Att ladda mobilen på ett skonsamt sätt?

Permalänk
Medlem

Kör med laddaren som kom med min Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G. Det är en 65 Watt laddare och det tar cirka 40 minuter att laddar från cirka 20 till 100 (hinner oftast inte ta den tidigare då det går så snabbt). När den är fulladdade håller den lite över 2 dagar innan den har gått ner till 20%. Har väl en skärmtid på 3-5 timmar per dag, gissar jag.

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix Z490-F GAMING | CPU: Intel Core i7-10700K | CPU-Cooler: Noctua NH-D15 | Memory: Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 32GB | GPU: ASUS ROG Strix GeForce RTX 2070 SUPER OC 8GB GDDR6 | SDD: Samsung 980 1 TB GB M.2 PCIe Gen3 x4 NVMe | HDD: 2 x WD Blue WD10EZEX 64MB 1TB | Audio: Sound Blaster X-Fi Titanium | Case: Corsair 7000D AIRFLOW | PSU: EVGA SuperNOVA 850 G2 | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27BQ | OS: Windows 11 Pro 64-bit |

Permalänk
Medlem

100W snabbladdare här. Kommer aldrig överge snabbladdning. Kyler telefonen med en påse vatten om jag laddar hemma. Så praktiskt att lämna telefonen på laddning i några minuter och sedan ha 80%.

Visa signatur

Ryzen 7800X3D, be quiet! pure rock 2, RTX 4070 Ti Super, Corsair 32GB 6000MHz CL36, Corsair TX850M

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddglutt:

Min telefon styr det ganska bra själv, har en Xiaomi 12 Pro som har batteri optimering, använder den 120w laddare som ingår. Laddar jag under dagen snabbladdar telefonen upp till 80 på typ 20-30 min, laddar jag under natten så tar det längre tid eftersom den kan min "rutin" misstänker att den planerar att vara färdigladdad när mitt larm går på morgonen.

Precis. Min pixel 5 gör på samma sätt.
Om jag laddar på dagen så laddar den snabbt, och när jag laddar över natten så siktar den på att vara full strax innan jag brukar gå upp.
Den sköter detta helt själv. Inget behov av särskilt olika laddare.

Jag gissar att alla hyffsat moderna telefoner är "smarta" i sin laddning(?)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Magnus303:

Fanns bara "proprietary" laddare för varje märke.

Tankevurpa?

Använde USB-laddare till både Sony PSP och GameBoy Advance SP. Även Apple körde med USB-laddare långt innan iPhone lanserades.

Allt kretsar inte kring Android

Har även USB-kabel till en gammal Ericsson T68 i lådorna här

Permalänk
Medlem

Som sagts i tråden finns laddoptimering där telefonen lär sig hur länge du laddar olika tider och då begränsar själv, så som jag fattat det. Så det litar jag på. Sedan har jag bara en vanlig 5v 2A laddare och kommer också köra mer på trådlös laddning med en äldre sådan, så länge den är klar över natten så är jag nöjd och en fördel när det går sakta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mkk:

Det har tagits upp flera bra punkter i tråden. Lägger bara till en brasklapp mot att ladda över natten, det skulle ingen brandman göra om man säger så. Förhoppningsvis ingen elektriker heller för den delen, även om en del gillar att leva lite farligt ibland. 😋

Stänger du datorn när du lämnar hemmet också?

Permalänk
Medlem
Skrivet av binnen97:

Stänger du datorn när du lämnar hemmet också?

En stationär dator innehåller sällan ett brandfarligt batteri.

En laptop bör inte lämnas på laddning dygnet runt.

En modern laptop kan vara i standby (S3-läget) i flera veckor på batteri

"Modern Standby" som Microsoft envisas med dödar en laptop på ett dygn! Så där gör man bäst i att stänga av datorn efter att arbetsdagen är slut.

Permalänk
Medlem

Kan rekommendera att kolla på Marques Brownlee's video om just detta och vad han kom fram till. Snabbt sammanfattat 'But from where I'm sitting, and the test results that we can go by. Basically, fastcharging does not have to ruin your battery life'.

Does Fast Charging ACTUALLY Ruin Your Battery?

/Z

Permalänk
Medlem

25 eller 5 watt tror jag inte spelar någon roll.. men kan man begränsa max laddning till 85% så är de aboslut de bästa för livslängd..
sen mår batteriet bäst mellan 40-60% mer eller mindre sliter mera

Visa signatur

Fractal Design Define R5 , I7 4790K@4800mhz ,Corsair vengeance 2400Mhz@2600 CL 11 16GB ,Cooler master V850 , Fury X ,MSI Z97 Gaming 9 AC , Samsung 840 Evo 500GB +1tb hdd , Corsair H100i.
Asus vn247h

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Det borde väl inte vara någon fara när vissa kinestelefoner laddar i 100w+ ?

laddar alltid min S22a med original Samsung 15w QI laddare och har inte märkt av någon försämring på batteriet, köptes vid lansering.

Plågar min telefon totalt med spotify, youtube e.tc. hela dagarna och jobbar varmt och dammigt.

Samma här, har inte märkt någon försämring av batteriets prestanda så här långt.

Visa signatur

Det var bättre förr men det var inte bra då heller

Permalänk
Medlem

Litiumbatterier (li-ion och lipo) gillar bäst att inte laddas 100% och inte dräneras helt slut innan de laddas igen. Optimalt sägs vara att hålla sig till någonstans 30-80% SoC (State of Charge) och inte ladda för snabbt.
Men vem orkar hålla på att hålla batteriet inom de gränserna idag? Troligtvis väldigt få!

Jag är dock en av dem 😂
Har en OnePlus 5T från 2017 som jag använt dagligen sen jag köpte den ny 2017. Har orkat hålla mig till skonsam SoC. Laddar oftast långsamt och till max 80-85%, låter aldrig laddaren vara i under natten. Någon gång då och då laddar jag till 100% om jag verkligen behöver, annars håller jag mig till 80-85%.

Har läst tester som visar att ladda till 90% istället för 100% ger batteriet dubbelt så många laddcykler under batteriets livstid och att ladda till 80-85% kan ge tre gånger så många laddcykler jämfört med att ladda till 100%.

Vissa nyare telefoner har funktioner där man kan ställa in vid vilken % laddningen skall avbrytas, som på en elbil alltså, smidigt!

Mitt batteri funkar fortfarande mycket bra efter 6 år 👍
Vet en kompis som hade en nyare OnePlus modell som han alltid snabbladdade inkopplad över natten. Det batteriet hade tappat mycket kapacitet redan efter ett par-tre års användning.

Men allt detta är ju egentligen ingen nyhet ☺️

Visa signatur

[ Tt Core V21 | Ryzen 5900X | Noctua NH-D15 | MSI MAG B550 Mortar | 64GB Ballistix 3600Mhz CAS 16 | MSI PCIE5 850W |
RTX 4080 | 980 Pro 2TB SSD ]

Permalänk
Medlem

Två saker jag lärt mig från tidigare telefoner är att använda telefonen medans den laddar försämrar batteriets hälsa samt att låta den ladda ur under 25% eller ladda mer än 85% också försämrar dess hälsa.

Jag använder en snabbladdare till iphone 14 pro och med lärdomarna ovan har batteriet tappat endast 1% i hälsa sen jag köpte den vid lanseringen. Jag gör samma sak med maccen som också har en snabbladdare på 65W tror jag och batteriet är i utmärkt skick.

Permalänk
Skrivet av Magnus303:

En laddare från början av 2000-talet som också stöder USB?
Var väl inga telefoner som laddades med USB innan smartphones kom, egentligen Android vid typ 2009.
Fanns bara "proprietary" laddare för varje märke.

vet inte exakt när den är ifrån. en gammal sony eriksson laddare jag fick med nån gammal telefon. tror det ev kan varit min W995.

men kan ha varit någon senare telefon för den delen.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperNova:

Moderna lurar har väl oftast en hantering för hur laddningen skall hanteras. Tex så att den inte snabbladdar hela tiden även om man ansluter en sådan laddare osv.

Så kika in i inställningarna!

Tyvärr inte! Google, Nothing och Xiaomi lurar jag hanterat har ingen inställning för hur snabbt telefonen ska ladda. Jag vill stänga av snabbladdning helt, men det finns inte. Måste använda en äldre laddare som inte har stöd för snabbladdning.

Skrivet av jocke92:

Som sagts i tråden finns laddoptimering där telefonen lär sig hur länge du laddar olika tider och då begränsar själv, så som jag fattat det. Så det litar jag på. Sedan har jag bara en vanlig 5v 2A laddare och kommer också köra mer på trådlös laddning med en äldre sådan, så länge den är klar över natten så är jag nöjd och en fördel när det går sakta.

Det där med att den lär sig hur du laddar stämmer i den form att den inte laddar över 80%, men upp till 80% snabbladdar den om du har en sån laddare ansluten.

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk

OnePlus 11 med 100W laddare här. Använder Accubattery för att få varning vid 80% laddning. Telefonen eller laddaren blir inte särskilt varm alls vid laddning såvida jag inte använder telefonen under tiden med någon krävande app.

OnePlus support rekommenderar inte att ladda över 80/90% dock. Se nedan:

Anne 2023-07-29 13:59
Hej,

Tack så mycket för att du kontaktade OnePlus support. Mitt namn är Anne, och jag kommer att hjälpa dig idag.

Vi ber om ursäkt för att du fick vänta.

Ja, det rekommenderas starkt att du endast laddar din telefon till 90%/80% för att hjälpa batteritiden att hålla längre.

Låt mig veta om det är något annat jag kan hjälpa dig med?

Med vänliga hälsningar,
Anne
OnePlus
#NeverSettle

Permalänk
Medlem

Har för övrigt satt upp en "Shortcut" på min iPhone för att få notifikation när telefonen är över 80%.

Får även notifikationen till min klocka

If-satsen kollar bara vilken volym jag har, så att jag får varning även om telefonen är på ljudlöst.

I övrigt borde alla iPhone-ägare använda Shortcuts mer!

Har även Shortcuts för annan schemaläggning, för att främst förbättra batteritiden under natten.

Permalänk
Medlem

(Utan att ha läst alla föregående svar.)

Min tjänstetelefon är en Galaxy S21 som är ett par år gammal. Den har flera inställningsmöjligheter för batterihanteringen, och vill man optimera batteriets livstid ställer man in den på att

  • Inte snabbladda, utan långsammaste laddning.

  • Begränsa uppladdning till 85%.

Då går det (ur batterisynpunkt) bra att låta telefonen sitta ansluten till laddaren hela natten.

Helst ska laddningen också påbörjas när det är 10-20% energi kvar i batteriet. Drar man ur det mer försvinner kapaciteten snabbare (så batteriet håller färre cykler) och laddar man tidigare går man miste om energi utan att öka totala antalet cykler.

Permalänk
Medlem

Hur kan detta fortfarande diskuteras 2023? Telefonerna har oerhört avancerat BMS med sensorer för temp. Du kommer aldrig slå automatiken i en modern telefon genom micromanagement.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Hur kan detta fortfarande diskuteras 2023? Telefonerna har oerhört avancerat BMS med sensorer för temp. Du kommer aldrig slå automatiken i en modern telefon genom micromanagement.

Många i den här tråden talar av egen erfarenhet så det är inte ett påhittat problem.

Permalänk
Medlem

Telefonen laddar ju långsamt och skonsamt för att vara klar när larmet ringer.

Permalänk
Medlem

Min gamla p30 pro styr laddningen själv pausar när batteriet blir varmt .
Hur min nya asus rog phone 6 pro styr laddningen har jag ingen aning om.

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av nobbens:

Har precis köpt en Samsung Galaxy A23 5G - 64 GB 4GB och till den en 25 watts laddare. Har inte fått laddaren än så jag har hunnit börja tänka på hur stor skillnad det är att ladda med fullt kräm eller att ta det lite lugnt över natten med min gamla laddare på 5W som följde med till min A10:a som nu får bli min reservlur. Jag menar, pallar min nya telefon att snabbladdas varje gång med min nya laddare och att batteriet ändå får en livslängd som det på min gamla telefon har haft som faktiskt nu efter 4 - 5 år fortfarande är i riktigt gott skick? Kanske jag ändå har bäst i att fortsätta ladda med min gamla laddare och bara snabbladda i nödfall för att också få min nya A23:a att räcka lika länge som A10:an gjort?

Rent generellt så blir batteriet varmare av snabbladdning och slits därför lite fortare om du snabbladdar. Dvs om du vill maximera livslängden på batteriet så ska du låta bli snabbladdning.
Exakt hur stor skillnaden är är svårt att veta men att det är en nackdel att snabbladda är välkänt och en begränsning i batterikemin.
Eftersom du har en samsung så kan jag också tipsa om att det finns en laddningsbegränsning inbyggd i telefonen i de flesta samsungs modeller som stoppar laddningen vid 85% laddning vilket ytterligare minskar slitaget eftersom just laddning till helt fullt sliter lite extra.
Du kan fortfarande använda en laddare som stödjer snabbladdning. Det finns en inställning i telefonen där du kan välja att köra eller inte köra snabbladdning oavsett om laddaren stödjer det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryzer:

Telefonen laddar ju långsamt och skonsamt för att vara klar när larmet ringer.

Inte på alla telefoner tyvärr

Skrivet av Jygge:

Min gamla p30 pro styr laddningen själv pausar när batteriet blir varmt .
Hur min nya asus rog phone 6 pro styr laddningen har jag ingen aning om.

Din Asus telefon har många inställningar för batterihanteringen gällande laddning. Kolla in inställningarna om du vill förlänga batteriets livslängd

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Du kommer aldrig slå automatiken i en modern telefon genom micromanagement.

Automatik funkar dåligt då människan inte är en maskin. Bara för att jag har ett visst beteende en dag, så innebär det inte att alla andra dagar är likadana.

Bara att titta på Microsoft och Teams för att se hur dålig deras uppskattning av arbetstider är.

Permalänk
Medlem

En fråga till trådens snillen:
Jag har en iPhone med batterihälsa på ca 80%. Är det lika stor nytta att bara ladda 80% av det eller ”hamnar jag på 80% när mobilen visar 100%”?

Permalänk
Medlem
Skrivet av binnen97:

En fråga till trådens snillen:
Jag har en iPhone med batterihälsa på ca 80%. Är det lika stor nytta att bara ladda 80% av det eller ”hamnar jag på 80% när mobilen visar 100%”?

Om batterihälsan är på ca 80% så är det 80% av när batteriet var nytt som "går" att laddas. Dvs när det står 100% så har den laddat så mycket som batteriet kan laddas, dvs 80% om batterihälsan säger 80%

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av jnsson:

Batterier gillar inte värme. Det är skonsammare för batteriet att inte snabbladda. Om du laddar över natten finns det ingen anledning till att snabbladda så jag skulle använda en långsam laddare. Det är så jag gör. Laddar med en jätte gammal Samsung laddare som bara ger 1A som max

Bra råd här ovan.

Ett litet tillägg, är att det där med 'värme' gäller både vid laddning och urladdning.

Och i kombination... Att spela på mobilen samtidigt som den laddas är något som typiskt får batteriet att dö i förtid. (Och som jag ständigt får tjata på mina ungar om...)

Och batterier åldras. Så en laddström/last som inte gav upphov till värme för ett år sedan, kan ge upphov till värme nu.

Slutligen kan jag också nämna att det hela tiden sker spontana kemiska reaktioner ('sönderfall') i batterier, och risken för sådana reaktioner ökar ju mer energi det är i batteriet. Det är alltså sämre att ladda och lagra ett helt fulladdat batteri, än att ladda det till 50% och lagra det. Så om du ska ladda över natten, är det bättre om mobilen når 100% precis när du ska stiga upp, och du då kopplar loss den. Det är också anledningen till att funktioner som förlänger batteriets livslängd på t.ex. Samsung-lurar och Lenovo-laptops, inte laddar batteriet till fullt.

Claim to fame: Har nördat ner mig en del på batterier för att jag som hobby byggt och raceat med snabba elbåtar. Tidigare NiCd och NiMh, men senaste 20 åren på LiPo och litet LiFe. Kunskap om andra batterikemier har liksom följt med av bara farten.

Visa signatur

Gammal och gnällig

Permalänk
Medlem
Skrivet av binnen97:

En fråga till trådens snillen:
Jag har en iPhone med batterihälsa på ca 80%. Är det lika stor nytta att bara ladda 80% av det eller ”hamnar jag på 80% när mobilen visar 100%”?

80% är inte så bra. Du borde byta batteri.
Men om det är 80 av hundra i maxladdning vet jag inte.

Hade en iphone som låg på runt 79/80 och jag bytte batteri. Kändes som att det var långt mer än 20% bättre batteritid efter att jag satte i ett nytt.

Visa signatur

Lightsaber - Black armour - and balls!

Permalänk
Medlem
Skrivet av jnsson:

Om batterihälsan är på ca 80% så är det 80% av när batteriet var nytt som "går" att laddas. Dvs när det står 100% så har den laddat så mycket som batteriet kan laddas, dvs 80% om batterihälsan säger 80%

Räknat i kapacitet till helt urladdat, men 100 % kommer fortfarande att vara fulladdat spänningsmässigt även om "batterihälsan" har sjunkit.

Permalänk
Medlem

Moderna batterier klarar snabbladdningar väldigt bra. Troligen blir det varmare i valfripersons ficka än av snabbladdning. Batterierna har dessutom inbyggda skydd mot just värme.
Äldre batterier gillade inte snabbladdning PGA värmen som blev men idag så är BMS delen väldigt bra. Därför den laddar snabbt från 0%-ca 80% och sedan saknar ned och har ful koll på både temp och hur batteriet mår och anpassar sig efter det.

Bara ett mobil batteri jag haft som inte överlevt telefonen i sig(ca 4år) och det var när jag glömde den i solen så den blev kokhet.

Skulle det vara ett problem skulle det definitivt komma fram rätt snabbt och dessutom skulle INGEN snabbladda sina elbilar.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.