Citat:
Ursprungligen inskrivet av olirc
Visst var jag ironisk men marknaden på el fungerar icke och kommer aldrig att göra det för den är oligopoliserad.
Vi får hoppas att solfångarna blir så utvecklade att man kan få ut den energi som behövs för sitt hus och lite till vilket jag tror kommer att ske.
Vindkraftverk är ju också på gång och vad jag läst så kan man bli delägare till ett dylikt och sen få verkligt billig energi.
Ska bli skönt när elbolagen får se allt fler klippa deras sladd bokstavligt till huset och ha egenproducerad energi vilken också är närproducerad :p.
Haha, ok. Sorry för mina utfall då.
Precis som du tror jag på en kakafoni av olika energislag. Solceller-på-tak, lokala vindkraftverk, bergvärme, whatever, kommer behövas liksom kärnkraft, vattenkraft och antagligen någon form av eldning också (som kan eller inte kan vara "ekologiskt hållbar").
Enplanshus och liknande kan säker drivas eller åtminstone kompletteras hyggligt med solceller, men det faller helt enkelt in för lite solljus för att det ska fungera i stor skala. Tänk på vattenkraft. Det är ju också solenergi. Solen har fått vatten av avdunsta på enorma arealer som sedan regnar ner i reservoarer. Fördelen med detta är att man kan bygga en "liten" central anläggning och lyfta ur energi ur vattnet i stället för att täcka motsvarande enorma arealer med solceller.
Oligopolen kan man, eller måste man åtminstone försöka, göra något åt. Till att börja med måste energibolag ha rätt att starta upp. Det är politiseringen som är det stora problemet. Marknaden - det lilla som finns av den - gör att det ö.h.t. fungerar så halvdant som det trots allt gör. Det kan bli bättre.
Nåväl, när det gäller energi så är ju bevekelsegrunden att förbjuda glödlampor att spara energi därför att man föreställer sig att det är ett globalt problem. Och det är det också. Därför måste vi tänka stort.
Inte bara svenska villor behöver energi (som mycket väl kan komma från solceller och lokala vindkraftverk), utan även industri och människor i öken, människor på tundra, människor i berg och människor i skog. Människor i låglänta områden och människor i områden med starka geografiska variationer. Solceller passar inte till alla dessa och vattenkraft är helt uteslutet i många delar av världen (vattenkraft är också en mer okänd växthusgaskälla). Kärnkraft passar i princip var som helst men kräver viss storskalighet (inte så mycket som man tror, dock), men är av flera skäl inte politiskt eller opinionsmässigt gångbart på sina håll. Denna enorma flora av kraftproduktion gör sig inte bra som föremål för politisk detaljstyrning på vare sig lokal eller global nivå. Vi måste också bli mer misstänksamma inför "Not in my backyard"-tänkande. Felet är i sak att vi har något som kallas för "energipolitik" över huvud taget. Denna typ av politik har ingen framförhållning, ser bara till nuet och det gångna. Det leder till fatala misstag så fort något oväntat händer som t.ex. oljekriserna på 70-talet. Vi lever också i arvet efter en energiomröstning där ingen vet vad utgången blev, hur det ska tolkas, om det är relevant, varför en ja- eller nejfråga fick tre alternativ eller varför det skulle vara en omröstning ö.h.t. Få människor då hade någon idé om "global uppvärmning" och förjugenheten angående kärnkraft är outtömlig. Trots att den potentiella olycksrisken och utfallet av en olycka såväl som faktiskt antal inträffade incidenter är mindre än för vattenkraft hittas ständigt nya argument på om varför vi inte ska ha kärnkraft. Nu har de flesta slutat med sina dödfödda resonemang kring farlighet och slutförvaring men likväl så hittar man på att bränslet kommer från instabila regioner eller att vi bara har bränsle kvar för si-eller-så många decennier. Ingen fråga har väl behandlats mer inkompetent och oprofessionellt i media och opinion som kärnkraftsfrågan. Sanningen är den att om det inte vore för regleringar och förbud skulle vi kunna flyga med kärndrivna plan helt utan utsläpp (detta, att flyga med en kärnreaktor, har gjorts. På 60-talet. Ingen höjdare då inkapslingen var otillräcklig och faran stor för kontaminering vid olycka. Men det går bevisligen. Frågan är vad som hade varit möjligt idag om dylik forskning kunnat fortsätta av vetenskapsmännen och inte av politikerna). Inte ett enda lastfartyg hade behövt släppa ut något (idag är i princip bara större örlogsfartyg kärndrivna). Detta är bara en lätt och konservativ extrapolering från 60/70-talets tekniknivå. Men något hände. Politruckväldet fick gå så långt att sund vetenskap blev tabu. Inte bara i Sverige utan i stora delar av världen, förutom diktaturer där forskningen var dålig av andra, likaledes ofta ideologiska skäl.
Kärnkraft är inte "lösningen" på energiproblemen lika lite som vattenkraft, vindkraft eller (direkt) solkraft är det. I stället tillhör de alla delmängden i ett zoo av alla möjliga och hitintills omöjliga energislag. Endast en sak är riktigt säker: Elektrisk energi kommer fortsatt att vara ett av de viktigaste energislagen. Antagligen viktigare än idag då förbränningsmotorn - fråga mig inte hur - kommer ersättas av elektriska diton.
Om vi ska gå lite mer på tekniken så kommer likström bli mer och mer viktigt även för kraftöverföringen på avstånd. Växelströmmen är enkel att konvertera till olika spänningar med "low-tech-lösningar", de förlusttyngda järnkärnetransformatorerna. Idag börjar det komma mer och mer teknik för att switcha och reglera likström mer effektivt än växelström. HVDC, High Voltage Direct Current, är ett av de primära sätten att transportera elenergi över stora avstånd vid nyinstallation. Det är mer effektivt än något annat transportsystem för energi. Att transportera olja världen runt är komplett vansinne egentligen, men hittills ett nödvändigt ont. Vi kommer inte att, som någon tycks tro, att börja transportera vätgas eller liknande på samma sätt, iaf inte om vi har vett i skallen. Får politikerna bestämma allt och göra t.ex. arbetsmarknadspolitik av det hela, ja då kan vad som helst hända. Miljömässigt bättre att transportera vätgas än olja, ja, men fullkomligt intetsägande ur infrastrukturperspektiv. Elkabel är bättre än pipelines och elkabel är bättre än tankfartyg. Små mobila kraftverk är bättre än att transportera själva energin också, för den delen. "Energikris" är ett politiskt problem skapat av politiker, inte ett tekniskt problem skapat av ingenjörer. Vi kan alstra mångdubbelt mer elenergi än vad vi gör redan idag och hitom horisonten finns möjligheten att göra oss fria från oljeberoendet helt (utan dumheter som att försöka beskatta eller förbjuda bort problemen). Bortom horisonten finns såväl behov som lösningar till att nyttja mer än bara bråkdelar av den dryga kilowatt per kvadratmeter som solen förser oss med. Lösningen är "mångkulturell" så till vida att inte en enda energikälla (utom möjligtvis då "solen" i direkt och indirekt mening) kommer stå för all energi.
Likströmsöverföring och liknande underlättar också något som idag mig veterligen är förbjudet i Sverige men finns på andra ställen i världen, t.ex. USA, nämligen återförsel av el till elnätet från konsumenterna, lite som regerererande bromsning. Om du har solceller på taket kan du täcka elbehovet med råge vissa tider på dygnet och vissa dagar och årstider. Ibland producerar du för mycket, och ibland för lite. När du behöver mer el tar du det från nätet och när du överproducerar el stoppar du in el i nätet. För detta får du _givetvis_ betalt - du är ju då en producent. Detta är ett gott exempel på god marknadsekonomi. Det är också energiekonomiskt smart och miljövänligt.
Anekdot: För några år sedan kom ett nyhetsinslag om en i Sverige helt, med avseende på el, självförsörjande by. Byinvånarna hade låtit resa en eller ett par vindkraftverk. Hyggligt miljövänligt och bra. Billigt? Njaoe. Elkostnaden minskade förvisso en hel del och efter att investeringarna var gjorda skulle man tjäna bra på det, men man tvangs "givetvis" betala energiskatt. Energiskatten åt lämpligt nog upp merparten av vinsten så endast en liten nettovinst återstod. Detta gör att incitamentet och "trappsteget" för att göra detta på flera ställen är onödigt högt. Varför, kan man fråga sig? Varför? För det första är det inte bra för miljön att hämma denna typ av initiativ. Miljön som så många politiker skenheligt vurmar för! För det andra så hämmar det en fri och fungerande elmarknad med flexibel produktion och distribution (tänk bara på kombinera detta med återmatning!). För det tredje så är det även moraliskt tveksamt; vad har staten med att göra om jag har ett slutet system med elförsörjning? Om staten för ett ögonblick brydde sig om miljön och inte pengar skulle man uppmuntra detta, inte genom engångsbidrag utan i ord, tanke (dvs laglättnader och opinionsbildning) och skattereduceringar. Det är ett ideologiskt likväl som energiekonomiskt ställningstagande som är fel här.
Att förbjuda glödlampor är i sammanhanget löjeväckande. Det är inte ens "många bäckar små", ty mer saker blir elektrifierade hela tiden. Ur ren miljösynpunkt skulle man förbjuda bilstrålkastarljus under bra siktförhållanden (fast det är givetvis ingen bra idé ur trafiksäkerhetssynpunkt. Märk också väl att det finns laghinder för LED-strålkastare).
Appropå ingenting; VoF anordnar en föreläsning av Göran Grimwall ikväll på Tekniska Muséet ikväll kl 18. Ämnet, "evighetsmaskiner" (pseudovetenskap) har inget direkt med trådens ämne att göra, men det var via annonsen jag kom och tänka på den gamla artikeln av Hanno Essén. Föreläsningen är gratis och öppen för allmänheten.
http://www.vof.se/program.php