FAQ: Minnen och hur det funkar.
Uppdatering om DDR3
Efter att ha sett åtaliga trådar om folk som undrar varför deras minnestickor kör i 1333Mhz och inte i 1600Mhz eller mer är så enkelt som att BIOS/UEFI på dagens moderkort inte läser av minnesfrekvensen som ligger på över 1333Mhz, då allt över detta räknas som överklockning i princip och man är således tvungen att ställa in/välja XMP profilen själv i BIOS för att få tillgång till högre hastigheter. Alltså inte exakt så det är, utan mer en snabb förklaring för er som inte har någon koll på hur minnen fungerar och tror att ni har ett problem som ni antagligen inte har
Kommer uppdatera FAQ'en ännu mer inom en kort tid med mer info angående DDR3, men det mesta som gäller för DDR2 gäller även för DDR3.
____________________________________________________________________________________________________
Hej!
Efter alla PM jag fått angående minnen så har jag nu tagit mig tid till att skriva en kort men informativ FAQ om hur minnen funkar rent generellt tillsammans med moderkort överlag.
Eftersom jag inte är någon höjdare på att dela upp i stycken så kan det kanske se lite stökigt ut, men ska försöka mitt bästa och även med tiden dela upp det i olika stycken som en riktig FAQ.
Då jag även behöver er för att ställa frågor här i FAQ'en angående vad som helst vad gäller minnen och så, så ska jag se till att svara på samtliga frågor och lägga till det här i FAQ'en om det nu inte redan står med. Även ni andra som kan ge svar på frågor som dyker upp får gärna svara också, så kan vi alla hjälpas åt att bygga upp detta till en bra FAQ.
Jag hoppas denna FAQ kommer till användning för er alla.
Trots att det inte är så mycket frågor och svar inlagt här från första början så vet jag att detta kommer ge er svar på mycket av det ni undrar, eftersom det är viktigt att veta hur saker och ting funkar tillsammans från grunden.
Innehåll:
Grundläggande fakta
DDR2-modulernas kompabilitet.
Enhanced Performance Profiles
Minneskretsar som används i modulerna
Vid problem när du använder 4GB RAM eller mer i Windows Vista
Varför får jag problem när jag har 4stickor?
Vad tjänar man på att köpa minnen med högre hastighet eller lägre timings?
Vilken spänning bör jag inte överstiga när jag överklockar?
DDR2-minneshastigheter:
Timings och dess innebörd (kortfattat)
Single/dualchannel och dess innebörd (kortfattat)
Bra minnesmoduler för överklockning bla.
Felsökningsprogram/Stabilitetstest
Program för att läsa av aktuell spänning till minnena
2008-09-27 uppdaterade jag FAQen med några fler kategorier.
Grundläggande fakta
Jag kommer utgå från DDR2-minnen eftersom det är störst andel av sweclockarna som äger dessa och det är dom som gäller rent generellt idag. Även andra minnen funkar med samma princip vad gäller standarden.
Många ställer frågan varför ens minnen inte går enligt specifikation eller varför man hittar sina PC2-8500 stickor som ett par PC2-6400 stickor. Ni kan vara lugna, det finns en förklaring till detta.
DDR2-minnen har flertalet JEDEC-inställningar inlagda i själva minnet, vissa lite värre "överklockningsminnen" har även flertalet EPP-inställningar (PC2-6400 och uppåt). EPP kommer jag komma in på längre ner.
JEDEC-inställningarna i samtliga minnesmoduler är en standard.
Och den standarden vad gäller DDR2-minnen är på 1.8v och upp till högst 800Mhz.
DDR2-standarden är något ALLA minnestillverkare går efter då det är gjort så att minnena ska funka på samtliga brädor, om de inte är inkompatibla så att säga. Jag tänker inte gå in på vad JEDEC är mer exakt, förutom att dom sätter en standard på elektroniska komponenter. Vill ni veta mer om vad JEDEC står för och vad det är så leta på JEDEC över google.
Standarden går ut på att minnena ska funka i en valfri hastighet om högst 800Mhz med 1.8v (1.8v är nyckeln för DDR2-standarden) för att kunna boota upp utan att man ska kunna krångla med att ställa in "rätt" spänning, timings eller hastighet. Moderkortet sköter avläsningen ur JEDEC och ställer in sig efter valfri inställning som går efter 1.8v.
För att visa ett exempel så har jag tagit ett screenshot ur CPU-Z på ett av mina Crucial Ballistix PC2-8500 stickor. Då kommer vi vidare till att svara på en till sak nämligen.
Notera noga att minnet känns igen som ett PC2-6400. Vilket är fullt normalt, eftersom högsta standardiserade hastigheten är just 800Mhz "PC2-6400" dock kan minnet visas som även PC2-5300 eller liknande som är inom DDR2-standarden. (Säger dock inte att andra program inte kan visa minnena som PC2-8500 eller dyl, menar bara på att allt är i sin rätta ordning.)

Som ni ser så finns det en JEDEC #1-profil och JEDEC #2-profil, båda går efter 1.8v som ni ser längst ner.
Kollar ni på dom andra två profilerna, så ser ni att det står EPP #1 och EPP #2, EPP står för Enhanced performance profile(s). Översatt till svenska så kan man säga att det är optimerade prestanda profiler som är satta till mycket aggressivare inställningar än vad standarden är/tillåter.
Om man kollar på EPP #2 så förstår man direkt att det inte är några PC2-6400 stickor vi talar om, då hastigheten är på 533Mhz (*2= 1066Mhz DDR ) vilket är PC2-8500. Alltså har man en EPP-inställningen om 533Mhz = PC2-8500-stickor. Har man 500Mhz = PC2-8000 och så vidare.
CPU-Z visar förövrigt inte hastigheten i DDR, som ni ser.
Alla DDR2-stickor skall fungera med samtliga DDR2-moderkort om de nu inte är inkompatibla.
Som ett ex så kan man stoppa in ett par PC2-9200-minnen i ett moderkort som har stöd för högst PC2-4300 utan minsta problem.
Varför är det så? Om ni inte redan förstått det så, är standarden på DDR2-minnen om högst 800Mhz (PC2-6400), detta betyder att profiler under 800Mhz också existerar i minnesmodulerna.
Många användare tror idag att om ett moderkortet har stöd för PC2-5300, PC2-6400, PC2-8000 t.ex så kan man inte stoppa in PC2-4300 stickor eller PC2-8500 eller något utöver det, men så är absolut inte fallet. Så stödet för diverse hastigheter på minnesmoduler på ett moderkort har inte med vad minnesmodulerna "heter", utan det har med hastighet att göra.
Exempel: Även fast man inte kan köra PC2-9200 stickor fullt ut på ett moderkort som har stöd för max PC2-5300 så kan man använda de i moderkortet utan problem, just för att alla minnesmoduler går efter JEDEC-standarden, just för att man ska kunna stoppa in stickorna på valfri bräda även fast det inte stödjer "PC2-9200" eller så.
Ett DDR2-moderkortet ger alltid ut minst 1.8v standard till stickorna, trots att man t.ex inte kan höjja eller sänka spänningen i BIOS på ett moderkortet så har man alltid 1.8v, nu syftar jag på ett moderkort som inte har stöd för t.ex ändring av spänning.
Detta betyder att det är fritt fram att stoppa valfria DDR2-stickor på valfri DDR2-bräda, förutsatt att inte moderkortet har ett kännt inkompabilitetsproblem med de minnen man väljer. Eftersom moderkortet läser ur 1.8v-profilen ur minnena och ställer in sig efter det, som jag även skrivit tidigare.
Enhanced Performance Profiles
Nu till EPP och varför minnen inte ställer in sig efter dom häftiga "CL4-4-4-12 vid 800Mhz" eller 1066Mhz eller vad vi nu vill att minnena ska gå i.
Vi säger att Nisse har köpt ett par OCZ superduper deluxe tri-SLI PC2-8500 minnen till sitt häftiga Gigabyte X48-DS5 moderkort.
Dessa minnen ska enligt sidan där han köpt dom gå i 1066Mhz vid 4-4-4-12.
Det Nisse inte vet är att moderkortet inte kan läsa av dessa inställningar rakt av då alla intel-baserade moderkort (p965, p975x, p35, x38 osv) inte kan läsa ur EPP-inställningarna. Så Nisse undrar då vad som är trasigt eller vad det är för skit han köpt.
Nu är det så enkelt som att han måste veta vad hur man ställer in dessa i BIOS, då allt över standarden är "överklockningsminnen" eftersom det inte följer standarden.
Så jag råder då Nisse till att läsa manualen för moderkortet och om hur man ställer in minnena enligt EPP. Nisse kan t.ex använda CPU-Z för att se vad för spänning han behöver för respektive hastighet han vill köra dom i. Hur man ställer in detta i BIOS tänker jag inte förklara, för jag råder er som inte kan detta att faktiskt läsa manualen, det är nyttigt för er att lära er detta.
Om nu Nisse hade haft ett XFX 780i SLI moderkort eller något annat nvidia-baserat moderkort som är relativt nytt så är det samma sak som gäller där, läsa manualen.
Dock är det lite enklare att få minnesmodulerna att gå enligt EPP på ett nvidiamoderkort då det finns en inställning i BIOS som man kan ändra så det läser ur EPP helt enkelt och ställer in timings, hastighet och spänning automatiskt.
Detta gäller alla moduler som har EPP (alla moduler som är speccade på allt annat än 1.8v har minst en EPP inlagd). Så bara för att ge ett exempel, de väldigt kända corsair xms2 stickorna alá PC2-6400 CL4 är om 800Mhz och har 4-4-4-12 som timings, och en spänning på runt 2.2v eller vad det är. Dessa behövs också ställas in trots att de är på 800Mhz och följer standarden så långt, men då modulerna kräver över 1.8v så följer de inte längre standarden och därför behöver man mixtra med detta själv i BIOS som jag förklarat ovan.
Minneskretsar som används i modulerna
Fick en fråga angående detta i ett PM här om dagen, frågan löd som detta:
Jag har gått och grunnat som tusan på det här med minneskretsar. Vilka kretsar som används i de olika modulerna. Vad jag tänkt så är det samma kretsar i PC-6400 som i PC-8500, och att det endast är JEDEC/SPD som skiljer (för det stämmer överens med FAQen).
Svaret är helt enkelt JA, det används samma kretsar i billiga såsom dyra moduler. Dock är det ju olika kretsar på olika minnen så det betyder inte att alla PC2-6400 har samma kretsar som alla PC2-8500.
Men många moduler har samma sorts kretsar gemensamt, då det finns flera olika kretsar!
Det händer rätt ofta att det är samma sorts kretsar i PC2-6400 såsom PC2-8500, så det du tänker på stämmer alldeles utmärkt.
Det är bara de inlagda inställningarna som skiljer som du säger.
Det är mest kvalitetskontrollen som är högre på de högre speccade minnena och därav vågar tillverkarna sätta den högre specificationen dom gör på dom och kan garantera att det funkar med det.
Så när man köper ett par högre speccade minnen fast det ryktas att det finns samma krets på ett par andra som är billigare och har lägre specifikationer så är det antagligen så.
Det finns dock inget som garanterar att man får samma sorts överklock på dom stickorna med samma kretsar som om man skulle köpa ett par som är högre speccade om du förstår.
Då alla stickor klockar individuellt.
Risken är dock väldigt liten att man inte skulle kunna klocka de båda lika högt. Har sett flera fall där PC2-5300 stickor haft exakt likadana kretsar som sitter på ett många av alla de PC2-8500 stickor ute på marknaden. Detta betyder ju givetvis att det är ganska stor risk att man kan köra dessa PC2-5300 stickor i väldigt höga hastigheter utan några som helst problem.
Vid problem när du använder 4GB RAM eller mer i Windows Vista
Felet man får är att du inte kan installera något och får bluescreen när du använder 4GB ram eller mer.
För att lösa det så måste du ta ut så du har 2GB ram kvar i systemet.
Installera sedan patchen nedan och starta om datorn.
Denna patch hittas här: http://support.microsoft.com/kb/929777
Sen när den är installerad så är det bara att stoppa in minne(t)na igen och allt bör funka korrekt.
Varför får jag problem när jag har 4stickor?
För er som fått problem när ni haft 4 stickor i systemet så kan det bero på flertalet anledningar.
En av dessa är att moderkort oftast är kräset vad gäller flertalet moduler, eftersom det belastar nordbryggan mer att köra med fler moduler. Nordbryggan kallas på intel-brädor för MCH (Memory Controller Hub) och på nvidiamoderkort för MCP (Media Communications Processor).
Oftast för att lösa problemet med 4stickor i ett system så krävs det att man ökar spänningen på antingen minnesmodulerna ett snäpp över vad man annars kört med, eller vad som annars krävs för stabilitet vid respektive hastighet eller inställning man utgår ifrån att använda på minnet.
Funkar inte det så kan man prova öka spänningen på nordbryggan ett snäpp eller två för att se ifall önskad stabilitet uppnås. Funkar inget av detta så kan man prova en combo mellan dom två.
Har man nu provat detta och fortfarande inte får det att funka, så kan det vara så illa att moderkortet helt enkelt inte vill funka tillsammans med de 4 stickor av det du valt att stoppa i moderkortet eller för att man valt att köra dom i alldeles för hög hastighet. Många moderkort lider av att man inte kan köra dom i över 1000Mhz när man kör med 4 minnesmoduler.
Man bör även prova att köra med 2 stickor i taget för att utesluta så inget är fel på några av stickorna, bara för att se så de funkar individuellt i respektive minnesport på moderkortet.
Vad tjänar man på att köpa minnen med högre hastighet eller lägre timings?
Den största anledningen till att man köper minnen som är speccade på en högre hastighet än normalt är för att man vill överklocka processorn. För att kunna överklocka maximalt vill man ha så "snabba" minnen som möjligt.
Har du en processor som är på säg 333Mhz (1333) fsb orginal och vill klocka den utan att minnen sätter stop för tidigt så vill man helst ha ett par PC2-6400 minnen som lägst, då dessa är på 800Mhz. Det betyder alltså att man kan ändra FSB'n till 400Mhz utan att överklocka minnena om man kör på lägsta memory multipliern som erbjuds i bios (även kallat 1:1 - 2.0 eller 1:2 (nvidia)).
Beroende på vad för processor man har så hamnar man på olika hastigheter, givetvis.
Man får räkna på att maximala hastigheten för överklocken kommer hamna på minst 400 * processorns högsta multiplier. Har man en processor med multiplier 10 så innebär det att man kan nå 4000Mhz utan att minnena sätter stop.
Man kan oftast överklocka minnesmodulerna en bit över specifikation också, men vill man vara säker på att kunna hamna på en FSB kring minst 500FSB så bör man köpa 1066Mhz minnen (PC2-8500).
Man köper alltså inte minnen först och främst pga att man vill ha mer prestanda, utan för att kunna klocka processorn till önskad hastighet.
Kan ta ett snabb-exempel och förklara varför man inte köper "snabba" minnen för prestandan och det är först och främst för att t.ex skillnaden mellan 667MHz vs 800Mhz är runt 1-2% och mellan 800 och 1066 är samma där.
Så för varje snäpp så är det ca 1-2% prestandavinst, men oftast känner man inte ens av eller ser denna lilla ökning alls, så ibland får man ingen prestandavinst alls. Detta är pga att intels minneshantering på moderkorten idag inte är den bästa. Vad gäller timings på stickorna så är det samma sak där, 800Mhz 4-4-4-12 vs 800Mhz 5-5-5-18 har ingen större åverkan heller. Det kan dock finnas undantag för vissa program där minnesbandbredden är viktig och kan göra lite mer skillnad, men fortfarande inget märkbart.
Så planerar man inte att klocka speciellt högt så kan man lika gärna köpa lite billigare minnesmoduler för att det ger mer för pengarna. Och man bör hålla sig till att köra synkat då det oftast ger mer prestanda än att köra minnen i högre frekvens osynkat, förutsatt att man pressar ner timingsen. Med synkat så menar jag på att man använder minnesdividern jag skrev innan, den som är på 1:1, 2.0 eller även kallat 1:2(nvidia). Då går minneshastigheten enligt FSB'n på processorn. Huvudsakliga rekomendationen till att köra synkat är för att prestandavinsten ändå är försumbar i slutändan och minnena trivs bäst när dom inte behöver pressas i onödan, det kommer inte sätta några käppar i hjulet alls av att köra synkat med lägre hastighet/timings.
Det man kan göra är att försöka få ur lite prestanda utan att öka hastigheten på minnena är genom att få så låga timings som möjligt med de minnesmoduler man har.
Så kör man en processor med 400Mhz fsb så körs minnena i 800Mhz om man kör synkat. Eller om man kör 333Mhz FSB så körs minnena i 667Mhz synkat. Har man timings som är standard på 5-5-5-12 så kan man ju försöka sikta ner sig mot 4-4-4-12 eller 3-3-3-12 som ett exempel.
Observera att detta endast gäller intel-system och inte AMD-system vad gäller prestanda ur minnena, då AMD har en helt annan minneshantering än intel.
Vilken spänning bör jag inte överstiga när jag överklockar?
När du överklockar ett par DDR2-minnen så bör du hålla dig under 2.25v, detta för att du inte vill ha sönder dina kära minnesmoduler. Även fast det går att köra på uppåt 2.4v så är det inte rekomenderat. Detta börs endast göras av de mer proffesionella användarna som vet vad dom gör.
Du bör ha ett väl ventilerat chassie om du tänkt köra med en spänning om 2.2v eller över, just för att skona dina minnesmoduler.
Vissa minnesmoduler är väldigt känsliga mot för hög spänning när man inte har tillräcklig kylning på dom samtidigt, vilket resulterar i att dom går sönder ganska omgående. Spänningen är nyckeln till om hur pass mycket man skonar sina minnesmoduler.
DDR2-minneshastigheter:
PC2-4300 = 533Mhz
PC2-5300 = 667Mhz
PC2-5400 = 675Mhz
PC2-6400 = 800Mhz
PC2-8000 = 1000Mhz
PC2-8500 = 1066Mhz
PC2-9136 = 1142Mhz
PC2-9200 = 1150Mhz
PC2-9600 = 1200Mhz
För de som nu vill ha de olika hastigheterna utskrivna och inte kommer ihåg. Man tar siffran efter "PC2" delat på 8 så får man fram det annars.
Timings och dess innebörd (mycket kortfattat)
T.ex 5-5-5-18 eller 4-4-4-12 eller 3-3-3-12
Timings är tiden i nanosekunder som det tar för minnet att räkna en klockcykel. Ju lägre siffror ju snabbare blir minnet.
T.ex 5-5-5-18 är slöare än 4-4-4-12 liksom 3-3-3-12. Skall man överklocka så är sänkning av timings ett bra sätt för att kompensera hastigheten.
Man bör alltid eftersträva så låga timings som möjligt tillsammans med någorlunda hastighet på minnet. Jag själv har upplevt att minnena känns snabbare när man kör dom på lägre timings än om man kör dom på hög hastighet. T.ex 800Mhz 3-3-3-12 upplevde jag som mycket snabbare än minnen på 1150Mhz 5-5-5-12.
[b]Single/dualchannel och dess innebörd (kortfattat)
Det finns idag ingen vettig anledning att köra på singlechannel. Och jag ska förklara väldigt kortfattat varför, resten av logiken får ni försöka se om varför dualchannel är att föredra.
Det man vinner på att köra i dual channel är att man ökar bandbredden på minnena med det dubbla, istället för att man t.ex kan skyffla 3.4GB data per sec i singlechannel så får man istället en bandbredd på 6.8GB/s om man kör dual channel.
Alltså man fördubblar bandbredden om man kör minnena enligt moderkortets dualchannel-kanaler, de är oftast märkta i olika färger 2 röda och 2 gula t.ex, har man 2 minnen så sätter man dom i en av färgerna och inte i olika för att få dualchannel. Har man 4 minnen så spelar det ju ingen roll vart de sitter, för 99% av moderkorten idag har ju bara 4 platser för minnen som används.
Har man däremot 1 eller 3 minnesmoduler så går det inte att köra dualchannel om man nu ska använda de moduler man har. Säg att man har 3st moduler på 1GB styck, antingen kör man med 2stickor och får dualchannel eller så nyttjar man 3GB ram med singlechannel. Detta val är högst personligt och vad som är att föredra är ju att köpa en fjärde sticka för att kunna köra dualchannel med mycket minne, det är så pass billigt ändå att jag inte tycker man ska behöva sitta och tveka mellan de två valen som finns med 3 moduler, köp helt enkelt en till modul!
Det ger inte någon direkt märkbar verklighetsuppfattad prestandavinst att köra dualchannel, men det är alltid bättre med dual framför single, finns bara fördelar med högre bandbredd och att köra dualchannel, även om de inte direkt känns av idag.
Bra minnesmoduler för överklockning bla.
Crucial Ballistix 2x1GB - PC2-8500
Crucial Ballistix Tracer RED/BLACK CL4 2x2GB - PC2-6400
Corsair Dominator 2x1GB / 2x2GB - PC2-8500
Corsair XMS2 2x1GB / 2x2GB CL4 - PC2-6400
OCZ Reaper HPC / HPC X - PC2-6400 / PC2-8000 / PC2-8500
Kingston HyperX 2x1GB PC2-8500
Felsökningsprogram/Stabilitetstest
Om ni misstänker problem på en eller flera av era minnesmoduler, så rekomenderar jag er starkt att dra ner memtest86 och bränna ut det på en skiva och boota upp ifrån den.
Ni kan hitta programmet här: http://www.memtest86.com/
Och det är alldeles gratis! För er som är lata och bara vill ladda ner den på en gång höger-klickar här och sparar som: http://www.memtest86.com/memtest86-3.4a.iso.zip
Vid felsökning så rekomenderar jag er till att köra enligt JEDEC, alltså hastighet samt timings som funkar vid 1.8v och senare längre fram köra enligt valfri EPP, se till så att allt verkligen är rätt inställt innan ni påbörjar.
För att komma igång med testandet så får man starta om systemet och se till att boota från skivan, när ni bootat från skivan så kommer testet sedan att gå igång automatiskt, skulle det mot förmodan inte göra det så står nog allt ni behöver veta i programmt över vilka tangenter som gör vad. Funkar inte tangentbordet så se till att ha USB keyboard enablat i BIOS först, det kan underlätta (Om ni har stängt av detta och kör med usb-tangentbord).
När ni väl kommit igång med testandet och upptäcker fel, säg att vi hade 4stickor i systemet. Gör såhär att läs vad programmet säger först och främst. Jag har för mig att memtest86 hänvisar till den minnesport som den trasiga stickan sitter i, eller uppfattas som trasig.
Stäng då av datorn och ta ur minnesmodulen som du tror är trasig och upprepa steget med att boota upp och testa stickorna igen.
Är det så att du kör med 4stickor så testa dom alltid parvis för att inte blanda in kompabilitetsproblem vid körning av 4stickor, då det är vanligt att man får problem vid orginalinställningar.
Skulle ni mot förmodan inte få fel på stickorna vid orginalspänning så ställ in minnena enligt den högsta EPP-inställningen och prova igen. Fortfarande inga fel? Då är dina stickor hela och fina.
Program för att läsa av aktuell spänning till minnena
Everest Ultimate
Speedfan
Motherboard monitor 5
Dessa är tre program som jag kan komma på nu, på rak arm. Everest Ultimate är det bästa programmet jag vet om för avläsning av spänningar samt temperaturer och även massa annat.
Detta är det jag orkat skriva ner hittills och jag kommer lägga till massa fler svar och frågor med tiden, det kan jag lova er!
Jag har först och främst skapat denna FAQ för att jag vill dela med mig av det jag kan för att underlätta för er.
W10 - Fractal Design Define S - Asus ROG x570f
3700x @ 4.25GHz - 2x16GB Corsair Dominator @ 3733c16 - Asus VG279QM
Asus RTX 2070 Super Dual EVO - RM750x - G305 - DuckyOne2Mini