Snabbkoll: Har du testat Linux på desktop?

Permalänk
Medlem

Använde Ubuntu 21.10 härom dan, Firefox kraschade. Snap systemet ger också tråkigt lång start för program.
Annars funkar det väl hjälpligt iaf, inte sån grym screen-tear längre men den är fortfarande där.

Permalänk

Har kört linux sen 2004, ibörjan växlade jag mellan ubuntu, Linux Mint, Open Suse osv men sen något år använder jag Garuda Linux, fungerar utan problem på min burk, jag spelar inte men har gjort det tidigare på burken.

Permalänk
Medlem

Jag testade Linux på desktop för första gången runt 2001-2002. Nu för tiden använder jag Windows som huvudsaklig desktop, men det körs under Linux/KVM. Är smidigt att kunna köra LVM RAID och kunna ta LVM snapshots på Windows-disken till exempel. Prestandan är i princip oförändrad mot native, typ 2% förlust i ren CPU-prestanda. Grafikkortet allokeras direkt till Windows via PCI passthrough.

Permalänk
Medlem

Mjo ett par gånger mot äldre hårdvara. Blev tyvärr inte någon fullträff någon av gångerna. Använder för mycket kommersiell mjukvara och har lite för lite tålamod för att göra ett seriöst försök.

Nästa gång filservern renoveras kanske man gör ett försök däremot.

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem

Många kommentarer här bevisar hur svårt det är att lära en gammal hund sitta.

Och, nej, det kanske inte är nödvändigt att lära en gammal hund sitta.

... men tänk om den gamla hunden släpps fri om den lär sig att sitta?

Visa signatur

"Trying is the first step to failure." - Homer Simpson

Permalänk
Medlem

Kör Kubuntu på laptopen jag använder just nu, men på stationära är det fortfarande Windows.
På jobb så har jag en stationär med Kubuntu LTS men dualbootar Windows, utöver den nerlåsta laptopen.

Visa signatur

Speldator - X570 | 5900X | 32GB 3600 CL16 | 4090 | 2TB 980 Pro | Win 11 Pro
Server - 3700X | 32GB | 7x5TB RAID-Z2 | TrueNAS

Permalänk
Medlem

Många gånger. Har alltid en linuxdist installerade nånstans, av praktiska skäl. Till och från får jag ett ryck och försöker köra Linux lite mer seriöst. Landar dock ofta i att jag tydligen har en för gammal och sopig dator med grafikkort utan vettigt stöd, och att jag fortsätter använda främst MacOS tills vidare. Skulle tro att jag kör MacOS 90% av tiden, Windows 9% av tiden och Linux 0.9% av tiden...uppskattning bara.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk

Började köra Ubuntu 20.04 sommaren -20 på en av mina bärbara men bytte snabbt till Linux mint. GIllar dock varken skrivborden Gnome eller Cinnamon/MATE så körde in Kubuntu istället med KDE Plasma som jag tycker om väldigt mycket. Vet man kan byta skrivbord utan större problem men orkade inte lära mig hur man byter skrivbord och att instalera en LInux disto går nästan lite för fort :). När jag i Januari i år uppgraderade min döda stationära så körde jag in Manjaro LInux med Xfce som skrivbord och är så otroligt nöjd. Allt bara funkar, visst så dyker det upp lite småproblem men oftast är det ganska lätt att fixa då dokumentationen för Arch/Manjaro är riktigt bra. Visst så finns det också några spel jag inte kan köra men det stör mig inte så mycket då det finns mängder med andra spel jag KAN köra och mer spel kommer hela tiden. Visst är LibreOffice är inte MSOffice men det funkar bra nog för min vardagliga användning av mina datorer. Så nu har jag två bärbara och en stationär som kör linux som enda OS och ser inte någon anledning alls att gå tillbaka till Windows (helsike, funderade på att byta till Linux redan när Win XP slutade att få support).

Visa signatur

Låda: Fractal Design Torrent PSU:Corsair RM 1000x Moderkort: Asus ROG Strix B550-F. CPU: Ryzen 5 5600X @Stock. Minne: DDR4-3600 mhz. GPU: PowerColor Radeon Rx 7900 XTX Limited. Skärm: Samsung Odyssey G9. OS: Manjaro.

Permalänk
Medlem

Windows på både hemdatorerna och jobbedatorn.

Men kör VM på jobbdatorn med Oracle Linux (och tidigare versioner av vårt system använder Suse).
Har dual bootat bl.a. Ubuntu på tidigare dator.
Universitetsdatorerna körde också Linux, minns ej vilken distro.
Kört Knoppix från CD för felsökning, och TinyLinux/Slax från USB (för att testa som felsöknings-OS, aldrig behövt använda dem dock).

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem

Ja men faller alltid tillbaka till Windows av någon anledning. Finns inga applikationer jag saknar på den plattformen.

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

Linux är mitt primära OS på desktop (och server).

2017 byggde jag ny speldator senast. Tanken var att bygga en renodlad windowsdator med windows 10. Men gång på gång gjorde Windows 10 mig arg. Inställningar jag ställde in nollställdes mellan uppdateringar. Defaultprogram för filändelser ändrades. Microsoftprogramvara tvångsinstallerades trots att jag tagit bort den. Varningar som jag stängt av återkom regelbundet. Trots att jag stängt av telemetrin skulle uppdatering efter uppdatering fråga om jag ville slå på den. Det var tjatande om microsoftkonto. Det var tvångsmässiga omstarter. Till slut blev det bara för mycket, nu räcker det.

Installerade Ubuntu på en egen nvme-disk och lämnade Windows-installationen kvar. Istället för att bry mig om att göra en riktig dualboot ställer jag boot-enhet vid uppstart. Trodde att jag snabbt skulle få nog av Linux och hoppa tillbaka till Windows, men istället blev jag positivt överraskad.

Steam var simpelt att installera och nästan alla spel jag kör fungerade utmärkt genom Proton. T ex Rocket League, csgo, Factorio, Into the Breach, FTL, Valheim, Wasteland 2/3, Rimworld. Jag fortsatte och installerade Epic (genom Lutris) och även där fungerade Snowrunner, det enda spelet hos Epic som jag bryr mig om.

I övrigt är saker sig ganska likt. Mycket programvara jag använder finns redan till båda OS och beter sig likadant, t ex VLC, Kodi, Firefox, Slack, Discord, Transmission, Audacity, GIMP, Java Minecraft och Calibre.

Visst händer det att jag stöter på något spel, programvara eller enhet som kräver windows. Men jag kan ärligt säga att jag aldrig saknar operativsystemet Windows. Om något är jag frustrerad över att behöva starta Windows bara för att flasha/konfigurera en enhet eller spela spel med någon komplex DRM/Anticheat.

Skrivet av SCORPIUS:

Vilka programvaror som ni använder är gratis och var hittar ni dom?

Vad är det för funktionalitet du har behov av? Vad är det för saker du brukar göra med datorn som du inte vet vilket program du ska göra samma med i Linux?
Jag höll mig till mycket gratis programvaror redan som Windows-användare, så det mesta jag använder kunde jag fortsätta använda på precis samma sätt med Linux.

Var jag hittar programvaran till Linux? Utgå alltid från pakethanteraren. Då jag kör Ubuntu så börjar jag med att leta efter programvaran i pakethanteraren apt. Finns den inte där tittar jag i Ubuntu Software. Finns den inte där heller så söker jag upp hemsidan för programvaran och följer instruktionerna för att installera.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Det är nog mer än 5 år sen som jag gick över till Linux på desktop, med Arch. Hade kunnat tänka mig att testa Void Linux också, men det känns mest som en sidegrade och väldigt likt Arch överlag. Har haft otroligt mycket mindre problem med datorn sen bytet till Linux. Det är klart att en del saker har bättre stöd på Windows fortfarande, jag har dualboot kvar för ett fåtal spel och CAD-program, men det är också allt, resten kör jag fri mjukvara till.

Skrivet av enterthewoid:

Har testat köra olika Linux distros nu som då genom åren men det fallerar alltid på samma punkt, finns inte tillräckligt bra professionella video(lager baserad) och bild editerings program. T.ex Affinity Photo är ljusår bättre än Gimp och Kdenlive, Openshot etc. är urdåliga.

Har du testat DaVinci Resolve för video?

Skrivet av cresoll:

Dessutom tvivlar jag på säkerhet. Ett OS blir inte mer säkert än vad antiviruset/brandväggen kan leverera för skydd, automatiskt efter installation. Det ska vara lika enkelt att hantera som på Windows.
Den dagen Linux och dess inbyggda program överträffar Windows mångfald och enkelhet, kommer jag dagligen att använda det . Under alla år som persondatorn funnits så har inte gratisprogram hållit ovannämnda kvalitetsmått. Helt enkelt -Money makes the world go round!

Att nämna Linux och Windows i samma kontext och ifrågasätta Linux säkerhet i jämförelse är inte riktigt i linje med verkligheten. Linux är ett avsevärt mycket säkrare OS än Windows, och det har inte bara med antivirus eller brandvägg att göra.

Linux har inte heller några särskilda "inbyggda program" om man inte avser core utilities som finns i närmast alla terminalmiljöer. Hur bra program har Windows inbyggt egentligen - paint, kalkylatorn och notepad? Man kan även argumentera för att program är mycket enklare att hantera på Linux med pakethanterare än vad det är på Windows då du ska ut på nätet och leta efter .exe-filer, ofta utan möjlighet att verifiera källan, där kan man igen fundera på hur säkert det är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sniglom:

2017 byggde jag ny speldator senast. Tanken var att bygga en renodlad windowsdator med windows 10. Men gång på gång gjorde Windows 10 mig arg. Inställningar jag ställde in nollställdes mellan uppdateringar. Defaultprogram för filändelser ändrades. Microsoftprogramvara tvångsinstallerades trots att jag tagit bort den. Varningar som jag stängt av återkom regelbundet. Trots att jag stängt av telemetrin skulle uppdatering efter uppdatering fråga om jag ville slå på den. Det var tjatande om microsoftkonto. Det var tvångsmässiga omstarter. Till slut blev det bara för mycket, nu räcker det.

Det här var som att få mina egna erfarenheter återberättade för mig av en tredje person

Minns hur jag satt nån kväll och grejade med nåt och så krävde datorn omstart och jag blev sittande med dom där snurrande prickarna i över 30 minuter för tusende gången, det var droppen som fick bägaren att rinna över och precis som du så längtar jag verkligen inte tillbaka. Hoppas endast på att det kommer mer och mer mjukvarustöd till Linux så att fler kan uppleva hur det är att ha ett OS som man själv har kontroll över.

Permalänk
Medlem

Datorn är min hobby så linux är en självklarhet med all den variation som finns och mycket nytt att testa. Sen gär windows mig mest irreterad varje gång jag installerar det nuförtiden, förra helgen testade jag igen för att testa om spelen gick fortare. Men spelet jag spelade just nu var bugggigt som tusan i windows såg ut som att jag aktiverat hdr på ett icke hdr spel, färgerna var urblekta och allt var suddigt, sen var prestandan den samma som i linux, sen krashade windows ett par gånger med bluescreen. Så jag är tillbaka till linux, orkar inte tjafsa med windows, alldeles för buggigt, och sällan lika lätt att fixa problemen som det är i linux. Och jag har en 4k skärm, windows ligger fortfarande långt efter i hidpi skalning fast dom hade blivit bättre än sist jag testade, fonterna såg lite skarpare ut.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem

Jag har använt Linux sedan 90-talet och kommit fram till att det gentoo som är bäst för den som är intresserad av att allt byggs i den egna datorn. Arch-Linux håller också hög klass men stöder inte mina gamla datorer längre.

Permalänk
Medlem

Installerade det med hopp om att köra det på datorn jag byggde ihop i augusti, men det fallerade på massa smågrejer som var allmänt krångliga att fixa, samt att det fortfarande inte verkar finnas nån tillräckligt stabil lösning för att köra Photoshop under Linux. Får vänta några år till innan jag testar igen, för jag vill ju egentligen bort från Windows.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SCORPIUS:

Vilka programvaror som ni använder är gratis och var hittar ni dom?

Jag såg din fråga i den andra tråden, men helt ärligt förstod jag den inte riktigt.
Vilka programvaror använder vi? Det är vääääldigt många för att lista rakt upp och ner, är det något specifikt syfte du undrar över? Typ bildbehandling?
Det är väldigt mycket open source programvaror som används på Linux, eftersom det finns en annan programvarukultur. Och generellt brukar open source oftast vara gratis. Men inte alltid.
Programvaror på Linux brukar generellt hämtas genom distrobutionens repository. Det är enkelt förklarat en "app Store" i varje distribution du väljer. Detta var vanligt långt innan Apple och Google släppte sina varianter.

Jag hoppas jag har besvarat din fråga.

Permalänk
Medlem

Jag höll på att testa en hel del någon månad sedan.
Dem flesta distros åkte in och ut och jag hade diverse problem med alla som verkar varit kopplade till mitt grafikkort (nvidia).
Men bäst har faktiskt Manjaro varit. Minst Gnome buggar i den iaf så jag har stannat på den.
Har en windows installation med Ghost Recon Wildlands på en separat disk som jag inte fick att lira i linux.
Dock så har jag inte använt den ännu.

Tror jag har lämnat Windows för gott nu efter så många år. Trött på allt tjatande om att använda dittan och dattan
och alla notiser som poppar upp höger och vänster.
Konfiguration av datorn som ska slutföras lite då och då. Som inte ens konfigurerar något utan
försöker pracka på en MS Office. Vad är det för konfiguration undrar man.
Man får spendera en hel del tid på att klicka bort skit som man inte vill ha.

Ju mer dem tjatar desto mer användare kommer dem att tappa.

Permalänk
Konsolpleb 🕹

Testat hemma med jämna mellanrum sedan 1999.
Använt på heltid på jobbet tidigare under ca två år.

Ser dock ingen poäng med det för just mig och mina behov. Roligt att pilla med dock!

Visa signatur

240p är livet

Permalänk
Medlem

Jag har helt gått över till EndeavourOS sedan augusti och i nuläget finns det inget som får mig att vilja gå tillbaka till Windows.

Spelar väldigt sällan och vill jag väl spela något kollar jag ProtonDB och Lutris först. Läser folks recensioner och är det för många som upplever problem så struntar jag helt enkelt i det spelet.

Timeshift är ovärderligt om man vill testa något nytt t.ex ett nytt DE eller något. Gör en återställningspunkt i Timeshift och installera det man behöver, blir man inte nöjd återställer man bara till hur det var innan. Gör även automatiska backuper vid varje boot som sparas i 7 dagar ifall något skulle gå fel av misstag.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D • ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi • Noctua NH-D15
XFX Radeon RX 6950 XT Speedster MERC 319 • MSI Optix MAG271CQR • Dell UltraSharp U2515H
G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 • WD Black SN750 NVMe SSD 1 TB • Crucial P3 Plus NVMe SSD 1 TB
Phanteks P600S • ASUS TUF Gaming 850W Gold • Logitech Craft Keyboard • Logitech MX Master 3

Permalänk

Speldatorn har kört någon variant av Linux som enda operativsystem i många år. På jobbet har det varit Mac sedan 2010, men med nya ägare i firman blir det regression till Windows på jobbdatorn ett tag framöver när min nuvarande maskin inte längre håller måttet. Min privata laptop är en Mac; vet faktiskt inte vilken av maskinerna jag sitter mest med just nu..

Permalänk
Medlem

Har lång erfarenhet av Linux för server och utveckling och har gjort ett antal försök (med flera distributioner) att köra det primärt även för gaming. Senast var nog när steamos var nytt..ish. Men fick inte känslan av det var tillräckligt redo än.

Men, har följt framstegen med proton de senaste åren och tänker dessutom att steamdeck kommer hjälpa till med utbud, kompatibilitet och prestanda.

Så, när det inhandlades en ny SSD nyligen kändes det motiverat att göra ett nytt försök. Kör Arch för att få full koll vad som finns i systemet och hur allt är konfigurerat. Har inte testat jättemycket än men det ser lovande ut. Skrattade lite när en kompis nämnde att AoE IV inte ville starta i Windows 11 för honom medan jag fick igång det direkt i Steam/proton.

Kommer dock behålla Windows 10 på den gamla disken tills vidare men har inte bootat in dit än så länge.

AoE-tidbit.
Permalänk
Avstängd

Enda alternativa OS jag har testat är BeOS

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem

Har kört dual boot lite från och till men oftast varit något jag ej fått att fungera. Oftast något spel är rätt länge sen jag testat före Steam kom till Linux. Har det dock på en laptop som saknar win licens samt en annan laptop som hade vista. Där har det fungerat bra tycker jag. Linux Mint använder jag oftast.

Permalänk
Medlem

Jag vet inte hur jag ska rösta i den här omröstningen.

Jag har kört Linux Mint på en dator sedan Linux Mint 17. Men samtidigt så använder jag Windows på den dator som jag använder mest och som jag spelar med.

Permalänk
Skrivet av cresoll:

Jag har testat Linux men det saknas enkelhet samtidigt som jag vill ha utbyggbarhet (installera program. ny hårdvara).

Det är bara vad man är van vid. När jag med huvudsaklig erfarenhet av olika Unixsystem det senaste decenniet försöker få till något på ett Windowsskrivbord förundras jag alltid över hur något så svårt och opedagogiskt upplagt kunnat behålla en så stor del av marknaden. Svaret är naturligtvis att det brukade vara ännu värre (DOS och Windows pre-NT4), men man har varit bakåtkompatibla och därmed kunnat behålla de stora företagen.
Vill man ha utbyggbarhet och verklig enkelhet - dvs att man kan få till vad som helst - så är det troligen just ett Linuxsystem du vill ha. Vill du "bara" ha ett system som gör det mesta rätt och aldrig går i vägen för dig - och är beredd att betala för det - så vill du troligen ha en Mac.

Skrivet av cresoll:

Dessutom tvivlar jag på säkerhet. Ett OS blir inte mer säkert än vad antiviruset/brandväggen kan leverera för skydd, automatiskt efter installation. Det ska vara lika enkelt att hantera som på Windows.

Helt fel. Ett systems säkerhet beror till oerhört stor del av dess angreppsyta. Vi som måste patcha Windowsservrar varje månad betalar fortfarande priset för "enkelheten" som Microsoft introducerade genom vansinniga beslut i sin systemhierarki, där en angripare kan ta över ett system med ett Word- eller PDF-dokument, eller - som vi erfor flera månader i rad i somras - genom att lägga till en skrivare på "fel" sätt.
Ett system som inte kommer förinstallerat med tjänster du kan nå över nätverket är oändligt mycket säkrare än ett system som har en förkonfigurerad brandvägg. Ett system som inte automatiskt försöker exekvera vad tusan som helst i alldeles för högt privilegierad kontext är oändligt mycket säkrare än ett system som kommer med antimalwareprogramvara. (EDIT: Antimalwareprogramvara är i sig ett säkerhetsproblem om den inte är välskriven eftersom den av nödvändighet måste gå i privilegierat läge: Det var inte länge sen Microsoft tätade ett riktigt allvarligt hål i Defender också.)
Exemplen du gav är spackel ovanpå gapande hål, inte tecken på ett säkert system.

Permalänk
Medlem

Ja, jag har försök 2-3 gånger med 4-5 års mellanrum. Varje gång faller det på tre saker:
a) Vid en clean installation saknas massvis med funktionalitet (mjukvara) som jag anser är ett måste i ett OS. Linux Mint har tagit några små steg i rätt riktning, men känns fortfarande snålt.
b) Att hitta och installera rätt mjukvara är lättare sagt än gjort. Var- och varannan gång man laddar ner något finns beroenden till andra bibliotek som måste laddas ner, vilka i sin tur inte är kompatibla med just den dist man kör, osv. Fragmenteringen tycks enorm.
c) Viktiga standard-program som jag använder dagligen saknas helt. Microsoft Office och Photoshop, för att nämna två. För att inte tala om alla spel.

Det må finnas många problem med Windows, men jag kommer nog aldrig att migrera. Nöjer mig med att dyka ner i Linux-vattnet emellanåt för att se vad som hänt.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sedan ärligt talat upplever jag inte linux som mer stabilt på en klient inte ens vmware upplever jag fungera lika bra.

Det man syftar på när man prisar stabiliteten hos Linux är väl främst kärnan? X är väl i jämförelse inte alls särskilt imponerande, men när det kraschar behöver man sällan starta om hela systemet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elgot:

Det man syftar på när man prisar stabiliteten hos Linux är väl främst kärnan? X är väl i jämförelse inte alls särskilt imponerande, men när det kraschar behöver man sällan starta om hela systemet.

Väldigt mycket beror på klienten också. Jag skulle säga att om du kör t.ex. Debian, Ubuntu LTS, RedHat/CentOS t.ex. så är Linux att betrakta som extremt stabilt. Kör du nån bleeding edge rolling release typ Arch och liknande - not so much.

Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av osgorth:

Väldigt mycket beror på klienten också. Jag skulle säga att om du kör t.ex. Debian, Ubuntu LTS, RedHat/CentOS t.ex. så är Linux att betrakta som extremt stabilt. Kör du nån bleeding edge rolling release typ Arch och liknande - not so much.

Jag kör LTS-Ubuntu en hel del och jag säger inte att det är instabilt, men det händer ju att man inte lyckas väcka en bärbar dator ut viloläge eller komma ifrån låsskärmen när man försöker logga in på morgonen. Inte ofta, men enstaka gånger i månaden kanske.