Dyrt eller billigt ljudkort?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det kan väl sitta nån enkel ljudcodec på grafikkorten, men oavsett det så görs det ingen dac>adc det är helt enkelt onödiga steg, och för i princip allt ljud utom i spel och musikskapande så handlar det bara om att sända ut ett redan färdigt ljud idag. Att packa upp komprimerade ljud sker i cpun, och om du gör nån avancerad ljudprocessning på riktigt så sker det i cpun eller i grafikkortets gpu del, det är bara leksaks funktioner utan större värde som finns i normala ljudkort vid musikuppspelning som "crystaliser" och sånt.
Win 7 har en helt ny ljuddel jämfört med xp och behovet av src funktion har i princip försvunnit, src var annars ett starkt argument för creative x fi på xp tiden.
Det som jag däremot är osäker på hur det funkar är convolvern som numera finns i win, microsoft gör väldigt lite väsen av sig om att den finns, det vore oerhört bra om det gick att använda den seriöst, men det verkar inte finnas andra än MS som vet hur den fungerar, och de nyttjar den tyvärr inte till fullo, ett bra interface där man kunde reglera den fritt hade varit oerhört kraftfult och bra, nu verkar den mest bara användas till tidsfördröjningar och en grov nivåmatchning.
Det är alltså den här funktionen jag avser som de är förtegna med att beskriva detaljerat, den vore oerhört intressant att kunna använda seriöst.
http://forumbilder.se/images/0e9201213001A981c.jpg

Kan du vara snäll och länka till något som stärker ditt påstående, borde väl inte vara svårt?

Har hållt på med ljud/musik/inspelning via dator i snart 16 år om jag räknar rätt. Och du vänder upp och ner på min värld. Men jag är som sagt öppen för nya ting, därför gick jag med här.

Jag har försökt länka så gott jag kunnat. Men folk litar inte på mina länkar eller på det som finns att finna om man googlar i ärendet. Och jag vet inte vad jag skall tro när så många säger emot.

Vore uppskattat med mer info som kan bekräfta att ingen DAC måste jobba i datorn. Och att ljudkort ej spelar någon roll. Men ditt påstående om ljudkortens obetydliga roll är, vill jag påstå helt fel. Har redan skrivit en halv bok i tråden och har inte mycket mer att säga. Har länkat till både Wikipedia och massa annat på nätet, och trott att folk skulle läsa det och pussla ihop. Menmen.

skulle uppskatta din ledande hand.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Rekordmedlem

Det enklaste sätet att visa på att det inte behövs en dac är väl att det finns interface som bara matar ut digitalsignalen direkt och de fungerar utan ljudkort i datorn, även alla normala former av usb ljudkort matar ju ut ljudet utan att det behöver finnas nån dac i datorn, dacen finns i andra änden på en usbbus, och de funkar ju utmärkt utan att du har ett ljudkort internt, det finns ju även flera enheter som kör ut ljudströmmen via nätverk.
http://www.ultrahighendreview.com/m2tech-hiface-two-usb-to-sp...
http://www.logitech.com/sv-se/speakers-audio/wireless-music-s...
http://www.audiopro.se/wireless
Jag har själv ett sånt här interface http://www.accurateaudio.se/into/produkter.php?id=3&k=05&t=&u...
den har visserligen en dac i lådan, men jag använder den enbart som en högklassig digitalutgång, främst för att få aes/ebu utgång
Sedan så finns det ju en massa prylar som använder a dat och firewire om man letar bland musikprylar, de funkar ju bra de med utan ett normalt ljudkort i datorn. Och nu kommer ju thunderbolt, du kan ansluta ljudkortet i monitorn som i sin tur är ansluten till datorn med thunderbolt utan att behöva ett ljudkort i datorn.
Och som sagt om du spelar så kan du ha ett ljudkort som har DD live eller DTS connect så är det rent digital signalbehandling även på spelljudet
http://www.dolby.com/us/en/consumer/technology/home-theater/d...
http://www.auzentech.com/site/products/x-meridian2g.php
http://www.auzentech.com/site/support/glossary.php

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Hur menar du att din dac>adc> toslink kedja ser ut ?
Det finns DD live och DTS connect som tidigare gjorde liknande saker, men de jobbade helt i digital domänen så att ditt ljudkort skulle köra igenom en helt onödig dac>adc låter otroligt.
Och om det är en htpc så sker det normalt sett ingen som helst behandling av ljudet i datorn, det är därför man låter grafikkorten skicka ut ljudströmmen via hdmi, det är helt enkelt bara en dataström som ska sändas till en viss kontakt, det är därför som du tex inte kan reglera ljudnivån i datorn om du kör en film och matar ut ljudet till en receiver, det sänds bara ut helt opåverkat, försöker du tex ändra en dts fil så blir det bara brus av bitströmmen som matas till dekodern.

Jag har försökt att hitta info. Och vissa på olika forum säger som du. Att Hdmi kabeln skickar ett obehandlat ljud till recievern, vars DAC sköter rubbet, utan någon påverkan från dina övriga komponenter. Dumt sagt men recievern är alltså ditt ljudkort.

Om detta stämmer rakt av så hade jag fel gällande HDMI i vissa fall. Allt jag vet är att det tyvärr ej funkar så hos mig. Däremot kan jag kanske därför reglera ljudet i Windows... Men tekniken du beskriver låter oerhört lovande då en reciever är en mycket tystare (elektriska störningar) plats än en dator.

Very well. Jag ser fram emot nästa stereo-köp!

Ett par frågor bara...

Om du ej ansluter din stereo. Blir ditt HDMI interface i exempelvis ljudinställningarna inaktiverat?

Vad har du för grafikkort/krets?

Vad har du för reciever? Gärna modelnummer. Eller TV om det nu bara är så enkelt.

Jag har ej kunnat hitta någon information om vilken typ av standard som ljuddelen i ett HDMI interface följer. Dvs hur koden som strömmar igenom är upplagt. Är det i WAVE? Eller? Kom bara fram till att ljudet är helt okomprimerat då bandbredden är tillräcklig.
Och att det går i 44.000 khz per kanal (men kan ha blandat ihop det med DTS bara).

Kom fram till att HDMI stödjer upp till 9 kanaler.
Om jag spelar upp exempelvis 20 wavefiler på en gång i flera ljuduppspelare, och samtidigt bara för att vilja testa en ny monsterprocessor slänger igång BF3 på andra skärmen, vilket även i ljudsammanhang är ett tungt men strålande spel,
så måste ju dessa komprimeras till något som kommer ut i dina högtalare. JAG PRATAR INTE OM MIXNINGEN! Om jag gör en hdfilm och lägger ett pistolskott i bakre vänstra högtalaren, så har naturligtvis inte detta med ljudkort eller annat att göra.
Är det drivrutinen till ditt HDMI interface som sköter allt sådant ljudarbete innan den skickas vidare till DACen i din reciever? Alltså, sker det i mjukvaran? Låter katastrof i så fall. Vad är det som sköter dessa avancerade bitar som ett ljudkort normalt gör? Det kan rent teoretiskt inte vara så att din HDMI kabel kan transportera varje individuell ljudkälla för omvandling. Bandbredden räcker inte till, enligt wikipedia. Står alla HDMI-versioners specifikationer där.

Men kom ihåg att ljudkort inte ALLS är onödiga. Vi i musikerkretsar har ingen nytta av ett interface som HDMI idag.
Och billiga ljudkretsar sölar ner inspelningssystemen något så ofattbart så det är galet, och låter helt ärligt s**t. Tro mig. Och den enda alternativa lösningen har än så länge varit externa ljudkort via USB eller Firewire, om man viljat bypassa datorn. Men det är ju datorn i förlängning, så det är ju inte helt sant.

Tell me more

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Rekordmedlem

Hdmin skickar ut den ljudström som finns på filmen, det är ju en ren datatransport som ska ske i de allra flesta fall, det vanligaste formatet är antagligen dts, men dd finns ju också, de är ihopmuxade med filmen men det går ju att demuxa och dekoda i datorn och skicka ut lpcm om man vill, det är tex vad som händer om du inte har hdcp kompatibla enheter och försöker spela nått med högupplöst ljud.
De ljudformat som stöds officiellt via hdmi är dd/dts, lpcm upp till 8 kanaler 24/192, dvdaudio och sacd.

Vad som händer med hdmi interfacet om det inte är anslutet vet jag inte, det är väl egentligen en helt ointressant sak eftersom det inte finns en kabel i det ? Jag har faktiskt inte kollat om det inaktiveras, men jag skulle tro det.
Hur definierar du ett ljudkort då om du säger att det är viktigt för musiker, en mikrofon med inbyggd adc som sänder ut ljudet via wifi är det ett ljudkort ?
Om man har extremt höga krav på ljudkvalitet och kopplar mikarna i en adc som är nära dem, dvs på scen och drar en optofiber till digitalmixern som sedan ev sitter med adat eller firewire till datorn har då datorn ett ljudkort ?
Om man använder en mixer som kan spela in "ensam" men ändå inte är en normal daw och sedan får ljudfilerna på ett usb minne så att du kan föra över dem till datorn, har man då ett ljudkort? Mixern kan man ju använda långt borta på andra sidan jorden för att sedan ta med sig usb minnet på flyget, trycka in i datorn och slutföra sitt jobb med innehållet.
Själv så är jag sugen på att köpa en sån här när den kommer http://www.behringer.com/EN/Products/UFX1604.aspx vad är det för produkt, ett ljudkort?
Eller en sån här http://www.behringer.com/EN/Products/iX3242USB.aspx vad är det för nått ? Du kör wifi från miken via mixern för att landa i en ipad, du kan spela in och mixa en skiva med de här enheterna helt utan att passera nått som påminner om "ljudkort" på det sätt vi tänkt på dem tidigare.
Sedan då så vill jag spela upp ljudet och då gör jag det via Crown i-tech slutsteg, (eller vad de nu är ? för de kan mycket mera än att förstärka en signal ) http://www.crownaudio.com/amp_htm/itech.htm för att nu twista till det så ansluter jag i-techarna med cobranet http://www.cobranet.info/ jag har då alltså spelat in en skiva och mixat den, troligen med lite hjälp av datorn (vi kan väl blanda in pro tools) och jag laddar även in lite syntar som ger digitala utsignaler och sedan när jag är nöjd spelar jag upp den via cobranet anslutna i-tech slutsteg på 5000 platser spridda över världen samtidigt, då har jag (enligt mig) inte använt nått som är likt ett normalt ljudkort med adc och dac ar utan allt komunikation till o från datorn är via nätverk eller usb minne. Nu är det här inte nått normalt för en datorspelsentusiast, men om man håller på med musik i hemstudion så är det inte så nödvändigt med gammeldags ljudkort längre och definitionen på vad som är ett ljudkort blir "förvrängd" minst sagt, syntarna har ju tex ingen analog ljudsignal före slutsteget, och en mikrofon med wifi ut tjaa ?
Vad vill jag ha sagt med det här exemplet på signalkedja då ? Jo behovet av ljudkort med adc/dac kommer att minska, de som håller på med musikskapande kommer troligen inte att använda ljudkort av dagens typ lika mycket om 5 år som idag, och på sikt så kommer ljudkort bara att användas till spel, troligen blir det inbyggt helt på grafikkortet eller i skärmen för att det ska bli bekvämt att ansluta kablage till headset.
Det här är inte heller jättedyr teknik längre, och att slippa köpa ett normalt ljudkort utan istället kunna spela in direkt i mixern och få filerna på usbminne är praktiskt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag skummade igenom hela den efterföljande diskussionen och den blev mer och mer avancerad, men dock trevlig läsning.

Jag tycker att du skall titta lite på tex. M-audio och deras lösningar. Där kommer du säkert att hitta något som inte allt för dyrt och som du kommer att bli nöjd med, det är bra ljud och du får lite finesser också..

Sen att det blir ett bättre ljud om man kanske har ett dyrare ljudkort spelar ingen roll, är du inne på den biten så blir det hur dyrt som helst och det slutar med att du vid 70 år ålder går och köper en på en meter kabel för 45000:-...

Man hör skillnad på ljudanläggningar, någonstans är det alltid en omvandling till analogt för att nå våra öron och där händer det grejer. Man hör även skillnad på olika DA-omvandlare och hur dom är placerade. Vad man använder för kablar är också viktigt, för där kan man höra stor skillnad. Sen så är rumsakustiken viktigt osv osv...

//Michael

Permalänk
Medlem

Jag har en M-Audio synth ,så tror nog jag skall köpa dito ljudkort för matchningen ,men grabbar ni har förstört min morgon!! hade planer på annat men blev fast i denna synnerligen pikanta diskussion, bravo! mer sådant jag är imponerad och hoppas nån gång kunna tillföra en tråd något av denna tyngd, skall läsa om detta när jag återkommer, nu måste jag dra.

Visa signatur

OPERATIV: Win 10 pro
DATOR:En vattenkyld Intel i7 950 i ett CM HAF932+ ganska potent inre
Tangentbord/mus/musmatta Q-pad Ljud Edifier S530D
LUR: Lumia930

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det enklaste sätet att visa på att det inte behövs en dac är väl att det finns interface som bara matar ut digitalsignalen direkt och de fungerar utan ljudkort i datorn, även alla normala former av usb ljudkort matar ju ut ljudet utan att det behöver finnas nån dac i datorn, dacen finns i andra änden på en usbbus, och de funkar ju utmärkt utan att du har ett ljudkort internt, det finns ju även flera enheter som kör ut ljudströmmen via nätverk.
http://www.ultrahighendreview.com/m2tech-hiface-two-usb-to-sp...
http://www.logitech.com/sv-se/speakers-audio/wireless-music-s...
http://www.audiopro.se/wireless
Jag har själv ett sånt här interface http://www.accurateaudio.se/into/produkter.php?id=3&k=05&t=&u...
den har visserligen en dac i lådan, men jag använder den enbart som en högklassig digitalutgång, främst för att få aes/ebu utgång
Sedan så finns det ju en massa prylar som använder a dat och firewire om man letar bland musikprylar, de funkar ju bra de med utan ett normalt ljudkort i datorn. Och nu kommer ju thunderbolt, du kan ansluta ljudkortet i monitorn som i sin tur är ansluten till datorn med thunderbolt utan att behöva ett ljudkort i datorn.
Och som sagt om du spelar så kan du ha ett ljudkort som har DD live eller DTS connect så är det rent digital signalbehandling även på spelljudet
http://www.dolby.com/us/en/consumer/technology/home-theater/d...
http://www.auzentech.com/site/products/x-meridian2g.php

http://www.auzentech.com/site/support/glossary.php

Detta är ett externt ljudkort. Du använder USB bussen istället för Pci-bussen. Inga konstigheter.
Och om du sitter med ett sådant här "kort" och menar på att ljudkortet inte spelar någon roll så fattar jag ännu mindre Detta är riktigt bra för lyssningsändamål. Välisolerade komponenter. Och kan DEFENITIVT inte jämföras med billigare ljudkort (läs: Realtek, creatives budgetalternativ). Skulle vara kul att lyssna på.

Aha. Så det är den här Dolby digital Live tekniken som du menade? Det verkar ju vara vad du beskriver. Men är nytt. Alltså inte dolby digital, men Live. Skall kollas upp mer noggrant. När du använder denna teknologi, är det endast med ett HDMI interface du kan bruka den då? Eller hur kan man koppla? Om det inte finns ett ljudkort på vare sig moderkort, pci-plats eller grafikkort, så måste det ju vara så?! Eller?

Men när det gäller HDMI så skall jag ta ett steg tillbaka och utreda detta för min egen skull. Vet bara att de komponeneter jag använt med hdmi alla har konverterat ljudet innan det skickades vidare. Men detta är inte de nyaste state of the art grejjerna iheller. Tack för infon!

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av serverfel:

Detta är ett externt ljudkort. Du använder USB bussen istället för Pci-bussen. Inga konstigheter.

Vilket menar du är ett ljudkort? usb till spdif & aes/ebu intefacen? De kan ju inte spela upp ett ljud ensamt, men de fungerar bra även utan att du har ett konventionellt ljudkort i datorn, det är bara att ansluta en enhet som tar emot spdif signaler och har en dac i sig så går det att lyssna på det som spelas upp. Och tar du en squeecebox/sonos eller liknande pryl så använder den ju nätverk, de kan ju dessutom inte göra annat än spela musik, systemljuden är bökiga att få ut utan en massa trixande.
Ditt resonemang är lite underligt i fråga om att det krävs ljudkort med adc/dac kedja på för att köra ut en digital ljudström ur datorn, om jag tex gör en mediaserver och fyller upp med musik och film, då kan jag utan problem spela upp innehållet utan att servern innehåller vare sig grafikkort eller ljudkort, det är du väl med på?
Jag kan strömma via nätverket eller ha en ad2p enhet eller ett spdif interface i datorn, och dessa kommer att fungera helt utan grafikkort och ljudkort, jag kan ansluta en airport express, den kräver inget ljudkort i datorn för att kunna spela.
Datorn kan skicka ut ljud och bild helt digitalt utan att ha någon annan funktion än att agera lagringsenhet och interface, du kan sedan göra om dataströmmen till nåt som människan kan uppleva, tex då i en hembioreceiver eller smarttv de är inga ljudkort, jag anser inte att min ljudanläggning hemma är googles ljudkort när jag använder youtube, eller när jag spelar nån musik som aldrig funnits i analog form för det är dit du kommer med ditt resonemang om man hårddrar det.
Datorn kan hantera ljud och bild helt digitalt och skicka ut det ur sin "låda" utan att det sitter några som helst analoga signalbehandlings steg i den.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Hdmin skickar ut den ljudström som finns på filmen, det är ju en ren datatransport som ska ske i de allra flesta fall, det vanligaste formatet är antagligen dts, men dd finns ju också, de är ihopmuxade med filmen men det går ju att demuxa och dekoda i datorn och skicka ut lpcm om man vill, det är tex vad som händer om du inte har hdcp kompatibla enheter och försöker spela nått med högupplöst ljud.
De ljudformat som stöds officiellt via hdmi är dd/dts, lpcm upp till 8 kanaler 24/192, dvdaudio och sacd.

Vad som händer med hdmi interfacet om det inte är anslutet vet jag inte, det är väl egentligen en helt ointressant sak eftersom det inte finns en kabel i det ? Jag har faktiskt inte kollat om det inaktiveras, men jag skulle tro det.
Hur definierar du ett ljudkort då om du säger att det är viktigt för musiker, en mikrofon med inbyggd adc som sänder ut ljudet via wifi är det ett ljudkort ?
Om man har extremt höga krav på ljudkvalitet och kopplar mikarna i en adc som är nära dem, dvs på scen och drar en optofiber till digitalmixern som sedan ev sitter med adat eller firewire till datorn har då datorn ett ljudkort ?
Om man använder en mixer som kan spela in "ensam" men ändå inte är en normal daw och sedan får ljudfilerna på ett usb minne så att du kan föra över dem till datorn, har man då ett ljudkort? Mixern kan man ju använda långt borta på andra sidan jorden för att sedan ta med sig usb minnet på flyget, trycka in i datorn och slutföra sitt jobb med innehållet.
Själv så är jag sugen på att köpa en sån här när den kommer http://www.behringer.com/EN/Products/UFX1604.aspx vad är det för produkt, ett ljudkort?
Eller en sån här http://www.behringer.com/EN/Products/iX3242USB.aspx vad är det för nått ? Du kör wifi från miken via mixern för att landa i en ipad, du kan spela in och mixa en skiva med de här enheterna helt utan att passera nått som påminner om "ljudkort" på det sätt vi tänkt på dem tidigare.
Sedan då så vill jag spela upp ljudet och då gör jag det via Crown i-tech slutsteg, (eller vad de nu är ? för de kan mycket mera än att förstärka en signal ) http://www.crownaudio.com/amp_htm/itech.htm för att nu twista till det så ansluter jag i-techarna med cobranet http://www.cobranet.info/ jag har då alltså spelat in en skiva och mixat den, troligen med lite hjälp av datorn (vi kan väl blanda in pro tools) och jag laddar även in lite syntar som ger digitala utsignaler och sedan när jag är nöjd spelar jag upp den via cobranet anslutna i-tech slutsteg på 5000 platser spridda över världen samtidigt, då har jag (enligt mig) inte använt nått som är likt ett normalt ljudkort med adc och dac ar utan allt komunikation till o från datorn är via nätverk eller usb minne. Nu är det här inte nått normalt för en datorspelsentusiast, men om man håller på med musik i hemstudion så är det inte så nödvändigt med gammeldags ljudkort längre och definitionen på vad som är ett ljudkort blir "förvrängd" minst sagt, syntarna har ju tex ingen analog ljudsignal före slutsteget, och en mikrofon med wifi ut tjaa ?
Vad vill jag ha sagt med det här exemplet på signalkedja då ? Jo behovet av ljudkort med adc/dac kommer att minska, de som håller på med musikskapande kommer troligen inte att använda ljudkort av dagens typ lika mycket om 5 år som idag, och på sikt så kommer ljudkort bara att användas till spel, troligen blir det inbyggt helt på grafikkortet eller i skärmen för att det ska bli bekvämt att ansluta kablage till headset.
Det här är inte heller jättedyr teknik längre, och att slippa köpa ett normalt ljudkort utan istället kunna spela in direkt i mixern och få filerna på usbminne är praktiskt.

Får inte glömma latencyn, asiolatencyn. Det är det som skiljer bra från dåligt. Det mesta låter dock likadant.

Visa signatur

Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?

Dem har köpt varsin studs matta. Dem köpte ochså en katt och döpte hon till maria. Katten tycker att det är kul och hoppa studs matta.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av bigmac pro:

Får inte glömma latencyn, asiolatencyn. Det är det som skiljer bra från dåligt. Det mesta låter dock likadant.

Latensen är inte alltid intressant, vid ren inspelning eller uppspelning är det inte så kinkigt, ska man däremot mixa nått mot live spelar det roll, det finns enheter som har 4sekunders buffertar pga oerhört komplexa dsp er, de funkar fint för uppspelningsbruk i hemstudion, men att koppla in dem i livesammanhang och få 4 sek fördröjning i dsp hade inte gått bra, likaså i mitt exempel ovan om att mixern dumpar inkanalerna till ett usb minne så kan man ju också diskutera latensen, livemixen sker inom nån ms, men tiden innan man dratt in det i datorn för "studiomixen" kan ju vara dagar, och eftersom mixern kanske klassas som ljudkort så blir ju latensen enorm men samtidigt betydelselös, jag förstår vad du menar och vet vilka problem det kan bli om man kör live, men den här nya typen av prylar tänjer på de invanda begreppen på flera sätt, begreppen latens och ljudkort blir inte så enkelt längre, det viktiga är att det funkar för det man ska göra oavsett om det är 2ms eller 2veckor latens mellan mixern och datorn och beroende på vad man vill göra så kan båda tiderna fungera.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

det vanligaste formatet är antagligen dts, men dd finns ju också

Nja, inte för att vara petig eller "besserwissrig" Men i dagens läge när Blu-ray är rätt stort så pratar vi snarare om Dolby True-HD och DTS Master-Audio.
Och detta är ljud i sin renaste form, "rent rå" så att säga. Till skillnad mot "vanliga" DD eller DTS som är en komprimering.

Skrivet av mrqaffe:

Det är alltså den här funktionen jag avser som de är förtegna med att beskriva detaljerat, den vore oerhört intressant att kunna använda seriöst.http://forumbilder.se/images/0e9201213001A981c.jpg

Det funkar väl som det gör i en rätt random hembioreceiver, det är rumskalibrering. Finns olika namn på dessa, bl.a Audyssey(Onkyo, Marantz m.fl använder detta) och EzSet från H/K. Enligt egen erfarenhet av både Audyssey och EzSet, då jag har haft Onkyo tidigare och nu äger en H/K, så måste jag säga att det "fungerar inte". Det den ska göra är att kompensera för rummets brister genom att höja eller sänka dB på en eller flera kanaler, och det går inte. Man måste fysiskt ändra på rummet och akustikreglera, enligt mig. Att göra detta via EzSet, Audyssey eller Microsofts "egen" rumskalibrering fungerar inte bra.

Skrivet av serverfel:

Jag har försökt att hitta info. Och vissa på olika forum säger som du. Att Hdmi kabeln skickar ett obehandlat ljud till recievern, vars DAC sköter rubbet, utan någon påverkan från dina övriga komponenter. Dumt sagt men recievern är alltså ditt ljudkort.

Receivern är ljudkortet, kan man säga. Och det är onekligen ett bra sådant, bara titta på "random" hyfsad hembioreceiver så ser du rätt snart att den är kapabel att avkoda betydligt värre ljud än vad spelen idag är komponerade med, samtidigt ska man också vara medveten om skillnaderna;

En film har ett soundtrack/ljudspår(givetvis finns det flera ljudspår beroende på språk och vilken kvalité man kör, men ett ljudspår.)
Ett spel har olika ljud som måste "skapas" under spelets gång beroende på var du är, var andra är etc. Detta är alltså inte statiskt eller permanent som i en film med ett givet soundtrack/ljudspår. Detta möjliggör bättre ljud på film.

Skrivet av serverfel:

Ett par frågor bara...
Om du ej ansluter din stereo. Blir ditt HDMI interface i exempelvis ljudinställningarna inaktiverat?

Givetvis. Men detta gäller ju även en Scart-kabel? Ansluter du inte TVn så får du ingen bild. Jag förstår inte poängen i frågan?

Skrivet av serverfel:

Jag har ej kunnat hitta någon information om vilken typ av standard som ljuddelen i ett HDMI interface följer.

Du kan ju börja läsa lite här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lpcm
http://sv.wikipedia.org/wiki/HDMI

Vi pratar här om "råmaterial" som skickas. Givetvis blir det inte bättre än den svagaste länken, men är "råmaterialet" bra så blir det också jävligt bra om mottagaren(receivern) kan ta emot det.

Sen behöver vi väl inte gå in på att ljudet skickas "analogt" från förstärkaren till högtalaren. Den diskussionen vill jag ha i en annan tråd isåfall, tack.

Här är förresten en bild på mitt "ljudkort":

Jag tror att det kommer räcka ett tag framöver.

Permalänk
Medlem

Enklaste sättet att se på det är kanske att det i moderna receivers sitter ett inbyggt system/system-on-a-chip (dator) som tar emot ljudet digitalt från optisk kabel/wifi/närtverk osv och sen sköter omvandlingen med sin egen DAC.

Om jag skickar en ljudfil till dig via internet(mail/skype/...) har det inte skett någon förlust i kvalité, på samma sätt tappar man inget när man skickar det digitalt till en receiver.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss