Stekpanna som inte behöver svalna innan rengöring!

Permalänk
Medlem

Stekpanna som inte behöver svalna innan rengöring!

Vi har börjat tröttna på skeva stekpannor här hemma.

Men är osäker på val, vi är snåla och enligt mig så är våra gjutjärnspannor från 70 talet det självklara valet men sambons leder klarar inte av vikten tyvärr.

Stora problemet är att vi förr eller senare sköljer av stekpannorna när dom är varma vilket gör dom skreva efter ett år. Men vilken typ av stekpannor är det minst risk med utöver gjutjärn?

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Medlem

Problemet är väl att tjockare gods minskar risk för att de slår sig, men tjockare gods innebär också tyngre pannor.

Att de slår sig vid snabba temperaturväxlingar är svårt att komma ifrån. Billiga nonstickpannor som ni köper nya när de inte funkar längre är väl ett alternativ.

Men det absolut bästa vore ju om ni kunde låta pannan svalna av i åtminstone ett par minuter och sedan skölja den med riktigt hett vatten. Hur kommer det sig att ni sköljer av pannorna med en gång, det går inte att låta dem stå på spisen eller någon avställningsyta?

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem
Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk
Medlem

Man behöver inte skölja av dem glödheta men väl i temperatur lite bit över 100 grader C att med varmvatten lagom bubblar för att lyfta fettet från pannans yta inför vaskning/diskning.

grytor/pannor baserad på aluminium buktar sig mer för att de utvidgar sig mer och är det inte stadig platta under (för att fungera med induktion) som försöker hålla den rät så blir de snart permanent buktiga och ojämna...

var har du för spis - klassisk med värmeplattor av gjutjärn ???

de är eländiga när grytan/pannan buktar sig med bara 2-3 små ställen som värmen överförs på.

kör man på Gaslåga, IR/halogen eller induktion så är främsta kännetecknet att värmen kommer mycket jämnare över ytan och inte lika känslig om pannan/grytan har blivit buktiga då värmeöverföringen inte längre i huvudsak baseras på kontaktytor mot plattan som med klassiska spisar med gjutjärnsplattor.

IR/halogen har dock problemet att främst när grytorna är nya så reflekterar ytan mot spisen lite för bra och överhettningsskyddet för halogenvärmaren slår av om man värmer på högsta effekt. För att mota detta så kan man sota ytan under en smula med tex. stearinljus/värmeljus så att ytan mörknar lite - det behöver inte vara mycket men ger klar skillnad på att ta upp värmen från IR. - det är lite olika på grytor/pannor i hur 'mörk' metallen är på undersidan och därmed olika grad av reflektion av IR och vissa är inte alls besvärad av att reflektera så mycket att IR/Halogenplattan stänger av i förtid för att de blir för varma.

Permalänk

Stekpannor/grytor i gjutjärn går att kyla ner med en gång i vatten.
Dom brukar kosta en hel del men när du väl har fått tag på en så håller dom oftast livet ut om du tar hand om den.
Skötselråd (pluggade till kock på gymnasiet):
Låt dom inte stå fuktigt eller i vatten.
Diska INTE i diskmaskin.
Diska med en ordentlig diskborste i varmt vatten.
Använd endast diskmedel om det behövs. Använd då sparsamt med ett milt diskmedel.
Se till att pannan/grytan är ordentligt torr innan du ställer undan den.
Använd lite matolja (inte olivolja) och smörj in stekpannan/grytan innan du ställer undan den (extra viktigt steg om du har använt diskmedel).

Visa signatur

CPU: AMD FX-9590 | CPU COOLER: Noctua NH-D15 | MB: Gigabyte 990FXA-UD3 | GPU: Gigabyte GV-RX580AORUS-8GB (Radeon RX580 8G) | RAM: 32 GB HyperX Savage 2400MHz DDR3 | SSD: OS/PROG/SPEL: 2x Kingston A400 480GB (Raid 0) | HDD (Lagring): 500 GB | Chassi: Cooler Master Storm Trooper (Windowed) | PSU: Coolermaster V1200 | Skärmar: 3x24" ACER - G246HLBbid 60hz + 1x24" ACER - GN246HLB 144hz

Permalänk
Medlem

Köp kålstål så slipper du rengöra om du använder den rätt.
Source: Inte rengjort min på månader.

Visa signatur

Stax 353xbk | Stax L300Le + L700 Arc + Custom Pads
SMSL AD18 | Kef Q300

Permalänk
Medlem

Bara en liten upplysning till de som kanske inte vet det och jag är säker på att ni som skrivit redan vet om detta.
Man bör alltid undvika att spola ned mat/stekfett i avloppen, torka alltid bort så mycket som går med hushållspapper.
Ta detta från någon som jobbat med filmning, spolbil och relining av diverse rör inkl avloppsrör.

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem

Jag använder Ikeas 365+ traktörpanna i rostfritt stål och sköljer den alltid direkt efter användning utan att den ändrar form. Eftersom det är en traktörpanna så får man både en stekpanna och en gryta i ett. Rekommenderas starkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sukebe:

Jag använder Ikeas 365+ traktörpanna i rostfritt stål och sköljer den alltid direkt efter användning utan att den ändrar form. Eftersom det är en traktörpanna så får man både en stekpanna och en gryta i ett. Rekommenderas starkt.

Okej inte allt för farligt dyr häller, blir nog att visa för sambon å se vad hon säger

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Medlem
Skrivet av norrby89:

Okej inte allt för farligt dyr häller, blir nog att visa för sambon å se vad hon säger

Kanske vet du redan detta men en stekpanna i rostfritt stål måste bli ordentligt varm innan den används för att inte maten ska bränna fast.

• Tillsätt inte matfett förrän pannan är ordentligt varm.
• Använd vatten-testet: Håll några droppar vatten i pannan.
• Om vattnet sakta kokar bort behöver pannan värmas mer.
• Den perfekta temperaturen är när vattendropparna bildar en enda kula,,eller flera små kulor, som "dansar" runt i pannan innan de ångas bort. Då är pannan redo för matfett och tillagning.