Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Medlem

Jag köpte också en sous vide förra året och har använt den flitigt sedan dess. En anledning till det är att jag tidigt gick med i facebookgruppen "Sous Vide Sverige" där det utöver massa inlägg med maträtter som folk lagar även går att söka exakt temperatur m.m till allt (folk har ju lagat allt man kan tänka sig och skrivit inlägg om det i gruppen). Det gör sammantaget att det blir väldigt enkelt att båda få idéer om nytt att laga och att laga det i precis rätt temperatur och tid.

Permalänk
Medlem

Måste säga att jag är väldigt imponerad av Anova's ångugn!

Faktum är att jag hittills har använt APOn mer som en ersättare till min vanliga ugn och mikro. Speciellt nöjd är jag över resultatet när man värmer lunchlådor, det smakar nästan som den dagen man lagade maten. Visst tar det lite längre tid än i mikron, men resultaten blir också mycket bättre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av D3str0yer:

Måste säga att jag är väldigt imponerad av Anova's ångugn!

Faktum är att jag hittills har använt APOn mer som en ersättare till min vanliga ugn och mikro. Speciellt nöjd är jag över resultatet när man värmer lunchlådor, det smakar nästan som den dagen man lagade maten. Visst tar det lite längre tid än i mikron, men resultaten blir också mycket bättre.

Kul att läsa
Har varit sugen på den ett tag, men vi skall bygga om köket nästa år så det får vänta tills dess. Hoppas kunna ersätta ugn, mikro och SV (stav + balja) med den. Känns bättre att skippa uppvärmd plast.

Återkom gärna med mer erfarenheter

Permalänk
Hedersmedlem

Hur ser ni på att koka grejer i plast?
Själv tycker jag om matlagning och ser såklart styrkan i att kunna temperera exakt.
Men det här med vi får i oss gifter från plasten i vår omgivning gör iaf mig ganska avigt inställd till det här sättet att tillaga mat.

Inte minst efter att ha sett:
https://www.svtplay.se/video/32986386/vetenskapens-varld/vete...

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Hur ser ni på att koka grejer i plast?
Själv tycker jag om matlagning och ser såklart styrkan i att kunna temperera exakt.
Men det här med vi får i oss gifter från plasten i vår omgivning gör iaf mig ganska avigt inställd till det här sättet att tillaga mat.

Inte minst efter att ha sett:
https://www.svtplay.se/video/32986386/vetenskapens-varld/vete...

Ja, det var också en av anledningarna till att jag köpte APO...Även om jag inte är allt för orolig gällande Sous Vide då det ändå rör sig om låga temperaturer. Men tyvärr är det nog väldigt svårt att helt undvika att ens mat kommer i kontakt med plast, såvida du inte handlar allt hos din lokala bonde.

Det finns ju ändå folk som värmer plastmatlådor varje dag...:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Hur ser ni på att koka grejer i plast?
Själv tycker jag om matlagning och ser såklart styrkan i att kunna temperera exakt.
Men det här med vi får i oss gifter från plasten i vår omgivning gör iaf mig ganska avigt inställd till det här sättet att tillaga mat.

Inte minst efter att ha sett:
https://www.svtplay.se/video/32986386/vetenskapens-varld/vete...

Fick en sådan kommentar faktiskt när jag hade bjudning, inte ska vi väll koka maten i plaståsar, är det verkligen säkert?

Jag tycker det är vättigt att faktiskt tänka till, hur säkert är detta, är det värt riskerna?

Det finns plast som klarar av att värmas upp ganska rejält utan att släppa kemikalier men det är nog få som verkligen har koll på om deras noname låda verkligen uppfyller kraven. Tror inte det är ovanligt att folk kör sina smörknivar i trä i diskmaskinen, hur mycket kemikalier suger de åt sig under tvätten? Hur är det nu igen med teflon? eller stekredskap i plast?

Numera väger vi ofta fördelar mot eventuella nackdelar vilket gjort att vi använder bra mycket mindre plast än tidigare. Teflon pannan används endast för rätter som kräver det, ex stekt potatis o.s.v.

Så länge som man köper påsar från tillförlitligt företag och de e klassade för livsmdel plus att de klarar att värmas upp så ser jag väldigt små risker. Man värmer oftast inte upp dem merän till runt 60 grader. När det gäller lådan man tillagar i så väljer jag något i metall, ser egentligen ingen fördel med plastbalja och dessutom blir man av med ytterligare en risk.

Förövrigt kör vi sous vide kanske 1 gång i månaden om ens det. Det är lite som med börsen, ta de risker som känns ok men fördela dem.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Då har jag fått hem min Anova Precision Oven 😁
Kör in den nu och får se sen om det blir något tillagat idag eller om det får vänta. Kul hursom och det kommer förhoppningsvis bli många goda måltider från den.

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Fick en sådan kommentar faktiskt när jag hade bjudning, inte ska vi väll koka maten i plaståsar, är det verkligen säkert?

Jag tycker det är vättigt att faktiskt tänka till, hur säkert är detta, är det värt riskerna?

Det finns plast som klarar av att värmas upp ganska rejält utan att släppa kemikalier men det är nog få som verkligen har koll på om deras noname låda verkligen uppfyller kraven. Tror inte det är ovanligt att folk kör sina smörknivar i trä i diskmaskinen, hur mycket kemikalier suger de åt sig under tvätten? Hur är det nu igen med teflon? eller stekredskap i plast?

Numera väger vi ofta fördelar mot eventuella nackdelar vilket gjort att vi använder bra mycket mindre plast än tidigare. Teflon pannan används endast för rätter som kräver det, ex stekt potatis o.s.v.

Så länge som man köper påsar från tillförlitligt företag och de e klassade för livsmdel plus att de klarar att värmas upp så ser jag väldigt små risker. Man värmer oftast inte upp dem merän till runt 60 grader. När det gäller lådan man tillagar i så väljer jag något i metall, ser egentligen ingen fördel med plastbalja och dessutom blir man av med ytterligare en risk.

Förövrigt kör vi sous vide kanske 1 gång i månaden om ens det. Det är lite som med börsen, ta de risker som känns ok men fördela dem.

Köper du som du säger från kvalitativa leverantörer bör du vara safe. Köper påsae från AEG, och har än riktig balja för sousvide. Där lär ju påsarna stoppa det dåliga tänler jag. Ingen har frågat om säkerheten, men däremot plasten man gör av med. (De brukar dock glömma det när de väl smakar på maten).

Använder dock min vacuummaskin betydligt mera, men där känner jag att vinstan att ha maten längre vilket skapar ett mindre scinn vinner.

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem

Ska laga en gryta till lunch i helgen då päronen kommer över och kom på idén att köra köttet i sous viden så är det mört och grytan behöver inte stå & puttra i timmar, någon som gjort detta innan?

Nötkött i grytbit-storlek.

Visa signatur

|| Ryzen 5900X || Asus Rog B550-f Strix || MSI 6800 XT || Ripjaws V 3600mhz-CL16 (b-die) || NOCTUA NH-U12A || NZXT C850W || WD Black SN750 1tb ||WD Black SN850 1tb || Crucial MX300 525gb || Seagate 3tb 7200rpm || Acer XB271HU || LG 27GL850 ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av ErikDah:

Ska laga en gryta till lunch i helgen då päronen kommer över och kom på idén att köra köttet i sous viden så är det mört och grytan behöver inte stå & puttra i timmar, någon som gjort detta innan?

Nötkött i grytbit-storlek.

Bör väl funka i teorin kan jag tycka. Men.
Lite av poängen att puttra länge, är väl att allt i grytan tar smak av varann? Så, jag tror köttet kommer smaka mindre gryta, och grytan mindre kött.
Tänk jordgubbstårta liksom, alltid bättre dan efter när den har saftat till sig.

Visa signatur

//
Tomas!

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrTLU:

Bör väl funka i teorin kan jag tycka. Men.
Lite av poängen att puttra länge, är väl att allt i grytan tar smak av varann? Så, jag tror köttet kommer smaka mindre gryta, och grytan mindre kött.
Tänk jordgubbstårta liksom, alltid bättre dan efter när den har saftat till sig.

Håller helt med. Hela grejen är ju att de ska puttra ihop. Gärna med ett glas vin eller två i grytan (och självklart ett till kocken).

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem

Körde julskinkan i Sous-vide i år. Rimmad skinka fick åka i vattenbadet i sin förpackning rakt av. 72 grader i 12 timmar. Sen griljering. Herrejävlar vad bra den blev alltså!! Det enda man får se upp med är att skinkans förpackning fylls med luft under tillagningen, så bra om man har nåt tungt att väga ner den med. Helt klart bästa skinkan vi gjort alltså. Rekommenderas!!

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Snudge_B:

Körde julskinkan i Sous-vide i år. Rimmad skinka fick åka i vattenbadet i sin förpackning rakt av. 72 grader i 12 timmar. Sen griljering. Herrejävlar vad bra den blev alltså!! Det enda man får se upp med är att skinkans förpackning fylls med luft under tillagningen, så bra om man har nåt tungt att väga ner den med. Helt klart bästa skinkan vi gjort alltså. Rekommenderas!!

Jag hade gått lite lägre i temp! (62-67gC:jag gillar 65gC) Saftig och fin!

Permalänk
Medlem

Jag gjorde revbensspjäll i en Anova-ugn. 16 timmar på 73 grader, och de blev helt fantastiska. Vi har haft ugnen i någon månad nu och det är ett av bästa köp vi någonsin gjort.

Permalänk
Medlem

Halloj!

Har nån koll på om danska Witt är ett bra märke? På Elgiganten är deras vakuumförpackare (120W effekt) kraftigt nedsatt. Finns det någon annan vakuumförpackare ni kan rekommendera?

Länk (https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparat...)

Permalänk
Medlem

Ikväll blir det sous-vide-premiär! Ska prova ryggbiff, tänkta köra 58 grader i ca 40 min i Zip-lock-bag (ännu inte hunnit köpa vakuumförpackare). Återkommer med utlåtande från en som aldrig ätit eller tillagat sousvidad mat (mig veterligen).

Permalänk
Medlem
Skrivet av ErikDah:

Ska laga en gryta till lunch i helgen då päronen kommer över och kom på idén att köra köttet i sous viden så är det mört och grytan behöver inte stå & puttra i timmar, någon som gjort detta innan?

Nötkött i grytbit-storlek.

Nej. Men jag har gjort hela grytan i sous vide. 24 timmar. Det blev synnerligen bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av T4kti:

Ikväll blir det sous-vide-premiär! Ska prova ryggbiff, tänkta köra 58 grader i ca 40 min i Zip-lock-bag (ännu inte hunnit köpa vakuumförpackare). Återkommer med utlåtande från en som aldrig ätit eller tillagat sousvidad mat (mig veterligen).

Du kanske inte ätit sous vide hemifrån men om du ätit på restaurang så har du nog det.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av T4kti:

Ikväll blir det sous-vide-premiär! Ska prova ryggbiff, tänkta köra 58 grader i ca 40 min i Zip-lock-bag (ännu inte hunnit köpa vakuumförpackare). Återkommer med utlåtande från en som aldrig ätit eller tillagat sousvidad mat (mig veterligen).

Hetta upp en panna rykande het o släng ner biffen några sek för att få yta på alla sidor efter badet.

Visa signatur

i have a dream...whats your dream?...my dream is to have a dream...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Du kanske inte ätit sous vide hemifrån men om du ätit på restaurang så har du nog det.

Ibland är jag i möblerade rum eller restauranger, gissar att de godaste biffarna jag ätit varit det, men kan ha fel!

Skrivet av Andyah:

Hetta upp en panna rykande het o släng ner biffen några sek för att få yta på alla sidor efter badet.

Tack för påminnelsen, hade planerat det men inte fått ner det.

Permalänk
Medlem

Ska apparaten tjuta vid tillagning? Misstänker att grytan jag har är för liten, ska skaffa mig en låda från typ Clas Ohlson som jag sett tipsats om i tråden.

Permalänk
Medlem

Det är ju en vattenpump som ska cirkulera vattnet så lite låter det allt. Tjuta vet jag inte om jag hade beskrivit det som dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jensa86:

Det är ju en vattenpump som ska cirkulera vattnet så lite låter det allt. Tjuta vet jag inte om jag hade beskrivit det som dock.

Det lät rätt högt ett tag (som ett högt tjut) men det lugnade sig, är väl lite känslig för sånt men kommer inte stå och glo på den så som jag gjorde nu i början. Körde det nog lite för länge, men gott blev det ändå! Ser det som en första kalibreringsrunda med gott resultat!

Permalänk
Avstängd

Ska premiärtesta vår ugn med souse devide funktion till nästa helg. Tänkte köra ryggbiff men jag och sambon vill ha olika temperaturer, jag vill ha rött och hon helt genomstekt.
Ska man köra två vändor eller ska man bara köra på min temp och sen steka hennes extra i pannan?

Brukar ni köra ett gäng och sen lägga färdiga i frysen som man sen tinar och steker på eller är det bättre att köra nytt varje gång?
Om man har fler personer på middag så kanske denna lösning hade varit bra och man tar upp de som är körda på rätt temp till rätt person, bara en tanke från mig som nybörjare?

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Ska premiärtesta vår ugn med souse devide funktion till nästa helg. Tänkte köra ryggbiff men jag och sambon vill ha olika temperaturer, jag vill ha rött och hon helt genomstekt.
Ska man köra två vändor eller ska man bara köra på min temp och sen steka hennes extra i pannan?

Brukar ni köra ett gäng och sen lägga färdiga i frysen som man sen tinar och steker på eller är det bättre att köra nytt varje gång?
Om man har fler personer på middag så kanske denna lösning hade varit bra och man tar upp de som är körda på rätt temp till rätt person, bara en tanke från mig som nybörjare?

Jag hade kört i sous vide enligt lägsta stekgrad (kanske medium i detta fall) och sen stekt till hennes efteråt i nån minut extra.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag hade kört i sous vide enligt lägsta stekgrad (kanske medium i detta fall) och sen stekt till hennes efteråt i nån minut extra.

Tackar, då gör vi så.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Tackar, då gör vi så.

Nu på nyår gjorde jag en entrecotre på 56c (rare / medium rare) men sambon vill ha mer mot medium / well done. Så jag stekte till hennes bit i 30 sec på varje sida. Hoppas det smakar!

Peppra på fint med salt peppar och potentiellt vitlökspulver. Mer behövs inte men snåla inte med saltet!

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Någon som har erfarenhet av Biltemas vakuumförpackare? Har fått rätt bra betyg i Råd och Rön.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Ska premiärtesta vår ugn med souse devide funktion till nästa helg. Tänkte köra ryggbiff men jag och sambon vill ha olika temperaturer, jag vill ha rött och hon helt genomstekt.
Ska man köra två vändor eller ska man bara köra på min temp och sen steka hennes extra i pannan?

Jag har inte gjort det själv men jag läst om att man kan börja med den högre temperaturen (well done) och köra ena biffen i 1-2 timmar eller så och sedan sänka temperaturen till medium rare och då stoppa in din biff (och låta hennes biff ligga kvar i vattenbadet) och köra den sista 1-2 timmarna i lägre temperatur. Det gäller bara att hålla reda på vilken som är din och vilken som är hennes.

Detta fungerar väl dock nog bäst om det bara är två olika stekgrader man vill ha. Om ni är flera personer och alla vill ha olika stekgrad så är det nog för struligt att hantera på detta sätt, då är det bättre att försöka komma överens om en eller två olika stekgrader och sedan kanske steka några lite extra i stekpannan istället när ni ger dom färg efter sous vide.

Skrivet av Stefflo:

Brukar ni köra ett gäng och sen lägga färdiga i frysen som man sen tinar och steker på eller är det bättre att köra nytt varje gång?
Om man har fler personer på middag så kanske denna lösning hade varit bra och man tar upp de som är körda på rätt temp till rätt person, bara en tanke från mig som nybörjare?

Jag skulle nog inte rekommendera att frysa ner köttet efter att du värmt upp det i sous vide. Då är det nog bättre att frysa ner de färska biffarna kryddade och vakumpackade och sedan ta upp dom och köra de i sous vide den dagen ni ska äta biffarna. Är biffarna frysta så får ni kanske köra dom 1/2 timme till 1 timme längre i vattenbadet.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Skyflyer:

Jag har inte gjort det själv men jag läst om att man kan börja med den högre temperaturen (well done) och köra ena biffen i 1-2 timmar eller så och sedan sänka temperaturen till medium rare och då stoppa in din biff (och låta hennes biff ligga kvar i vattenbadet) och köra den sista 1-2 timmarna i lägre temperatur. Det gäller bara att hålla reda på vilken som är din och vilken som är hennes.

Detta fungerar väl dock nog bäst om det bara är två olika stekgrader man vill ha. Om ni är flera personer och alla vill ha olika stekgrad så är det nog för struligt att hantera på detta sätt, då är det bättre att försöka komma överens om en eller två olika stekgrader och sedan kanske steka några lite extra i stekpannan istället när ni ger dom färg efter sous vide.

Jag skulle nog inte rekommendera att frysa ner köttet efter att du värmt upp det i sous vide. Då är det nog bättre att frysa ner de färska biffarna kryddade och vakumpackade och sedan ta upp dom och köra de i sous vide den dagen ni ska äta biffarna. Är biffarna frysta så får ni kanske köra dom 1/2 timme till 1 timme längre i vattenbadet.

Tackar för det, bara nyfiken då jag aldrig testat detta själv.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10