert ett skämt, men barnarbete brukar sig alla teknikföretag sig av. Apple, Google, Samsung etc.

Han syftade på att tweeten var barnslig enligt mina beräkningar.

Visa signatur

Ryzen 7800X3D, be quiet! pure rock 2, RTX 4070 Ti Super, Corsair 32GB 6000MHz CL36, Corsair TX850M

Permalänk
Medlem

Jag sålde av stora delar av mina Qualcomm-aktier i går. Jag köpte dem när Apple släppte M1 och tänkte att Qualcomm skulle kunna göra nått liknande till Windows men än så länge har det varit hyfsat tyst på den fronten. Lite underligt tycker jag...

Permalänk
Datavetare
Skrivet av WIRN:

Jag sålde av stora delar av mina Qualcomm-aktier i går. Jag köpte dem när Apple släppte M1 och tänkte att Qualcomm skulle kunna göra nått liknande till Windows men än så länge har det varit hyfsat tyst på den fronten. Lite underligt tycker jag...

Qualcomm köpte ett företag vid namn Nuvia i början av detta år. Bl.a. jobbar en av huvud-arkitekterna (Gerard Williams) av Apples CPU-design numera hos Nuvia!

Nuvia består av en rad stjärnspelare på CPU-designmarknaden, så förväntningarna på deras första CPU är rätt ordentligt uppskruvade och de har inte gjort något för att mildra dessa förväntningar då de själv hintat om att man siktar på något som är ännu snabbare än Apples M1/M1X (eller om man menar M2/M2X då dessa kommer finnas alt. vara på väg ut när Qualcomm/Nuvia förväntas få ut sin första generation).

Första produkterna från Qualcomm/Nuvia förväntas komma ut under 2022

Är väl med skräckblandad förtjusning man kan se fram emot vad Qualcomm har att komma med. Superkul att något mer än Apple verkligen går efter absoluta high-end för ARM64. Men kanske skrämmande att det är Qualcomm, än mer om Arm affären går i stöpen och det inte heller blir någon direkt annan som tar upp kampen med Qualcomm där (Apple är inte en direkt konkurrent då de nu helt släppt stöd för andra system än sina egna)...

Blev lite fel i länkar...
Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Qualcomm köpte ett företag vid namn Nuvia i början av detta år. Bl.a. jobbar en av huvud-arkitekterna (Gerard Williams) av Apples CPU-design numera hos Nuvia!

Nuvia består av en rad stjärnspelare på CPU-designmarknaden, så förväntningarna på deras första CPU är rätt ordentligt uppskruvade och de har inte gjort något för att mildra dessa förväntningar då de själv hintat om att man siktar på något som är ännu snabbare än Apples M1/M1X (eller om man menar M2/M2X då dessa kommer finnas alt. vara på väg ut när Qualcomm/Nuvia förväntas få ut sin första generation).

Första produkterna från Qualcomm/Nuvia förväntas komma ut under 2022

Är väl med skräckblandad förtjusning man kan se fram emot vad Qualcomm har att komma med. Superkul att något mer än Apple verkligen går efter absoluta high-end för ARM64. Men kanske skrämmande att det är Qualcomm, än mer om Arm affären går i stöpen och det inte heller blir någon direkt annan som tar upp kampen med Qualcomm där (Apple är inte en direkt konkurrent då de nu helt släppt stöd för andra system än sina egna)...

Där ser man, hade jag helt missat, tack för updaten (kanske synd jag hann klicka på sälj-knappen...).

En annan sak som fick mig att sälja är att konkurrenten mediatek verkar ha sån medvind just nu.

Appropå tänkbara konkurrenter till en ev framtida highend-arm64-propp. Skulle inte nvidia el amd kunna kasta sig in i den leken...!?

Permalänk
Medlem

Satan vad pinsamt för Qualcom, gissar att den som slängde ut detta får ta ett snack med sina chefer. 🤣

Permalänk
Datavetare
Skrivet av WIRN:

Där ser man, hade jag helt missat, tack för updaten (kanske synd jag hann klicka på sälj-knappen...).

En annan sak som fick mig att sälja är att konkurrenten mediatek verkar ha sån medvind just nu.

Appropå tänkbara konkurrenter till en ev framtida highend-arm64-propp. Skulle inte nvidia el amd kunna kasta sig in i den leken...!?

Det händer faktiskt en hel del spännande på den fronten!

Finns rykte om att Microsoft och AMD jobbar på en ARM64 krets. Min gissning här är att det är Microsoft som jobbar på kretsen (de jobbar redan på ARM64 kretsar riktade mot datacenter), AMD kommer stå för GPU-delen (kretsen ryktas köra RDNA2) medan CPU-delen kommer från Arm i form av Cortex X1 (samt Cortex A710 och eventuellt 510 i "big.little" configuration).

På datacenterfronten händer än mer, AWS förväntas presentera Graviton 3 i slutet av året. Där kommer man endera köra med en egenutvecklad ARM64 design alt. så använder man Arms Neoverse N2 eller V1 (som båda presenterades i slutet av förra året).

Ampere Computing har precis släppt en uppdatering av deras 80-kärninga Neoverse N1 baserade krets, man har nu klämt in hela 128 kärnor (monolitisk design på TSMC 7 nm). Man jobbar på nästa ARM64 baserade mikroarkitektur som de själva utvecklar, likt Graviton 3 siktar man på "high-end".

Qualcomms/Nuvias krets får ändå anses vara den mest intressanta, ingen annan har ens rykten kring att kunna utmana Apple i prestanda per kärna. Om AMD/Microsoft verkligen jobbar på en Cortex X1 / RDNA2 krets kommer den CPU-mässigt nog stå sig riktigt bra mot existerande x86-kretsar från AMD/Intel inom segmentet bärbara, men Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple.

Enda rimliga orsaken att Nvidia vill köpa Arm lär vara att man vill pusha Cortex A/X, Neoverse N/V till absoluta high-end. Inte svårt att se varför Qualcomm helst ser att den affären inte blir av...

Förutom att göra riktigt bra modem för mobiler har Qualcomm länge haft en stor fördel om ARM64 på Windows någonsin skulle börja ta fart: deras GPU (Ardreno) kan till skillnad från Arms Mali hantera DirectX väl. Är därför Microsoft måste sammarbeta med AMD om de själva vill ta fram en ARM64 krets, nuvarande SQ1 krets använder Arm Cortex A76 + Qualcomm Ardreno och går man ifrån Qualcomm som partner här måste man hitta någon annan som kan göra GPU-delen då Arm Mali inte är ett vettigt val.

Har också börja röra sig lite runt RISC-V. Dels finns rykte om att Intel kikar på ett eventuellt uppköp av SiFive, vad som är mer eller mindre officiellt är att en av SiFive RISC-V kretsar kommer bli det första som Intel tillverkar på deras 7 nm process, det under 2022 (så nytt för Intel att inte börjar med mobile x86!).

Men mer spännande är Ventana Micro. Likt Nuvia är detta ett företag som sugit åt sig flera toppnamn från Apple, Intel och AMD. Likt Nuvia ryktas de jobba på något som ska sikta på absoluta high-end, men till skillnad från Nuvia använder denna RISC-V.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Har också börja röra sig lite runt RISC-V. Dels finns rykte om att Intel kikar på ett eventuellt uppköp av SiFive, vad som är mer eller mindre officiellt är att en av SiFive RISC-V kretsar kommer bli det första som Intel tillverkar på deras 7 nm process, det under 2022 (så nytt för Intel att inte börjar med mobile x86!).

Det låter rätt osannolikt, eftersom Intel inte har någon större marknad för dem än. Möjligen om det rör sig om en liten serie som inte tar någon kapacitet att tala om från deras 7nm. En slags test-körning med andra ord. För Intel gäller det att utnyttja ny bättre nod för produkter som drar in stora pengar och har stor marknadsandel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Det händer faktiskt en hel del spännande på den fronten!

Finns rykte om att Microsoft och AMD jobbar på en ARM64 krets. Min gissning här är att det är Microsoft som jobbar på kretsen (de jobbar redan på ARM64 kretsar riktade mot datacenter), AMD kommer stå för GPU-delen (kretsen ryktas köra RDNA2) medan CPU-delen kommer från Arm i form av Cortex X1 (samt Cortex A710 och eventuellt 510 i "big.little" configuration).

På datacenterfronten händer än mer, AWS förväntas presentera Graviton 3 i slutet av året. Där kommer man endera köra med en egenutvecklad ARM64 design alt. så använder man Arms Neoverse N2 eller V1 (som båda presenterades i slutet av förra året).

Ampere Computing har precis släppt en uppdatering av deras 80-kärninga Neoverse N1 baserade krets, man har nu klämt in hela 128 kärnor (monolitisk design på TSMC 7 nm). Man jobbar på nästa ARM64 baserade mikroarkitektur som de själva utvecklar, likt Graviton 3 siktar man på "high-end".

Qualcomms/Nuvias krets får ändå anses vara den mest intressanta, ingen annan har ens rykten kring att kunna utmana Apple i prestanda per kärna. Om AMD/Microsoft verkligen jobbar på en Cortex X1 / RDNA2 krets kommer den CPU-mässigt nog stå sig riktigt bra mot existerande x86-kretsar från AMD/Intel inom segmentet bärbara, men Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple.

Enda rimliga orsaken att Nvidia vill köpa Arm lär vara att man vill pusha Cortex A/X, Neoverse N/V till absoluta high-end. Inte svårt att se varför Qualcomm helst ser att den affären inte blir av...

Förutom att göra riktigt bra modem för mobiler har Qualcomm länge haft en stor fördel om ARM64 på Windows någonsin skulle börja ta fart: deras GPU (Ardreno) kan till skillnad från Arms Mali hantera DirectX väl. Är därför Microsoft måste sammarbeta med AMD om de själva vill ta fram en ARM64 krets, nuvarande SQ1 krets använder Arm Cortex A76 + Qualcomm Ardreno och går man ifrån Qualcomm som partner här måste man hitta någon annan som kan göra GPU-delen då Arm Mali inte är ett vettigt val.

Har också börja röra sig lite runt RISC-V. Dels finns rykte om att Intel kikar på ett eventuellt uppköp av SiFive, vad som är mer eller mindre officiellt är att en av SiFive RISC-V kretsar kommer bli det första som Intel tillverkar på deras 7 nm process, det under 2022 (så nytt för Intel att inte börjar med mobile x86!).

Men mer spännande är Ventana Micro. Likt Nuvia är detta ett företag som sugit åt sig flera toppnamn från Apple, Intel och AMD. Likt Nuvia ryktas de jobba på något som ska sikta på absoluta high-end, men till skillnad från Nuvia använder denna RISC-V.

Tack för mycket matnyttig info och intressanta synpunkter.

3 grejer jag reagerade på:

1. Du skriver att "Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple". M1 är ju baserat på arm, så där tappade du mig...

2. Ytterligare en viktig anledning till att nvidia önskar köpa arm lär väl vara att då får alla företag som vill använda arm betala licenspengar till nvidia , eller?

3. Du skriver att Ventana Micro är spännande men är inte problemet med RISC-V att Windows el android inte är portar till RISC-V. Iaf borde det vara ett stort problem i närtid, eller hur tänker du...?

Permalänk
Medlem
Skrivet av WIRN:

1. Du skriver att "Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple". M1 är ju baserat på arm, så där tappade du mig...

Apple använder inte ARM:s referensdesign, utan har utvecklat sin egna CPU som använder ARM:s ISA. Och Apple ligger nog något år före i prestanda och prestanda/watt jämfört med ARM:s egna cpu-implementation, om man tex jämför Cortex X1 och Apples M1.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av WIRN:

Tack för mycket matnyttig info och intressanta synpunkter.

3 grejer jag reagerade på:

1. Du skriver att "Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple". M1 är ju baserat på arm, så där tappade du mig...

2. Ytterligare en viktig anledning till att nvidia önskar köpa arm lär väl vara att då får alla företag som vill använda arm betala licenspengar till nvidia , eller?

3. Du skriver att Ventana Micro är spännande men är inte problemet med RISC-V att Windows el android inte är portar till RISC-V. Iaf borde det vara ett stort problem i närtid, eller hur tänker du...?

1. @jaqob förklarade den. Prestanda hos Snapdragon 888 och Exynos 2100, som båda har en Cortex X1 kärna, ligger närmast Apple A12 som nu är ~3 år gammal. Finns ingen krets som använder Cortex X2 än (lanserades maj 2021), den ska enligt Arm vara ~18 % snabbare än X1 vilket lägger den i nivå med A13.

2. det kommer rätt ofta upp i trådarna om Nvidia/Arm affären. Men hur relevant känns det givet att Arm faktiskt inte är i närheten så lönsamt många verkar tro? Senaste siffrorna jag hittar där Softbank beskriver Arms finanser pekar på en i sammanhanget rätt medioker vinst på lite över 200 miljoner USD på helåret. Skrev tidigare att det tar Intel två veckor att dra ihop det, hade kollar rejält fel. Det tar Nvidia något mindre än två veckor (de gjorde ~1,4 miljarder USD i vinst senaste kvartalet) att dra ihop den vinsten, det tar Intel ett par dagar (vinsten var ~5,1 miljarder USD senaste kvartalet)!

Den som är beredd att lägga $40 miljarder USD på att köpa Arm bör undersöka skallen om man köper det för inkomster från licensavgifter. Tar nästan 200 år att få igen den investeringen med nuvarande siffror. Enda rimliga orsaken att köpa Arm är för att primärt kunna accelerera utvecklingen av mikroarkitekturerna hos Cortex A/X samt (nog viktigare i Nvidias fall) Neoverse N/V.

Fast det kan inte vara nog, är man bara ute efter det är det väsentligt billigare att göra vad Qualcomm gjorde och köpa ett företag som har en riktigt lovande mikroarkitektur på gång. Nvidia har själva försökt designa ett gäng mikroarkitekturer som alla kört 32-bit Arm eller ARM64, det har gått rätt uselt så de behöver ett betydligt bättre team!

Så dels vill man ha Arms team som designar mikroarkitekturer, de har visat att med de FoU-resurser som Softbank givit dem har de tagit sig in i "high-end".

Men dels lär en köpare se ett mervärde i att också kontrollera hur ARM64 utvecklas framåt. Mycket pekar på att grunden i ARM64 är rätt mycket ett beställningsjobb från Apple, i positiv bemärkelse givet hur extremt bra ISA det blev. Nyligen gjordes en riktigt stor uppgradering av ISA i ARMv9, där tillkom bl.a. SVE2 som är en vidareutveckling av SVE, som i sin tur är något Arm utvecklat ihop med Fujitsu specifikt för HPC. Det går uppenbarligen att sammarbeta med Arm, fast det är i grunden bara Arm som egentligen kan styra över vad som går in i deras ISA så den som äger Arm kontrollerar helt riktningen för ISA. Tror den delen också är något Nvidia vill åt.

3. Android är redan portat till RISC-V, men givet att allt Android-relaterat i praktiken kör på 32-bit Arm eller ARM64 gör att det helt klart finns en tröskel här.

I fallet Ventana Micro så siktar de på datacenter, både Android och Windows är i praktiken irrelevanta där. Linux stödjer redan RISC-V, men stödet är idag inte alls lika moget som för ARM64 och x86_64. Just mognadsgraden är största hindret, Apple hade aldrig kunnat göra sin switch till ARM64 så snabbt och smidigt som det ändå gått om de tagit något annat än ARM64, det specifikt då inget annat än ARM64 är i nivå med x86_64 vad det gäller mognad idag.

ARM64 och RISC-V har bättre potential än x86_64 då båda specifik designades för att vara enkla att skapa effektiva kompilatorer och effektiva run-times. Men någon måste trots allt lägga resurserna så jobbet blir gjort, i fallet ARM64 har Arm dragit ett rejält lass men det underlättar en del att ha Apple med på tåget givet deras nästan oändliga skattkista!

Rent krasst vet vi nuläget inte ens om det går att göra lika snabba kretsar mer RISC-V som med ARM64. Vi vet det först när någon faktiskt gjort en krets som visar att det är möjligt alt. försök att göra sådana kretsar belyser svagheter i ISA som kan förklara varför det inte är möjligt.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

@Yoshman
Nvidia lär inte köpa ARM för att kunna tjäna massa pengar. Precis som du nämner så har ARM en väldigt liten vinst. Jag har för mig jag tog upp det tidigare någon gång också. Vilket är konstigt när man tänker på hur dominerande arkitekturen är i mobiltelefoner. Det är nog snarare så att de planerar att kunna styra utvecklingen som du också säger. I framtiden ha en CPU/GPU kombo som blir svårslagen i t.ex. HPC-lösningar. Nvidia har redan nätverk och I/O, sedan uppköpet av Mellanox och andra. Precis som med Apple handlar det om att kunna ha en komplett lösning där allt är Nvidia-komponenter och Nvidia-mjukvara.