Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Döda pci express portar?

Hej!

Jag sitter på ett MSI 790FX-GD70 moderkort.. men lyckas inte få liv i ett enda grafikkort! Har testat alla FYRA pci-express x16 portar utan resultat.

Har testat med två olika 6870 1gb ett nvidia 8800gt 512mb och ett nvidia 210 1gb utan lycka! Jag får helt enkelt inte någon bild, inga pip och gaahh ingenting!

Några förslag på felsökning?

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Är datorn död i övrigt? Vad har du för prylar? Info tack, för vi kan inte gissa vad du har.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2007

Vanliga misstag som gör att ett grafikkort inte vaknar upp:

 • Grafikkortets externa strömförsörjning är inte inkopplad.
  Åtgärd: Koppla in den 6 eller 8-poliga PCI-Express-kontakten från nätagget till grafikkortet. Om Grafikkortet har fler än en sådan konbtakt, måste alla kopplas in. Skaffa adaptrar om så behövs. Finns hos Kjelle, Inet, webhallen, med flera andra butiker.

 • Moderkortet har egen grafik, eller så finns ytterligare ett annat grafikkort anslutet. BIOS är inställt på att initiera den interna/första grafiken först. Detta resulterar i att det extra grafikkortet inte kommer att vakna upp förrän operativsystemet har laddat in drivrutinerna.
  Åtgärd: Koppla in bildskärmen på moderkortets eller primära grafikkortet. Gå in i BIOS och tala om vilket grafikkkort som skall initieras först. Finns inte den möjligheten, så måste man ansluta det önskade grafikkortet i den allra första kortplatsen, då grafikkort initieras i kortplatsernas ordning. Dock så initieras alltid intern/inbyggd grafik först oavsett kortplatsernas ordning.

 • Moderkortet har CrossFire / SLI aktiverat. Saknas grafikkort i konfigurationen, kommer moderkortet att hoppa över initieringen av grafkkorten.
  Åtgärd: Stäng av CrossFire / SLI i BIOS-menyn om du inte använder detta. Om du använder CrossFire/ SLI, testa då först med detta avstängt, koppla bort bryggan mellan grafikkorten och koppla ur alla andra grafikkort. Testa sedan varje grafikkort var för sig. Kommer du inte åt BIOS-menyn? Använd "Clear CMOS" -metoden enligt moderkortets manual.

 • Fel bildskärmsutgång används. Många moderna grafikkort har flera utgångar, och i regel brukar utgångarna initieras i följande ordning: HDMI, DVI, VGA eller i spegelvänd ordning. Har grafikkortet likadana utgångar, så initieras dem i nummerföljd, saknas nummer så får man prova sig fram.
  Åtgärd: Koppla in bildskärmen till en annan utgång. Fördelsaktigt DVI-utgång nummer 1.

 • Konflikt med annan hårdvara. Detta fel är mycket sällsynt, men det händer. Grafikkortetkrockar med annan hårdvara. Många gånger brukar det vara andra grafikkort av annat fabrikat, men även hårdvara såsom RAID-kontrollers, acceleratorer, TV-övervakningskort. Helt enkelt sådan hårdvara som kan tänkas inkräkta i grafikkortets addressrymd. Det vill säga andra kort/expansioner som själva har en stor mängd cache/minne.
  Åtgärd: Koppla ur all annan hårdvara utom grafikkortet, och testa först utan. Får du bild så vet du att det handlar om en konflikt. Testa då hårdvaran ett i taget för att ta reda på vilket av dem som orsakar konflikten. Prova också olika kortplatser, då det ibland kan lösa en konflikt genom att bara byta kortplats.

 • Kortplatser är inaktiverade eller reserverade. Detta är sällsynt, men man kan stänga av vissa kortplatser och reservera dem till annan hårdvara. Detta utförs i BIOS-menyn
  Åtgärd: Kolla upp i BIOS-menyn efter reserverade adresser och/eller kortplatser, ta bort dem eller byt adresserna. Vet du inget om detta, är det högst troligt att du inte behöver reservationen heller. Frågan är då vem eller vad som utfört reservationen från början. Enkel åtgärd: Nollställ BIOS med "Clear CMOS" metoden. Se i ditt moderkorts manual för detaljer.

Fungerar ingen av åtgärderna ovan, så är det troligt att grafikkortet eller moderkortet är defekt. Prova grafikkortet i en annan dator fölr att uteslute enderra av dem.
Fungerar grafikkortet i en annan dator, är det fel på moderkortet.
Fungerar däremot inte grafikkortet i en annan dator heller, så är det fel på grafikkortet.

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)