Hemnätverkslösning modell bättre sökes

Permalänk

Hemnätverkslösning modell bättre sökes

Ska flytta hemifrån snart och hade då tänkt fixa en hemnätverkslösning som är så smidig som möjligt där i stort sett all hemelektronik är ansluten. Hade tänkt mig något sådant här:

- Stationär huvuddator (har redan)
- Nintendo Wii (har redan)
- Mediadator kopplad till TV och ljudsystem för att spela upp film, musik etc.
- Nätverkshårddisk(ar) med lagringsutrymme >= 1 TB för backup, samt lagring av musik, film etc. för direktåtkomst från vilken enhet som helst (särskilt mediadatorn) i nätverket. Lär vara påslagen dygnet runt så tysthet är prioriterat
- Nätverksskrivare/scanner

För köpråd av de enskilda komponenterna får jag väl vända mig till respektive forum, men skulle vilja ha tips på de rena nätverkslösningarna för att koppla ihop ovanstående. (Även tips på elektroniska bekvämligheter som jag missat ovan mottages!) Till lägenheten är BBB 100 Mbit/s anslutet.

- Vilket modem?
- Trådlöst nätverk är att föredra
- Router lär väl behövas? Brandväggslösning?
- Säkerhet är oerhört viktigt för mig, både att nätverket är så svåråtkomligt som möjligt för grannarna samt även skyddad från angrepp från internet.

Någon som har tips på lösning? Är rätt okunnig vad gäller nätverk.

Permalänk
Medlem

Modem lär du ju inte behöva då du har ett ethernet jack i väggen där du kopplar in möjligvis en router eller switch.

http://www.dustinhome.se/pd_5010127581.aspx

den verkar ha det mesta du behöver, firewall, 4 ethernet portar för trådade grejjer om du vill det, bra räckvidd och stark signal. sen har den ju nat och dhcp inbyggt så du får interna ip adresser och kommer ut på internet.

Enligt mig så verkar din nätverkslösningen ligga helt i netgears nya leksak.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

http://www.dustinhome.se/pd_5010094619.aspx

denna är inte så dum lite äldre modell med gigabit via kabel och upp till 300Mbit trådlöst dock teoristiska siffror.

Visa signatur

Acer Swift 1 Intel Celeron N4100 8GB Ram Intel HD 600 256GB SSD Asus VP278H
MSi CR720 Intel i3 370M 2,4Ghz 8GB ram GMA HD 500GB

Permalänk
Medlem

D-link dir 655 eller 635 om du klarar dig med 100Mbit endast. Eller en pfsense burk och en billig gigabitswitch. För att få tyst på saker är det bara o slänga in dom i en garderob.

Visa signatur

CCNP

Permalänk

Router med inbyggd spamfilter och "farliga-sidor"-filter på prenumeration?
http://www.techworld.se/2.2524/1.148554

En häffig (men dyr) router:
I modellen, som heter VigorPro 5300, finns stöd för dubbla WAN, vilket innebär att du kan ha två internetuppkopplingar samtidigt. Anslutningen kan automatiskt lastbalanseras, eller den ena anslutningen fungera som backup i händelse av driftavbrott. En annan funktion är att går att dedikera bandbredd åt enskilda tjänster, som IP-tv eller IP-telefoni
http://www.techworld.se/2.2524/1.152927

Det fanns en annan router som verkade bra för ca 2,5kkr i senaste Techworld. Om jag minns rätt skulle den ha en "scanner" som hjälper dig att välja den WLAN-kanal som är minst använd av grannarna. Funderar på en sådan själv.

Vad gäller säkerhet är den största risken användarna. Se till att ingen (inte ens du själv) kör som administrator/root utan använder springarsle/sudo för att installera frisk programvara. Kryptering för trådlöst LAN finns det duktigt med guider på.

I vanlig ordning får man aldrig mer än vad man betalar för så D-link och Netgear håller jag mig långt borta från. Möjligen Linksys eftersom de nu ägs av Cisco.

Om du är seriös med säkerheten rekommenderar jag att du sätter upp övervakning, billigast med SNMP som finns inbyggt nästan överallt. Ingen säkerhets lösning är 100% så att ta en titt då och då på vad som larmar kan vara intressant. Väljer du pfsense kan du installera snort på den och titta på vad som hänter på ditt nät.

En intressant detalj vad gäller övervakning som de flesta inte känner till (jag lärde mig det förra veckan) är att Windows kan skicka SNMP-traps av Eventlogg-meddelanden. Jag verkar inte ha det på denna dator men jag tror att den ramlar in om man installerar SNMP som tilläggskomponent i Windows. EVNTWIN.EXE heter det lite hemliga programmet som gör detta.

Visa signatur

Two types of people laugh at the law: those that break it and those that make it.

Permalänk

Tack för alla svaren. Hemma i föräldrahemmet har vi en trådlös Netgear-router med inbyggd brandvägg. Även om jag inte märkt av några säkerhetsbrister (därmed inte sagt att säkerheten aldrig brustit) så är jag långtifrån nöjd med prestandan. Kraschar titt som tätt och varit tvungen att begränsa nätintensiva program (läs fildelning). Därför siktar jag nu på en dyrare men stabilare lösning.

Förstod inte så mycket av ditt inlägg RulerOfHeck men är beredd att lära mig. Finns det någon startkälla att börja läsa på? Hur används pfsense? Använder jag det som OS på en dator som då blir router?

Sen undrar jag hur det fungerar med hårddiskar och skrivare? Antar att dessa inte bara går att plugga in i routern direkt?

Permalänk

"Internet is your friend". Denna var OK att börja med för windows: http://www.stanford.edu/group/security/securecomputing/xp.htm...

pfsense är ett paket som installeras på valfri dator, det finns även några leverantörer som säljer färdiga branväggar med pfsense. www.pfsense.com

Om du med hårddiskar menar NAS så är det bara att koppla in till routern. Skrivare kan kopplas till routern om den har en inbyggd skrivarserver, en del hemmabrandväggar har det.

Så du är beredd att lära dig?
Så här lärde jag mig: gammal dator, ladda ner FreeBSD, installera enligt http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/ . Två månader senare var min brandvägg klar, den har kört i 5 år nu tror jag Startas endast om vid strömavbrott.

OpenBSD är vad de flesta använder som brandväggsoperativ, men den är mycket svårare att klara av om man aldrig har jobbat i ett bra operativsystem tidigare.

Visa signatur

Two types of people laugh at the law: those that break it and those that make it.