Skrivet av EntropyQ3:
Apple är VERKLIGEN inte den största syndaren här.
De har bra batteriteknik i grunden, håller emot marknadstrycket att implementera extrem snabbladdning, har laddningsprofiler som undviker att telefonen ligger fulladdad över natten, har erbjudit gratis batteribyte i de fall de har haft en dålig batch, erbjuder byte även för äldre modeller, osv
Nja, kan inte hålla med alls faktiskt.
Apple är de som medvetet gjorde folks telefoner segare när batteriet började bli lite slitet.
Något de blivit stämda för i massa olika områden, flera gånger nu.
Apple har ingen egen batteriteknik "i grunden", de använder samma typ av batteri som alla andra tillverkare, typ alla på Android sidan har även de laddningsprofiler som förhindrar telefonen att ladda till max, och sedan ligga kvar och ladda under hela natten, utan istället laddar upp till X%, för att sedan ladda telefonen fullt först nån timme innan du normalt kliver upp (min OnePlus har detta sedan flera år tillbaks, vet att Samsung och Google Pixel har det också, vilket bland de märken jag nämnt nog täcker över 90% av alla Android användare. Misstänker starkt att de flesta andra tillverkare har liknande system nu mer också).
Alla erbjuder gratis batteribyte vid en dålig batch, de är som tvungen enligt lag att reparera ursprungsfel eller ersätta med en ny telefon, så inget speciellt med Apple där...
Att argumentera för att ingen trådlös snabbladdning är en positiv sak för kunder är som att säga att om Volvo bestämde sig för att strypa farten på alla bilar de tillverkar till 50km/h, så skulle det leda till att färre skadas eller dör i trafikolyckor, så klart det är positivt!
Att ge folk valet, om de vill slita lite snabbare på batteriet, för att kunna ladda lite snabbare, bör kanske vara just folks val, inte tillverkaren. Sen så klart är det värt att påpeka att trådlös snabbladdning faktiskt inte sliter mer på batteriet per automatik. Det går absolut att tillverka en trådlös snabbladdare, som kan kyla telefonen tillräckligt så att det inte är någon skillnad alls på batterihälsa jämfört med någon annan typ av laddning. Jag har ingen tvekan alls om att Apple är kapabel att ta fram en trådlös snabbladdare som inte sliter mer på batteriet.
*Edit*, läste fel, trodde du skrev trådlös snabbladdning specifikt, men oavsett så gäller samma som ovan, så länge telefonen håller rimlig temperatur under laddning så finns det inget som tyder på att det måste påverka batteriet negativt på något vis.
Apple är det som leder när det kommer till anti-repair, på så många fronter, och till stor del är anledningen till varför vi inte har batterier som är enkla att byta ut, inte kan reparera enklare fel, inte kan få tag på reservdelar, trots att det var relativt enkelt och vanligt för inte speciellt längesedan.
Apple är inte först med mycket, även om de gillar att få det verka som så, men något de konstant har varit först med de senaste 10-20 åren, har varit att hitta nya sätt för att göra det svårare, eller omöjligt, för kunder eller tredjepartsreparatörer att reparera deras produkter. De vill hellre erbjuda en extremt överprisad reparation, för att locka kunder till att köpa nytt istället.
Du kan inte byta en sensor som gör att din macbook kan gå in/ur sleep-mode när du öppnar och stänger luckan, utan tillgång till mjukvara som Apple endast ger tillgång till deras servicecenter. Problemet är att de inte byter ut komponenter på moderkort, utan byter hela moderkortet. Tredjepartsreparatörer som kan byta ut denna sensor, har inte tillgång till mjukvaran som krävs för att para den nya sensorn med moderkortet. Det finns alltså inget ekonomiskt sätt att fixa detta problem. Du får helt enkelt köpa en helt ny dator, eller lägga nästan lika mycket på ett helt nytt moderkort istället. För att Apple inte vill att tredjepartsreparatörer ska kunna köpa och para en sensor som kostar bara några cent. Det finns inte ens någon vettig anledning till varför sensorn måste vara låst till moderkortet från första början, utom just för att endast Apple ska kunna fixa problemet, och då genom att byta hela moderkortet, för nästan kostnaden för vad datorn kostar ny. Denna video går igenom just detta problem.
Du kan inte köpa två helt nya Iphones, plocka ut batteriet på dem, och stoppa in batterierna i den andra telefonen, för då får du ett felmeddelande som säger att du använder ett oäkta batteri. Samma gäller för skärmar och kameror Något som nämns här exempelvis.
Min poäng med denna långa post?
Apple är anledningen, i stort, till vi nått den punkt där EU känner att vi behöver ha lagar som kräver att vi ska kunna byta ut batterier i våra produkter.
Apple är anledningen till varför EU känner att vi behöver ha en lag som säger att alla tillverkare måste använda sig av USB-C som laddkabel.
Apple är de som leder anti-repair, och då de kommer undan konstant när de gör sina produkter dyrare och/eller omöjliga att reparera, så kopierar andra företag samma beteende.
Apple kommer vara en av de största anledningarna att vi till slut kommer få right to repair lagar, för annars når vi en punkt där vi, trots att vi köpt produkten, varken kan eller får reparera eller ändra något själv.
Du äger inte din Iphone idag, fast du betalde massa tusenlappar för den.
Apple bestämmer vad du får reparera eller inte, Apple bestämmer vad det ska kosta, och Apple gör allt de kan för att ingen annan ska kunna reparera det Apple själva inte vill fixa, eller erbjuda långt bättre priser än vad Apple är villig att ta betalt. Till och med dina familjefoton som du har på telefonen säger Apple att de inte går att rädda, för ett $2 chip har gått sönder, och de byter bara hela moderkort, där även lagringen är fastlödd, de fixar inte komponenter. Tredjepartsreparatörer kan rädda bilderna och allt annat viktigt du vill spara, för de kan byta ut chippet och göra en säkerhetskopiering på alla dina filer.
Om Apple brydde sig om att kunden inte ska råka få oäkta delar när de reparerar hos tredjepartsreparatörer, så skulle de kunna låta reparatörer köpa genuina delar, men de får de inte.
Om Apple brydde sig om miljön, vilket de ofta påstår, så skulle de inte kasta bort ett moderkort som är fullt fungerande, bara för att ett $0.05 chip är trasigt och behövs bytas.
Om Apple brydde sig om kunders data, så skulle de inte ljuga och påstå att tredjepartsreparatörer som påstår att de kan rädda dina foton bara hittar på.
Apple bryr sig inte om dig, de vill tjäna pengar. Om ingen kan reparera deras produkter, förutom dem själva, och de endast erbjuder "reparationer" som innebär att man byter ett helt moderkort, till nästintill samma pris som en ny produkt kostar, oavsett fel, så tjänar de antingen på att få sälja en ny produkt, eller på en extremt överprisad "reparation".
Det är som om biltillverkare gjorde så att bilmekaniker inte kan fixa din bil längre, du kan endast byta hela motorn, hela karossen med bilram, eller köpa en helt ny bil. Punka? Ny kaross plus bilram. Slut på olja? Ny motor. Stenskott i en ruta? Ny kaross plus bilram. Tändstift trasigt? Ny motor.
Försvara inte Apple, Apple är anledningen att denna lag krävs. Apple kommer vara anledningen till att ett gäng andra lagar kommer att krävas. Apple är faktiskt verkligen den största syndaren här.