Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Har strimmlad biff på ytterlår, vad jag förstår så kan det vara ganska segt kött som främst används i gryter för att möras upp. Vi hade tänkt använda det till en pastarätt med grädde och ost vilket gör långkok lite riskabelt. Kan man kanske köra strimmlad biff i sous vide för att möra upp det 2-3 timmar?

Med "sämre" delar av djuret är långkok absolut att föredra, så att köttet tillagas med kryddor och gör sin egen buljong, vilket blir kanon med lite grädde! Men, ska du köra långkok, se det inte som en ställ och glöm historia, utan ha koll på koket, justera temperaturen och tillsätt vatten vid behov.

För ytterlår i sous vide som ska användas/tillagas med lite vätska(grädde) i efterhand hade jag kört minst tre timmar (gärna 8-12) i 58c utan att steka på.

Visa signatur

Min favorit bland "e-nummer" är 948 <3

Permalänk
Medlem

Okay, blir några timmars kok istället med buljong då.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Kan tillägga att det blev utmärkt att koka köttet 1 timme i fond.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Även jag testade högrev i veckan.

Ca 1 kg i bit gick på 56 grader i 24 h. Hade salt, timjan, vitlökspulver och lite svartpeppar på samt en liten skvätt olivolja. Brände av i het stekpanna med smör, krossad vitlöksklyfta och lite svartpeppar.

Resultatet var en väldigt smakrik bit som serverades med hemmagjorda pommes (Air fryer). Smaken var underbar, men de delar som består av rent fett/senor fick ändå skäras bort då jag är lite petig med sådant. De hade inte omvandlats till gelatin riktigt.

Men summeringen är att det var riktigt gott, mer smak än lite finare köttdetaljer. Funderar på att köra några h till nästa gång och se om fettet blir mer "gelatinskt".

Permalänk
Geeks Gaming

brukar köra högrev på 57 grader i 48 timmar. sedan göra en gryta på olika grönsaker och tillsätta fonden från högrevet. När allt är klart och smakar bra lägga i högrevet efter ha delat det i bitar. Körde senast på 65 timmar pga praktiska skäl och fungerade helt okej, men är något lösare(faller sönder mer, släpper mer vätska) och föredrar 48 timmar. Glöm inte lite smör i sous vide, skyn som blir över ger så mycket mer smak då och enklare att använda.

En annan klassiker jag nyligen hittat är urbenade kycklingklubbor med skin. Kryddat med smör, peppar, timjan och om man vill citroncest. 65 grader (för att det är nära ben och har ett mer rött kött, 63 vid kycklingfilé) i ca 2 timmar beroende på tjocklek etc.
Efteråt låt svalna i typ 20 min och bryn sedan i en varm panna vilket ger ett trevligt skinn. Sedan vila igen innan jag delade och la ner det i en gryta.

Kanske för att jag är lite lat, men skivad entrecote är faktiskt rätt bra att köra i sous vid för att få rätt temperatur. typ 57 grader även här, mycket rosmarin, brukar blanda färsk och torkad samt smör. men då det är ett väldigt bra kött så är tiden på typ 1-1,5 timme inte mycket mer. Men det ger en väldigt bra arom och kryddning. Samt spadet som blir är perfekt i en rödvinssås.

Permalänk
Medlem

Har tänkt köpa en Sous vide till mor i present, rekommendation på en bra? Budget 0-1200kr

Permalänk
Medlem
Skrivet av indigun:

Har tänkt köpa en Sous vide till mor i present, rekommendation på en bra? Budget 0-1200kr

Själva staven/cirkulatorn spelar inte så jättestor roll. Det finns flera i prisklass 500-1000kr som fungerar bra.
Men jag har läst i tråden om Julas variant (Menuett) för 999kr, OBH nordicas för ungefär samma pris men även läst ok betyg från Netonnets Andersson SVS 2.2.

En av de viktigare grejerna är just vakumförpackningen. Har hon inte en vakumförpackare bör det köpas också. Det är så jobbigt att hålla på med zippåsar och riskera läckor.

Här är nog den billigaste kombon, jag kan dock inget om själva vakumförpackaren.
https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/koksmaskiner/sous-vide...
https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/koksredskap/vakumforpa...

Personligen kör jag med Anovas pro cirkulator och vakumförpackare. Men det var enbart pga den otroliga deal vi fick för ett par år sedan. Priset är alldeles för högt för det man får utan rabatter.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

En av de viktigare grejerna är just vakumförpackningen. Har hon inte en vakumförpackare bör det köpas också. Det är så jobbigt att hålla på med zippåsar och riskera läckor.

Undvik billiga modeller.
Jag köpte enklaste foodsaver, den pumpar bra vakuum men låter fruktansvärt och kan inte svetsa fogen utan att köra vacuumdelen.
Min sambo hade sen tidigare en billig från lidl, den har sämre vacuumförmåga men kan svetsa separat och låter inte lika galet.

Vi växlar lite mellan dem beroende på vad som ska packas men kommer byta bort båda mot en bättre modell.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Undvik billiga modeller.
Jag köpte enklaste foodsaver, den pumpar bra vakuum men låter fruktansvärt och kan inte svetsa fogen utan att köra vacuumdelen.
Min sambo hade sen tidigare en billig från lidl, den har sämre vacuumförmåga men kan svetsa separat och låter inte lika galet.

Vi växlar lite mellan dem beroende på vad som ska packas men kommer byta bort båda mot en bättre modell.

Ja men precis, just cirkulatorn jag har från Anova gör nog jobbet precis lika bra som den för 499kr. Däremot vakumförpackaren är riktigt bra och har dubbelförsegling men då spräcker han budgeten hårt på 1200kr.
Men bra info där om att kanske öka budgeten lite för en bättre vakumförpackare.
Fördelen med en vakumförpackare är också att man kan packa om och frysa ned mycket lättare så den är ju inte bara för sous vide.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Varnar lite för Jula-staven. Ägde en sådan innan men den returnerades då den gav upp vid längre (12h+ timmars körning). Lagom kul att komma upp till en ljummen balja på morgonkvisten.
Köpte istället en Wilfa Creek, https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5217462 och den har fungerat ypperligt

Permalänk
Medlem

Har tidigare skrivit om mitt försöker med ryggbiff på 57 grader i 2 tim och 30 min som inte blev något vidare. En del av det var troligen kvalitén på köttet men vad jag förstod här så var det också för lång tid. Så vad bör man köra? 56 grader på 60 min?

Brukar ha lite svårt att få fin färg snabbt på biffarna, kör man tok hög temp så stänker smöret all värdens väg och det blir snabbt bränt i pannan, kör man för låg temp så blir köttet well done och mer eller mindre suddar ut souse videns jobb. Hur hittar ni rätt temp för att bara få fin yta?

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Har tidigare skrivit om mitt försöker med ryggbiff på 57 grader i 2 tim och 30 min som inte blev något vidare. En del av det var troligen kvalitén på köttet men vad jag förstod här så var det också för lång tid. Så vad bör man köra? 56 grader på 60 min?

Brukar ha lite svårt att få fin färg snabbt på biffarna, kör man tok hög temp så stänker smöret all värdens väg och det blir snabbt bränt i pannan, kör man för låg temp så blir köttet well done och mer eller mindre suddar ut souse videns jobb. Hur hittar ni rätt temp för att bara få fin yta?

Använd ghee eller en olja med hög rykpunkt istället för smör. Glöm inte att torka av köttet så det är torrt innan du lägger det i pannan så kommer du få en fin yta. Ryggbiff brukar jag köra i 54 grader och tiden låter jag bero på kvaliteten på köttet, 1-2h om det är skivor, längre om det är hel bit.

Visa signatur

Don't be a dick.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Har tidigare skrivit om mitt försöker med ryggbiff på 57 grader i 2 tim och 30 min som inte blev något vidare. En del av det var troligen kvalitén på köttet men vad jag förstod här så var det också för lång tid. Så vad bör man köra? 56 grader på 60 min?

Brukar ha lite svårt att få fin färg snabbt på biffarna, kör man tok hög temp så stänker smöret all värdens väg och det blir snabbt bränt i pannan, kör man för låg temp så blir köttet well done och mer eller mindre suddar ut souse videns jobb. Hur hittar ni rätt temp för att bara få fin yta?

Testa med picanha (rostlock med biff) nästa gång ni är i butiken. Brukar ligga hela på 1.2-1.5kg. Kör den i 56c i ca 5h.
Ryggbiff kör jag inte i sous vide för det är redan mört. Senast blev det fransyska på 1.5kg i 4.5h och den blev lika god som en lägre kvalite av ryggbiff för 1/4 av priset.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Körde Ryggbiffen utan Sous vide och tyvärr blev det ingen höjdare denna gången häller, lite bättre köttkvalité men skulle valt ex fläskfilé alla dagar i veckan framför detta. Får helt enkelt bli något annat nästa gång.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Körde Ryggbiffen utan Sous vide och tyvärr blev det ingen höjdare denna gången häller, lite bättre köttkvalité men skulle valt ex fläskfilé alla dagar i veckan framför detta. Får helt enkelt bli något annat nästa gång.

Ajdå, trist. Kanske bara inte ryggbiff är för dig?
Personligen tycker jag ryggbiff har för höga förväntningar på sig. Det är som vilket nötkött som helst nästan. En riktigt väl tillagad fläskbit kan absolut möta en ryggbiff. Men får jag välja så är *insert nötkött, pepparsås, pommes och lite grönsakisar riktigt fint med en kall (alkoholfri) bira.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Undvik billiga modeller.
Jag köpte enklaste foodsaver, den pumpar bra vakuum men låter fruktansvärt och kan inte svetsa fogen utan att köra vacuumdelen.
Min sambo hade sen tidigare en billig från lidl, den har sämre vacuumförmåga men kan svetsa separat och låter inte lika galet.

Vi växlar lite mellan dem beroende på vad som ska packas men kommer byta bort båda mot en bättre modell.

Vill hålla med här. Min första vakuumförpackare som var en enklare från OBH Nordica gick sönder vid ett tillfälle då den med sitt autoprogram drog ut fukt ur påsen som hamnade i elektroniken. Det ledde till två förbättringar på nästa modell jag skaffade:

  1. Möjlighet till att manuellt pumpa ut luften, alltså stegvis själv så kan man hålla koll på när vätskan närmar sig påsens ände

  2. En liten behållare inne i vakuumkammaren där vätska som lämnar påsen samlas, och som kan lyftas ut och tömmas om så sker

Som en bonus kan min nya svetsa fogar utan att behöva vänta så länge mellan varje. Finns ju en uppsjö att välja på men jag köpte denna och är väldigt nöjd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Brent:

Finns ju en uppsjö att välja på men jag köpte denna och är väldigt nöjd.

Tog dig (och alla andra positiva omdömen) på orden och slog till på en likadan när jag spontanköpte en cirkulator idag Det blev en Cleverio från Kjell.

Slängde i en ryggbiff i 80 minuter på 58c, skulle valt lite lägre temp tror jag. Blir nog en del labbande.

Tänkte köra en rostas på ca 800g till nyår, nån mer bevandrad som har tips på temp och tid för en sån?

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Tog dig (och alla andra positiva omdömen) på orden och slog till på en likadan när jag spontanköpte en cirkulator idag Det blev en Cleverio från Kjell.

Slängde i en ryggbiff i 80 minuter på 58c, skulle valt lite lägre temp tror jag. Blir nog en del labbande.

Tänkte köra en rostas på ca 800g till nyår, nån mer bevandrad som har tips på temp och tid för en sån?

Jag har tipsat om det förr men gå med i Sous Vide Sverige på Facebook. Allt du kan föreställa dig har redan testats i den gruppen och inlägg har skrivits, så sökfunktionen är guld när man vill testa nya grejer

Permalänk
Medlem
Skrivet av tteodorw:

Jag har tipsat om det förr men gå med i Sous Vide Sverige på Facebook. Allt du kan föreställa dig har redan testats i den gruppen och inlägg har skrivits, så sökfunktionen är guld när man vill testa nya grejer

Bra tips! fanns några fler liknande som jag hakade på också. Nu ska jag vakumpacka hejvilt.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Tänkte köra ankbröstfilé i sous viden på nyår, tänker 57 grader i 1 1/5-2h, några tips annars?

Visa signatur

|| Ryzen 5900X || Asus Rog B550-f Strix || MSI 6800 XT || Ripjaws V 3600mhz-CL16 (b-die) || NOCTUA NH-U12A || NZXT C850W || WD Black SN750 1tb ||WD Black SN850 1tb || Crucial MX300 525gb || Seagate 3tb 7200rpm || Acer XB271HU || LG 27GL850 ||

Permalänk
Medlem

Någon som vet om Anova "hose" https://anovaculinary.com/products/anova-precision-port-acces... fungerar med Zwillings vakuumtillbehör?

När jag köpte min Anova-vakuumpump fick jag med en annan slang med en munstycke som inte fungerade med något alls. Efter en del turer med Anova skickade de mig istället den länkade produkten. Fungerar den med Zwillings system?

Permalänk
Medlem

Då denna tråden startade iom att Anova klantade sig och slumpade ut sin Sous-vide så tänkte jag ge en liten uppdatering här. Jag var en av dem som hakade på och köpte Precision Cooker Pro på Black Friday 2020. I 3½ år har jag nu Sous-Vidat ganska regelbundet. Själva maskinen har funkat klockrent fram tills förra helgen.

Märkte då att den tappat Wi-Fi anslutningen. Försökte koppla tillbaks den mitt under pågående tillagning av kyckling-filéer. Tyvärr så resulterade detta i att hela skiten la av, och det enda som lyser på displayen är "+". Även efter man rycker strömmen så kommer den inte igång. Efter många olika försök att få den att "boota om" så gav jag upp och la ett case till Anova.

Garantin har ju såklart gått ut då den köptes i november 2020. MEN.... De skickar ut ett nytt ex kostnadsfritt till mig. Det är bara 90-dagars garanti på den nya (så att man inte ska kunna sätta det hela i system), men jag är ändå mycket imponerad.

Vi snackar ändå om en produkt som på deras hemsida kostar över 5000:- (extremt överprissatt, men ändå). Så till er som har modellen, och råkar pajja den, misströsta icke. Kan säga att det enda jag skickade var en generell beskrivning av problemet, en screenshot på serienummer, och en screenshot på den slocknade skärmen, och den sista screenshoten skickade jag med på eget bevåg, så jag vet inte om de hade bett om den annars.

Ska tillägga att hela felet verkar ju vara mjukvarumässigt, så hårdvaran i den är ju helt intakt. Nån som vet om man kan lösa något liknande på egen hand och då ha 2 st?

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Ska tillägga att hela felet verkar ju vara mjukvarumässigt, så hårdvaran i den är ju helt intakt. Nån som vet om man kan lösa något liknande på egen hand och då ha 2 st?

Den här typen av hårdvara med 240V i ett vattentätt skal är nog det sista du ska öppna upp och pilla på
och även om du lyckas så verkar det använda ganska obskyra saker
https://www.youtube.com/watch?v=X6x_xokMgiY&t=0s
- ett par doppvärmare och ett par 1-wire termometrar kopplade till en raspberry är nog bättre för DIY sous vide (gissar att ölbryggningsentusiaster börjar där)

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Lysande! Har grämt mig sedan jag missade förra dealen och nu dök den upp igen. Köpte Pro-versionen, deras vakuumförpackare och deras plastrulle. Kommer nog att räcka länge, men tänkte att det redan nu kan vara bra att hålla koll på ny plastrulle. Kom det fram någon konsensus i tråden kring den frågan?

Visa signatur

i7-12700K - Asus Z690-Plus D4 - Asus GeForce TUF OC 3080 - Corsair HX850 // Acer LG OLED42C2 // Intel NUC NUC5i3RYH // Synology DS214play // Synology DS1019+ // Ipad Pro 11" // Macbook Pro late 2016 samt Macbook Pro 14" 2021