Man tager vad man haver, och vips har man ett par högtalare!

Permalänk
Medlem

Man tager vad man haver, och vips har man ett par högtalare!

EDIT: För mitt personliga tillvägagångssätt i hur man EQ:ar i Windows, bl.a. för att slippa ett passivt högpassfilter till midbasen, se kommentar i forumtråden.

---------------------

Drog ihop ett riktigt slaskprojekt, med minimal tidsåtgång... mest var det väntan på att färg ska torka i kylan.

Ja, just ja, på schemat stod ett par högtalare i form av ett par 5,25" Rockford Fosgate Power blablabla som legat still efter ett felköp för ett bra tag sen.

Till detta inköptes en kina-stärkare på Amazon med den enkla uppgiften att via RCA förstärka ljud ifrån datorn i det nya, och än så länge väldigt kala, lekrummet. Ett av många lekrum... Det blev i.a.f. en AIYIMA A08Pro, enbart för att jag tyckte den såg trevlig ut och för att den hade EQ-rattar för bas och diskant. Något som ALLTID behövs till egenbyggda, slutna lådor till billiga högtalare.

Högtalarna byggdes av en blandning av 16 mm och 19 (?) mm MDF. Ett material jag absolut avråder folk ifrån att använda till någonting som är tänkt att bli fint. Jag hade det över ifrån ett bilbasbygge och därmed fick det bli det. Hopplöst material att arbeta med. Plywood vore att föredra, men ja... inte denna gång.

På MDF:en lades ett lager snickargrund. Efter det fick jag ambitionen att spackla skiten av någon outgrundlig anledning. Det blev ett lager sen ledsnade jag på att slipa så tror det ser sämre ut efter spacklingen än det gjorde innan. Tålamodet var inte på topp i detta projekt!

Som färg så tog jag ett år gamla sprayburkar ifrån bilfarg.se. Började bli orolig att färgen skulle bli för gammal så först 1K grundfärg. Sen som den huvudsakliga kulören blev det "gubben i lådan"... köpte ett parti överskottsfärg ifrån dem för ett år sen för typ 50 kr burken. Stod inte ens på burkarna vad det var för färg, men visste såklart att det var någon form av 2K-färg. Visade sig att högtalarna blev orangea. Perfekt!

Kan ju spoila att resultatet blev en stark 3:a av 10. MDF-fiber reste sig lite när jag lackade och jag hade definitivt behövt spackla en gång till och slipat i några timmar för att det skulle bli snyggt på riktigt. Det är inte så jag rullar dock.

Besök galleriet här

Visa signatur

DATOR i bruk: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming, Ryzen 7 5900X. 4x16 GB Ballistix MAX RGB @ 3800 MT/s 16-17-18-34-51 (1T)/~58 ns. MSI RTX 4090 Ventus x3. Samsung 980 Pro 1 TB. EK AIO Elite 360.
DATOR 2011 års modell: Underbara Sandy Bridge, i7 2600K@4,7 GHz på ett P67 Sabertooth-bräde. Radeon HD 7770

Permalänk
Medlem

...kan väl tillägga att Rockford-högtalarna ska tåla runt 60 W om jag inte missminner mig. Fs ligger på 65 Hz. Qts på 0.60 har jag för mig. Med EQ på basen för att få ut någonting under 100 Hz så kanske de tål runt 20 W innan det slår igenom på frek. under 65 Hz. På förstärkaren i fråga är volymreglaget runt "10 till 5 i tolv" då. Det är BRA flås i den där lilla stärkaren. Satan i gatan!

Har noll filtrering för låga frekvenser också. Det kanske jag grejar med programvara sen, men ärligt talat så behövs det inte när man spelar vettiga volymer i små rum med slutna lådor. Lådans naturliga avrullning gör att det inte är förrän vi hamnar i riktigt låg bas under 65 Hz, på HÖGA volymer som det slår igenom. Och det är enbart p.g.a. att jag bostar basen med säkert +6 dB.

Kanske borrar in en port med avstämning på typ 55-60 Hz i framtiden bara för att testa.

Visa signatur

DATOR i bruk: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming, Ryzen 7 5900X. 4x16 GB Ballistix MAX RGB @ 3800 MT/s 16-17-18-34-51 (1T)/~58 ns. MSI RTX 4090 Ventus x3. Samsung 980 Pro 1 TB. EK AIO Elite 360.
DATOR 2011 års modell: Underbara Sandy Bridge, i7 2600K@4,7 GHz på ett P67 Sabertooth-bräde. Radeon HD 7770

Permalänk
Medlem

Sammanfattning efter att jag skrivit allt nedan: Det här blev ett långt inlägg... vet inte till vem det är ämnat till mer än mig själv, som söndagsterapi. Men gjort är gjort.

Heatm's guide i hur man fuskar med budgetbyggda, kassa högtalare. Eller hur alla som bygger billjud med budget gör.

Tänkte uppdatera på lite finslipning som gjorts efter inspelning av elementen... något som dessa element verkligen behövde. Mest för att det kan hjälpa någon som söker i framtiden kanske. Man behöver inte bygga perfekta lådor och hålla på till en dator om man inte ska spela kopiösa volymer, varpå man antingen ska gå på ordentliga jävla element eller hjälpa elementet under Fs med en bra port... varpå en eller två subbar är så sjukt mycket enklare och bättre.

Nåja, med lite tricks så suger det gött med ett par element som pallar lite effekt... man måste ha bra med headroom att arbeta med.

Steg 1
Finns en EQ till Windows som är grym i form av Equalizer APO som kan hämtas ifrån Sourceforge här: Equalizer APO

För att få ett enkelt grafiskt gränsnitt så har Peter Verbeek fixat det. Installera detta efter att du har installerat EQ APO: Peace Equalizer

Med dessa har du en EQ där du kan ställa in Q-factor och, vilket är sjukt viktigt, ett highpass-filter!

Steg 2
Hitta en video på internet med ett frekvenssvep. T.ex: https://www.youtube.com/watch?v=PAsMlDptjx8

Steg 3
Nollställ din förstärkares "nobbar" om du bara ska köra ljud ifrån datorn.

Kommentar: Ska man även koppla upp till bluetooth direkt till stärkaren så vill man ju ha hyffsat ljud till detta också. I.s.f. rekommenderar jag dig att köpa en bättre stärkare, alternativt bättre högtalare och sen ljudbehandla ditt rum.

Det lät t.ex. helt OK för mig med EQ'n till elektronisk musik när jag drog upp basen och sänkte diskanten på stärkaren ordentligt. Men till metal funkar det mindre bra. Med tekniken vi kör nu så kan man dessutom spela dubbelt så högt än när jag boostade basen via förstärkaren. Skulle jag varit intresserad av bluetoothen nu så hade jag dock utgått ifrån ett läge där det lät så bra det kunde med stärkarens egna EQ-nobbar.

Steg 4a
Dags att lyssna sig fram till en grov grund.

Öppna EQ-programmet.

Det första vi ska göra är att skapa ett highpassfilter (om du inte har det i högtalarna).
I EQ APO så hittar du det under "Commands". Detta är till för att ta bort frekvenser som elementet inte diggar alls. En vettig regel är att välja samma tal som dina elements Fs. Beror på hur högt du spelar... Mina högtalare kan spela 30 Hz, men inte med någon volym alls.

Steg 4b
Starta en låt som du har lyssnat på mycket. En låt med ett brett spektrum av instrument så inget pling-plong-elektro-trams. Tänk rock/pop med bra tyngd i basen (den måste finnas där), gitarrer (gärna skrikande bökiga sådana), sång o.s.v. Dans spelar mindre roll.

Jag valde The Hellacopters med "Electrocute"... för det är världens bästa låt. Men du kan välja vad du vill!

Steg 4c
Låter det kasst? Jo tack, det brukar göra det när man köpt skit.

Då jag saknade bas och hatar skärande gitarrer så utgår jag ifrån basen. Vi vill INTE boosta någon frekvens för att undvika distorsion, att ljudvågen klipps av i toppen. Högtalare gillar inte fyrkantsvågor!

Så vad gör vi, jo, vi sänker ALLA frekvenser norr om vad som är "bas". Tänk typ allt högre än 100 Hz. Sänk allt -3 dB. Låter det fortfarande ljust? Sänk allt över 200 Hz -3 dB till... sen allt norr om typ 450 Hz -3 dB.

Man vill få ett sluttande plan, inte ett stup i EQ'n... Iaf nu. Målet är inte att det ska låta bra, utan att bas, gitarr, kickdrum, virvel och cymbaler ska vara ungefär i samma nivå.

Såhär såg det ut för mig.

Steg 5
Har du fått det att låta hyffsat balanserat?

Öppna videon med frekvenssvepet... nu ska vi trolla!

Här är det bra att ha tålamod. Vissa använder ju mikrofoner och sånt, men att använda örat är otroligt kraftfullt och mycket billigare!

Kör ett svep och lita på det du hör. Du vill inte att någon frekvens ska sticka ut.. hela frekvensbandet ska LÅTA och UPPLEVAS som att det är på samma ljudnivå, men tänk grovt! Det kommer att svaja upp och ner, men när du kommer till 4000 Hz så ska det absolut inte upplevas som mycket högre i volym än vad 120 Hz gör. Detta betyder INTE att du kommer mäta det i samma decibel... långt ifrån.

Vanligtvis så upplever man låga och höga frekvenser som lägre i volym, motför de fruktansvärt skärande frekvensbandet 1000 Hz och lite över. Våga vålda i EQ:n! Det är därför vi köpte en digital förstärkare som lämnar mycket watt och bilhögtalare som tål att misshandlas!

Jag fick justera ner som en tok runt 700 Hz samt 3400 Hz, sen upp runt 14000 Hz... Min hörsel slutar funka över 16000 Hz så allt över det skiter jag i... drar ner bara för att skona diskanten.

Steg 6
Nu har du en bra bas. Dags att lyssna på musik under några dagar och finjustera. Lyssna på så hög volym du bara kan! Det är när man kommer upp i decibel som örat känner "fan, det där suger".

Jag våldar på med black metal som Darkthrone, Winterhfylleth, Wormwood, MGLA osv till en början. Darkthrone fick mig att dra ner 7000 Hz en del till t.ex. Kan man dra på hög volym med riktigt skränig black metal, då kommer elektroniskt datorproducerad musik som är som mums-mums för högtalare att låta bra också. Stone Roses och skrikiga rockgitarrer är också ett tortyrtest.

Slutsats
Såhär ser såg det ut efter lite mer lyssnande.

Har efter det dragit ner 7000 Hz-bandet 1,5 dB mer och flyttat runt lite i toppen. För mig handlar det om att skapa en balans så att ALL musik låter hyffsat på så höga volymer som man nu kan och vill spela i den lyssningsposition du sitter i när du lyssnar. Det här är ett sätt att grovt få till det billigt, både i kontoret och i bilen om stereon har EQ värd namnet.

Och slutligen vill jag bara tillägga att... JAG HAR ÄTIT PANNKAKA!

Visa signatur

DATOR i bruk: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming, Ryzen 7 5900X. 4x16 GB Ballistix MAX RGB @ 3800 MT/s 16-17-18-34-51 (1T)/~58 ns. MSI RTX 4090 Ventus x3. Samsung 980 Pro 1 TB. EK AIO Elite 360.
DATOR 2011 års modell: Underbara Sandy Bridge, i7 2600K@4,7 GHz på ett P67 Sabertooth-bräde. Radeon HD 7770

Permalänk
Medlem

5* för arbetsbordet.
5* för färg.
4* inte tillräckligt sne hylla (använd vattenpass utan rakvatten)
4* för bra ljud!
Totalt 4,5* avrundar till 5* för rolig läsning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Delux021:

5* för arbetsbordet.
5* för färg.
4* inte tillräckligt sne hylla (använd vattenpass utan rakvatten)
4* för bra ljud!
Totalt 4,5* avrundar till 5* för rolig läsning.

Haha! Missat din kommentar men nu är den sedd och noterad. Arkiveras under "Att bjuda till bröllopet!"... en filial som ligger i lådan markerad "I händelse av att du blir miljardär!".

Roligt ska man ha, annars kan det va!

Visa signatur

DATOR i bruk: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming, Ryzen 7 5900X. 4x16 GB Ballistix MAX RGB @ 3800 MT/s 16-17-18-34-51 (1T)/~58 ns. MSI RTX 4090 Ventus x3. Samsung 980 Pro 1 TB. EK AIO Elite 360.
DATOR 2011 års modell: Underbara Sandy Bridge, i7 2600K@4,7 GHz på ett P67 Sabertooth-bräde. Radeon HD 7770