Skrivet av pine-orange:
Det är dock viktigt att ta hänsyn till volymen om du ska ha det i bilar, för där spelar det roll hur stor plats det tar. En Mirai får plats med 5.6kg eller 142l. För att komprimera ner det till de nivåerna förlorar du ungefär 20% i energi-effektivitet. Sen har bränslecellerna en effektivitet kring 65% och då går effektiviteten ner till 52%. Det är inga imponerande siffror.
Några saker att ha med sig här.
Vätgasfordon är i nuläget långt mindre mogna jämfört med BEV. Framförallt är man idag väsentligt längre från de teoretiska gränserna för hur effektivt det kan bli. Det kommer bli bättre framöver.
Att ha vätgas i komprimerad gasform lär knappast vara den slutgiltiga lösningen. Väldigt mycket kring forskningen här tittar på olika former av adsorption, men också fullt möjligt att lagra kemiskt så man får en lagringsprodukt som är långt enklare att hantera i fordonet.
5,6 kg motsvarar ändå en tillgänglig energimängd om 184 kWh. Hyfsat för en teknik var första generation knappt kommit av ritbordet.
Och vi har redan sett att många överskattar den verkliga effektiviteten hos BEV, specifikt "glömmer" de flesta helt räkna med att laddning (till skillnad från att tanka bensin) inte har 100 % effektivitet. Vad man hamnar på beror på en rad faktorer, men som bäst med 11 kW hemmaladdare hamnar man på ~85 % effektivitet (märkbart lägre vid låg temperatur, lägre vid lägre effekt, högre med snabbladdare då man tar bort AC/DC-steget).
Så inte ens 50 % är direkt superdåligt i jämförelse.
Skrivet av pine-orange:
Bara för att man kan betyder inte att man borde. Det skulle bl.a. innebära stora underhållskostnader. Havsvatten är inget kul. Varken för vindkraftverk eller för vätgasanläggningar. Om du redan har elledningar till fastlandet finns det ingen större vits med att bygga någon vätgasanläggning ute till havs.
Det finns en ganska skarp gräns kring vilket vattendjup och framförallt vilket avstånd från land man kan placera en "offshore-wind farm" och har rimlig ekonomi/teknisk utmaning att dra en kabel till land.
"As can be seen, so far the distance between a farm and the shore has not exceeded 130 km, and no technical problem has been encountered. However, in the future it is quite possible that a wind farm would be developed in places that are much farther away, say 500 to 1000 km from land. On top of that, the water depth can be such that it prohibits operations on transmission cables. Although for land-based wind turbines this is not a common scenario, seeking more energy from ocean winds drags us in that direction, especially if one day wind and other types of renewable energy are substitutions for today’s gas and oil."
Orsaken att gå längre ut är många, likt för landbaserad vindkraft har man primärt bygg på de mest gynnsamma platserna och man får allt mer välja på "för långt från land" eller "sämre produktion".
Skrivet av pine-orange:
Det är bättre att rengöra havsvattnet på land och sedan använda det renade, avjoniserade vattnet till en vätgasanläggning om du absolut vill använda havsvatten. Den här artikeln sammanfattar det bra tycker jag.
Det artikeln är enda helt ute och cyklar vad det gäller energiåtgång, eller så borde man omedelbart skapa ett företag som jobbar bygger anläggningar för omvänd osmos då man kommer totalt dominera marknaden!
https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2021/Q2/breakthrough...
"About a third of the lifetime cost of a desalination plant is energy"
Det är inte vad man försökte hävda i artikeln du länkar...
Oavsett, det mest relevanta för denna tråd är att allt pekar på att vi framåt kommer lägga enorma summor på en vätgasekonomi. Så det är inte frågan om det händer, utan bara hur snabbt och hur stor den blir (de beslut EU redant gjort säger "rätt rejält stor här").
Är helt övertygad att BEV är en del av lösningen att fasa ut fossilt bränsle. Idag är inte vätgas-baserade fordon ett realistiskt alternativ, men på sikt har de en lång rad som talar för dem.
Inte minst miljömässiga argument då de redan med dagens teknik är lättare, de kräver betydlig mindre mineraler/metaller, de har inte en komponent med högst toxisk kemi (batterier innehåller högflorerade kolväten som är dödligt giftiga vid brand och nu även visat sig extremt svåra att bryta ned likt PFAS, kombinerat med att endast 5 % av batterier återvinns), vi kommer garanterat inte få slut på "bränsle" (finns rätt gott om vatten, sol och vind) och vätgas (eller derivat som amoniak) är långt rimligare att skapa där det finns gott om sol/vind för att transporteras där de konsumeras. Teoretiskt går det att skeppa batterier, ladda dem och skeppa tillbaka dem men verkar rätt korkat...