Datorn stänger av sig själv efter en kort stund i spel!

Permalänk
Medlem

Datorn stänger av sig själv efter en kort stund i spel!

Min dator har börjat krascha på senaste. Den stänger av sig själv helt. Det händer när jag lirar något spel (det kan vara crysis eller något så gammalt som diablo 2). Ibland kan det gå en till två dagar utan att det händer och idag skedde det först på kvällen.

Efter första kraschen kunde jag spela (warhammer online) i cirka trettio minuter innan den kraschade igen och efter det började den krascha efter bara ett par sekunder in i spelet.

Först trodde jag det var grafikkortet som blev överhettat men igenom RivaTuner drog jag igång fläktarna till max och kortet (BFG 8800gts 512mb OC) låg inte ens på 60c och datorn dog ändå efter bara några minuter.

Så nu har jag ingen aning om vad det kan vara.. cpu,n? RAM? Jag är inte så bra på sånt här så vet inte hur jag ska testa eller vad jag kan göra.

Jag kör windows vista x64 med en q6600, 4gb ram, 8800gts 512mb och rätt bra kylning i överlag. Har haft datorn i över ett halvår utan problem.

Väldigt tacksam för hjälp!

edit: Nu när jag försöker starta datorn så startar den bara upp i nån sekund och sen stänger den ner sig igen och sen startar den upp igen och så fortsätter den så. Fick bryta strömmen för att få den att sluta :/

Permalänk
Medlem

Med största säkerhet är det nätagget eller kanske nån komponent som hanterar strömmen på moderkortet som har gett upp helt enkelt. Testa o byt nätagg till och börja med.

Permalänk
Medlem

Enkelt är också att testa med en ramsticka i taget.. Så kan du ju utesluta ett fel iaf.

Permalänk
Vila i frid

Förmodligen din cpu-kylning som gett upp, typ nåt av snäppfästena för kylaren som gett med sig eller nordbryggan går för varm. Dammigt chassi? Bootar den om utan förvarning kan det vara för låg vcore på cpun. Kör RTHDRIBL på gaffet och PRIME95 på två av de fyra kärnorna - samtidigt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hasenfrasen
Kör RTHDRIBL på gaffet och PRIME95 på två av de fyra kärnorna - samtidigt.

Det där förstod jag ingenting av :blush:

Och vad ska jag göra ifall vcore'n är för låg? Har för mig att speedfan visade en vcore på 1,15 - 1,17 när jag hade det programmet igång under dagen idag. Är det illa :s?

Kan mitt kraftagg vara för svagt för min dator? Har en Corsair PowerSupply 620W HX ATX

Tack för alla svar! Får ta och testa imorgon och se.

Permalänk
Vila i frid

Googla får du göra själv på rthdribl och prime95. Det är det första sökresultatet på respektive begrepp som avses.

Kör även memtest86+

Kraftagg'et räcker mer än väl.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hasenfrasen
Googla får du göra själv på rthdribl och prime95. Det är det första sökresultatet på respektive begrepp som avses.

Kör även memtest86+

Kraftagg'et räcker mer än väl.

Har kört ett par tester nu. Jag började med RTHDRIBL och efter bara 15 minuter kraschade pc,n. Jag startade då memtest86+ och det verkade fungera fint (3 passes utan errors).

När jag sen bootade upp i vista igen körde jag RTHDRIBL igen i cirka två timmar utan krasch (!). Grafikkortet var från början 56c och under de två timmarna jag körde rthdribl så låg kortet på 78c hela tiden men det kraschade aldrig.

Så jag är fortfarande osäker på vad det kan vara för problem. Ska köra Prime95 testet nu men vet inte hur länge jag bör ha det igång. Så hur länge ska prime95 köras?

"PRIME95 på två av de fyra kärnorna - samtidigt."

Hur gör jag det i prime95 hasenfrasen?

edit: okej hittade en förklaring. Kör nu ett blend test på en kärna och ett small FTT test på den andra. Hoppas det är så du menade

edit 2: nu har jag även kört prime95 testen. Testade även att köra alla kärnor i inplace large FTT's testet i 2 timmar.

Inget av testen gav några errors eller kraschade datorn :/

Så nu är jag helt clueless till vad tusan det kan vara som orsakar datorn att krascha när jag spelar. Help! :/

Permalänk
Vila i frid

Om varken gpu- eller cpu-last kraschar datorn... prova att köra båda två samtidigt. Funkar datorn även med rthdribl och prime körandes samtidigt, installera om ditt spel. Innan ominstallation, utför en CHKDSK C: /F från kommandoraden (och svara Y/J) så att datorn kör en checkdisk vid nästa boot.

Permalänk
Medlem

Körde prime95 och rthdribl samtidigt i över en timme utan problem. Sen lät jag datorn vila i cirka en timme och startade sedan igång crysis warhead och pc,n kraschade efter fem minuter så jag följde ditt råd och körde en CHKDSK och windows hittade inga som helst problem. Installerade spelet på nytt och startade det och det körde på fint i nästan en timme men sen kraschade det igen. Varför det klarade sig så länge denna gång är ju frågan men problemet är fortfarande inte löst :/

Permalänk
Medlem

Jag har exakt samma fel på min dator

Jag tror att det är grafikkortet som det är något fel på. Jag har ett 3870 och har ca 46-48 grader i full load så det är inget värme problem iaf.

Jag provade med ett 1950 kort som jag har liggandes och då fungerade datorn klockrent.

Var in i butiken som jag köpt delarna och de trodde det var nätagget eller moderkortet som var dåligt. Mitt nätagg är ett Zalman 600w och är 51 veckor gammalt så jag skulle vilja vara säker på att det är helt innan det blir ett år om garantin går ut då.

Funderar på att köpa nytt grafikkort när jag ändå har en ursäkt till att byta, vad är best-bang-for-the-buck nu?

Är jättenöjd med mitt 3870 så kanske ett 4850 nu, tycker det är prisvärda.