Ozoneair luftrenare,Bluff eller inte?

Permalänk
Medlem

Ozoneair luftrenare,Bluff eller inte?

Vad tror ni om denna produkt? Denna skall ju rena med ett filter och oxyplasma, det finns en modell med en ozon funktion som man kan köra med och då rekommenderas man inte vara i samma rum osv.
Den som jag har kollat på är Ozoneair 30 för att ha i sovrummet, denna har inte funktionen med ozon.
När man läser om denna luftrenare så skriver folk hur skadligt ozon är och det är inte relevant här, för den funktionen finns inte på denna modell som jag har kikat på.
Är det någon som har erfarenhet av denna luftrenare eller är det bara en bluff?
Den kommer ju i mitt fall användas för pollen och astmabesvär.
Mvh Per

Permalänk
Medlem

Menar du Ozoneair Purify 30?

Permalänk
Medlem

Hade tagit en Blueair före "reklam-märken" alla dagar i veckan.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk
Medlem

Det är så fruktansvärt mycket snake oil när det kommer till luftrenare för konsumentbruk. Så fort det börjar blandas in "egna" tekniker med påhittade namn drar jag öronen åt mig i alla fall. Här verkar det vara UV-C för sterilisering och någon form av jonisering i kombination med HEPA-filter. Finns inga specifikationer gällande luftflöde eller liknande vad jag kan se.

Är det pollen och astma du har problem med skulle jag satsa på mekanisk filtrering bara, med tillräcklig kapacitet för ytan / ventilationen.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk
Medlem

Ozonair argumenterar för apparaterna med känslopropaganda, som att jag vore uppenbart dum i huvudet.

Det där företaget hade jag undvikit med tång.

Permalänk
Medlem

Luftrenare med HEPA filter är det som gäller för pollen och astmatiker. Kan läsa om det på deras riksförbund.

Så länge du inte har en bil på tomgång i sovrummet så behöver du inte oroa dig om marknära ozon.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Perell:

Vad tror ni om denna produkt? Denna skall ju rena med ett filter och oxyplasma, det finns en modell med en ozon funktion som man kan köra med och då rekommenderas man inte vara i samma rum osv.
Den som jag har kollat på är Ozoneair 30 för att ha i sovrummet, denna har inte funktionen med ozon.
När man läser om denna luftrenare så skriver folk hur skadligt ozon är och det är inte relevant här, för den funktionen finns inte på denna modell som jag har kikat på.
Är det någon som har erfarenhet av denna luftrenare eller är det bara en bluff?
Den kommer ju i mitt fall användas för pollen och astmabesvär.
Mvh Per

gammal tråd men jag tänker jag kan skriva hur jag upplever produkten om andra letar efter info.
vi kör idag en ozonair purify 30 i sovrum, samt en 120 på nedervåningen, på klubben har vi satt 5st 120 versioner.
vi har kört dessa maskiner i snart 1 år.

Jag har haft ruskiga problem med bihålor sedan jag var 5-6år och har utvecklat allergi på senare år. mina problem med rinnsnuva och nästäppa är närmast helt borta sedan vi bytte till dessa maskiner, tidigare använde jag 1-2 toa rullar varje dag även med nässpray och tabletter.
På klubben har dom som har allergi och astma märkt en jäkla skillnad, dottern har astma och behöver knappt använda inhalator alls längre, samma sak dom andra ungdomarna som tidigare sprang och tog inhalator flera gånger under passet har närmast helt slutat med det. jag behöver inte gå och snyta mig på klubben längre. flera av dom på klubben har satt samma maskiner hemma nu då dom tycker effekten var så bra.

liten notering, jag har testat väldigt många luftrenare under åren, denna är den enda som gjort en markant skillnad för mig,
senast körde jag Philips 2000i versionen med 2i1 funktion, den används dock fortfarande under vinter tid för återfuktning
men jämför jag den med 30 versionen är det väldigt stor skillnad i effekt för att att minska näsrinna/täppa
Jag använder dock fortfarande både spray och tabletter.

talar man lukt är det samma sak här, dålig lukt är inget problem längre.
På klubben var det inte kul att gå in i lokalerna och köra ett pass efter att andra grupper kört pass innan, idag märks det knappt att det varit grupper tidigare, jo det är värmt men luktar inget längre om maskinerna står på max, 2st på 180m2, vi har 2 såna utrymmen samt sitter det 1 i gymmet.

Sedan ska man nämna att skulle jag köpa maskinen idag skulle jag troligen valt 60 versionen till sovrummet för att kunna köra den på lägre effekt, idag står den på max effekt under dagarna och mitten läge under natten, detta är då ett rum som är drygt 20-25m2. 30 på mitten effekt ger dock en rätt nice bruseffekt som både jag och frugan gillar att somna till.
Den som står på nedervåningen står konstant på mitten läge på en yta som är ca 90-95m2 men vi har väldigt öppen planlösningen så det hjälper nog en hel del.
Jag testade att köra 120 versionen i sovrummet men där tycker jag det gröna ljuset blev alldeles för starkt.

drift tid, det står 1år på deras sida men kör man dom 24/7 skulle jag säga snarare 6månader innan filter ska bytas, möjligen något längre innan uv lamporna ska bytas. och nej dom är inte ljudlösa men som sagt vi gillar bruset på medel effekt på 30 versionen, kör man dom på nivå 1 är dom väldigt tysta men då får vi inte alls samma effekt.

annat som kan vara bra att veta, 120 versionerna börjar låta en del när dom används ett par månader, ljudet försvinner när man byter filter. Jag får inte ihop varför det börjar låta då filter inte har kontakt med fläkten, ljudet som blir är samma som när något går mot fläkt bladen men inget har kontakt med fläktar och det skumma är som sagt att det försvinner direkt när filter byts.
30 versionen har inte alls samma problem med oljud.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk

ozon är giftigt och farligt. Lånade en liknade maskin och hade i bilen när den var full av mögel och jag tror att det kan hjälpa men givetvis måste man vara noga med att vädra ut ordentligt. Sedan vet jag inte hur mycket dessa släpper ut för att vara säkra?
Den jag lånade var hemma gjort och brassade på rejält = livsfarligt. Så den slog man på och flydde området omgående och sedan vädrade ordentligt. Sen kan man hålla andan men tänk på att även ögonen tar skada av ozon så var försiktig.

Ozon känns som en tillfällig lösning eller för att få bort tex mögel för har man ett friskt hus så behövs inget ozon. Däremot är det inget fel att ha en luftrenare med ett bra hepa filter då den inte släpper ut farliga gaser så en sådan skulle jag satsa på, har en sådan också som jag använder om jag tycker det känns dammigt.
En ännu billigare variant är att med en blomskruta spraya en dimma av vatten i ett rum för att på så sätt binda tex damm. kom ihåg att ta hand om vattnet som blir kvar på allt bara.

EDIT: snabb goggling hittade detta
0,001 PPM – Lägsta värde som kan upptäckas av överkänsliga människor. För låg för att mäta exakt med elektronisk utrustning.
0,003 till 0,010 PPM – Gränsen för när en genomsnittlig person kan upptäcka ozon i ren luft. Dessa koncentrationer kan mätas med god noggrannhet.
0,001 till 0,125 PPM – Typiska ozonhalter som finns naturligt i atmosfären. Dessa nivåer varierar med höjd och atmosfäriska förhållanden.
0,200 PPM – Långvarig exponering hos människor leder inte till till några symptom eller skador.
0,300 PPM – Vid denna koncentration uppkommer de första symtomen hos människor. illamående och irriterad hals är det vanligaste
25,000 PPM – Ozonhalter som är omedelbart farliga för människor är okända men baserat på djurförsök kan halter av 25,00 ppm vara dödligt vid 60 minuters exponering.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Har man kvicksilver UVC-rör med kvartsglas så blir det ozon automagiskt kring röret när den är tänd - det var alltid en doft av ozon kring eprom-raderarna när dom var igång - högtrycks-kvicksilverlampor modell gatukvicksilverlampa med drossel och ytterglaset bortslaget så var det mer kortvågig UV så kunde den producera så mycket ozon att det snart stank ozon i hela rummet om man hade en sådan 80Watt tänd

corona-trådar med högspänning (ger mörkerurladdning) ger också ozon och det var ett potentiell hälsoproblem med laserskrivare som använde sådana om de kördes ofta och ofta hade filter i ventilationsluftvägen för att reducera en stor del av ozonet innan det gick ut i lokalen.

'ozon'-generatorer i filter i filterfläktar är ofta en form av plastskum/nätstruktur i olika former som av luftrörelsen är tänkt att ladda upp sig av triboelektrisk uppladdning av den förbipasserande luftrörelsens virvlar och högspänningen/statiska elektriciteten som bildas den vägen börja generera en smula ozon - i alla fall reklam och marknadsföringen - hur mycket ozon de faktiskt avger och hur länge de fungerar innan damm och annat får den att förlora verkan brukar det inte stå något om mer än att man skall byta filtren då och då... Om de fungerar med några ozon-molekyler då och då så är det så lite ozon att det knappast gör någon nytta men man kan skriva om det i reklamen för produkten i alla fall - till detta fins det en massa regler i hur mycket ozon det får vara i luften och de är väldigt lågt satta i utrymmen som människor lever och rör sig i att det förmodligen inte ger någon märkbar skillnad i praktiken.

riktiga ozongeneratorer för sanering, luktbekämpning och desinficering är helt andra saker och då kan man inte vara i utrymmet samtidigt när den arbetar och ger hälsorisker redan efter enstaka minuter i utrymmet - samt att det kan bleka en massa färger och kulörer på materialoch ytor och påverka dess ytors egenskaper inom utrymmet om man kör denna över en längre tid - då det verkligen har en oxiderande verkan på allt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

ozon är giftigt och farligt. Lånade en liknade maskin och hade i bilen när den var full av mögel och jag tror att det kan hjälpa men givetvis måste man vara noga med att vädra ut ordentligt. Sedan vet jag inte hur mycket dessa släpper ut för att vara säkra?
Den jag lånade var hemma gjort och brassade på rejält = livsfarligt. Så den slog man på och flydde området omgående och sedan vädrade ordentligt. Sen kan man hålla andan men tänk på att även ögonen tar skada av ozon så var försiktig.

Ozon känns som en tillfällig lösning eller för att få bort tex mögel för har man ett friskt hus så behövs inget ozon. Däremot är det inget fel att ha en luftrenare med ett bra hepa filter då den inte släpper ut farliga gaser så en sådan skulle jag satsa på, har en sådan också som jag använder om jag tycker det känns dammigt.
En ännu billigare variant är att med en blomskruta spraya en dimma av vatten i ett rum för att på så sätt binda tex damm. kom ihåg att ta hand om vattnet som blir kvar på allt bara.

EDIT: snabb goggling hittade detta
0,001 PPM – Lägsta värde som kan upptäckas av överkänsliga människor. För låg för att mäta exakt med elektronisk utrustning.
0,003 till 0,010 PPM – Gränsen för när en genomsnittlig person kan upptäcka ozon i ren luft. Dessa koncentrationer kan mätas med god noggrannhet.
0,001 till 0,125 PPM – Typiska ozonhalter som finns naturligt i atmosfären. Dessa nivåer varierar med höjd och atmosfäriska förhållanden.
0,200 PPM – Långvarig exponering hos människor leder inte till till några symptom eller skador.
0,300 PPM – Vid denna koncentration uppkommer de första symtomen hos människor. illamående och irriterad hals är det vanligaste
25,000 PPM – Ozonhalter som är omedelbart farliga för människor är okända men baserat på djurförsök kan halter av 25,00 ppm vara dödligt vid 60 minuters exponering.

tror du blandat ihop sakerna lite, ozonair Purify är inte en ozonkanon även om man kan luras av namnet. det är en luftrenare.
deras största modell 120 kan använda ett ozonläge om man vill, men det skickar inte ut ozon utan använder det då internt

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Skrivet av aragon:

tror du blandat ihop sakerna lite, ozonair Purify är inte en ozonkanon även om man kan luras av namnet. det är en luftrenare.
deras största modell 120 kan använda ett ozonläge om man vill, men det skickar inte ut ozon utan använder det då internt

Kommer det ut under gränsvärdena är det nog ok. Menar du att den renar luften med ozon och sedan neutraliserar det på något sett?

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Kommer det ut under gränsvärdena är det nog ok. Menar du att den renar luften med ozon och sedan neutraliserar det på något sett?

versionerna 30 och 60 har inget ozon alls, dom kör endast ut Oxyplasma,
vertion 120 kör normalt Oxyplasma men har en funktion som heter ozonläge, i det läget så behandlas luften som sugs in med ozon men det ska inte släppa ut något. (vet dock ej hur) Dock står det i manualen att man inte ska vara i samma rum om det är mindre än 7 eller om det var 10m2 när man kör ozonfunktionen. https://ozoneair.se/purify/sa-renas-luften/

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Skrivet av aragon:

versionerna 30 och 60 har inget ozon alls, dom kör endast ut Oxyplasma,
vertion 120 kör normalt Oxyplasma men har en funktion som heter ozonläge, i det läget så behandlas luften som sugs in med ozon men det ska inte släppa ut något. (vet dock ej hur) Dock står det i manualen att man inte ska vara i samma rum om det är mindre än 7 eller om det var 10m2 när man kör ozonfunktionen. https://ozoneair.se/purify/sa-renas-luften/

Då lär i alla fall den säkerligen släppa ut lite ozon.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Då lär i alla fall den säkerligen släppa ut lite ozon.

Jag ska ställa frågan till dom, kan ju vara bra att veta, å andra sidan vem sätter en maskin för 120m2 i ett rum mindre än 10m2? Sedan behöver man aktivt välja det programet för ozon ska aktiveras, vi gör inte ens det på i våra stora utrymmen när det är folk där även om det inte ska vara ett problem.
kan ju nämna att kör vi ozonläge på vår stora i vardagsrummet under natten tex så luktar det inte ozon, det luktar inget dvs luften är ren så det lär vara väldigt små mängder som släppt ut om det är så att det kommer ut någon ozon alls. ozon luktar riktigt tydligt även vid små mängder typ när dom sanerat och det ska ha vädrats ordentligt ett par dagar, ändå kommer man 1 vecka senare och det märks tydligt.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Skrivet av aragon:

Jag ska ställa frågan till dom, kan ju vara bra att veta, å andra sidan vem sätter en maskin för 120m2 i ett rum mindre än 10m2? Sedan behöver man aktivt välja det programet för ozon ska aktiveras, vi gör inte ens det på i våra stora utrymmen när det är folk där även om det inte ska vara ett problem.
kan ju nämna att kör vi ozonläge på vår stora i vardagsrummet under natten tex så luktar det inte ozon, det luktar inget dvs luften är ren så det lär vara väldigt små mängder som släppt ut om det är så att det kommer ut någon ozon alls. ozon luktar riktigt tydligt även vid små mängder typ när dom sanerat och det ska ha vädrats ordentligt ett par dagar, ändå kommer man 1 vecka senare och det märks tydligt.

Kan vara bra. Jag lånade en ozon generator av en kompis då min projekt bil var möglig.
Stank förjävligt men försvann rätt snabbt efter en ordentlig vädring.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Har problem med husets ventilation som kommer upp i golvet under elementen i rummen och går ut i genom köksfläkten och i badrummet.
Det luktar mat från någon el några i huset vilket i och för sig inte är värre än man blir hungrig och oftast luktar det gott.
Men, det luktar också cigarettrök vilket är väldigt jobbigt.

Så jag köpte en Jonisator på Kjell att ha i sovrummet där det är värst med cigarettrök:
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/inomhusklimat-u...

Så när det luktar cigarettrök sätter jag på den på halvfart och har den är placerad på fönsterbrädet ovanför ventilen.

Det är inte en luftrenare eller ozonproducent utan en jonisator som sprider negativa joner som gör att syret i luftmolekylerna marginellt omvandlas till ozon. Tycker den funkar ok.

Ska vara ofarlig men man bör inte vistas närmare än en meter ifrån den.