RAID kontroller. Integrerad eller inte?

Permalänk
Medlem
Permalänk

MEN VAD I...!! =P

EDIT: (här kommer frågan ^^)

Tjo!

Hur viktigt är det med en bra (dyr) RAID kontroller om man inte tänkt köra RAID 5 utan 0+1?

Har just beställt ett DFI SLI-DR Expert och det har ju redan 0+1 på både SATA & SATA2 så det kanke är onödigt att köpa till ett särskillt RAID kort...men ja vet inte hur stor skillnad det gör i lite simplare RAID konfigurationer som inte behöver beskymra sig över några paritets uträkningar och så

MVH. Tjumas

Permalänk
Medlem

Eftersom det moderkortet du beställt har raid inbyggt så skulle jag inte skaffa ett kontrollerkort eftersom man bara belastar pci kanalen i onödan om man skaffar sig ett separat kontrollerkort.
Skillnaden i prestanda skulle jag tro är minimal men jag vet inte prestandan på nvidias inbyggda sata kontroller.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Hedersmedlem

RAID 0 och 1 kräver knappt något av din dator. Du kan lungt köra på med det som medföljer moderkortet eller rent av köra med Windows inbyggda.

RAID5 rekommenderas definitivt ett separat kort eftersom det måste utföra en massa XOR beräkningar på datan som skrivs och det blir riktigt tungt för datorn om det görs i software. (billiga kort som Highpoint RocketRAID454/1520)

Visa signatur

» Don't argue, I am programmed to beat you.

Permalänk

Bra då är det som jag trodde

Jo har förstått att RAID 5 kräver bättre kontrollerkort för att fungera bra och det är delvis därför jag helst inte vill köra det

Det lutar mer och mer åt SATA1 faktiskt...

Hur är det då med kontrollerna som ingår?

# Four Serial ATA ports supported by the nForce4 SLI chip
- SATA speed up to 3Gb/s
- RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 and JBOD
- NVIDIA RAID allows RAID arrays spanning across Serial ATA and Parallel ATA
# Four Serial ATA ports supported by the Silicon Image Sil 3114 chip
- SATA speed up to 1.5Gb/s
- RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 and RAID 5

Nått bra/negativt om dom båda integrerade?

Permalänk
Hedersmedlem

Varför ska du köra RAID? Ska du ha hög överföringshastighet utan säkerhet eller ska du ha säkerhet?

SATA1? Jag antar att du menar att köra RAID1 (Spegling). Kör du på den inbyggda kontrollern i nF4 så får du nog lite bättre prestanda än med SiL kontrollern.

Du får iaf dubbelt så hög burst rate. Inte för att det lär göra så stor skillnad.

Visa signatur

» Don't argue, I am programmed to beat you.

Permalänk

Varför jag vill köra RAID?

Jag vill både ha hög överföringshastighet och säkerhet...därför jag tänkter köra RAID 0+1, håller på med lite diverse video redigering och det blir lätt lite större filer där högre överföringshastighet är att föredra.

Men det känns väldigt olustigt att köra RAID 0 på 4 st diskar tycker jag, sannolikheten att 1 disk pajjar blir ju plötsligt 400% högre
Och då är ju alla diskar bara o rensa och börja om från början, känns lite jobbit ^^

Därför tycker jag det känns bra med en spegling åxo, visst jag tappar hälften av lagringsutrymmet men diskar e så billiga nu och jag klarar mig gott med 500-600GB hitills

SATA1 kanske va lite dumt formulerat...menar givetvis SATA150 eller vad man nu vill kalla det. Det jag mena med att jag lutar åt SATA1 var att jag undra ju från början om jag skulle köra SATA1 (SATA150) eller SATA2 (SATA300) i RAID. Och det verkar som att inte SATA2 ger speciellt mer så då kan jag lika gärna köpa lite större diskar och köra SATA150
Hoppas du förstår nu ^^

Permalänk
Medlem

RAID0 kör man av prestandaskäl och RAID1/RAID5 av tillförlitlighetsskäl.

SATA har ingenting med RAID att göra.

SATA1=SATA150=150MB/s
SATA2=SATA300=300MB/s

RAID1 och RAID5 är INTE ersättning till backup utan en teknik för att reducera dataförlust vid hårddiskkrasch.

Se först till att skaffa utrustning för att ta backup på viktiga data. I andra hand kan du fundera på RAID eller inte.

Själv har jag kört RAID0 i många år (15 000 timmar) pga den underbara prestandan utan problem. Backup gör jag till en mjuk RAID-femma. Se siggen nedan.

Permalänk

Vet att RAID och SATA inte har med varandra att göra förutom att man kan köra SATA diskar i RAID vilket var lite av min fråga i början, bara jag som var trött och lyckades krångla till de lite ^^ ( och kanske blanda ihop det lite med av förvirring )

Jag vet att RAID 0, 0+1, 1+0, 5, 5+0 eller vad men nu kör inte är 100% säkert (finns inget som är )

Men det är tillräckligt säkert för mig känner jag. Det jag vill ha som jag vill ha säkerhet ifrån är att om 1 disk nån gång skulle säcka ihop, det har hänt mig flera ggr och kommer med sannolikhet hända igen. Att 2 diskar skulle säcka ihop samtidigt ser jag som en risk jag får ta då den känns VÄLDIGT liten

Risker som bränder, stöld och annat det har jag uteslutit ur mitt resonemang. Om de händer ja då e de väll fukkat men de känns som att viktigare saker än datorn kan gå upp i rök vid tex. en brand.

Visst kan jag lägga mindre pengar på min RAID array och sen lägga dom pengarna på backup men eftersom jag tycker att priset på hårddiskar är så pass billigt och att RAID 1 funktionen med sin lilla extra tillförlitlighet fungerar alldeles utmärkt för mitt ändamål.

Kan tillägga att jag tar backup på saker jag känner att ajg vill prioritera på det men har inte råd att ta backup på allt jag har helt enkelt.

Frågan är om det blir billigare egentligen och köra två RAID konfigurationer där man använder den ena att ta backup på eller att bara lägga ihop 2 st RAID arrayer till 1? :S

Giller inte RAID 5 med tanke på att den sägs kräva så mycket av resten av datorn. Iofs kan man ju stå ut med det om man bara anväder den till backup.