Ska jag köpa Mac eller PC? (enda tråden)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dava:

Till alla er som är så nöjda med era Mac-datorer, hur gör ni för att inte ramminnet ska ta slut och kräva omstart?

Jag har tre OSX-baserade datorer; en Macbook Pro på jobbet, en Macbook hemma och en stationär Hackingtosh i sign. Alla har egenheten att minnet för eller senare tar slut och kräver att man startar om datorn för att allt ska flyta. De datorer med lite mer ram 4 resp 8 GB ram fungerar ju längre innan de kräver omstart, men problemet är ändå galet irriterande. Efter en vecka eller två sitter man på växelfiler på 3-4 GB.

Se separat tråd: http://www.sweclockers.com/forum/100-apple-mac/1112845-hur-re...

Jag har aldrig upplevt något problem med att minnet tar slut, och då har jag bara 4 GB i Mountain Lion. Att du har en växlingsfil på 3-4 GB behöver inte betyda att du har en konstant brist på ram-minne. Givetvis används inte den filen konstant bara för att den byggs upp.

För övrigt så behöver du inte rensa det inaktiva minnet. OS X frigör detta vid behov. Men om du nu känner att du har ett så stort behov av att göra detta så kan du öppna en terminal och skriva 'purge' så är det "problemet" löst för ett tag framåt.

Permalänk
Avstängd

En bra sak som MS har tagit efter Mac är att det är billigare att uppgradera:
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows/buy
http://www.windowsupgradeoffer.com/sv-SE

Permalänk
Medlem

Kör OS X hemma och Win7 på jobbet. Omställningen till Win7 tog tid. Aldrig trivts i Windowsmiljö då tänket känns helt fel för mig, samt att jag tycker det är oattraktivt. Win8 känns intressantare. Apples produkter är dock löjligt överprisade anser jag vilket gör att min nästa dator kommer bli en hackintosh. Skönt att kunna uppgradera datorn fritt men ändå behålla världens bästa operativsystem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakgrund:

Macbook's för business/skola.

Pc för gaming.

Min uppfattning.

Håller med fullständigt, skall införskaffa en 13" Macbook i slutet av månaden för skola/arbete samt att jag kommer ha min stationära dator för spel. Har haft Mac innan och jag föredrar att arbeta under den plattformen.

Visa signatur

Desktop | CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D | GPU: nVidia Geforce RTX 4080 Super 16gb | RAM 64gb ddr5 6000mhz | SSD Kingston KC3000 2tb
Apple MacBook Air | CPU/GPU: M1 | RAM: 8gb | SSD: 256gb

Permalänk
Avstängd

Vi har uteslutande en Windows 7 miljö på jobbet (inget jag kan påverka)
Så tror jag det är på många ställen. Microsoft är starka på företag.

Men hemma är jag rätt sugen på Windows 8, kanske inte perfekt men det är nytt och spännande åtminstone:
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows/all-pcs
Kan även tänka mig Mac hemma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henrik6504:

Vi har uteslutande en Windows 7 miljö på jobbet (inget jag kan påverka)
Så tror jag det är på många ställen. Microsoft är starka på företag.
Men hemma är jag rätt sugen på Windows 8, kanske inte perfekt men det är nytt och spännande åtminstone:
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows/all-pcs
Kan även tänka mig Mac hemma.

Apple har få, och kanske inga ambitioner att komma ut på allvar hos företagen.

Jag har testat Windows 8 ett tag nu på min Mac, och i helgen på en vanlig PC. Det är helt klart ett spännande koncept och mycket har blivit bättre. Tycker det är en klar fördel att man t.ex. tagit bort det skrikande glansiga Aero-gränssnittet som har plågat Windows 7 i ett antal år nu. Dock måste jag säga att jag fortfarande föredrar OS X i alla lägen, trots Microsofts stora förbättringar.

Permalänk
Avstängd

Frågan är om Apple har haft så mycket fokus på iPhone och iPad så Mac har blivit lite bortglömt:
http://www.zdnet.com/apple-should-worry-about-mac-sales-not-t...

Kanske dags att promota de enheterna mer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Robles:

Varför måste man välja det ena eller det andra? Jag har en grym speldator (den var det vid ett tillfälle i alla fall) jag kör Windows 7 på, sedan har jag en MacBook Pro då jag aldrig i mitt liv privat kommer köpa en Windows-laptop.

Jag har även en Mac mini som är navet i mitt mediacenter som kör Plex, när jag började med Plex fanns det bara till OS X. Jag är sjukt nöjd med denna kombo. Jag skulle nog aldrig kunna vara utan det ena eller det andra.

Har precis samma uppsättning och känner mig helt nöjd med detta. Spelade tidigare på min Mac Pro, men den ska nu säljas och ersättas av en ren PC-speldator. Kör med Apples Cinema Screen och tangentbord till både PC och MacBook Pro så jag inte behöver ha mer än nödvändigt på skrivbordet.

Permalänk
Inaktiv

Efter jag använt windows i 10 år så bestämde jag mig för att köpa en Macbook pro 13". I början gick det lite trögt för va så van med windows men nu efter 3 dagar så går det som en dröm. Kommer nog inte att köpa windows igen.

Permalänk
Medlem

Well efter att varit mac användare ganska lång tid har jag börjat att migrera tillbaks till PC/Win plattformen igen.
Varför detta – Jo för jag kan se är att Apple med hjälp av MBPr och nya iMac 21,5 (undantag 27 med minnet) går i riktning att konsumenterna i princip inte kan uppgradera något på datorn. Detta påverkar livslängden på en dator. Inte pga hårdvaran utan mjukvaran kan komma att tvinga dig in i tätare köp intervaller från dagens 3-5 år till kanske max 3 år om du vill ha någorlunda modern mjukvara i datorn.
Det finns säkert flera anledningar till detta ett exempel är enklare produktion samt reparation av hårdvaran. Samtidigt som Apple får bättre kontroll på kvalitén på hårdvaran vilket gör att Apple får en totalkostnad som sjunker. Samtidigt när garantin är borta så är det dags att köpa ny maskin efter ca 3 år, oberoende om du behåller den gamla, slänger eller säljer den. Utvecklingen går åt samma håll som Apples iOS enheter (köp och släng) mentaliteten och att man oftare uppdaterar sina enheter.
Jag tycker mig se samma tendens som Compaq gjorde på 90 talet med speciallösningar och allt skulle vara integrerat på moderkortet vilket resulterade att Compaq nästan gick i konkurs, om inte HP köpte upp Compaq och på detta sätt räddade Compaq. Samma sak kan ske med Apple.
Apple är ute efter samma inlåsning princip med mjukvaran och hårdvaran som Apple har på iPhone & iPad vill Apple ha på datorsidan. Bevisen är MBPr och iMac 21,5 tums modell.
Är detta bra eller dåligt – det får tiden utvisa, dock ser jag definitivt nackdelar med samma koncept på datorsidan som Apple har på iOS enheterna.
Därför väljer jag att gå tillbaks till Pc och Windows 8 Pro och friheten av val av hårdvara vid köp av min dator, med möjlighet att uppgradera m.m. Dock stannar jag kvar med iPhone och iPad.

Visa signatur

AMD Ryzen 3950X, G.SKill Trident Z Neo 128GB / 3600MHz C16
Gigabyte X570 AORUS MASTER
Gigabyte AORUS M.2 NVMe Gen4 SSD / 1TB
Samsung 970 EVO Plus series SSD 2TB M.2, Samsung SSD 860 QVO 4TB
Operativsystem är - OpenSuse Thumbelweed Linux!!!

Permalänk
Skrivet av geeken:

Jag ska försöka komma med lite ovinklade tankar kring diskussionen då jag varken förespråkar Windows/Mac/*NIX/Solaris trots att jag använder alla fyra dagligen. Jag ser dom bara som arbetsverktyg, inte som en del av min personlighet.

Fördelen med Mac enligt mig, (och då syftar jag enbart på macbook, äger för övrigt en Mac Pro men den är som vilken dator som helst) är att den är byggd i ett solitt aluminumchassi som man inte behöver vara särskilt rädd om. Den är svår att repa, står stadigt på bordet, knarrar inte och är hyfsat tunn och smidig att bära med sig till föreläsningar. Ett till plus är batteritiden och att den vaknar ur "sleep-mode" så fort du öppnar skärmen och är redo att anteckna/jobba. Den där magnetiska laddningskontakten har också räddat min plånbok ett antal gånger

Tycker du om att spela spel eller köra tyngre applikationer så kan du glömma macområdet, men det visste du säkert redan. Pluggar du eller kör mycket presentationer och liknande så tycker jag att det är en perfekt maskin.

My 2 cents..

Kunde bara inte låta bli här, jag jobbar som verktygsmakare och arbetar med aluminium dagligen, allting ifrån vanligt billigt skräp till flygplansaluminium som "alumec".

och det räcker ffs att du tittar på aluminium så blir det repigt. Om du har en hård kråka i näsan och nyser på aluminium så blir det repigt.

Visa signatur

Core i7 6700k, Msi Z170m mortar, 16gb Hyperx DDR4, Evga GTX 970 4gb ACX 2.0+ SSC, Corsair hydro H100i , Corsair Carbide Air 240 , Fractal Design Integra M 750w

Permalänk

Satan vad PC-användare är hatiska mot Mac. Jag tror inte det är många här som är stora aktieägare eller jobbar på något företag som är beroende av Windows. Det är nästan sjukligt hur man kan ha så starka åsikter om en plattform man inte jobbar med eller har ekonomiska intressen i.

Jag har kört PC hela livet, men köpte mig en Macbook Air för ett halvår sedan för att jag var nyfiken. Jag är kanonnöjd och kommer absolut att köpa en Mac igen.

Primära fördelar som jag ser det:
1. Byggkvalitén.

Jag har aldrig stött på en PC som är så välbyggd. Jag syftar dels på själva skalet men även andra saker. Skärmen är det bästa jag någonsin sett på en laptop. Det finns PC-datorer med högre upplösning, men betraktningsvinkel och ljusstyrka är helt klart i en klass för sig på macen.

Många, men inte alla PC-datorer har också en fläkt som för ett förbaskat väsen. Macen är helt knäpptyst såvida man inte belastar den riktigt hårt. Tilläggas bör att fläkten går konstant på minst 2000 rpm men trots detta är den inte hörbar.

Pekplattan är i en klass för sig. Jag använder nästan aldrig extern mus längre. De flesta PC-pekplattor är vidriga att använda i jämförelse.

2. Operativsystemet

Har inte alls lika mycket hyss för sig som Windows. Som jämförelse kan nämnas när jag och en klasskompis med Zenbook med mycket snarlik hårdvara skulle installera labview på våra datorer. OSX-versionen var installerad på under 5 minuter. Han behövde en halvtimme för samma sak. Jag antar att det beror på att Windows ska skriva i register på femtielva olika ställen etc. Programmen var från samma företag och har exakt samma funktionalitet.

Visst kostar Apple datorer betydligt mer i förhållande till hårdvaran och jag förstår om man inte kan/vill lägga så mycket extra på en dator. Å andra sidan vågar jag hävda att man faktiskt får något för pengarna. För hardcore-gamers finns bättre alternativ(PC), men för de flesta övriga användare så ger en mac faktiskt högre prestanda trots sämre hårdvara.

Sedan kan väl också nämnas andrahandsvärdet. Min kompis sålde sin 5 år gamla Macbook för 4000 Kr. Vad hade motsvarande PC varit värd? 500 Kr? Marknaden anser helt enkelt att en 5 år gammal Mac har rätt lång tid kvar att leva eftersom den betalar lika mycket för den som en ny PC. Det är knappast en slump

Permalänk
Medlem

Jag köpte ny dator i helgen. Som så många gånger förr så utvärderar jag om det är läge att byta tillbaka till PC.
Tidigare har svaret alltid blivit nej eftersom de windows-datorer vi har på jobbet är klart opålitligare än macarna.
MEN nu har vi skaffat W8 och det är ju riktigt trevlig. Metro är fantastiskt och jag började leta i PC sortimentet.
Dessvärre var det likadant nu som alltid, Mac är billigare och mer pang för pengen. Det finns ingen PC med samma specar (aluminium ingår i specarna lika mycket som en kaross på en bil) i samma prisklass, och gör det det så brukar det skilja en femhundralapp på sin höjd.
Då blir det lätt att stanna kvar så behöver jag bara synka den med molnet och tuta och köra.

Däremot kommer jag nog skaffa en ultrabook snart, jag har tidigare haft en macbook air men nu är jag riktigt sugen på Asus Taichi och hoppas den gått ner lite i pris till sommaren.

Permalänk
Skrivet av darkstrom:

Kunde bara inte låta bli här, jag jobbar som verktygsmakare och arbetar med aluminium dagligen, allting ifrån vanligt billigt skräp till flygplansaluminium som "alumec".

och det räcker ffs att du tittar på aluminium så blir det repigt. Om du har en hård kråka i näsan och nyser på aluminium så blir det repigt.

Sitter du och jämför rå maskinerad Alu med Alu som har någon form av ytbehandling, t ex Eloxering/Anodisering? Du tror inte de gör någon skillnad i ythårdhet och därmed reptålighet.

MacBook's chassie i Alu är betydligt reptåligare än vanlig obehandlad Aluminium, så är det bara. Vad de har gjort med ytan vet jag inte men den verkar i alla fall vara glasblästrad. Och det är hur som helst generellt sett mer reptåligt än den vanliga plasten är på andra bärbara.

Permalänk
Medlem

Såg denna video och kom att tänka på den här tråden tråd. Bra humor!

Permalänk
Medlem
Skrivet av jkw:

Fel titel på tråden. Rätt bör vara; "Windows eller Mac OS X".
I och med att en PC är en PC, oavsett operativsystem.
Det trodde jag var rätt solklart 2012.

Jo men rubriken skrevs 2010:-)

Permalänk
Medlem

Som jag ser det så är Apple bra på konsumtion. Dvs lyssna på musik, se på flm, läsa o.s.v. Microsoft är bättre för spel och arbete (Apple har ju inte ens haft några större ambitioner att vara bra för företag). Dvs Apple för konsumtion och Microsoft för skapande. Därför är jag inte förvånad över att Apple är starkast på mobila enheter (=iOS) medan Microsoft fortfarande är starkast på företag, laptops och stationära. Min perfekta kombo är iOS för surfplatta och Windows 8 för Laptop.

Jag tycker för övrigt att Microsoft är rätt ute med kombinationen tangentbord och touch. Även skydrive börjar bli bra. Jag hoppas Mac/OSx får touch-stöd. Det vore också bra om de kunde ha bättre filhantering på moln. Framförallt är maxgränsen (i alla fall när jag tittade sist) lite klen med endast 50 gig. Jag har betydligt fler filer än så. Microsoft å sin sida måste bli bättre på integrationen mellan Windows/Xbox om de ska kunna konkurera med Mac/Apple TV. Jag har höga förväntningar på nästa Xbox.

Men visst även OSx är bra för det mesta...

Permalänk
Medlem

Hur kommer det sig att PC, Windows känns mer trögflytande efter ett tag än vad Mac gör.
Försökt rensa datorn med div. program men den blir aldrig som när den var ny när det gäller
hastighet att starta upp nya program och processer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av octagon8:

Hur kommer det sig att PC, Windows känns mer trögflytande efter ett tag än vad Mac gör.
Försökt rensa datorn med div. program men den blir aldrig som när den var ny när det gäller
hastighet att starta upp nya program och processer.

Antagligen för att det är mer "skit" under huven i windows. Alltså windows skall klara all hårdvara och mjukvara som finns mer eller mindre på marknaden för att passa den breda massan medans Apple istället väljer x antal komponenter och mjukvara och lägger ner mer tid på att just "dom" skall funka optimalt. Men visst är det ironiskt man anser ju att Windows/Microsoft borde ha kommit längre. Jag har som exempel en gammal stationär som jag har OSX Snow Leopard 10.6.8 på hemma med en gammal E6750 3gb ram och ett unket 8800 GTS 640mb. Den känns nästintill rappare än min Laptop med Windows 7 och en I7 8gb ram och 5850 ati kort.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem
Skrivet av Safta20:

Som jag ser det så är Apple bra på konsumtion. Dvs lyssna på musik, se på flm, läsa o.s.v. Microsoft är bättre för spel och arbete (Apple har ju inte ens haft några större ambitioner att vara bra för företag). Dvs Apple för konsumtion och Microsoft för skapande. Därför är jag inte förvånad över att Apple är starkast på mobila enheter (=iOS) medan Microsoft fortfarande är starkast på företag, laptops och stationära. Min perfekta kombo är iOS för surfplatta och Windows 8 för Laptop.

Jag tycker för övrigt att Microsoft är rätt ute med kombinationen tangentbord och touch. Även skydrive börjar bli bra. Jag hoppas Mac/OSx får touch-stöd. Det vore också bra om de kunde ha bättre filhantering på moln. Framförallt är maxgränsen (i alla fall när jag tittade sist) lite klen med endast 50 gig. Jag har betydligt fler filer än så. Microsoft å sin sida måste bli bättre på integrationen mellan Windows/Xbox om de ska kunna konkurera med Mac/Apple TV. Jag har höga förväntningar på nästa Xbox.

Men visst även OSx är bra för det mesta...

Hur menar du att Windows är bättre för skapande?

Visa signatur

“This is the Unix philosophy: Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.” -- Douglas McIlroy

Permalänk
Medlem
Skrivet av mludd:

Hur menar du att Windows är bättre för skapande?

Det undrar jag med Mac om nåt är ju i stort sett enbart en skapar plattform då den more or less suger för spel. Flesta grafiker och musiker såvitt jag vet kör ju helst med Mac och det måste ju vara rotat i nåt .

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem
Skrivet av Don_W:

Det undrar jag med Mac om nåt är ju i stort sett enbart en skapar plattform då den more or less suger för spel. Flesta grafiker och musiker såvitt jag vet kör ju helst med Mac och det måste ju vara rotat i nåt .

Jag frågat det här hundra gånger utan svar, hur gör en dator med ett specifikt operativsystem en person till bättre skapare av media? Om programvaran är detsamma, likaså kraften i datorn så sitter kreativiteten hos personen. Det finns några specifika program som är unika för OSX, men likaså finns det unika program till Windows eller Linux. Finns programvara till åtminstone Windows och OSX är det smaken som gör valet.

Det du sa låter lika dumt som att jag säger "90% av världen kör Windows, måste ju vara då det bästa operativsystemet" Eller hur?

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pnorberg:

Jag frågat det här hundra gånger utan svar, hur gör en dator med ett specifikt operativsystem en person till bättre skapare av media? Om programvaran är detsamma, likaså kraften i datorn så sitter kreativiteten hos personen. Det finns några specifika program som är unika för OSX, men likaså finns det unika program till Windows eller Linux. Finns programvara till åtminstone Windows och OSX är det smaken som gör valet.

Det du sa låter lika dumt som att jag säger "90% av världen kör Windows, måste ju vara då det bästa operativsystemet" Eller hur?

Det kanske inte var världens mest solklara formulering från min sida nej. Men om vi nu utgår från din text där då, Samma hårdvara samma mjukvara då är det ju självklart hugget som stucket vilket man väljer utan tvivel eftersom att båda bör göra ett lika bra jobb. Personligen dock så anser jag Apples datorer vara mer optimerade och ha mindre bekymmer det är ju inte tack vare hårdvaran utan ett bättre optimerat operativ om än i vissas ögon tråkigare och mer instängt. Men det är min åsikt. Windows är långt ifrån det bästa operativet enda anledningen till att det är marknadsledande är att OSX inte går att installera på vilken hårdvara som helst och att linux och ubuntu med flera inte har så många program som funkar rakt av utan att man kan lite trix (om jag förstått det rätt) OSX är billigare än vad windows är så det borde därmed sälja bättre förutsatt att du som kund skulle kunna installera det på vilken hårdvara som helst. OSX har mindre virus och skit (mycket pga av att det är en mindre användarbas och mindre glin som använder det) Varför vissa föredrar det ena eller andra är väl högst individuellt. Vissa går mer på design när dom köper en produkt vissa pga av operativet medans andra vill ha en god service och bra andrahands värde. Själv har jag inte jobbat i nåt program som är för båda operativen och kan därmed inte säga att nåt är bättre än det andra ur den synen. Men i mina ögon är en Mac mer buisness än vad en Win-PC är fastän dom är rejält mycket vanligare. Man märker dock bland kunder att fler och fler köper Mac då dom har tröttnat på pc och windows struliga installationer virus m.m .

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem
Skrivet av Don_W:

Det undrar jag med Mac om nåt är ju i stort sett enbart en skapar plattform då den more or less suger för spel. Flesta grafiker och musiker såvitt jag vet kör ju helst med Mac och det måste ju vara rotat i nåt .

Ja, det är väl rotat i att alla dessa esteter tycker att det är coolt/ballt/status att köra Mac.

Har haft en hel del att göra med diverse designbyråer i jobbet, samtliga har gemensamt att dom kör Mac.
Samtliga har även genomensamt att det blir strul gentemot oss (kund) då dom har versioner av mjukvaror där det blir strul i filformat mot oss, samt att dom använder mjukvaror som inte ens existerar till Windows = ännu större strul (dock finns det _alternativ_ till dessa till Windows).

Vidare har dom ofta även extremt dålig koll på sin maskin/osx, vilket leder till att när dom t ex kommer hit på kundbesök och behöver komma åt delade resurser, så får man själv sitta och hjälpa dom att confa upp sina maccccar. (Såfort det inte är nån typ av plug&pray inom Apple's/OSX-ekosystem har dom noll koll).

Sist men inte minst leverar dom även resultat som inte ens följer standarder, uppnår nog kvalité, och inte duger till diverse vidare flöden (t ex tryckeri). Så vad ska jag säga, folk har inte koll. Bara för att man kör Mac, så är man fan inte top notch.... Det är snarare tvärtom, ser man en schtekig hipster med en Mac under armen gör man nog bäst i att fly fältet illa kvickt

Vad jag erfarit/hört nuförtiden så finns det någon(?) mjukvara som numera är så exklusiv till Mac att den inte även finns till, eller har alternativ på Windows?

Som kuriosa så körde jag själv Mac mina ~7 första år med datorer, samt har nu även en MBPr, en ipad 4 och en iPhone. Jag ser glädjen & nytta i både Mac/Windows, men anser att det är _extremt_ snäva områden (om ens något?) där man kan säga att man _måste_ köra Mac?

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Ja, det är väl rotat i att alla dessa esteter tycker att det är coolt/ballt/status att köra Mac.

Har haft en hel del att göra med diverse designbyråer i jobbet, samtliga har gemensamt att dom kör Mac.
Samtliga har även genomensamt att det blir strul gentemot oss (kund) då dom har versioner av mjukvaror där det blir strul i filformat mot oss, samt att dom använder mjukvaror som inte ens existerar till Windows = ännu större strul (dock finns det _alternativ_ till dessa till Windows).

Vidare har dom ofta även extremt dålig koll på sin maskin/osx, vilket leder till att när dom t ex kommer hit på kundbesök och behöver komma åt delade resurser, så får man själv sitta och hjälpa dom att confa upp sina maccccar. (Såfort det inte är nån typ av plug&pray inom Apple's/OSX-ekosystem har dom noll koll).

Sist men inte minst leverar dom även resultat som inte ens följer standarder, uppnår nog kvalité, och inte duger till diverse vidare flöden (t ex tryckeri). Så vad ska jag säga, folk har inte koll. Bara för att man kör Mac, så är man fan inte top notch.... Det är snarare tvärtom, ser man en schtekig hipster med en Mac under armen gör man nog bäst i att fly fältet illa kvickt

Vad jag erfarit/hört nuförtiden så finns det någon(?) mjukvara som numera är så exklusiv till Mac att den inte även finns till, eller har alternativ på Windows?

Som kuriosa så körde jag själv Mac mina ~7 första år med datorer, samt har nu även en MBPr, en ipad 4 och en iPhone. Jag ser glädjen & nytta i både Mac/Windows, men anser att det är _extremt_ snäva områden (om ens något?) där man kan säga att man _måste_ köra Mac?

Klart att det finns nötter som använder Mac med bara för att man har ball hårdvara betyder det inte att man är duktig. Det är ju som att tro att man ska bli pro gamer bara för att man köper sig en Nvidia Titan. Själv kör jag Windows i jobbet då det är tvunget då dom programmen som jag har till förfogande bara finns i Windows miljö dessvärre. Men privat kör jag helst OSX då jag tycker att det är ett trevligare och enklare operativ utan massa updates var och varannan dag samt mindre drivrutins bök.

Visa signatur

MBP Retina 15" late 13 2,3ghz / 16gb ram / 512gb ssd / GT750m / Iphone 6 64gb / Ipad 4 / Apple Watch 

Permalänk
Medlem
Skrivet av Don_W:

Det kanske inte var världens mest solklara formulering från min sida nej. Men om vi nu utgår från din text där då, Samma hårdvara samma mjukvara då är det ju självklart hugget som stucket vilket man väljer utan tvivel eftersom att båda bör göra ett lika bra jobb. Personligen dock så anser jag Apples datorer vara mer optimerade och ha mindre bekymmer det är ju inte tack vare hårdvaran utan ett bättre optimerat operativ om än i vissas ögon tråkigare och mer instängt. Men det är min åsikt. Windows är långt ifrån det bästa operativet enda anledningen till att det är marknadsledande är att OSX inte går att installera på vilken hårdvara som helst och att linux och ubuntu med flera inte har så många program som funkar rakt av utan att man kan lite trix (om jag förstått det rätt) OSX är billigare än vad windows är så det borde därmed sälja bättre förutsatt att du som kund skulle kunna installera det på vilken hårdvara som helst. OSX har mindre virus och skit (mycket pga av att det är en mindre användarbas och mindre glin som använder det) Varför vissa föredrar det ena eller andra är väl högst individuellt. Vissa går mer på design när dom köper en produkt vissa pga av operativet medans andra vill ha en god service och bra andrahands värde. Själv har jag inte jobbat i nåt program som är för båda operativen och kan därmed inte säga att nåt är bättre än det andra ur den synen. Men i mina ögon är en Mac mer buisness än vad en Win-PC är fastän dom är rejält mycket vanligare. Man märker dock bland kunder att fler och fler köper Mac då dom har tröttnat på pc och windows struliga installationer virus m.m .

Det är din åsikt, personligen har jag en annan som jag inte orkar ens ta upp, orkar inte diskutera om detta då det är bara trams och i slutändan handlar det bara om smaksak.

Däremot har jag en synpunkt på det där med virus, kom igen nu, det är 2013, virus är så gott som historia, trojaner sker än idag men majoriteten som får dessa får det på grund av okunskap och bara för att de byter operativsystem så ändras inte deras beteende. Den största säkerhetsrisken en dator/mobil har idag är användaren själv.

Tyvärr måste jag säga att jag dumförklarar någon som köper en 3+ år gammal dator för mer än någon tusenlapp, varför? Jo, datorer är datorer, de består av elektronik och innanför skalet är det sällan stor skillnad. Där kommer just problemet, om, eller snarare när dessa komponenter går sönder så kan det bli en riktigt dyr historia. Är det riktigt värt och betala 6000-10.000kr för en 3 år gammal dator, sen ett halvår senare går något på logicbordet sönder, vips så kostar reparationen minst 4000kr exkl. arbete. Behöver jag förklara mer varför jag anser det vara idiotiskt och betala sådana summor för en dator? För trots allt, det är bara en dator i slutändan.
Hade jag däremot fått 6000-10.000kr för en tre år gammal dator hade jag varit överlycklig, men likaväl sett till att jag körde med kontaktkort för att slippa eventuellt ha en arg okunnig person som kräver ersättning och hänvisar till lagar som inte existerar.

Men det är eran marknad, men tyvärr har jag svårt och se det positiva i den som ni Macanvändare verkar göra.

Är väl det, har haft datorer sedan slutet av 80-talet och för mig är de bara datorer, även om det är en av mina största hobbyn så är de bara arbets/spelmaskiner som byggs av samma komponenter, bara ett skal som skiljer de åt.
Som en Cola burk och en Cola flaska, burken är gjord i aluminium och är dyrare per liter, flaskan är gjort i plast och billigare per liter, men innehållet är detsamma, vad man sen föredrar och dricka ifrån är upp till personen i sig.

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem

Från en som kör datorer enligt sign samt en iPhone, har använt iPad och överväger en Nexus 10.

Allt handlar om vilket sammanhang man är i/kommer ifrån/ska till. Jag köpte mig min första Mac Book när jag gick på gymnasiet och valde just en Mac för att kunna nyttja den mjukvara jag ämnade använda i undervisningen, detta var Logic (samt Sibelius, vilket dock fanns även till Windows). Jag hade inget större intresse för spelande och de spel jag spelade (Starcraft och Heroes of Newerth) fanns även för Os X så det var inget problem.

Åren gick och för ett drygt år sedan köpte jag mig min första egenkomponerade burk. Den här gången satte jag mig ner och tänkte, precis som med macen: "Vad ska jag ha den tilll?". Svaret blev: Spel, redigering och spel. Redigeringen skulle komma att ske i Adobe-sviten varför operativsystemet inte spelade särskilt stor roll (nej, vi tar inte den diskussionen!) men om jag skulle få ut så mycket som möjligt ur mitt spelande så var det Windows som gällde - så jag byggde en burk ämnad för det.

Det är inte svårare än så. Man köper sig en dator utifrån sina förutsättningar och vad man tänker försöka åstadkomma med den. Sen väger man för och nackdelar. Ska man köpa en bärbar dator och tänker ha med den över hela världen och det viktigaste är att batteritiden är så bra som möjligt samt att du kan ta emot mail och filer från alla dina kollegor/partners, då köper du rimligtvis en Mac Book Air (ty jag har märkt att Os X är mer kompatibelt med de 'vanligare' filformaten än Windows) och skulle det inte räcka med Os X så stoppar du i Linux i den också.

Ska du, som jag, mest sitta stilla och spela spel så är det bästa för dig att bygga dig en egen burk (om det inte finns någon riktigt nedsatt dator på CDON/Dustin/Inet) och slänga i en W7-license.

Frågor på det?

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av Don_W:

Det undrar jag med Mac om nåt är ju i stort sett enbart en skapar plattform då den more or less suger för spel. Flesta grafiker och musiker såvitt jag vet kör ju helst med Mac och det måste ju vara rotat i nåt .

Jag kan bidra med det lilla jag kan om detta. OSX är byggt i grunden så att alla program visar färgerna likadant. När jag satt på min stationära med Windows, och skulle redigera bilder - blev det sjukt irriterande när bilden såg ut på ett sätt i Photoshop, ett sätt i windows photo viewer (bytte sedan ut det till ett tredje parts program, som även det var annorlunda) etc. etc. Så rent fotomässigt/grafiskt kan jag se fördelar. Eftersom du har alla inställningar i "baren" i OSX så spar du ju också lite yta och kan se bilden aningen större. i OSX kan jag previewa RAW filer, bara genom att klicka mellanslag (utan att ens öppna en applikation). Även TIFF och Jpegs. Finns säkert tredjepartsmjukvara till Windows, men annars äre bara Jpegs som funkar av dessa format (om du inte vill öppna dom i t.ex. Photoshop). Standard Gamma skiljer även mellan OSX och Windows.

Sen jobbar ju de flesta inom dessa områden med Mac, vilket kanske drar folk till det med kompatibilitet (olika filformat, NTSC, FAT osc.) och färgrendering. Ska jag skicka filer fram och tillbaka mellan folk, vill jag att de är identiska på allas skärmar (antagande att de har kalibrerade skärmar).

Hade även några TIFF-filer på 300+MB som jag var tvungen att redigera. På min Stationära (4GB RAM dual channel, Q6600, 8800GTS 512MB, vanlig HDD) tog det sjuuuukt lång tid att ens öppna filen. Sen skulle jag dela upp den i mindre bilder och spara var för dig (en scannad negativ-remsa). Hela processen tog minst en halvtimme för att den konstant fick fullt RAM. Stängde allt annat innan jag ens började. Sen när jag fick min 15MBP (4GB RAM, Körde på intern grafik, Core 2 Duo 2,53GHZ) var det inga problem alls. Samma version av Photoshop. Visst tog det tid att ladda in i programmet, men inte i närheten av lika lång tid. Sen flöt det på rätt hyfsat. Så något måste de göra rätt antar jag?

-------------

På en helt orelaterad punkt, känner jag mig mer produktiv på min MBP. Allt hanteras enklare, behöver inte hålla på med antivirus, inte sitta och dregla över drivrutiner, inte behöva oroa mig om hur jag använder batteriet på bästa sätt (ska ha inbyggt chip dedikerat till detta), inte behöva stänga ner eller välja i config vilka program som ska startas vid uppstart, varje gång jag installerat något nytt, inte behöva avinstallera genom programs and features and so on. Vill inte vara en kliché - men "det bara funkade". Har dock en kompis som jobbar med att bygga hemsidor och grafisk design, som inte klarade av att jobba i OSX (efter att bytt från stationär Windows till gammal Macbook). Så antar att det inte är för alla. Kan även nämna att jag köpte min Mac efter att haft en 24" iMac på jobbet i några månader. Har kvar den stationära som jag byggde själv, i garderoben då den ändå inte är värd mycket längre. Kan ta fram den och gamea nån vecka på vintern.

Permalänk
Medlem

Jag träffade nyligen en man som säljer färdiga IT-lösningar för kreativa företag som arkitekter, designers o.s.v. Han sa att man inte använder mac inom branchen längre. Anledning var "Mac är dyrt utan att man får något mer för det".

iOS har fördelen jämtemot Windows Phone att det är populärare och därmed har fler appar. På laptop är det tvärtom. Apple kämpar med OSx som har relativt få användare och färre program. En ond cirkel...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Szajda:

Well efter att varit mac användare ganska lång tid har jag börjat att migrera tillbaks till PC/Win plattformen igen.
Varför detta – Jo för jag kan se är att Apple med hjälp av MBPr och nya iMac 21,5 (undantag 27 med minnet) går i riktning att konsumenterna i princip inte kan uppgradera något på datorn. Detta påverkar livslängden på en dator. Inte pga hårdvaran utan mjukvaran kan komma att tvinga dig in i tätare köp intervaller från dagens 3-5 år till kanske max 3 år om du vill ha någorlunda modern mjukvara i datorn.
Det finns säkert flera anledningar till detta ett exempel är enklare produktion samt reparation av hårdvaran. Samtidigt som Apple får bättre kontroll på kvalitén på hårdvaran vilket gör att Apple får en totalkostnad som sjunker. Samtidigt när garantin är borta så är det dags att köpa ny maskin efter ca 3 år, oberoende om du behåller den gamla, slänger eller säljer den. Utvecklingen går åt samma håll som Apples iOS enheter (köp och släng) mentaliteten och att man oftare uppdaterar sina enheter.
Jag tycker mig se samma tendens som Compaq gjorde på 90 talet med speciallösningar och allt skulle vara integrerat på moderkortet vilket resulterade att Compaq nästan gick i konkurs, om inte HP köpte upp Compaq och på detta sätt räddade Compaq. Samma sak kan ske med Apple.
Apple är ute efter samma inlåsning princip med mjukvaran och hårdvaran som Apple har på iPhone & iPad vill Apple ha på datorsidan. Bevisen är MBPr och iMac 21,5 tums modell.
Är detta bra eller dåligt – det får tiden utvisa, dock ser jag definitivt nackdelar med samma koncept på datorsidan som Apple har på iOS enheterna.
Därför väljer jag att gå tillbaks till Pc och Windows 8 Pro och friheten av val av hårdvara vid köp av min dator, med möjlighet att uppgradera m.m. Dock stannar jag kvar med iPhone och iPad.

Okej men de är ju desamma med alla stora datortillverkare DELL HP m.m alla gör sina special lösningarna som inte går fixan nått själv typ byta hd och ram är ju lika jobbigt i en dell slim modell en att byta ram i en imac ...

Och dagens datorer behöver man ju inte upgradera lika ofta som de var på slutet av 90 talet blir inte mycket mer kräm i stegen som då tex från en pentium till MMX var ju dubbla kraften inte riktigt dom stegen som händer nu..

Har haft min Imac 24" alu sen den kom dvs 2007 spinner på som en katt en i dag.

visste kan väl inte spela senaste spelen men inte den jag är intresserad av heller de har jag en konsol för men som sagt beror på vad man är ute efter
Har suttit kolla länge på om de är värt bygga en hackintosh osv men efter jag satt och plocka ihop delar via prisjakt kommer jag upp i samma pris som en 27" imac utan tangetbord webkamera högtalare i skärmen osv och sen får man ju fundera om man tycker de är värt ha en stor burk för kunna trycka in massa diskar eller ha en dator med allt i samt en NAS i gaderoben ... för extra lagring ?

Detta är bara mina tankar men som sagt sitter man med skärm osv tangetbord innan osv kanske vill upgradera sitt grafikkort varje år osv då är ju inte mac kanske rätt dator men som sagt spelar man inte och vill ha en fungerade tyst slimmad dator som har kvalite med bra skärm så är faktisk iMac väldigt prisvärd.

/mvh Vraket

Visa signatur

|***<SÖDER BRÖDER GLÖDER>*| http://www.bajenfans.se|*<SÖDER BRÖDER GLÖDER> *** |
|* Cornelis Vreeswijk den största svenska trubaduren genom tiderna http://www.cornelis.nu |