Windows får verktyg för HDR-kalibrering

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av CrazyDriver:

Jag har aldrig riktigt förstått hur HDR fungerar, jag menar, hur hög dynamik har egentligen våra ögon. Det måste vara väldigt individuellt, så frågan är om de flesta av oss ens ser någon skillnad. I de fall jag har kollat på HDR-material på en HDR-skärm så har de ljusa partierna i bilden blivit så starka för ögonen att ögat automatiskt bländar och då ser man knappt de mörka partierna. Då har man ju i praktiken får mindre dynamik även om skärmen i sig kanske har högre.

Vårt seende är kapabel till väldig hög dynamik, vilket alla som försökt fotografera det ögonen ser snabbt lär sig kring hur man ska exponera en kamera och vad dom är möjligt och inte möjligt.

Och ja, det är så klart individuellt som allting annat. Ålder påverkar pupillens elasticitet etc och en sjuttoelva andra faktorer avgör. Forskningen bygger därför på att man observerar hur människor reagerar på ljus och bygger modeller från det. Syftet är inte att rymma alla avvikelser utan att finna någon man kan standardisera runt så att alla använder samma grundmodell.

Den mest aktuella implementering av forskningen kring detta är det som genomförts av Peter Barten och resulterar i PQ-kurvan, Perceptual Quantizer. Den forskningen är grunden för ST.2084 som är det som utgör basen för HDR10 och det som bygger på HDR10, likt Dolby Vision. Det är just Dolby som arbetat mest med detta.

Så HDR10 är så nära man kan komma en brett accepterad matematisk modell över hur våra ögon typiskt uppfattar dynamiskt omfång och ljusnivåer. Den som vill fördjupa sig kring ämnet kan läsa lite extra här från 2014 vilket jag tycker sammanfattar det hela väldigt bra om hur känsligt och dynamiskt vårt seende är. För det handlar om mer än bara ögat. Därav Perceptual Quantizer. Hur vi uppfattar ljusnivåer. Kvantifierat.

Naturligtvis är det skillnad på HDR och SDR och alla kan se den skillnaden. Vill man veta hur HDR skulle kunna vara? Titta ut genom fönstret!

Fast precis som nu år 2022 och år 2015 när HDR började dyka upp är det största problemet att man inte kollat på HDR under de förutsättningar HDR kan ge. Man har sett något som inte var någon skillnad alls eller tvärtom med något som gjorde en bländad. Båda situationerna är tecken på att HDR används på sätt som inte är de rätta.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding du är en skattkista som aldrig töms. Tusen tack för alla dina inlägg. Du är guld värd 👍❤

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

Låter bra, förutom att det borde vara en självklar inbyggd funktion i Windows settings, inte en attans app på någon sketen store som ingen hört talas om.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Är detta till Windows 11 bara? Om man spelar en film från Netflix appen i Windows 11, kommer HDR automatiskt slås på eller måste man sätta på HDR manuellt?