Permalänk
Medlem

Datorer om 20 år?

Satt och sket och funderade på att för 20 år sedan fanns inga grafikkort, inte något speciellt ramminne (det lilla det var va väl intergrerat?), absolut inget fysikkort, och inga ljudkort, osv osv..
Drömmen om datorer till överkomligt pris där användaren SJÄLV kunde byta och mixa delar hejvilt verkade långsökt..

Så, var tror ni vi är om 20 år? Vad har vi för slags hårdvara/organvara (organiskt? ) då?
Det roliga med verkliga livets forskningsframsteg är att världen inte är "balanserad".

Låt oss börja med att se på det hela som ett datorspel. Ta valfritt RTS eller dylikt, vill du ha starkare skydd på dina stridsvagnar får du forska fram det, med en eller flera andra nackdelar som t.ex. högre vikt eller högre produktionskostnader.
Det anses vara ett hyfsat "balanserat" spel, alla delar har sina för och nackdelar.

Men tänk på hur det är IRL, verkligen inte balanserat!
Nya material till t.ex. skydd för stridsvagnar är Starkare, Billigare, OCH Lättare!!
Hade verkligheten varit ett datorspel hade alla 6 miljarder användarna gnällt på de himmelska forumen efter nerf-batongen.

Datorer då, det räcker inte att helt enkelt säga "vi har förbättrat processorkapaciteten med 50000% (eller vad det nu kan vara) på 20 år".. Eftersom själva forskningen accelererar snabbare, ju längre forskningen kommer..
Återigen jämförelsen med datorspel, är där en superbra modern teknik i ett RTS, då är där en väldigt lång forskningstid, i verkligheten ökar forskningshastigheten konstant, och ökar mer och mer ju längre vi kommer.

Så vi får tänka in det också, fast det är nog rätt meningslöst, eftersom enligt vad jag själv tror iaf, så kommer de kiselbaserade chipen nog att nå sin gräns snart, iallafall vad som är praktiskt användbart.

Framtiden ligger nog antingen med Optiska, Organiska eller Kemiska processorer.
I det näst nyaste nummret av Illustrerad Vetenskap är där en mycket intressant artikel om en snubbe som lyckats få ett gäng flytande lösningar att reagera med mikroskopiska vågor på elektriska impulser.
Där en vanlig dator endast kan skicka 1 impuls till 1 specifikt ställe åt gången, kan en "kemisk vågdator" skicka en våg som motsvarar 1 impuls åt ett otal ställen samtidigt kors och tvärs.

Personligen tycker jag dock att fotondatorer låter mest intressant, i praktiken är det absolut inte omöjligt, men antagligen en aning mer komplicerat än vi sitter och diskuterar här!
Tänk er bara en ljuvlig värld utan värmeproblem i datorerna....
Åter igen relationen till datorspel, vill du öka systemstyrkan i ett spel ökar det även värmen eller ger någon annan nackdel.
Med en fullt utvecklad fotondator har vi näst intill INGEN värmeutveckling (förutom själva lamporna som skickar ljusimpulserna, om än mikroskopiska mängder värme), och inte att tala om det faktum att fotoner rör sig i just ljusets hastighet (även om det kan bromsas, och förmodligen får göra det för att en sådan dator ska fungera väl), medans elektroner igenom en koppartråd rör sig ofantligt långammare.

Dock är även organiska datorer en mycket spännande tanke, kanske till och med ett chip som består av hjärnvävnad, på nåt sätt..
Då väcks ett väääldigt intressant dilemma.. ^_^
Om man skapar en maskin som har ett organiskt kontrollcentra (hjärna).. Vad är det då som säger att det inte är mord att stänga av en sådan dator? Nu pratar vi visserligen långt in i framtiden (kanske inte), med organiska datorer lika de i filmen eXistenZ, praktiskt taget en stor organisk muskel och hjärna, men en intressant tanke ändå..

Var går gränsen för vad som är etiskt Rätt och Fel??
Vissa anser att kloning är fel, andra anser att det vore bättre med en armé bestående av kloner istället för en armé bestående av någons söner och döttrar, vissa anser att det är fel att döda fåglar, andra jagar dem för skojs skull..

Om en sådan organisk dator överstiger en hunds intelligens, i ren beräkningsförmåga, kanske tillochmed vår egen (schackdatorer har övertaget över människan just nu, hur ser det då ut om 20 år?), är det då etiskt "rätt" att styra över den "organismen"? Är det etiskt rätt att "operera bort" delar och byta ut hur man än känner för det?

Usch ja det finns många intressanta samtalsämnen Forskning och teknik 4 teh win!

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 5800H RAM: 32gb DDR4 GPU: nVidia 3070 8gb vRam

Permalänk
Medlem

Jag tror inte att man ska stanna för länge på dass efter en sån dump. Verkar vara skadligt.

Man har alltid trott att framtiden kommer vara otroligt häftig. Trodde man inte att vi skulle ha flygande "bilar" år 2000? Jag tror inte att det hela kommer vara så extremt annorlunda. Det som kanske kommer hända är att komponenterna blir mycket mindre och mer strömsnåla. Datorer små som tändstickaskar kanske?

Visa signatur

WS: i5 2500K@4,7GHz| Noctua NH-D14 | Asus Maximus V Gene | Asus HD7850@1450/1050 | 8 GB Corsair XMS 3 | Corsair CX V2 600W | OCZ Agility 3 120GB | Fractal Design R3 | Dell U2412M
Server: AsRock FM2A85X-ITX | AMD A4-6300 | 8GB | Kingston V300 60GB | 12TB HDD | Fractal Design Array R2
HTPC: Sapphire Pure Fusion | 4GB | OCZ Agility 2 40GB | Fractal Design Array R2

Permalänk
Medlem

Men Baleur är inne på det verkliga dilemmat, problemet är inte vilken avancerad teknik vi kommer att forska fram utan vilka läskiga makthavare vi då har gjort oss förtjänta av ... mao; teknik i all ära men det bör forskas minst lika mycket i humanism och demokrati mm

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Q'aman, det finns faktiskt flygande "bilar". En sorts "ufo"liknande sak med 4 enorma turbiner riktade neråt. Problemet är bara att det inte finns någon marknad för sånt ännu

Men det finns faktiskt mycket mer som är långt mer fantastiskt idag än flygande bilar-drömmen. Tänk på partikelacceleratorer, mikrovågsugnar, plasma-tv med faktisk plasma som skapas av elektrisk stimulation av små argon-gasatomer i tusentals minimala glaskupor stora som en pixel......
Och glöm inte forskningsanläggningarna som skapar miniatyr-svarta hål. (eller ja, snart skulle det va iaf, i vinter eller nåt)
Eller Intel Core 2 Duo Visa en sådan för folk år 1960 och dom hade häpnat, visa en inzooming på 65nm tekniken och dom hade svimmat.

Åjo, det är väldigt mycket som är mer fantastiskt än flygande bilar idag
Och det kommer bara finnas ännu mer om 20 år

the squonk har dock rätt, titta bara på demokratin som den ser ut idag, free speech my ass.
Sverigedemokraterna t.ex. får inte göra reklam för sitt parti i skolorna.
Sen får man tycka vad man vill om dem och likasinnade partier, men det är faktiskt meningen att det ska vara fritt i vårt demokratiska samhälle, och jag kallar det verkligen inte demokratiskt att Socialdemokraterna ska bestämma vilka partier som ska få lov att göra reklam för sig själva och vilka som inte får lov! Det är upp till folket att avgöra, ingen enskild person eller stat.
Usch nu svamlar jag på igen

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 5800H RAM: 32gb DDR4 GPU: nVidia 3070 8gb vRam

Permalänk
Medlem

Var du tvungen att tala om att du satt och märlade? Too much info!
Annars är det ett intressant ämne. Kom att tänka på att grejer som introducerades i star trek numera är grejer man försöker framställa. Hyposprayen t.ex.

Visa signatur

Life is pain, love makes you weak, the world is a cold and hard place and in the end, we all die alone! So cheer up!

Permalänk
Medlem

Jag måste hålla med dig 135711, hypospray- liknande finns ju redan idag (för ex insulin, vätskan injeseras med högt tryck igenom huden)
Jag är nog mer intresserad av medicin än datorer för framtiden (iof så behövs den andra för den första) man försöker nu få fram regeneration för människor taget ifrån ödlor som kan växa tillbaka svansen och liknande... förstå vad revolutionerande en sådan sak skulle vara för framtiden

Baleur, intressanta tankar ang datorerna... har själv funderat på dedär med organiska datorer tänk en hårddisk som växer då den behöver mer utrymme - that would be SWEET!

Permalänk
Medlem

Bograth du menar Mjukdisk
Hehe mjoo, undra hur energiförsörjningen skulle va? Det skulle ju kunna funka som i eXistenZ, att man pluggar in den i ryggslutet så den använder ens egen energi så att säga, som en extra-muskel. Då får man väl äta en portion extra eller nåt. Fast tänk om man glömt plugga i den, då blir man fet istället, eller fetare

Det där du pratar om med regeneration tror jag är det enda "praktiska" sättet att leva "för evigt", jag tror inte man kommer komma på något sätt att göra folk odödliga som superman eller nåt sånt löjligt, utan isåfall är det som du säger att man har en superaccelrerad läkningsförmåga.
Egentligen riktigt mysig tanke! Skulle kräva mkt energi men, dom kunde haft sånna energibanker på sjukhusen där man kommer och pluggar in sig så börjar kroppen läkas på nån timma

Haha, sjuka tankar man kan ha.

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 5800H RAM: 32gb DDR4 GPU: nVidia 3070 8gb vRam

Permalänk
Medlem

Förstå - organtransplation skulle inte behövas (kanske i ngt extremfall där det är någe fel i generna) men annars skulle det vara super! samt att den nya medellivslängden skulle öka till kanske 120år (många gamlingar dör ju pga organ-faliure)

Satt å funderade mer på dedär med datorn... organiska och kemiska synapser istället för kopparkretsar skulle nog öka hastigheten lite - "speed of thought" typ Då skulle datorerna bli sjukt mkt snabbare men fatta då om ens dator pajjar.... du måste köpa en ny "hjärna" till din muskel HAHA
Jag tror dock inte att det kommer bli som i eXistenZ utan det jag tror ligger närmare är nano-robotar som sätter sig på syn, hörsel, smak, lukt, hörsel nerver och du spelar spel på det sättet... däremot finns ju frågan om att dö i spel... skulle vi klara av det? förstå chocken - Det känns som du dör, du känner ju skottet i skallen eller svärdet igenom magen. Förstå hur många människor som skulle kunna bli helt kock-ko...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bograth
jag tror ligger närmare är nano-robotar som sätter sig på syn, hörsel, smak, lukt, hörsel nerver och du spelar spel på det sättet... däremot finns ju frågan om att dö i spel... skulle vi klara av det? förstå chocken - Det känns som du dör, du känner ju skottet i skallen eller svärdet igenom magen. Förstå hur många människor som skulle kunna bli helt kock-ko...

Också blir det som i bland annat Otherland böckerna av Tad Williams eller någe sånt...

Permalänk
Medlem

Asså ni snackar om massa organiska datorgrejer....om de redan är organiska varför inte sätta dom i kroppen
En extra måltid så han man energin...sen e de bara att koppla upp sig i nervsystemet....snacka om 3d
Kunna se och känna allt:P

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Tror att nästa banbrytande steg inom elektroniken är supraledare som kommer att revolutionera tekniken och göra datorer mycket snabbare. Även om de börjar komma på organiska saker o allt sånt så tror jag det tar många år innan de faktiskt kan ersätta nutidens datorer med sånna.

Visa signatur

"If Violence doesn't solve your problem, you're not using enough"

Permalänk
Medlem

Japp supraledare är nog nästa på tur. Där var en sån uppräkning av de 10 mest betydelsefulla upptäckterna i människans historia i senaste Illustrerad Vetenskap, eld, ångmaskinen, osv.. Håller med dom att nästa på tur nog är nanotekniken, kommer kunna användas till ALLT

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 5800H RAM: 32gb DDR4 GPU: nVidia 3070 8gb vRam

Permalänk
Medlem

Mycker intresant tanke.. faen.. nu kommer jag gå runt och grubbla på detta säkert en vecka eller två =/.

Visa signatur

<3

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur
Japp supraledare är nog nästa på tur. Där var en sån uppräkning av de 10 mest betydelsefulla upptäckterna i människans historia i senaste Illustrerad Vetenskap, eld, ångmaskinen, osv.. Håller med dom att nästa på tur nog är nanotekniken, kommer kunna användas till ALLT

ganska tuff artikel dendär, prenumenerar på illustrerad vetenskap ja med

Permalänk
Medlem

Fan vilken bra tråd! Håller med er helt:)

Nån som kan förklara nano och supra-teknikerna för mej? Är lite bakom flötet vet ni :D;)

Visa signatur

Elektriker och musiker =)

Permalänk
Medlem

Jo alltså supraledare är material som har näst intill, eller till och med INGEN resistans mot elektricitet, det vill säga att elektronerna färdas via dem utan att saktas ner eller försvagas på grund av friktion. Även om koppar funkar väldigt bra att leda el igenom så är det inte ens i närheten av supraledare!

Det innebär kort sagt att elektriciteten kan färdas supersnabbt och på så sätt kan en processor få många fler signaler på 1 sek än den kan få med vanliga koppartrådar =p

Nanotekniken är egentligen allting som är tillräckligt smått, mest brukar man prata om små robotar som är ungefär i samma storlek som en cell, eller till och med som en handfull atomer.....
Kan användas till att få en spruta med massa hundra tusen nanorobotar i blodomloppet som konstant jagar efter tumörer eller andra sjukdomar och i princip revolutionerar fajten mot sjukdomar
Kan även användas till att helt enkelt ha ett gigantiskt "moln" av miljarders miljarder nanorobotar i rymden, som på minsta kommando själv hämtar råmaterial och placerar det på rätt plats, med andra ord kan man nå en nivå av teknologi som liknar magi, ett stort moln som till synes rätt som det är skapar något av ingenting!

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 5800H RAM: 32gb DDR4 GPU: nVidia 3070 8gb vRam

Permalänk
Geeks
SweClockers

Det är en intressant tråd, även fast den korsar gränsen till ÖÄ. Jag låter den leva så länge det är on-topic och seriöst.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify) » Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem

Dedär med supraledare... är inte det typ när man får magneter att sväva med flytande kväve? Förstår vad du menar så som du beskriver det - men hur fungerar det i praktiken(och när man leder ström)?

Det känns som om man måste ha världens kylsystem i sin dator så är frågan om det är lönt att ha det i sin dator
Om det är simplare och det går att genomföra utan större ingrepp så kan man förfänta sig ganska ordentligt snabbare komponenter i datorerna i framtiden, faktiskt så finns det nästan INGA begränsningar om man får det att funka. Datorerna skulle bli sjukt snabba.

Permalänk
Medlem

Såg nåt Vetenskapens Värld för ett tag sen, där var det någ som hade pluggat in en extra hand i nervsystemet. Först hade han opererat in något typ kontrollerkort för "extragrejen". Sen fick den sitta där i någon månad eller så, så att kroppen hade vant sig vid den. Sedan hade dom då byggt en robothand (med trycksensorer!) som dom hade kopplat till en dator. Sen hade han då "pluggat in" en sladd i armen (där han hade "kontrollerkortet") som sedan var kopplat till datorn. Han beskrev det som en treje arm, och eftersom att robothanden hade trycksensorer så kunde han känna när han klämde ihop handen och så. Sedan efter ett tag (några månader, ett år?) så hade han kopplat in ett ekolod(!). Helt galet. Han testade att gå i ett rum som var helt mörkt, men han gick inte in i nåt och han behövde inte änne sig fram med händerna. Han kände om något var nära tydligen. Det som var så tufft var att hjärnan kände likosm "Här är ett nytt sinne, vad bra. Det har jag väntat på.".

Sen en annan tuff sak, som jag läste i Illustrerad Vetenskap är att några amrikanare (eller det kanske var tyskarna som hann före ) har uppnåt extremt höga temperaturer. Kommer dock inte hög var det rörde sig om men det varmare än iaf utsidan på solen. Och för att göra detta som hade dom tjocka (tunna?) wolframtådar som dom körde 20 000 ampere igenom(tror det var så) och typ lika hög spänning (eller ggr 10, 2, 5 eller 76794). Och det som var det tuffaste var att energiförbrukningen var lägre än energi... vafan säger man... energi.. det som blir av. Än energin som "skapades".

//Johannes

Visa signatur

Desktop|i5 3570k(@4,4GHz)|Asus P8Z77-V|AMD 6950|12GB RAM|Crucial BX500 480GB|Manjaro|
Laptop|Lenovo T440s|i7|8GB RAM|Debian Jessie|
Server|Fujitsu Primergy TX1310|G1820|8GB RAM|15TB|Unraid|
Ring, lånad mail

Permalänk
Avstängd

Vad fasiken är det för mening med att besinningslöst förutsäga framtiden om man 1) Saknar kunskap i histora, 2) Saknar kunskap om hur datorer arbetar och hur de underliggande fysikaliska fenomenen fungerar, 3) Litar till Illustrerad Vetenskap?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur
Satt och sket och funderade på att för 20 år sedan fanns inga grafikkort, inte något speciellt ramminne (det lilla det var va väl intergrerat?), absolut inget fysikkort, och inga ljudkort, osv osv..
Drömmen om datorer till överkomligt pris där användaren SJÄLV kunde byta och mixa delar hejvilt verkade långsökt..

Så, var tror ni vi är om 20 år? Vad har vi för slags hårdvara/organvara (organiskt? ) då?
Det roliga med verkliga livets forskningsframsteg är att världen inte är "balanserad".

20 år sedan. Alltså 1986. Inga grafikkort och inget RAM? Just det. Datorerna hade tangenbord, men man kunde inte se det man matade in, och fick gissa sig fram. Vidare var man tvungen att sändigt återupprepa det man skrev, eftersom datorerna inte hade minne...

Dåtidens datorer hade minne precis på samma sätt som idag. Monterat på moderkortet. Antingen i SIMM eller i DIL, båda utbytbara. Om minnesplatserna på moderkortet inte räckte, kunde man lägga till mer minne på ISA-kort. Grafikkorten för PC var CGA, EGA eller XGA, PGA. Året därpå kom dels VGA (inklusive MCGA) och Amiga 500 med sin legendariska grafik och sitt legendariska ljud. Ljud kunde vidare genereras redan i slutet på 70-talet med de första hemdatorerna (givetvis kunde ljud generas även tidigare). "Fysikkort" är en form av applikation. Generella datorer med speciell hårdvara har alltid kunnat simulera fysikaliska processer.

Antalet aktörer på PC-marknaden var stort, och lösa delar som hårddiskar, moderkort och minnen såldes i alla välsorterade datorbutiker, precis som idag!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur
...
Datorer då, det räcker inte att helt enkelt säga "vi har förbättrat processorkapaciteten med 50000% (eller vad det nu kan vara) på 20 år".. Eftersom själva forskningen accelererar snabbare, ju längre forskningen kommer..
Återigen jämförelsen med datorspel, är där en superbra modern teknik i ett RTS, då är där en väldigt lång forskningstid, i verkligheten ökar forskningshastigheten konstant, och ökar mer och mer ju längre vi kommer.

Så vi får tänka in det också, fast det är nog rätt meningslöst, eftersom enligt vad jag själv tror iaf, så kommer de kiselbaserade chipen nog att nå sin gräns snart, iallafall vad som är praktiskt användbart.

Detta har man sagt sedan 70-talet. Alltid har det varit dumheter. Om det skulle ta stopp åt något håll, så bygger man ut åt något annat. Når man ett tak vad klockfrekvens beträffar, börjar man bygga fler kärnor och förbättra superskaläriteten. Även om Moore gång efter gång förklarat sin "lag" död, så gäller den än alljämt. "Forskningshastigheten" är vidare ingen kontinuum och går allt annat än i en bestämbar ständigt ökande hastighet. Vidare är ju procent-på-procent ingen annat än en exponentialfunktion, så morgondagens datorers kapacitet kan visst anges i en procentuell ökning jämte en referens. Dock är procent kanske inte den bästa enheten. Gånger är bättre.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur
Framtiden ligger nog antingen med Optiska, Organiska eller Kemiska processorer.
I det näst nyaste nummret av Illustrerad Vetenskap är där en mycket intressant artikel om en snubbe som lyckats få ett gäng flytande lösningar att reagera med mikroskopiska vågor på elektriska impulser.
Där en vanlig dator endast kan skicka 1 impuls till 1 specifikt ställe åt gången, kan en "kemisk vågdator" skicka en våg som motsvarar 1 impuls åt ett otal ställen samtidigt kors och tvärs.

Personligen tycker jag dock att fotondatorer låter mest intressant, i praktiken är det absolut inte omöjligt, men antagligen en aning mer komplicerat än vi sitter och diskuterar här!
Tänk er bara en ljuvlig värld utan värmeproblem i datorerna....
Åter igen relationen till datorspel, vill du öka systemstyrkan i ett spel ökar det även värmen eller ger någon annan nackdel.
Med en fullt utvecklad fotondator har vi näst intill INGEN värmeutveckling (förutom själva lamporna som skickar ljusimpulserna, om än mikroskopiska mängder värme), och inte att tala om det faktum att fotoner rör sig i just ljusets hastighet (även om det kan bromsas, och förmodligen får göra det för att en sådan dator ska fungera väl), medans elektroner igenom en koppartråd rör sig ofantligt långammare.

Optiska komponenter används redan idag för allehanda konstruktioner. Därmed inte sagt att optik lämpar sig för generella processorer. Såvida datorn inte ska skina som en annan lampa, måste ljuset absorberas i själva komponenterna när "turen" kommit till sitt slut. Värme, således. Inget säger att en optisk dator är mer energisnål än en elektronisk. Optik lämpar sig för kommunikationslänkar, och optik kan vi få se på bussar och liknande. Någon enorm prestandavinst är det dock inte.

Ljus i typiska ljusledare går i storleksordningen två tredjedelar av ljusets hastighet i vakuum. Elektriska impulser propagerar i en typisk ledare i samma storleksordning. Att de enskilda elektronerna rör sig långsammare är helt oväsenligt.

Vidare; Vadå "1 inpuls till 1 specifikt ställe åt gånger"? Dumheter. Vet du ens hur en dator fungerar?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur

Dock är även organiska datorer en mycket spännande tanke, kanske till och med ett chip som består av hjärnvävnad, på nåt sätt..
Då väcks ett väääldigt intressant dilemma.. ^_^
Om man skapar en maskin som har ett organiskt kontrollcentra (hjärna).. Vad är det då som säger att det inte är mord att stänga av en sådan dator? Nu pratar vi visserligen långt in i framtiden (kanske inte), med organiska datorer lika de i filmen eXistenZ, praktiskt taget en stor organisk muskel och hjärna, men en intressant tanke ändå..

Jag trodde du spekulerade om snabba datorer?
Signaler i hjärnvävnad propagerar inte i närheten av ljushastigheten, de propagerar i storleksordningar om centimeter per sekund till meter per sekund, beroende på om kopplingen sker med aktionspotentialer över myelininbäddade axoner.

Eftersom en dator kan återfå samma tillstånd efter en avstägning kan det inte gärna vara mord att stänga av en dator helt oavsätt vad den består av. Ingen kommer vilja ha en dator utan sekundärminne, därav ej mord. En avstängd dator är mer att jämföra med medvetslöshet än död. En död dator är en trasig dator.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur
Om en sådan organisk dator överstiger en hunds intelligens, i ren beräkningsförmåga, kanske tillochmed vår egen (schackdatorer har övertaget över människan just nu, hur ser det då ut om 20 år?), är det då etiskt "rätt" att styra över den "organismen"? Är det etiskt rätt att "operera bort" delar och byta ut hur man än känner för det?

Usch ja det finns många intressanta samtalsämnen Forskning och teknik 4 teh win!

En dators presumtiva intelligens är oberoende av vad för teknik den består av. Nervceller i sig själva har ingen intelligens. Lika lite som chip i sig själva har någon intelligens. Det är samspelet mellan många miljarder celler som ger summan någon intelligens att tala om. Inget säger att denna "summa" inte kan nås genom halvledare lika gärna som nervvävnad. Båda behöver mjukvara. På samma sätt är eventuella framtida etiska dilemman strängt taget oberoende av hur maskinen exakt fungerar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Foraek
Tror att nästa banbrytande steg inom elektroniken är supraledare som kommer att revolutionera tekniken och göra datorer mycket snabbare. Även om de börjar komma på organiska saker o allt sånt så tror jag det tar många år innan de faktiskt kan ersätta nutidens datorer med sånna.

Det tror inte jag. Supraledning är ett fenomen som är känt sedan ungefär 100 år tillbaka. Supraledande minnen experimenterade man med på 50- och 60-talen. Det var klumpiga saker, energikrävande saker. Även högtemperaturledare behöver temperaturer i området under -180 celciusgrader för att fungera. Kylningen kräver energi. Vidare så är det väl ganska meningslöst att ropa på en teknik, om man inte vet vad tekniken ska göra? Vad är det för speciella problem du vill lösa med supraledare? Det är inte strömförburukning. Det är inte prestanda.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Baleur
Jo alltså supraledare är material som har näst intill, eller till och med INGEN resistans mot elektricitet, det vill säga att elektronerna färdas via dem utan att saktas ner eller försvagas på grund av friktion. Även om koppar funkar väldigt bra att leda el igenom så är det inte ens i närheten av supraledare!

Det innebär kort sagt att elektriciteten kan färdas supersnabbt och på så sätt kan en processor få många fler signaler på 1 sek än den kan få med vanliga koppartrådar =p

Nanotekniken är egentligen allting som är tillräckligt smått, mest brukar man prata om små robotar som är ungefär i samma storlek som en cell, eller till och med som en handfull atomer.....
Kan användas till att få en spruta med massa hundra tusen nanorobotar i blodomloppet som konstant jagar efter tumörer eller andra sjukdomar och i princip revolutionerar fajten mot sjukdomar
Kan även användas till att helt enkelt ha ett gigantiskt "moln" av miljarders miljarder nanorobotar i rymden, som på minsta kommando själv hämtar råmaterial och placerar det på rätt plats, med andra ord kan man nå en nivå av teknologi som liknar magi, ett stort moln som till synes rätt som det är skapar något av ingenting!

Dumheter. Supraledning innebär en plötslig förlust av elektrisk DC-resistans. Det innebär inte automatiskt att impedansen försvinner då denna är ett fenomen av det närfält som omger en elektrisk ström. Fenomenet är svårbegripligt och två huvudsakliga teorier finns för att förklara det. Värmekapaciteten hos ett material är beroende av den absoluta temperaturen. Om temperaturen gradvis sänks, minskar värmekapaciteten. Plötsligt, dock, när temperaturen för supraledning uppnås, ökar värmekapaciteten. Detta är som en vanlig ändring i aggregationstillstånd, förutom att det inte observeras någon latent värme (jämför med smältentalpi). Supraledning är en effekt av de enskilda elektronernas växelverkan med sina och andras inducerade virtuella fotoner, dvs de som bygger upp närfältet. Elektronerna "släpper" från de andra jonerna i materialet och växelverkar mer med varandra än med materialets atomer. Elektronera bildar sk Cooper-par och beskriver en annan sida av fenomenet, superfluiditet, flöde utan motstånd. När de vanliga kollisionerna mellan elektroner och positiva joner upphör, upphör även de termiska förlusterna. De är dessa som är ansvariga för resistansen i en vanlig ledare. Supraledare av klass II uppvisar ett motstånd. Dock ett väldigt litet sådant, och en circulerande ström kan upprätthållas i åratal. Supraledning kan inte fortgå för hur stora strömmar som helst, och strömmen avtar om magnetfältet tillåts träda in i själva ledaren, under meissnerdjupet.

Återigen är elektronens hastighet oviktig, och den är inte snabbare i en supraledare än i en konventionell dito. Supraledning är vidare både beroende av temperatur och material. Vissa material är inte supraledande alls, men de material som är det är i allmänhet vanliga ledare i rumstemperatur, som t.ex bly och tenn. Vissa legeringar är också supraledande trots att de ingående metallerna inte är det. Flera kopparoxider är supraledande. Vissa material är dock inte ledande, eller mycket dåliga ledare, i rumstemperatur.

En supraledande dator är inte snabbare, bara kallare. Supraledning kan användas i fördröjningminnen (bl.a just därför att elektronerna inte går speciellt fort), men idag är det givetvis ingen som vill ha fördröjningsminnen i en dator! De experiment som har gjorts rör speciella former av grindar, kallade Josephsonsbarriärer. Dessa och liknande fenomen är visseligen intressanta för kvantdatorer, men dessa är så speciella att det är meningslöst egentligen att jämföra hastigheter. "Kvantdatorer" är inte framtidens generella dator, utan månne en komponent i framtidens konventionella dito. För kraftdistribution är supraledning intressant när kostnaden för kylning understiger kostnaden för de förluster som sker i ledaren, vilket är sällan men inte aldrig.

Vad kan man då säga om datorn om 20 år? Vi kan anta att antalet applikationer har ökat, och att datorer återfinns i fler produkter. Detta är en tämligen linjär utveckling snarare än en exponentiell sådan. Fuktionssättet för de flesta datorer kommer dock att vara samma som idag, vilket i sin tur är det samma som för 40 år sedan. Enchipsdatorer finns det - naturligtvis - ett behov av även i morgon, och de kommer antagligen göra ungefär samma sak. Vi kan också anta att effektförbrukningen av den typiska huvuddatorn i ett hem (oavsätt om den återfinns vid skrivbordet eller någon annan stans) kommer antagligen vara av storleksordningen 100 watt. Detta kan vi säga eftersom det är vad en persondator konsumerat under närmare 30 år.

Vi kan vidare interpolera primär- och sekundärminne, samt processorprestanda och se vart åt det bär. Om sekundärminnet fortsätter att fördubbla sin storlek ungefär vart annat år (10 MB 1981 råkar bli 80 GB idag, vilket är snart sagt identiskt med verkligheten, om än något i underkant), så ger det oss en lagringskapacitet på 80 TB år 2026. Detta är ändå konservativt räknat. Om vi primärminnsledes räknar med 1 MB 1986, givet en fördubbling vart annat år får vi 1 GB idag och 1 TB år 2026. Det är inte upp till mig att ange vad vi ska fylla vår 80 TB-disk med eller vilka program som behöver primärminne i terabyteklassen. Beräkningsprestandan kan vi på motsvarande sätt interpolera, men det är lite knepigare eftersom det bygger på allehanda definitioner att ta ställning till, så jag avstår från det nu. Interpolering är jävulskt vanskligt och kan inte mer än ge en hint. Exempelvis tenderar teknik att gå ryckigt.

Ändå är det man ska göra just att interpolera i stället för att lita på något suspekt tekniskt genombrott. I alla tider har det funnits ett "nära förestående genombrott" som har missförståtts eller visat sig vara skräp. Så talades det på 50-talet första gången om ett gigantiskt nätverk med centraldatorer och terminaler i alla hem. Idén var dödfödd eftersom den integrerade kretsen, och senare mikroprocessorn, kom och lät en bygga datorkraft där den behövdes. Exakt samma sak skedde i slutet av 1800-talet när fabriker fick sin mekaniska energi från en central jätteångmaskin. I vissa städer byggdes t.o.m. centrala stadsångmaskiner som drev lokaltrafiken. San Francisco har kvar sitt system idag, eftersom det är kulturminnesmärkt. I slutet av 90-talet var det tal igen, om "NC", Network Computer, och vi alla skulle köra våra program från internet och bara ha tunna klienter hemma.

I början av 80-talet var det bubbelminnet som skulle ersätta RAM "eftersom RAM inte hade utvecklingspotentialen". Bubbelminnen floppade. På 90-talet skulle plastminnen ersätta RAM, och gång på gång har det talats om magnetiskt RAM, när det i själva verket var något man gjorde sig av med på 70-talet (ferritkärneminne).

Hårddisken har dödförklarats gång på gång. Oftast är det optiska minnen, EEPROM eller flash som ska vara bödeln. Hårddisken har dock alltid ätit konkurrenterna levande, just eftersom hårddisken alltid har haft den största utvecklingspotentialen.

RISC skulle ta över CISC i slutet av 80-talet. I själva verket blev det tvärt om; CISC tog till sig fördelarna med RISC, och idag är i princip alla datorer superskalära, och har likafullt en komplex instruktionsuppsättning. Kisel skulle först inte klara av mer än 100 MHz, sedan 1 GHz. Ledningsbredden i halvledare skulle aldrig understiga 1 µm. Idag använder vi 0,06 µm för en del komponenter, t.ex processorer, och än mindre för vissa andra tekniker däribland minne. Skulle man tro "det senaste" genombrottet skulle datorerna vara optiska för 20 år sedan, haft supraledande minnen för 30 år sedan och lagra allt i laserminnen. I själva verket visade sig laserminnen vara bra för en och endast en sak; program- och datadistribution samt backup (vilket är ungefär samma sak i sammanhanget). Laserminnet blev ett ROM-minne. Inte random access, inte läs-skriv-minne, inte snabbt. "Kemiska minnen" har man laborerat med - återigen - sedan 60-talet. Det finns i princip ingen teknik man inte försökte med under det datortekniskt så fruktbara 60-talet, och man misslyckades. För det mesta.

"DNA-datorer", kvantdatorer och liknande är förvisso intressanta koncept, men inget säger att just den tekniken kommer ersätta allt. Snarare handlar det om en utveckling som ger oss lösningar på diverse specifika problem som sedan kan användas av en mer generell dator.

Ibland händer det dock att nya tekniker ersätter gamla på bred front. Så har ju platta skärmar "äntligen" börjat ersätta CRT-dito, 50 - 20 år försenat, beroende på vilken humbugteknik som var aktuell för tillfället. Det råder dock tvivel om TFTs förträfflighet. Det enda vi kan säga här är att vi allmänt går mot plattare skärmar. Någon enskild teknik är svårare att peka ut.

En annan sak vi kan gissa, eftersom vi redan observerar det, är att framtidens datorer kommer ha ett större mått av parallellitet. Flera kärnor, mao. Detta är dock också "försenat" om vi ser till spekulationerna de gångna 30 åren. "Datorerna kommer snart börja störa radio..." och därefter "...kommer de få flera processorer" sade någon som kommentar till det allmer höga frekvenserna. Datorn var då uppe i 25 MHz, och med "radio" menades givetvis att klockfrekvensen snart skulle vara jämförbar med den frekvens som FM-radiosändningarna håller (88 - 108 MHz). Det visade ju sig att flera kärnor på skrivbordet skulle dröja tills datorerna nått gott och väl över 1 GHz. Detta var en förhållandevis sentida "förutsägelse", gjort i början av 90-talet.

Bograth: Supraledning innebär visst begränsningar, massor av dem. Fördelar också, men fördelarna innebär inte någon magiskt ökad prestanda bortom alla begrepp.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xburk

Sen en annan tuff sak, som jag läste i Illustrerad Vetenskap är att några amrikanare (eller det kanske var tyskarna som hann före ) har uppnåt extremt höga temperaturer. Kommer dock inte hög var det rörde sig om men det varmare än iaf utsidan på solen. Och för att göra detta som hade dom tjocka (tunna?) wolframtådar som dom körde 20 000 ampere igenom(tror det var så) och typ lika hög spänning (eller ggr 10, 2, 5 eller 76794). Och det som var det tuffaste var att energiförbrukningen var lägre än energi... vafan säger man... energi.. det som blir av. Än energin som "skapades".

//Johannes

Att få lika hög värme som solens utsida är relativt lätt att få eftersom den "bara" är ~5700 K. Prototyperna på fusionsreaktorer har uppnått ca 1,000,000 K... av de 100,000,000 K som beräknas krävas för fusion.

Nu tillbaka till datorerna

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av musta_jokeri
Att få lika hög värme som solens utsida är relativt lätt att få eftersom den "bara" är ~5700 K. Prototyperna på fusionsreaktorer har uppnått ca 1,000,000 K... av de 100,000,000 K som beräknas krävas för fusion.

Nu tillbaka till datorerna

Jo, det var så det var.:P

Visa signatur

Desktop|i5 3570k(@4,4GHz)|Asus P8Z77-V|AMD 6950|12GB RAM|Crucial BX500 480GB|Manjaro|
Laptop|Lenovo T440s|i7|8GB RAM|Debian Jessie|
Server|Fujitsu Primergy TX1310|G1820|8GB RAM|15TB|Unraid|
Ring, lånad mail

Permalänk
Medlem

Datorer om 20 år kommer köpas på...

IKEA

Japp mer och mer blir datorerna designade för att passa bättre i vardagsrummet. IKEA förser det svenska folket med vardagsrum.

Vi är sedan några få år tillbaka i början av vad som är design av datorer (rent externt utseende) och det börjar ta fart.
Så varför skall man ha ett stort svart blank chassi ståendes under skrivbordet om de inte passar ihop med skrivbordet det står under?
Och varför ska man behöva söka på nätet för att hitta ett som passar med skrivbordet?

Redan nu ser vi att många stora tillverkare börjar slå sig samman och det är inte bara återförsäljare av datorer (då pratar jag självklart om Personal Computers). Det kommer inte ta lång tid av dessa 20 år innan det står ett avtal mellan en stor återförsäljare/tillverkare och en stor möbelförsäljare (som IKEA).

Så om tjugo år kliver du in hos Ikea och hittar ett snyggt skrivbord som du vill ha. Till det skrivbordet kan du nu få en perfekt designad DELL dator med (som alltid) någorlunda valfritt innehåll. För skrivbordet är en arbetsplats och datorn är med stor säkerhet ett arbetsverktyg.
Köp ett skrivbord och få 10.000 kr rabatt på en dator (inte så mkt som vi tycker).

Allt detta utgår ifrån en punkt som jag inte vill spekulera i. Detta är att PCn ser ut som idag med någon sorts visuellt verktyg (skärm idag), HI (tangentbord o mus) och dator (stor burk).

Tekniken kommer jag inte gå in på för det kan jag inget om.

Visa signatur

Regn är snö på sommarn.

Permalänk
Medlem

Det var en intressant tanke... fullt troligt sgtspiff

Permalänk
Medlem

Jag tror att det kommer finnas "Warhands" istället för mus å tangentbord så har man handskar som man slåss,öppnar,skjuter. ja ni förstår.

Visa signatur

*AM3 X3, Gtx 560ti, 8gb corsair DDR3 1333mhz*
http:///

Permalänk
Medlem

Jag tror att denna tråd är dagens i-landsproblem.

Visa signatur

Det vet Stewie.[Första mod.]-[Orjan.Project[III]]

Permalänk
Medlem

Tack MBY för ett intressant inlägg!

Vad tror du kommer att hända om/inom 20 år? Kommer det att komma någon teknik som drastiskt ändrar datorers prestanda?

Permalänk
Medlem

Supraledare skapas vid den absoluta nollpunkten tror jag. alltså -257c. Då rör sig inga joner,atomer osv. allt står still.

Visa signatur

"Det som inte dödar det härdar"

Permalänk
Medlem

Jag tror på forskningen till 100%.
Japan har tåg som använder sig av magnetfält, riktigt nice..
Sen tror jag att om 20 år kommer säkert datorernas kylning vara flytande kväve!

Visa signatur

AMD Athlon 64 3200 @ 2,8Ghz | 2048Mb | Sapphire Radeon HD 2600XT | Gigabyte GA-K8NSC | Xilence 500W | Soundblaster A4 7.1 | Maxtor S-ATA 200Gb - Samsung SP1654N 160GB | Antec P182 | SAMSUNG 22" 225BW

Permalänk
Medlem

Undrar hur det blir med det här "Trusted Computing"-skiten?

En polares brorsa fick en ny dator ganska nyligen, köpt/hyrd via detdär "specialgrejset" som man får om man jobbar inom kommunen. Där fick han med någon broschyr om det...

Vad jag har förstått det som är att det är någon slags tekink för att man bara ska kunna göra lagliga saker, typ, inget fildelande, inget "virusskapande", inget "hackande". Att få bort virusen är ju bra. Men om t ex Dell vill ha sitt eget system och att Hewlett & Packard vill ha sitt eget system. Och så kan dom inte kommunicera med varandra. Så då gäller det att ha "dell-lan" och "compaq-lan"... Om nu inte de "vanliga datorerna" finns kvar (ickemärkesdator). Sen att uppgradera blir ju svårt isf, då det gäller att ha precis dom delarna som vill kommunicera varandra. Så att kanske inte Asus-komponenter och MSI-kompononter vill kommunicer med varandra.

Hoppas att det inte går åt det hållet. Hoppas att det går åt "open-source-hållet" istället.

(Nu kanske ingen fattar något av det jag har skrivit då jag inte har orkat förklarat hur jag tänker utan bara skrivit ner mina tankar. Blir nog lite suddigt för de som inte kan läsa mina tankar iofs.)

EDIT: Dom har en snygg reklamfilm iaf (Trusted Computing).

Visa signatur

Desktop|i5 3570k(@4,4GHz)|Asus P8Z77-V|AMD 6950|12GB RAM|Crucial BX500 480GB|Manjaro|
Laptop|Lenovo T440s|i7|8GB RAM|Debian Jessie|
Server|Fujitsu Primergy TX1310|G1820|8GB RAM|15TB|Unraid|
Ring, lånad mail