Spillt vatten på K90 tangentbord, behöver rådgivning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlskrona
Registrerad
Aug 2014

Spillt vatten på K90 tangentbord, behöver rådgivning

Hej alla,
jag har spillt vatten på mitt Corsair K90 tangentbord(nordiskt). Första gången var för fyra månader sen och då löste jag det genom att dra ut kontakterna direkt och lägga det i en handduk upp och ner. Sedan komma tillbaka, öppna det, torka och rensa noder och andra komponenter med tops för att sen torka allt med en handduk.
Problem löst och felfritt.

För en vecka sen spillde jag marginellt mindre vatten än första gången. Upp emot ett dussin droppar och de hamnade ungerfär vid spacebar. Där K90 har en öppning till kretskortet! Denna gången, eftersom jag inte tyckte det var lika kritiskt, gjorde jag bara första steget. Dra ut kontakterna direkt och lägga det i en handduk upp och ner. Jag lät det ligga så i en vecka fram tills idag.

Problemet är att tangentbordet varken lyser eller registrerar inputs. Jag sitter på Windows 7 64-bitars och det verkar heller inte registrera det genom att bl a kolla drivrutiner på nätet som operativsystemet brukar göra när man sätter in USB-kontakter i ny port.
K90 har en "USB-passthrough" där jag ansluter min mus(Mionix Saiph 3200). Den lyser när den är ansluten men jag har inte möjligheten att röra musen på skärmen.

Min huvudsakliga fråga är följande: Kan jag, som oerfaren tangentbordsvetare, lösa mitt problem?

  • Jag har en multimeter. För tillfället ser tangentbordet ut såhär utan skruvar och logo. Bilder på mitt tangentbord kommer imorgon förmiddag när det är ljust. Kan jag använda nämnd multimeter för att fastställa var problemet ligger på kretskortet?

  • Är det lönt att plocka av switcharna såhär? Eftersom ingen input registrerar måste felet ligga hos kretskortet antar jag. Det kanske är värt att plocka av switcharna då om jag kan se andra sidan av kretskortet då. Jag kan ha fel då jag inte vet mycket om tangentbord och har en väldigt liten kunskap om cherry switchar.

  • Jag har inte rengjort det igen så jag antar att detta kan vara en bra början undertiden som denna tråd ligger uppe. Är någon av dessa alternativen inom elektronikrengöring mer effektiv för just mitt problem?

Jag kommer att lägga upp bilder på mitt tangentbord imorgon förmiddag lägga till missad information. Tills dess vill jag tacka alla som tar er tid att läsa detta

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014

Först och främst, plugga ut tangentbordet. Testa sedan att kanske ta bort alla keys runt det området du spillde och blås med en hårtork. Har löst det ibland för mig. Men ifall det har blivit kortslutning etc. så tror jag tyvärr inte att det finns så mycket att göra, tyvärr! Någon som är mer insatt i tangentbordets hållbarhet mot fukt och liknande kan gärna komma med sitt förslag, men detta har fungerat för mig i alla fall.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2008

https://www.youtube.com/watch?v=jeG8u4L4f4k

Tror inte att det gör mycket att plocka av switcharna.

i7 6700K - EVGA 980 Ti SC+ - Acer XB271HU / Qnix 2710
EVGA Supernova G2 850 - Samsung 850 EVO 500 GB - ASUS Z170 Pro Gaming
Fidelio X2 - Blue Snowball

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014

Nai det såg lite mer annorlunda ut än mitt. Har själv ett ibm model m, de stora hålen vid fjädern släppte då in tillräckligt med luft i mitt fall i alla fall. Men här måste du nog skruva isär hela tangentbordet som videon visar.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2002
Skrivet av Yorg:

https://www.youtube.com/watch?v=jeG8u4L4f4k

Tror inte att det gör mycket att plocka av switcharna.

Jag får panik när jag ser denna video alltså. Varför har han så jävla liten yta att arbeta på? Jag blir frustrerad :S

Asus R552JK-CN159H | 15.6" | i7 4700HQ | GTX 850M | 8GB | 750GB HDD+8GB SSD
Acer AS5755G 2414G75Mnks | 15.6" | i5 2410 | GT 540m | 4GB (trasig fläkt)

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

*Tråd flyttad i enlighet med §3.2 i reglerna*

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P20 Pro
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2014

Har du fått kortslutning på tangentbordet så kan du leta reda på felet med hjälp av "kontakt indikatorn" på multimetern. Dvs. det läge där multimetern piper eller på annat sätt indikerar att du har kontakt mellan två punkter. Förmodligen har du kortslutning någonstans som gör att tangentbordet vill dra förmycket ström ifrån USB-kontakten, och då stänger USB-porten av.

Du kan inte lossa på switcharna om de är chassi-monterade om inte chassit är speciellt utformat (de flesta är inte det). Du måste isåfall skruva isär hela tangentbordet, sedan måste du löda bort varenda switch för att komma åt kretskortet på andra sidan. Detta innebär mycket jobb men är lätt värt det om du har möjligheten till det. Eventuellt skulle jag kunna hjälpa dig.

Råden du länkat till om elektronikrengöring kan mycket väl vara nog för att hjälpa dig ifall du inte vill plocka isär tangentbordet helt.

Lycka till!
// noesc

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Somewhere
Registrerad
Jun 2008

Spillde mjölk i mitt K90. Jag plockade isär det totalt och sköljde sedan av kretskortet med vatten under kranen och lät det torka i några dagar. Funkade perfekt efter det