Tråden om gröna energikällor [Vindkraft, solenergi, kärnkraft osv.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Angående bygga nya reaktorer i Sverige.

Det är panik nu, så utgå från att tillståndsprocessen kommer avklaras på rekordtid. Vad är det egentligen att utreda om man t.ex. drar igång Ringhals 5 och 6 då man faktiskt haft planer på dessa redan tidigare? Även Oskarshamn 4 och 5 borde kunna ordnas rätt snabbt. D.v.s. bygga på platser där det redan finns kraftverk, att göra detta har visat sig både förenkla tillståndsprocesser, men även korta byggtider (att bygga mer än en reaktor på samma plats parallellt har också visat sig fördelaktigt).

Mediantiden från byggstart till driftsättning är 7 år, Finland är ett extremfall där typ allt gått fel. Lämpligen tar vi hjälp av Sydkorea då de har stört erfarenhet i nutid att bygga "moderna" kärnkraftverk och de bygger nu i flera länder utöver sitt eget.

Fortfarande igen quick-fix, men startar man nu kan man ha en betydligt bättre situation i slutet av innevarande decennium.

Självklart ska sol och vind byggas ut så fort det bara går också, totala elkonsumtionen förväntas tyvärr minst dubblas till 2040... Var inte medveten om att "modern" kärnkraft faktiskt effektivt kan användas som reglerkraft, det är viktigt då vi snart har lika mycket installerad vindkraft som vi har vattenkraft (efter det har vi inte riktigt något att reglera med, vår nuvarande kärnkraft är bara optimerad att agera baskraft, inte reglerkraft).

Nja, det är verkligen ingen panik och Skåne, så väl som Halland och Blekinge har utmärkta förhållanden för att köra biokraft, men har inte investerat. Bygg kärnkraften någon annanstans, låt LKAB och H2GS bygga kärnkraft om de vill ha världens dyraste stål.

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

*Tråd låst*

Eftersom tråden har spårat iväg på politik har jag valt att stänga ner tråden tills det finns mer tid att gå igenom tråden och diskutera trådens öde med mina kollegor. Låt mig påminna alla i tråden att vi kom överens att politik inte var välkommet, det har blivit sagt ett antal gånger vill jag minnas men ack så blir uppmaningarna bortglömda.

/Vzano, Moderator

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär