Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Rajmo:

Oki, när jag klickar fram den delen så står det enligt nedan
Overall Power: 1800 W / 120 V
Top Heating: 1600 W
Rear Heating: 1600 W
Steam Boiler: 1200 W

Men har du hittat 230V så är det ok.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Älgfransyska

Är det någon som har kört en stor (+1 kg, rätt så rund i formen - som en brödlimpa ungefär) älgfransyska sous-vide? Eller något liknande och som kan tipsa om vettig tid och temp?

Vet inte riktigt om jag ska sikta på lite semirött och saftigt (så gott det går med så magert kött) eller låta den gå länge för mörhet. Det är ju ett magert kött och hittills har jag mest lagat lite mer fettinsprängt kött.

Permalänk
Medlem

Tror inte det är bra.
Pga medan den kallnar i rumstemp så bildas bakterier då ska du värma upp maten i x antal grader för att döda bakterier...
Mitt tips .. lägg över i förvaringsburk. kyl snabbt utan lock...sen när den kallnat på med lock o värm den imorrn...

Min kompis f.d. gjorde storkok på köttfärs o lät den stå på spisen dygnet runt o värmde den varje gång hon skulle äta..
Inte riktigt samma sak men det fick mig att tänka på hennes köttfärs 😁
Edit
Svarade på ett gammalt inlägg om förvara maten i samma påse som den tillagades i.. nu hittar jag inte det inlägget. 😂

Permalänk

Kul med Sous-vide tråd!
Har en fråga, vad använder ni som lock till grytan för att det inte ska försvinna så mycket värme?
Själv använder jag en gammal skärbräda, men skulle nog ha införskaffat en riktig sousvide balja kanske?
Hur är eran setup och har ni länkar att skicka så skulle jag vara sjukt tacksam

Visa signatur

SteamDeck + Lenovo docka

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tim_quartz:

Kul med Sous-vide tråd!
Har en fråga, vad använder ni som lock till grytan för att det inte ska försvinna så mycket värme?
Själv använder jag en gammal skärbräda, men skulle nog ha införskaffat en riktig sousvide balja kanske?
Hur är eran setup och har ni länkar att skicka så skulle jag vara sjukt tacksam

Köpte en billig plastlåda på Jula med lock som jag klippte ur ett hål i. Billigt, fungerar bra.

Visa signatur

Har en matta som musen bara sviiiiscchar runt på...en svart....som svänger lite i underkant......// MER CO-OP ÅT FOLKET!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tim_quartz:

Kul med Sous-vide tråd!
Har en fråga, vad använder ni som lock till grytan för att det inte ska försvinna så mycket värme?
Själv använder jag en gammal skärbräda, men skulle nog ha införskaffat en riktig sousvide balja kanske?
Hur är eran setup och har ni länkar att skicka så skulle jag vara sjukt tacksam

Jag hade en förvaringsbox 10l? Från Classe den har lock som jag klippte ur ett hål för cirkulatorn. Den får lagom plats i diskhon så jag ställer den där nere, enkelt att fylla på/hälla bort vattnet.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem

Jag kör på största möjliga gryta från IKEA och alu folie som lock, fungerar utmärkt.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk

Jag har en fråga, spelar det någon roll om jag kör köttbiten i 1 timme eller 24 timmar? Temperatur och tillagningen blir väl den samma?

Permalänk
Medlem
Skrivet av saammii9000:

Jag har en fråga, spelar det någon roll om jag kör köttbiten i 1 timme eller 24 timmar? Temperatur och tillagningen blir väl den samma?

Viktiga är att den blir genomvärmd i en minimum tid. Tiden beror på tjocklek och värme.

Brukar vara 1-3h.
Maxtid 24-48h sen blir det sämre. Brukar bli typ shit same efter ca 8-10h.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av saammii9000:

Jag har en fråga, spelar det någon roll om jag kör köttbiten i 1 timme eller 24 timmar? Temperatur och tillagningen blir väl den samma?

Nej ju längre du kör, ju mörare blir det, men viss kött klarar bara viss tid sen blir det leverpastej typ. Saker i köttet bryts ner med tiden så det blir sämre, men ja rent generellt så är det samma, du kan ju bara få köttet till den graden du ställt in. Kör du medium så är det medium efter ett dygn fast kanske oätbart tex.

Visa signatur

i have a dream...whats your dream?...my dream is to have a dream...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tim_quartz:

Kul med Sous-vide tråd!
Har en fråga, vad använder ni som lock till grytan för att det inte ska försvinna så mycket värme?
Själv använder jag en gammal skärbräda, men skulle nog ha införskaffat en riktig sousvide balja kanske?
Hur är eran setup och har ni länkar att skicka så skulle jag vara sjukt tacksam

Skrivet av Aeqvist:

Köpte en billig plastlåda på Jula med lock som jag klippte ur ett hål i. Billigt, fungerar bra.

Kör samma. Tror det finns länkar, eller iaf bilder lite längre bak i tråden.

Vi var många som slog till förra Black Friday när Anova hade en super-deal, så roligt att denna tråd får lite fokus nu när det vankas Black Friday igen.

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Skrivet av Snudge_B:

Kör samma. Tror det finns länkar, eller iaf bilder lite längre bak i tråden.

Vi var många som slog till förra Black Friday när Anova hade en super-deal, så roligt att denna tråd får lite fokus nu när det vankas Black Friday igen.

Sweet, jo får hålla utkik på blackfriday och se om det dyker upp några bra deals på behållare med lock.

Visa signatur

SteamDeck + Lenovo docka

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Kör samma. Tror det finns länkar, eller iaf bilder lite längre bak i tråden.

Vi var många som slog till förra Black Friday när Anova hade en super-deal, så roligt att denna tråd får lite fokus nu när det vankas Black Friday igen.

Japp, jag var med på den dealen, då var det fart i denna tråd Längesen jag körde den nu, vacuummaskinen går dock oftare.

Visa signatur

Har en matta som musen bara sviiiiscchar runt på...en svart....som svänger lite i underkant......// MER CO-OP ÅT FOLKET!

Permalänk
Medlem

Kände att jag måste skriva lite mer nu om Sous-vide.

Kan säga att under det knappa året vi haft den så har Sous-vide blivit en av de flitigast använda köksprylarna på flera år hemma hos oss. Att kunna vacuumförpacka råvarorna kvällen innan, sedan lägga in påsen i vattnet ställa in temp på morgonen, och sedan låta det gå tills man jobbat klart har varit helt överlägset.

Har testat olika påsar från Anova, Lidl, Jula, Champion under året. Har köpt kärl från Jula och sett fördelarna (pris) och nackdelarna (ej hård plast) med dessa.

Har kört större delen av året utan rack. Köpte sedan Ikeas Variera grytlockshållare för 79:-. Har inget att jämföra med, men funkar riktigt bra för oss.

Helt klart bästa köpet för min familj förra BF. I år ska vi köra julskinkan i Sous Vide.

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem

Någon som har sett en bra sous vide-deal nu på black friday? Är lite spekulant på en

Permalänk
Medlem
Skrivet av sassa46:

Någon som har sett en bra sous vide-deal nu på black friday? Är lite spekulant på en

Kjell har 40% på sin = 600 kr, ok deal tycker jag.
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/fritid/kok-mats...
Det är någon uppdaterad version, finns visst med app nu. Jag har den äldre och den fungerar klanderfritt.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem
Skrivet av glemmy:

Kjell har 40% på sin = 600 kr, ok deal tycker jag.
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/fritid/kok-mats...
Det är någon uppdaterad version, finns visst med app nu. Jag har den äldre och den fungerar klanderfritt.

600 pix var ju inte så väldigt dyrt, slår nog till! Tack

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Tim_quartz:

Kul med Sous-vide tråd!
Har en fråga, vad använder ni som lock till grytan för att det inte ska försvinna så mycket värme?
Själv använder jag en gammal skärbräda, men skulle nog ha införskaffat en riktig sousvide balja kanske?
Hur är eran setup och har ni länkar att skicka så skulle jag vara sjukt tacksam

Jag har en färdig med lock, men jag såg ett tips, på att använda en kylväska i plast och klippa upp ett hål i dess lock.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Brent:

Är det någon som har kört en stor (+1 kg, rätt så rund i formen - som en brödlimpa ungefär) älgfransyska sous-vide? Eller något liknande och som kan tipsa om vettig tid och temp?

Vet inte riktigt om jag ska sikta på lite semirött och saftigt (så gott det går med så magert kött) eller låta den gå länge för mörhet. Det är ju ett magert kött och hittills har jag mest lagat lite mer fettinsprängt kött.

58 grader, 4 timmar.
https://www.elgiganten.se/cms/sous-vide-temperatur/sous-vide-...
Tempen är bra, blir som rostbiff, kan möjligtvis köra den i 6 timmar, men börja enligt receptet 4 timmar.
Ju längre tid desto mörare, men man vill inte ha det för mört, då blir köttet snarare som pastej, lite struktur vill man ha.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av saammii9000:

Jag har en fråga, spelar det någon roll om jag kör köttbiten i 1 timme eller 24 timmar? Temperatur och tillagningen blir väl den samma?

Jag kör temperatur enligt vanliga kokboken, kort tid för mört kött, kör man för länge blir det pastej, längre tid för segare, fransyska, tar jag i 6-8 timmar, oxfile i 1½.
https://www.kitchenlab.se/koksbloggen/koksguiden-9-sous-vide-...
https://www.elgiganten.se/cms/sous-vide-temperatur/sous-vide-...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Funderar på en sous vide till frun i julklapp. Hur viktig är Wi-Fi funktionaliteten från ert perspektiv? Det känns svårt att veta så här innan köp om det mest är en gimmick eller en must have funktion.

Permalänk

Provade att sous videa potatis igår till middag efter ett recept från en medlem på forumet hade skrivit.
86 grader 2 timmar med en klick smör.
Helt sjukt va bra potatisen blev, helt otroligt. Tror jag måste köpa en till sous vide så man kan laga hela middagen i sous viden.

Visa signatur

SteamDeck + Lenovo docka

Permalänk
Skrivet av addek83:

Funderar på en sous vide till frun i julklapp. Hur viktig är Wi-Fi funktionaliteten från ert perspektiv? Det känns svårt att veta så här innan köp om det mest är en gimmick eller en must have funktion.

För min del är den inte så viktig, köpte en med Wi-Fi men använder nästan aldrig den funktionen. Brukar oftast bara ställa in tiden och låta den puttra på.

Visa signatur

SteamDeck + Lenovo docka

Permalänk
Medlem
Skrivet av addek83:

Funderar på en sous vide till frun i julklapp. Hur viktig är Wi-Fi funktionaliteten från ert perspektiv? Det känns svårt att veta så här innan köp om det mest är en gimmick eller en must have funktion.

Inte alls viktig, aldrig använt eller känt behovet.

Visa signatur

Har en matta som musen bara sviiiiscchar runt på...en svart....som svänger lite i underkant......// MER CO-OP ÅT FOLKET!

Permalänk
Medlem
Skrivet av sassa46:

Någon som har sett en bra sous vide-deal nu på black friday? Är lite spekulant på en

https://www.power.se/koksapparater/stekning-och-kokning/sous-vide/sous-vide-cirkulatorer/obh-nordica-immersion-sous-vide-pro-cirkulator/p-1168443/

Beställde precis en sådan åt mig själv...

Visa signatur

-AMD Ryzen 3800X EK Supremacy - Asus TUF X570 Plus - RX 6900 XT 16GB Red Devil Ultimate - Corsair Force MP510 M.2 Nvme 960Gb - XPG Spectrix M.2 Nvme 256 Gb - 32Gb Corsair Vengance 3600Mhz - Fractal Design Ion+ 860W - NZXT H630- 2x Alphacool UT60 360 White Edition-

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Oki, när jag klickar fram den delen så står det enligt nedan
Overall Power: 1800 W / 120 V
Top Heating: 1600 W
Rear Heating: 1600 W
Steam Boiler: 1200 W

Men har du hittat 230V så är det ok.

Lägg den i varukorgen.

Permalänk
Medlem

Jag kan rekommendera denna:

https://www.amazon.de/gp/product/B01M26G9YP/ref=ppx_yo_dt_b_a...

Visst kostar den lite mer, men lätt värt det imo! Scrollhjulet gör allt så mycket smidigare framför touchknappar. Det blir väl dock att jag säljer min nu när jag köpte en APO

Permalänk
Medlem
Skrivet av addek83:

Funderar på en sous vide till frun i julklapp. Hur viktig är Wi-Fi funktionaliteten från ert perspektiv? Det känns svårt att veta så här innan köp om det mest är en gimmick eller en must have funktion.

Köpte Anova förra BF, aldrig använt det.

Permalänk
Skrivet av Dragonflame:

Tror inte det är bra.
Pga medan den kallnar i rumstemp så bildas bakterier då ska du värma upp maten i x antal grader för att döda bakterier...
Mitt tips .. lägg över i förvaringsburk. kyl snabbt utan lock...sen när den kallnat på med lock o värm den imorrn...

Min kompis f.d. gjorde storkok på köttfärs o lät den stå på spisen dygnet runt o värmde den varje gång hon skulle äta..
Inte riktigt samma sak men det fick mig att tänka på hennes köttfärs 😁
Edit
Svarade på ett gammalt inlägg om förvara maten i samma påse som den tillagades i.. nu hittar jag inte det inlägget. 😂

Dold text

Vet inte vad OP var men det går alldeles utmärkt att förvara maten i samma påse som det tillagats i så länge man låter påsen vara oöppnad och man kyler ned den snabbt efter tillagning.
Håller sig lätt i 48h och mycket längre om man skulle frysa in.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wounded Duck:

Vet inte vad OP var men det går alldeles utmärkt att förvara maten i samma påse som det tillagats i så länge man låter påsen vara oöppnad och man kyler ned den snabbt efter tillagning.
Håller sig lätt i 48h och mycket längre om man skulle frysa in.

Aha ok men då är jag med 😁