Det fina med att bygga sin egna stationära dator är att det ofta finns potential att uppgradera den med nya och snabbare komponenter efter några år. Ett populärt exempel är att köpa en nytt grafikkort för att andas nytt liv i en trött gammal spelburk, men ibland behöver en sådan uppgradering även ackompanjeras av andra komponentbyten för att undvika prestandamässiga flaskhalsar.

IMG_8764.JPEG

SweClockers vinterdator anno 2017.

I den här artikeln tänkte vi demonstrera ett praktiskt exempel där vi uppgraderar en dator av äldre snitt i form av AMD-varianten av SweClockers vinterdatorer från år 2017. Tanken är kika närmare på vilka delar som är i behov av uppfräschning samt presentera vilka prestandavinster man kan förvänta sig i både spel och generella applikationer ifall man väljer att uppgradera dessa.

Typ

Produkt

Cirkapris

CPU

AMD Ryzen 5 1600X

2 290 kronor

Moderkort

Asus ROG Strix B350-F Gaming

1 249 kronor

Minne

Corsair Vengeance LPX 16 GB

1 990 kronor

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 1070

4 795 kronor

CPU-kylare

Arctic Freezer 33

395 kronor

SSD

Samsung 850 EVO 500 GB

1 690 kronor

Hårddisk

WD Red WD30EFRX 3 TB

1 149 kronor

Chassi

Fractal Design Define C

799 kronor

Nätaggregat

Corsair RM650x 650 W

1 049 kronor

Totalt (ca):

15 500 kronor

När redaktionen knåpade ihop datorn för sju år sedan, vars komponenter syns i tabellen ovan, var den tänkt att bli en balanserad maskin med muskler nog att spela den tidens spel vid upplösningen 1440p med höga detaljinställningar. Nu, år 2024, räcker inte riktigt grafikkraften hos Geforce GTX 1070 till för det ändamålet, och medan det givetvis fortfarande går att spela på datorn är det snarare upplösningen 1080p med låga detaljinställningar som gäller – beroende på spel då givetvis.

IMG_8766.JPEG

Det åtta år gamla Geforce GTX 1070 är inget prestandamonster längre.

Samtidigt finns det dock många andra delar som kan leva vidare några år till. Nätaggregatet är fortfarande en kompetent modell som kan hantera effektuttaget för merparten av dagens moderna komponenter. Även chassi och processorkylare håller än idag, samtidigt som moderkortet kan uppdateras med nytt BIOS för att ge stöd för betydligt modernare processorer. Primärminnet på 16 GB kan tyckas lite snålt med dagens mått mätt, men i praktiken lär det dock räcka för många.

I slutändan landade vi att det var tre komponenter som behövde lite kärlek i form av uppgraderingar – två lite mer kritiska samt en som kanske inte är nödvändig för alla men dock ger lite extra livskvalitet.

1. Grafikkortet – kritisk uppgradering

Den lägst hängande frukten när det kommer till uppgraderingar för att få upp spelprestandan är utan tvekan att byta ut grafikkortet. Geforce GTX 1070 var ett kompetent grafikkort när det släpptes för åtta år sedan, men ihop med de senaste spelen visar modellen verkligen sin ålder. Var man väljer att lägga ribban kostnadsmässigt för en uppgradering är givetvis upp till var och en, men vi tänkte att det vore kul att uppnå vårt ursprungliga mål med datorn – det vill säga 1440p med höga inställningar.

IMG_8762.JPEG

Radeon RX 7800 XT är ett vettigt och någorlunda prisvärt kort för 1440p-spelande.

För det ändamålet finns det flertalet modeller att välja mellan, däribland AMD:s Radeon RX 7800 XT och Nvidias Geforce RTX 4070 samt Radeon RX 7900 GRE och Geforce GTX 4070 Super om man kan tänka sig att lägga en slant extra. För prestandamätningarna i den här artikeln använder vi oss av Radeon RX 7800 XT – en modell som ofta är på kampanj strax över 6 000 kronor, vilket motsvarar det vi en gång i tiden gav för Geforce GTX 1070 i dagens penningvärde.

Tänkvärt när man ska byta grafikkort: De senaste åren har grafikkorten växt till sig rejält på längden, och därför är det inte säkert att vissa modeller ryms inuti chassit. Vinterdatorns chassi Define C rymmer modeller med en längd upp till 315 mm med fläkten intakt i framkant.

2. Processorn – kritisk uppgradering

Medan det kan vara lockande att bara uppgradera grafikkortet så kommer processorn oundvikligen att agera stoppkloss för prestandan. Första generationens Ryzen som användes i vinterdatorn 2017 är med dagens mått ganska långsam, och i synnerhet när det kommer till spel. Detta gäller inte bara vid spelande vid låga upplösningar, utan även vid vår målupplösning vid 1440p – något som kommer bli väldigt tydligt när vi tittar på prestandatesterna senare.

IMG_8758.JPEG

Ryzen 7 5800X3D kan stoppas in i många lastgamla AM4-moderkort och erbjuder utmärkt spelprestanda.

Lyckligtvis har moderkortet som användes för det ursprungliga bygget stöd för betydligt snabbare processorer, och i praktiken har vi hela Ryzen 5000-seriens modeller i förfogande att välja och vraka mellan. Med tanke på att vi har nått vägs ände gällandes uppgraderingsvägar för vårt AM4-moderkort tänkte vi att vinterdatorn 2017 får unna sig en Ryzen 7 5800X3D, vilken än idag är en ruskigt kompetent spelprocessor. Ryzen 7 5700X3D är givetvis ett alternativ för den som vill spara en slant.

Tänkvärt när man ska byta processor: Medan moderkortet har stöd för den nya processorn så krävs en BIOS-uppdatering för att detta stöd ska träda i kraft. Se till att uppdatera BIOS INNAN processorbytet, då datorn inte kommer att starta annars.

3. Lagringen – en valfri uppgradering

Det råder egentligen ingen brist på lagring i den sju år gamla vinterdatorn, men det ska dock poängteras att merparten av kapaciteten ligger på en långsam mekanisk hårddisk. År 2017 var SSD-lagring inte särskilt billigt och därför sitter det en enhet med endast 500 GB monterad i datorn, något som inte räcker särskilt långt i dagsläget för både operativsystem och spel. Då fler spel förlitar sig på SSD-lagring för att strömma data tillräckligt snabbt skulle vi vilja slå ett slag för en uppgradering.

IMG_8763.JPEG

Moderkortet har plats för snabb M.2-baserad SSD-lagring, vilket kan vara en trevlig uppgradering.

Moderkortet i vinterdatorn har en M.2-plats ledig för NVME-baserad SSD-lagring, vilken kan användas för ändamålet. Nu är denna plats visserligen begränsad till PCI Express 3.0, men det går utmärkt att köra en PCI Express 4.0-enhet i den om så önskas – om än vid reducerad hastighet. I vårt fall slängde vi in en Kingston Renegade Fury på 2 TB, men det går givetvis bra med något annat. Sikta dock på något med TLC-minnen och DRAM-cache för att hålla prestanda och livslängd uppe.

Tänkvärt när man ska uppgradera lagring: Asus-moderkortet som sitter i vinterdatorn saknar en kylplatta för M.2-platsen. Det kan därför vara en bra idé att köpa en SSD-enhet med en sådan monterad från fabrik eller komplettera med en kylfläns löst för att hålla temperaturerna i schack.

Prestandatester efter uppgraderingarna

Ingen uppgradering är komplett utan att presentera prestandavinsterna från de nya delarna, där vi plockar in en blandad uppsättning spel med upplösningen ställd till 1440p och detaljnivån i taket. Mätningarna görs först på vinterdatorn i sitt grundutförande. Därefter växlas det nya grafikkortet in för en till mätrunda och slutligen körs en sista runda med både nytt grafikkort och ny processor på plats.

I Cyberpunk 2077 är det inte många bilder per sekund som presenteras av den ursprungliga vinterdatorn, där snittet ligger runt 24 FPS. Desto bättre blir det när vi uppgraderar grafikkortet, där den genomsnittliga bildfrekvensen mer än tredubblas, men fortfarande är flytet inte helt hundra. Vi har seglat in i en solklar processorflaskhals, då den skakiga prestandan rättas till när vi kompletterar med en snabbare processor i form av Ryzen 7 5800X3D.

Counter-Strike 2 ger en generellt högre bildfrekvens än Cyberpunk ihop med den ursprungliga vinterdatorn, men det sker ganska grova dippar i perioder då testscenen är full av rök- och HE-granater som briserar. En uppgradering av grafikkortet gör stor skillnad för upplevelsen, men det är först när vi växlar in den nya processorn som Radeon RX 7800 XT-kortet kan användas fullt ut.

När vi tittar på Far Cry 6 presenteras ett riktigt skräckexempel när processorn agerar flaskhals. Geforce GTX 1070-kortet i vinterdatorn mäktar inte med någon direkt hög bildfrekvens med dessa grafikinställningar, men ökningen är inte heller särskilt stor när vi växlar in Radeon RX 7800 XT-kortet. När det nya grafikkortet kombineras med en snabb processor blir det dock en helt galen skillnad, där bildfrekvensen tredubblas mot den ursprungliga vinterdatorn.

Nysläppta PC-versionen av Ghost of Tsushima är för tungdrivet för den sju år gamla vinterdatorn vid 1440p, och här ger enbart ett skifte av grafikkort ändå en fullt godkänd upplevelse – men undantag för några bildfrekvensdippar. Med en växling till den mer moderna 5800X3D-processorn jämnar bildfrekvensen ut sig rejält och ger ett genomgående perfekt flyt.

E-sportstiteln Rainbow Six Siege är förhållandevis lättdrivet, där 2017 års upplaga av vinterdatorn klarar av att hålla bildfrekvensen uppe – trots hög upplösning och uppskruvad detaljnivå. Vill man få bättre flyt ihop med exempelvis en bildskärm med hög uppdateringsfrekvens hjälper ett nytt grafikkort mycket, men för att utnyttja potentialen fullt ut hos detta behövs även ett processorbyte.

Sista spelet är den nystöpta versionen av Resident Evil 4, vilket endast producerar cirka 30 bilder per sekund med den gamla vinterdatorn vid upplösningen 1440p. Ett byte av grafikkort ökar visserligen den genomsnittliga bildfrekvensen rejält, men spelupplevelsen är märkbart skakig med väldigt ojämnt flyt. Detta rättas till när vi även byter processor, vilket i slutändan ger 7800 XT-kortet utrymme att sträcka på benen för att ge en prima spelupplevelse.

För att knyta ihop säcken på prestandatesterna bistår vi även med lite siffror från testsviten Geekbench, vilken mäter mer generell prestanda för exempelvis produktivitet. Som synes ger processorbytet en rejäl knuff uppåt i enkeltrådad prestanda med hela 80 procent samtidigt som den flertrådade prestandan dubbleras.

En kedja är inte starkare än dess svagaste länk

Det vi kan konstatera efter det här uppgraderingsäventyret är att ett komponentbyte sällan kommer ensamt om man vill ha ut maximal prestanda ur en äldre dator. Detta gäller i synnerhet om man idag har en processor med mellan 5 och 7 år på nacken, då denna lätt kan bli en flaskhals i samband med en uppgradering till ett betydligt snabbare grafikkort.

Nu är det inte alltid man har möjlighet att uppgradera processorn i en gammal dator, då moderkortet ofta sätter stopp för det – något som gör att det blir en betydligt dyrare historia då fler komponenter måste bytas ut. I vårt fall hade vi dock tur att det rörde sig om ett AM4-moderkort, där merparten av modellerna från 2017 och framåt kan uppdateras för att ge stöd åt moderna och betydligt snabbare processorer. Rätt fantastiskt ändå, sisådär sju år senare!