[FYI] Angående strålning från trådlösa nätverk

Permalänk
Medlem

[FYI] Angående strålning från trådlösa nätverk

Strålning i trådlösa nätverk
Det pratas en hel del om riskerna med elektromagnetisk strålning numera så jag tänkte ta och förklara lite mer för folk som inte vet så mycket om det. Själv är jag på sista biten av min civilingenjörsutbildning med specialisering mot trådlösa system så jag har kommer i kontakt med ämnet nästan dagligen.

Elektromagnetisk strålning är ett väldigt brett område som innefattar bland annat ljus, värme, radioaktiv strålning och radiovågor. Radiovågor är ett samlingsord för det frekvensområde vi använder för kommunikation andra applikationer. Det sträcker sig från 3kHz till 300GHz (markerat "radio" i bilden nedan) och är hårt reglerat.

Det finns två typer av elektromagnetisk strålning, joniserande och icke-joniserande. De joniserande frekvenserna har så pass mycket energi i sig att de kan göra skada på levande vävnad. Det är dessa som normalt kallas strålning och omfattar röntgenstrålning, gammastrålning mfl. Gränsen mellan de två typerna går vid ultraviolett ljus. Värt att notera är att ultraviolett ljus har i storleksordningen en miljon gånger högre frekvens än den man använder till trådlösa nätverk och är därför mycket mycket mer energirik. De icke-joniserande frekvenserna är sådana som vi använder till vardags i trådlös kommunikation, mikrovågsugnen och i lampor.

Bilden kommer från http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l1/emspectrum....

När en ickejoniserande strålning träffar något avges det energi och bildas ett vridmoment (på grund av det ändrade magnetiska fältet). Det är detta man utnyttjar i mikrovågsugnar. För att värma upp något krävs mycket effekt. Om vi tar vatten som exempel så krävs det 4200W för att värma upp ett kilo en grad på en sekund. Om vi håller denna siffra i bakhuvudet så ska vi se hur mycket effekt vi har att göra med i ett trådlöst nätverk.

Jag nämde tidigare att användadet av frekvensområdet är hårt reglerat. Man får inte ta vilken frekvens som helst och sända på och man får heller inte stråla hur starkt som helst. I frekvensområdet för trådlösa nätverk är den maximalt tillåtna uteffekten 100 milliwatt (mW).

Radiovågor tappar effekt oerhört snabbt när de far fram. Det mesta försvinner i närområdet (de närmaste metrarna) och sedan avtar det långsammare. Det går att räkna på detta och gör man det får man fram fina kurvor som inte säger något för en oinsatt. Jag ställer upp lite i en tabell istället:

Avstånd Effekt 0 100mW 0.5m 0.04mW 1m 0.01mW 3m 0.001mW 5m 0.0004mW

Effekten man tar upp är det ungefär det där värdet multiplicerat med exponeringsytan i kvadratmeter. Som vi ser är det väldigt små effekter. När man pratar i mobiltelefon är det lite annorlunda. I och med att du har telefonen tryckt mot örat så är avståndet väldigt litet och du tar upp nästan hälften av uteffekten, 0.5W. Använder man handsfree så minskar detta väldigt mycket.

För att återgå till uppvärmningsfrågan. Säg att vi tar människokroppen som exempel. Enligt termodynamikens så överförs alltid värme från varmare till kallare materia om de står i kontakt med varandra. Detta innebär att om en del av en människa värms upp så kommer den värmen att sprida sig i hela kroppen. Vi säger att vår testperson väger 80kg och sitter 1m från sin trådlösa accesspunkt. Exponeringsytan är ungefär 1kvm vilket gör att han tar upp 0.01mW och måste han sitta där i 13.5 år för att hans temperatur ska öka en grad förutsatt att han inte avger värme till omgivningen, vilket han självklart gör.

Det kommer hela tiden nya studier som visar att strålningen är farlig på diverse olika sätt. Själv tycker jag att det är bevisat att strålningen inte har tillräckligt med energi för att skada cellmassa och inte har tillräckligt med effekt för att värma upp cellmassa till anmärkningsvärda nivåer. Folk säger att man inte kan vara säker på att det är ofarligt då man inte vet hur det verkar på lång sikt. Dock är det så att radiovågor har använts i mer än 50 år nu och förr med mycket mycket högre effekter än vi använder idag. NMT-telefoner till exempel hade en uteffekt på upp till 14W vilket är skyhögt jämfört med dagens telefoner som har max 1W, ofta mycket mycket lägre. Om det skulle vara farligt så skulle man ha sett klara effekter för länge sedan.

(Det här är delar ur en artikel jag sitter och plitar på. Om allt går som det ska kanske den publiceras här på Sweclockers. Ni får gärna föreslå saker ni skulle vilja veta mer om.)

För den som vill finns det mer intressant läsning på följande sidor:
http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l1/emspectrum....
http://www.epa.gov/radiation/understand/ionize_nonionize.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation

Permalänk
Medlem

klister!

Permalänk
Medlem

Mycket intressant och helt rätt i tiden.

Håller själv på att skriver om strålning i mitt Projektarbete till naturkunskap B.

Visa signatur

AMD Ryzen 7950x3D | Asus ROG Strix B650E-E | 32GB G.Skill DDR5 6000Hz CL30 | ASUS TUF RX 7900 XTX OC | Cooler Master Tempest GP27U, Dell U2515H

Permalänk
Medlem

ser fram emot att du postar hela artikeln när den är färdig.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kj_bassplayer
bah, sånt där fick vi lära oss på gymnasiefysiken. Det måste väl ändå ligga högre nivå på civilingenjörs-utbildningar

Ser gärna att du skriver en uppsats inom samma ämne och så kan vi jämföra sen?
Trist med såna där kommentarer när folk tar sig tid att skriva artiklar.

Visa signatur

AMD Ryzen 7950x3D | Asus ROG Strix B650E-E | 32GB G.Skill DDR5 6000Hz CL30 | ASUS TUF RX 7900 XTX OC | Cooler Master Tempest GP27U, Dell U2515H

Permalänk
Medlem

kj_bassplayer du kanske missade att den inte var riktad till folk som läser det nu utan mer för den oinsatte (i.e. Me!). KLISTER!

Visa signatur

MBP: 13" - M1
Stationär: Win11 - Ryzen 5900X - 128GB - GTX 4080
Server: Ubuntu - i5 4670k - 32GB - 4x5TB Raid-Z
Server: Rpi4 8GB, 1TB USB SSD

Permalänk
Medlem

Bra genomgång för de som inte vet.

Visa signatur

*Intel i7 3820, ASUS Sabertooth X79, 32GB RAM, Nvidia GTX660 & GTX660, Samsung SSD 840 Pro & 2 Barracuda 7200.10 i RAID1, ESI Audio ESP1010e
*Amiga 4000D i Elbox Tower. 16 MB FAST Mem & 2 MB Chip Mem. Indivision AGA MK2, FastATA 4000 MK-VI, 16 GB CF & 40 GB IDE

Permalänk
Medlem

Du säger att "strålningen inte har tillräckligt med energi för att skada cellmassa och inte har tillräckligt med effekt för att värma upp cellmassa till anmärkningsvärda nivåer", men har du reflekterat över strålningens påverkan på blod-hjärn-barriären? Studier i detta talar sitt tydliga språk, tyvärr (gäller alltså mobiltelefoner).

Jag vill peka på att det kan finnas andra faktorer än uppvärmningen.

Permalänk

En mycket intresant debatt, verkligen helt rätt i tiden och själv så tror jag att det kommer fler sätt att "mäta" hur skadligt strålningen är.....kanske beroende vad man vill uppnå för resultat med sin mätning....;)

//Patrik

Visa signatur

// Patrik (rookie)
AMD Phenom II x2 555, ASUS MA478T-E, Corsair XMS3 4GB DDR3 PC3-12800 1600MHz, SSD OCZ-AGILITY2 40Gb, Radeon 4850 X 2 CF,
Windows 7 Ultimate 64-bit

Permalänk
Hedersmedlem

Det är alltid bra att informera. Kunskap är makt!

Hade t ex ingen aning om att en mobil faktiskt avger 0.5W Strålningseffekt. Många säger ju att dom blir varma om örat efter att ha talat en längre stund, skulle detta kunna bero på denna halva watt effekt eller är det mer att man skapar ett tryck som isolerar den vanliga kroppsvärmen samt en liten del av strålningsvärmen? En halv Watt låter mycket...?

Jag får att det skulle ta nästan 8 dagar att värma kroppen en grad med mobilen (om man inte avger värme och den matar 0.5 in i en) samtidigt så måste jag vara lite kritisk till sättet att räkna med att värmen sprids ut helt homogent.

Men som sagt 0.5W låter väldigt mycket? Kan en mobils batteri verkligen leverera så mycket effekt?

Citat:

En Nokia 6280 kan enligt hemsidan användas till tal under 3 timmar och har ett batteri på 970 mAh,
kan gissa att batterit leverear något kring 3.5V.
Hur långt skulle detta batterit klara att leverera 0.5W?
P = U * I
0.5 = 3.5 * I
I = 0.1428 A

Hur länge kan vi leverea den här strömmen med 970mAh?
t * 0.1428 = 0.970
t = 6,79sek

Om siffrorna är korrekta måste strålningen komma från någon annanstans än mobilen?
Troligtvis basstationen?

Om vi testar hur mycket mobilen faktiskt avger eftersom vi vet att den har en taltid på 3h

3600*3 * I = 0.970
I = 0.00009 A
I = 0.09mAh

P=U*I
P=3.5*0.00009
P=0,000315 W
eller 0.315mW

Det känns som det verkliga värdet är VÄLDIGT litet? Har jag räknat rätt?

Permalänk
Medlem

Intressant sak du nämner zie. Men kan du inte lägga till lite radbrytningar? Det går inte att läsa sidan i låga upplösningar utan att behöva scrolla hela tiden.

Visa signatur

*Intel i7 3820, ASUS Sabertooth X79, 32GB RAM, Nvidia GTX660 & GTX660, Samsung SSD 840 Pro & 2 Barracuda 7200.10 i RAID1, ESI Audio ESP1010e
*Amiga 4000D i Elbox Tower. 16 MB FAST Mem & 2 MB Chip Mem. Indivision AGA MK2, FastATA 4000 MK-VI, 16 GB CF & 40 GB IDE

Permalänk
Avstängd

Älskar att leka med fysikformler.

Visa signatur

Signatur raderad. Var vänlig läs §7 i våra regler

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av VaCUm
Intressant sak du nämner zie. Men kan du inte lägga till lite radbrytningar? Det går inte att läsa sidan i låga upplösningar utan att behöva scrolla hela tiden.

Tänkte inte på det, vet inte riktigt varför jag använde code taggar egentligen, hade någon idé om att det skulle bli konstigt utan dom Hur som helst jag la in lite radbrytningar fast taggarna är fortfarande kvar. Samtidigt som jag förklarar att jag inte vet varför dom är där så tar jag inte bort dom. Varför? Nobody knows...

Permalänk
Medlem

Vore roligt med en jämförelse i strålning mellan mobil, trådlös telefon, wlan mm

Permalänk
Medlem

Någon som vet hur stor effektförlusten samt hur mycket av den förlusten en högtalare i en vanlig telefon som tas upp av kroppen?

Mycket bra genomgång!

Visa signatur

Error 412: Precondition Failed - You need to use a real browser in order to view this signature!

Permalänk

Kolla på hur mycket en CRT-skärm strålar... lägg till att de kan gärna vara några år och sitta ojordat, då är det hälsosamt att sitta vid datorn

Allvarligt Talat.
Kan nästan garantera att öppnar du (rool) fönstret där du bor och tar ett andetag så är nog nätverkets inverkan på hurvida du har chans att få cancer lika med noll i jämförelse.

(menat främst i centrala s-holm, du kan ju bo på bättre ställen)

(Hoppas inte mitt nedseende på stockholmare syns för väl nu)

Visa signatur

| ASUS P5W DH Deluxe | Intel C2D E6600 | 4GB Corsair DDR2 6400 | Gainward 7950GX2 1GB | Raptor 74GB (system) + 1.7TB (lagring) |
| Samsung 20" Wide TFT | Hyundai L90D+ | Plextor 708A | Nec 3520A | Logitech MX518 | Enermax 550W |
| Laptop: 2.0GHz | 1GB | 6800go | 17" Wide 1920x1200 | DVD-RW | 4618 3DMark05 | (Dell Ins 9300) Dell 9300-Tråd

Permalänk
Medlem

zie: Du har räknat lite tokigt. Om batteriet har en kapacitet på 0.97 Ah och spänning på 3.5 V kan det lagra:
0.97*60*60*3.5 = 12222 J.

Det klarar av att ge 0.5 W i 12222/0.5 = 24444 sekunder, vilket är ungefär sju timmar.
Sändaren hade en effekt på 1 W om jag förstod rätt.
Alltså en taltid på 3.5 h om man bara räknar med sändare, sen drar väl resten av mobilen en del också.
Sändaren är inte ideal heller, uteffekten är 1 W men den drar säkert mer.

Edit: En mobil reglerar väl sändareffekten efter hur bra mottagningen är? I sånna fall sänder den inte alltid med 1 W.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Martin Nordgren
Kolla på hur mycket en CRT-skärm strålar... lägg till att de kan gärna vara några år och sitta ojordat, då är det hälsosamt att sitta vid datorn

Allvarligt Talat.
Kan nästan garantera att öppnar du (rool) fönstret där du bor och tar ett andetag så är nog nätverkets inverkan på hurvida du har chans att få cancer lika med noll i jämförelse.

(menat främst i centrala s-holm, du kan ju bo på bättre ställen)

(Hoppas inte mitt nedseende på stockholmare syns för väl nu)

Cancer? Behöver väl inte få cancer. Du kan bli överkänslig mot strålning så du får dra dig undan städerna och de strålningstäda områdena.
Jag känner folk som har det problemet. Inte alls kul.

Visa signatur

Director | Founder - HeXagon e-Sports

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blahhzt
zie: Du har räknat lite tokigt. Om batteriet har en kapacitet på 0.97 Ah och spänning på 3.5 V kan det lagra:
0.97*60*60*3.5 = 12222 J.

Det klarar av att ge 0.5 W i 12222/0.5 = 24444 sekunder, vilket är ungefär sju timmar.
Sändaren hade en effekt på 1 W om jag förstod rätt.
Alltså en taltid på 3.5 h om man bara räknar med sändare, sen drar väl resten av mobilen en del också.
Sändaren är inte ideal heller, uteffekten är 1 W men den drar säkert mer.

Edit: En mobil reglerar väl sändareffekten efter hur bra mottagningen är? I sånna fall sänder den inte alltid med 1 W.

Orkar inte kolla igenom mina uträkningar, men jag antar att jag hade fel på hur man definierade Amperetimmar. Tänkte att batteriet klarade att ge 1A ÖVER en timme. Istället för att den klarade att ge 1A hela tiden under en timme. Nu verkar det stämma.

Permalänk
Medlem

Du har inte räknat så tokigt egentligen, det här är fel:
t = 6,79sek
Det blir t = 6.79 h. Inte sekunder. Är ju Ah, inte As.

Permalänk
Medlem

Strålningen påverkar oss med all sannolikhet, det är bara det att vi kan för lite om människokroppen för att kunna bevisa dom negativa effekterna som folk har drabbats av.
Enligt vår kultur och trånga tänkande så blir det att "Allt som inte kan bevisas finns inte".
Det behöver nödvändigtvis inte vara dom termiska effekterna som är skadliga.
Enligt en forskare vid namn Dr Gerard Hyland så säger han att mikrovågsstrålning kan förändra arkitekturen hos molekyler såsom DNA
och enzymer.
Även dom elektriska signaler som styr cellerna och hjärnan har enligt försök störts ut.
Det måste ligga något i att fler och fler blir sjuka och klagar över sk elproblem, utbrändhet och andra mystiska symptom som inte fanns förut är vardagsmat.

Permalänk
Medlem

Hur är det med Bluetooth?

Visa signatur

Epox8rda+ 2200+ 512mb Radeon9700pro

Permalänk

Mycket intressant läsning. Ser fram emot att få läsa hela artikeln om den läggs upp här
Utsätter mig för rätt stora mängder UV-strålning dagligen, mysigt att vara svetsare

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Utbrändhet är inget mystiskt eller har med elkänslighet att göra, det är ganska enkelt igentligen.
Samhället har ett tempo högt tempo mer än vad somliga klarar av en längre tid.
Vi jobbar och stressar för mycket. Vi jagar pengar och statussymboler, somliga ensamstående föräldrar för brödfödan. Vi gör samma jobb med mindre folk, allså har vi blivit effektivare men på bekostnad av vår hälsa.

En intressant läsning.

Permalänk
Medlem

Ett par åsikter

En intressant artikel, ser fram emot slutresultatet. Har ett par kommentarer att infoga och några tips att komma med.

1. Att bevisa strålningens farlighet eller ofarlighet är ungefär som att arbeta med religion. Det handlar mer om tro än om fakta och den som tror på att det är skadligt är väldigt svårövertygad.

2. Infoga gärna en jämförelse med de magnetfält som en helt vanlig klockradio skapar. Den står invid huvudet på folk hela natten och strålar. Har för mig att man kan få ganska höga värden från dessa. Ett annat alternativ är att ta med de trådlösa telefoner som finns i vart hem. Ett tredje alternativ är lysrör.

3. Det finns en aspekt som väldigt ofta missas och det är den absolut mest kritiska faktorn, tiden. Ta ett exempel, lite rinnande vatten anser ingen direkt farligt men förläng perioden och vips så har du ett Grand Canyon. Visst har vi levt med strålning i ett par generationer men det är ingen egentlig tid att tala om för att en förändring skall hinna inträffa.

4. Jämför vidare med den naturliga strålningen (bakgrundsstrålningen) från t.ex. en uranhaltig berggrund (vilken är frekvent förekommande i vårt land) så har du ytterligare fakta i målet. Att den har funnits länge och att människan kan hantera denna strålning är det få som kan säga något annat om.

Vad blir då summeringen? Jo, visst är strålningen förhållandevis försumbar och enligt de flesta vetenskapliga kalkyler helt harmlös. Man skall dock veta att det är dagens sanning och ett sunt tips är väl fortfarande att vara försiktig, inte rädd men försiktig. Man behöver ju t.ex. inte ha med sig APn under täcket när man sover Och använd headset, om inte annat för att det är väldigt bekvämt...

Permalänk

Re: Ett par åsikter

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Eyas

2. Infoga gärna en jämförelse med de magnetfält som en helt vanlig klockradio skapar. Den står invid huvudet på folk hela natten och strålar. Har för mig att man kan få ganska höga värden från dessa. Ett annat alternativ är att ta med de trådlösa telefoner som finns i vart hem. Ett tredje alternativ är lysrör.

4. Jämför vidare med den naturliga strålningen (bakgrundsstrålningen) från t.ex. en uranhaltig berggrund (vilken är frekvent förekommande i vårt land) så har du ytterligare fakta i målet. Att den har funnits länge och att människan kan hantera denna strålning är det få som kan säga något annat om.

2. En klockradio strålar som fan iom att den har inbyggd transformator i 90% av fallen...
Dock är det ingen som nämner den, den har dock existerat i mer än 30 år.

4. Förutom strålning från berggrunden så har vi den kosmiska strålningen också.

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk

En väldigt intressant artikel, har själv ägnat lite tid åt att undersöka det här med farlig strålning.

Men nu är det ju så att en trådlös application av typen 801.11b/g/a har ett max på 100mW, men de flesta tillverkare skickar bara med ett chip som sänder ut ca 25mW på billigare modeller.

Som någon tidigare nämnde så varierar sändningseffekten beroende på hur bra mottagning du har både på w-lan och mobiltelefoner. så sitter du vid mottagaren/basstationen/accesspunkten är uteffekten ännu mindre.

EDIT:Nämn något i dagens samhälle som inte är cancerframkallande.

Visa signatur

100% recycled electrons
http://www.greenliquid.tk

Permalänk
Medlem

Om man har en trådlös switch med 4 portar och bara sparkar igång bärbara ibland. Strålar switchen hela tiden för att den samtidigt skickar data till stationära datorn? Eller är det bara när man har laptopen igång och surfar på den?

Visa signatur

.... a man without a plan is not a man

http://www.codered.se/

Permalänk
Medlem

Vad många glömmer är att vi utsätts för större mängder stålning dagligen från allt annat än just mobiltelefoner och accesspunkter.

Ta tex UV ljus (folk solbadar ju frivilligt och tittar man på tex. australien så ser man att hudcancer är ett riktigt stort problem) och småsaker som transformatorer.

Monitorer har länge ansetts farliga men sen mitten av 90 talet har den "frammåtriktade" strålningen (dvs ljuset från en CRT skärm) filtrerats så pass bra att det finns knappt nå kvar än just fotoner etc, men många glömmer magnetfälten som inte går att göra mycke åt.

Det är dock en hel del "religöst" runt strålning. Eftersom vi inte kan se det med våra ögon så är det nått som man automatiskt är rädd för, jag vet människor som är el-känsliga men blindtester visade att dom inte reagerade på elfält, utan det var en placebo effekt. Andra fall har dom krävt att få elmätaren satt på stolpen utanför huset men samtidigt haft en radio och TV inomhus. Ironiskt va?

Många elfälts studier i bla. usa har visat på att en ökad cancerrisk finns om man bor nära högspännings ledningar (400kv etc). Dock är resultaten ifråggasatta då områderna dom gjorde sina undersjökningar på var placerade i framförallt fattiga områden samt brevid stora vägar (då högspänning oftast är dragen brevid vägar). Så i dessa fall vet man faktiskt inte om det berodde på miljön eller elfälten.

samtidigt har inte media gjort saken lättare, får EN person cancer vid örat så är det automatiskt mobiltelefonins fel och dom får stora artiklar i media. Samtidigt som alla cancerfall från rökning och bilavgaser inte får någon somhelst uppmärksamhet.

Endå röker folk på och bor i städer.

Statistiskt sett så är strålning inget man ska oroa sig för, oroa dig istället för din kolegas cigarett eller ditt garage (eller rent utav av radonet som du säkert får i dig varje dag).

Vad jag vill se är gränsvärden för radiostrålning (dvs, icke joniserad) precis som vi idag har gränsvärden för radon och "radioaktivitet".

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av boibo
[B
Vad jag vill se är gränsvärden för radiostrålning (dvs, icke joniserad) precis som vi idag har gränsvärden för radon och "radioaktivitet". [/B]

mig veterligen finns det redan. dessa utgår dock ifrån strålningsnivåer som är direkt skadliga (med en marginal på 10-20ggr? )

Visa signatur

bitte kein Hotlinking!