Inlägg

Inlägg som krullz har skrivit i forumet
Av krullz

Efter många om och men har jag slutligen kommit fram till denna pärla:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/gg0QAZhyxcb90xNLnKMkkKmqOlA/feting

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/gg0QAZhyxcb90xNLnKMkkKmqOlA/fe...

Priset stack iväg lite men vad ska man göra?

Tänkte höra om någon kan identifiera några uppenbara felaktigheter i bygget?

Min egna tanke är väl att processorn blir den del som i framtiden får uppgraderas först.

Av krullz
Skrivet av Scarabeo:

7900X3D/7950X3D släpps dock 28/2. Högre klockfrekvens och mer cache än 7800X3D så borde prestera bättre även när färre kärnor belastas.

Jo man slickar sig ju lite om läpparna men känns också som priset sticker lite väl då kanske

Av krullz
Skrivet av VinceAkStyle:

Det funkar bra med en 7700x i stället. Får man fråga vad du är ute efter med en 7700x mot en 7600x?
7600x har en bra prislapp och är fantastiskt till gaming, 7700x är bättre på produktivitet (jämfört med 7600x) men hamnar i konkurrens mot i5 13600k.

De rekommenderar alltid större nättag än man behöver. Det beror på att GPU tillverkare inte vet kvaliteten på nättag man köper. 850w räcker om det är ett bra nättag. Med detta sagt skulle jag satsa på 1000w om jag hade valt en RTX 4090 som GPU, just för att jag vill inte belasta Nätaggregatet där den kommer börja bli varmt och låta.

En i5 13600k alternativ blir inte mycket dyrare egentligen. Du får gärna kolla de två jämförelser om tid och lust finns.

https://www.tomshardware.com/news/intel-core-i5-13600k-vs-amd...
https://www.youtube.com/watch?v=qGAwgGxJLHI&ab_channel=Gamers...

https://www.inet.se/kundvagn/visa/G-gPAXJDxG_tjH9JrLMTpzyut7I/z790-alternativhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/G-gPAXJDxG_tjH9JrLMTpzyut7I/z790-alternativ

https://www.inet.se/kundvagn/visa/JegPAV7ESS4uBr1OtYOqRhA5yZc/strix-amd-v2https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/JegPAV7ESS4uBr1OtYOqRhA5yZc/strix-amd-v2

Tack för svar! Anledningen är att jag såg någon youtube-video som hävdar att CPU lätt flaskhalsar 4090 kortet. Med detta sagt kanske det smartaste i mitt läge egentligen är att vänta in april då 7800x3d släpps, som någon nämnde tidigare i tråden.

Surt att vänta med det kanske vore det klokare valet.

Jag tar en titt på dina länkar!

Av krullz
Skrivet av VinceAkStyle:

Ser riktigt schysst ut! En fråga bara, om jag byter ut processorn mot en 7700x istället, behöver jag göra några andra justeringar i bygget då?

Såg även nu att på Inets hemsida rekommenderas ett 1000w nätagg till kortet, lika bra att kasta på ett sådant också då antar jag?

Av krullz

Det där ser ut som en riktig best. Tack för tipset kompis!

Av krullz
Skrivet av Shepherds pie:

Blir nog tyvärr tung för 4080 i 3440 x 1440 som jag antar att Dell skärmen kör i.

Lutar åt att satsa på ett 4090 istället, när man väl är igång är det väl lika bra att göra det ordentligt. Ska gräva lite efter ett schysst 4090 bygge, går det ens att få under 40k tror du?

Av krullz
Skrivet av Scarabeo:

Prisskillnaden mellan 7900 XT och 4080 känns svårmotiverad med tanke på den lilla prestandaskillnaden.

Har kört AMD tidigare och är inne på att köra nvidia denna gång. Om man vill bygga runt ett 4080/90, spelar det någon roll om man kör en AMD processor?

Av krullz
Skrivet av Shepherds pie:

Prio är happy GF så gör bygget tyst om det skall vara diskret. Höjd budgeten om det behövs.

4090 räcker inte att maxa allt på en skärm i 4k idag... Å ja maxa är MED Ray tracing på (Nvida master race) utan någon form av DLSS.
Jag har ett 4080 i det stora POP chassiet från Fractal, min setup är stilren men även tyst och svalt när jag maxar i 1440p. Nätaggets kylfläkt behöver inte ens gå igång under max load.
Jag rekommenderar att du nöjer dig att maxa 1440p på en eller två då din budget inte kommer klara ett tyst bygge runt ett 4090ti.

Det lutar nog mot att jag köper en QD-OLED UW skärm, exempelvis den Dell har ute just nu. Ett 4080 borde kanske vara tillräckligt att bygga datorn runt då?

Av krullz

Köpråd - Gamingdator 30-40k

Har ägt samma burk i snart 8 år och det är på god tid att byta ut den till något modernare. Tanken är att köpa en helt ny dator. Det enda jag tänker är relevant att spara från min nuvarande dator är 2 SSDs, en på 250 GB och en på 1 TB.

Användningsområde och behov

Datorn kommer att användas till 70% gaming och 30% övrigt (kolla youtube, streams, använda word etc). Just nu sitter jag på två 1080p skärmar men tänkte inom snar framtid uppgradera till 1440p, möjligen ultrawide (kanske tillochmed satsar på 4k, har inte riktig landat i den frågan än). Kommer antagligen köra två skärmar i framtiden också.

Har kört internetuppkoppling via kabel än så länge men möjlighet till WiFi vore väl inte helt dumt, men inte nödvändigt.

Önskemålet är väl att datorn ska palla i stort sett alla moderna spel i maxade inställningar, 1440p och så hög FPS som möjligt och även vara hyffsat framtidssäkrad. I nuläget spelar jag mest competitive multiplayer spel såsom CS, WOW arena etc, men tanken är att lira mer krävande spel i framtiden då jag sparat en del spel eftersom min nuvarande dator har blivit för trött.

Jag har tidigare med hjälp av polare byggt ihop en burk själv, men det blev lite strul med byggandet vilket gjort att jag helst ser att exempelvis Inet bygger ihop burken åt mig. Ifall stora besparingar kan göras av att bygga själv kan jag försöka lösa bygget på annat vis.

Jag har ett stort intresse för gaming men är inte särskilt teknisk och har inte sysslat med överklockning osv tidigare. Vill helst att datorn ska fungera bra som den kommer.

Flickvännen avskyr min hobby så vill helst att datorn ska var så diskret som möjligt, alltså helst inget blinkande osv.

Exempel på bygg

Hittade denna i en annan tråd:

https://www.inet.se/datorbygge/b1355764/31k

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1355764/31k

Frågor

Är det värt att satsa på ett 4090 eller är det overkill om jag primärt ska använda datorn till spel?

Vad skulle behövas uppgraderas i det länkade bygget för att framtidssäkra det lite extra?

Vattenkylt eller luftkylt?

Är det värt att vänta in någon specifik uppgradering? (denna fråga känns ständigt relevant, men jag menar inom närmsta månaden/månaderna) Läst att nya processorer är på ingång, är det något som är värt att vänta in?

Länka gärna byggen ni tycker är schyssta. Är det något jag missat i posten så är det bara att fråga.

Tack på förhand för hjälp!

Av krullz

@Mordin: Tänkte köra på ebay-varianten Har faktiskt byggt en dator själv tidigare men det blev lite strul med distansskruvarna så både jag och farsan tänkte att vafan vi kör på det säkra kortet denna gång. Tack för hjälpen!

Av krullz

@Sasser: Tack för tipset!

Av krullz

Tack för att ni uppmärksammade ddr3! Bytte ut till ddr4! Smart att uppgradera proccessorn, kanske ska passa på att göra det redan nu!
Tack för all hjälp!

Av krullz

@Tea42BBS: Tack för tipset. La på en 650w istället för 450!

Av krullz

@addy1995: Tack för att uppmärksammade felet! Bytte ut till denna: https://www.inet.se/produkt/6902835/deepcool-d-shield-v2
Borde väl få jobbet gjort?

Av krullz

Bedöm kundvagn. Datorköp till 12 åring. 12k budget.

Har fått i uppdrag att köpa en dator åt min lillebror i julklapp/födelsedagspresent.
Har genom lite surfande genom forumet hittat tips här och där om vilka delar som är hyffsade och plockat ihop en kundvagn på typ 12 lax.
Skulle någon vänlig själ vilja slå en flukt på kundvagnen och bedöma om allt ser bra ut.
Känner väl att det viktigaste egentligen är att det finns möjlighet att uppgradera den i framtiden med exempelvis ett kraftfullare grafikkort eller dylikt.
Lillen spelar mest fortnite, rust och liknande spel.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12120579/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12120579/

Av krullz

@balditron
Jag har samma kort som dig fast jag kör på i7 6700k skylake. Jag tror att det är något fel på ditt kort för jag ligger på stadiga 300fps med allt på högsta inställningarna på CS:GO. Precis köpt datorn så har inte testat allt för många spel men allt jag har testat har flytit på utan några drops eller flimmer.

Av krullz
Av krullz

Tack alla för hjälpen! Tar en funderare över helgen och slår till på måndag! Trevlig helg!:)

Skickades från m.sweclockers.com

Av krullz
Skrivet av Nesvop:

8 GB räcker, det är ändå enkelt att lägga till i efterhand OM det skulle behövas :-).

Är det smart att byta ut R9 fury mot 980ti i haswell bygget?

Skickades från m.sweclockers.com

Av krullz
Skrivet av Kindh:

Du kan ju iofs slipa lite på vissa delar i dom för att få ner priset t.ex chassi m.m men jag tycker att om man ska lägga den pengen du har i budget så ska man ta lite kvalite på sakerna också och inte bara på 3 av 9 delar t.ex.
Angående Skylake mot haswell så är det ganska meningslöst för just spelande.
Då skylake är ca 5% snabbare för mycket högre pris och ddr3 mot ddr4 så skiljer det ännu mindre i prestanda.

Okey! Tror du man behöver 16gig ram eller räcker 8 för gaming?