Permalänk
Medlem

Löpnings-fråga.

Tjenare!

Har en kort fråga angående löp-träning. Vad blir den effektiva skillnaden om man springer en långdistans med lite långsammare tempo, gentemot kortare distans fast snabbare tempo? Vilket av dem är bäst, och för vilken typ av kroppsbyggnad/kondition passar vart och ett av träningssätten? Lite luddig fråga kanske, men hoppas ni förstår vad jag menar!

MVH

Visa signatur

MSI K9N SLI Platinum - A64 X2 5600+ @ 3 GHz - 4GB Corsair XMS2-6400 4-4-4-12 - MSI GeForce 8800GTS 320MB OC - Aspire 520W

Permalänk
Medlem

springer du snabbt kortare sträckor så blir du bra på just det...springer du dock långsammare och långt så blir du bra på det, kroppsbyggnad är ovesäntligt.

kondis får du av båda dock får du nog mer kondis av långdistans löpning.

sen om du skär dig i benet så du kan se muskeln så är den vit när du är sprinter och röd om du är långdistansare(går även att se på fiskars kött).

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

en del passar bättre för långa distanser och andra för korta snabba.

det bästa är väl att mixa lite. jogga lite lätt i 2 km sen springa 3 osv.. man kommer peppa sig själv med "likanande" nje nu springar jag 2 km till.. tar inte mycket mer än 15minuter eller något om man är någorlunda frisk;)

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

Intervallträning är det som ger mest enligt någon vetenskapstidning jag läste förut. Kör t.ex. 7 min joggning, 3 min snabbare osv... Då bränner du samtidigt som du bygger muskler och konditionen.

Visa signatur

Mycket mumbo-jumbo nu känner jag.

Permalänk
Medlem

för en en medelsvensk är nog långdistans bättre för välmående och ork på jobbet, men för den som vill ha ett bra hjärta och är ute efter välbefinnande (dopamin med mera som gör att det känns bra efter träning fast kroppen är ganska sliten) så kör man intervallträning