Inlägg

Inlägg som Varnim har skrivit i forumet
Av Varnim

Vid returärenden så skickar endel butiker ut returfraktsedeln via mail som en pdf istället för att fysiskt posta den. Är det något ni skulle kunna ta efter också? Sparar trots allt en dag i ledtiden

Av Varnim

Det hela tog en intressant vändning när jag testade datorn utan grafikkortet (använde det på moderkortet istället). De lät fortfarande om än kanske inte lika mycket. Så jag lyssnade lite på saker och startade om ett par gånger. Sen dog nätdelen.

Nu skulle vi nästan behöva flytta tråden då det helt plötsligt blev off-topic men kan det tänka sig att det var nätdelens fel att grafikkortet lät, för även om det lät nu också är jag nästan 100%-ig säker på att det var grafikkortet som lät mest förut. Ska försöka ta mig hem någon dag och testa grafikkortet i en annan dator.

Av Varnim

Ni verkar resonera ungefär som jag gör. Hade det varit ett vanligt grafikkort med fläkt hade jag kunnat leva med det. Men nu köpte jag ju ett passivt enbart för att få det tyst. Jag ska ta och höra av mig till företaget jag köpte det från och kolla med dom.

Tyvärr är det inte bara när jag spelar. Vid diverse uppdateringar på skärmen låter det riktigt mycket, t ex när jag flyttar muspekaren över ikonerna i startmenyn. Men framförallt så låter det under introfilmer och menyer i spel. Jag använder annars bara den datorn som sekundärdator för film och spel och den har dessutom varit trasig ett tag (fram tills idag) så kommer inte ihåg mer exakt när ljuden uppstår.

Av Varnim

Passivt 8800GT tjuter - hur mycket ska man acceptera?

Har sedan ett par månader tillbaka ett passivt 8800GT som tjuter som fan, alltså ett riktigt högt "elektriskt" ljud. Dum som jag var tog jag inte tag i det här problemet omgående då det tog en vecka eller två innan jag hade fått tag på en tystare CPU-fläkt och därmed började höra det.

Saken är att jag har ett semi-passivt nätagg, en CPU-fläkt på 800rpm och en 2,5"-disk i lådan, allt för att det ska vara så tyst som möjligt. Hade man haft en "normal" dator hade nog ljudet inte varit några problem men som ni märker har jag lagt ner en hel del energi på att få datorn just tyst.

Så hur mycket ska man behöva stå ut med? Ska jag stå mitt kast och behålla grafikkortet nu eller borde det fortfarande gå att reklamera? Garantin är trots allt minst ett år, men är detta tillräckligt för att räknas som "trasigt"?

Av Varnim

Nu skeppas den till USA

Av Varnim

Det verkar som att de första har skickats nu, så kanske börjar de dyka upp nästa vecka

Av Varnim
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kyre
Anledning att jag tycker att man skulle bygga in den är också att en dator plus extern spelare faktiskt tar mer plats än en dator med inbyggd sådan. Dessutom är det ju krångligare ju fler små prylar man måste tänka på att ta med sig. Det tycker jag speciellt man märker när man reser ofta. Därför tycker jag att finessen med inbyggd väger över mot den lilla extra vikt och volym det skulle betyda. Enkelhet och krångelfritt är ju annars ledord för Apple![/B]

Men det du fortfarande inte har förstått är att om man skulle bygga in 2,5"-disk, dvd-läsare, en massa portar, ethernet och så vidare får man en Macbook Pro. Är det saker du behöver, köp dig en Macbook Pro. Den är inte stor den heller, jag lovar. Men för oss som faktiskt vill ha en så liten sak som möjligt och inte har något behov av sakerna jag listade är detta en "perfekt" dator.

Av Varnim

Ni som har beställt den, om någon beställt den, vad är ert beräknade leveransdatum?

Av Varnim
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterj
Om man knäcker den på mitten och tar bort skärmen blir det som en MBA
Macbook Pro är bara 2,5 mm tjockare än tjockaste stället på x300

Om nu Air "är" lika tjock som x300 som "är" lika tjock som Pro måste det innebära att Air är lika tjock som Pro. Så måste det vara.

http://www.engadget.com/photos/apple-macbook-air-and-macbook-...

Av Varnim

Kanske skulle vi diskutera Macbook Air istället för Apple vs Zepto?

Som det är nu har Apple tre serier med bärbara datorer. Macbook för personer som vill ha en lite mindre dator med det mesta som den vanliga användaren behöver till ett helt ok pris. Sen har vi Macbook Pro för den som är villig att betala lite mer för ett subjektivt mervärde.

Macbook Air är egentligen det enda en tredje modell skulle kunna vara. Hade man börjat slänga in dvd-läsare, större hårddiskar, bättre grafikkort och bättre processorer hade man helt enkelt fått en Macbook i aluminium eller en Macbook Pro i storlek med en Macbook. En sådan dator finns egentligen redan hos Apple!

Vad är istället Air? Det är verkligen inte prestanda eller någon multimediaupplevelse, det är minimalism på alla sätt.

Hur använder jag min laptop idag?

DVD-läsaren har jag aldrig använt utanför mitt rum och bara använt när jag installerat om operativsystemet.

Ingen av de fyra USB-portarna används konstant. Ibland för jag över bilder från kameran eller använder ett USB-minne, men det är inget som sitter där konstant.

Ethernet vet jag inte när jag använde senast. Jag har wlan, skolan har wlan och mina kompisar har wlan.

Vad använder jag datorn till? Jag skriver, surfar, chattar och kollar på film när jag är på resande fot. Till detta behöver jag inget prestandamonster och det är fullt tillräckligt att operativsystemet inte hackar så är jag nöjd.

När väl datorn åker ner i väskan är det inte arean som är problemet då jag ändå alltid har med mig kollegieblock eller dylikt och behöver en viss storlek på väskan, istället är det tjockleken som tar upp en massa plats. 13,3" känns både fullt tillräckligt stor och liten, en bra kombination mellan användbarhet och storlek.

För att få en dator som uppfyller de krav jag ställer på den och har en känsla som ger mig något är jag villig att betala för. Om det sen råkar vara ett par 1000-lappar mer än en Zepto betalar jag det gärna oavsett om det är en Apple eller Vaio.

Slutsatsen är att Macbook Air är en dator som passar mig, och säkert många därtill, perfekt. För andra som vill ha dvd-läsare eller andra saker finns det utmärkta alternativ. En dator kan omöjligt passa alla!

Av Varnim
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Narek
när tror ni att man kan få hem en om man beställer idag?

Beställde man den samma dag den kom ut blev leveransdatumet 14:e februari, sen är frågan om det kanske har blivit kö nu.

Av Varnim

Tack så mycket! Jag har nu byt ut processorn och grafikkortet. Tyvärr fanns inte Sonata III på Dustin för tillfället. Men, jag kom på att jag har ett fullt funktionsdugligt chassi ståendes i en garderob som jag kan använda mig av istället! Så nu skulle jag gärna vilja ha tips på ett bra nätaggregat istället som jag skulle kunna sätta in i den lådan. (Någonting säger mig att ett noname 250W aggregat inte riktigt är tillräckligt ).

Av Varnim

Kontorsdator för ca 5000kr

Det är dags att sätta ihop en kontorsdator för ca 5000kr. Det kommer inte att spelas något på den men Vista lär komma för eller senare så tillräckligt bra grafikkort för Aero krävs. För att hålla ner ljudnivån lite vill jag även ha ett passivt kylt grafikkort. Datorn kommer även att beställas från Dustin Home. Den kommer inte att klockas.

ANTEC MIDITOWER SONATA II PIANO BLACK 450W SILENT 930,00 kr
eller
ACE SPADES-II MICROTOWER 500W 400,91kr
Jag är lite osäker på den här lådan. Det behöver inte vara någon superlåda men definitivt ingen "spellåda" med fönster. Kommer nog gärna undan lite billigare här än Antec. Fungerar Ace Spades-II?

ASUS P5VD2-X PT890 SKT-775 SATA2 RAID ATX 567,01 kr
Verkade vara ett skapligt moderkort med det jag behöver. Blir det en mindre låda fungerar även ett m-atx kort utmärkt.

INTEL CORE 2 DUO E6300 1.86GHZ 2MB 1066MHZ S-775 1 495,00 kr
Osäker på vilken processor som ger mest för pengarna.

DIMM DDR2 2GB PC2-5300 667MHZ KIT (2X1GB), KVR 662,95 kr
2GB kanske inte behövs men till det priset de är i idag är det lika bra att passa på.

ASUS RADEON X1650 512MB SILENT HDTV DVI-I PCI-E 850,34 kr
Här är jag mest osäker, vill ha ett grafikkort som klarar Aero och är passivt.

SAMSUNG SPINPOINT 250GB SATA/300 7200RPM 8MB 595,00 kr
160GB hade nog varit tillräckligt men prisskillnaden är marginell.

SAMSUNG DVD±R/RW DOUBLE LAYER 18X S-ATA BULK SVART 304,99 kr
Fungerar SATA bra även om det blir Windows XP?

Alla tips och synpunkter tas gladeligen emot

Av Varnim

HTPC - på riktigt

Då var det äntligen dags att bygga en HTPC som huvudsakligen ska användas för att se på film från, och då huvudsakligen 720p kodat i x264, men ska klara av även högre upplösningar. Den ska även användas för att lyssna på musik och kolla på bilder med.

Tanken är att den ska koppla till en Samsung LE46M51. Det finns HDMI och VGA ingångar men tanken är att använda VGA (har testat med min bärbara och då fungerade det alldeles utmärkt). För att få ljud till det hela vill jag koppla den till en Pioneer reciever för att få 5.1 ljud. Återkommer lite senare med exakt namn på recievern och vilka ljudingångar som finns lediga men eftersom dvd:n försvinner så tror jag att det kommer att bli en optisk-ingång ledig.

Som operativsystem hade jag tänkt att köra Vista med Media Center när det väl kommer ut i Januari. Efter att ha testat betan tror jag att det kommer att kunna passa som handen i handsken

Som chassi blir det ett Antec Fusion som hittils är det snyggaste och mest vettiga chassit, till ett vettigt pris. Självklart så ska den desutom vara så tyst som möjligt vilket innebär att jag helst klarat mig ifrån fler fläktar än de två 120mm som följer med (och eventuellt något i nätagget antar jag). Detta verkar bli lite smått knepigt när man väljer grafikkort då det inte finns så jättemycket plats att bygga på uppåt i chassit.

Mina frågor blir alltså:

Hur gör jag bäst med ljudutgångarna? Är det optiskt direkt till recievern som gäller och isåfall, finns det några moderkort (m-atx) som har detta eller måste jag köpa ett ljudkort också?

Hur mycket kraft behöver jag för det här? Minst 1GB ram och en Intel C2D E6400 är givet men behövs mer? Vad ska jag välja för grafikkort?

Nästa sak är detta med kylning, helst skulle jag ha passiv kylning både på grafikkortet och processorn så är det någon som kan tipsa om några bra kylare som passar här?

Budgeten för själva datorn ligger på drygt 10.000kr

Tack så mycket för hjälpen!

Samsung LE46M51:
http://www.samsung.com/se/products/tv/lcdtv/le46m51b.asp

Antec Fusion:
http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010097200

Av Varnim

Boota windows från extern hårddisk

I försök att få datorn tystare tänkte jag köra windows från en extern disk istället för den vanliga hårddisken. Fixade till en Windows XP cd enligt instruktioner på sidan som jag länkar till i slutet och testade med min laptop. Fungerade kanon.

Jag hade även kollat innan så att jag skulle kunna boota den stationära datorn från en USB-disk. I bios så hittas den och jag kan få upp den som alternativ.

Problemet var först att det inte gick att installera Windows på den externa disken. Fick ett långt felmeddelande om att installationsprogrammet inte kunde skriva till disken eller något liknande. (Kan kolla upp det igen om önskvärt).

Istället försökte jag både att slänga över en kopia av den partition jag nu har installerad. Fungerade inte. Testade också att koppla in disken på en IDE-kabel och installera windows. Tyvärr går det fortfarande inte att boota från disken.

Moderkortet är en äldre Abit modell till P4. Kan även leta redan på exakt namn om någon undrar.

Så nu vänder jag mig till er. Har ni några som helst förslag på hur jag ska kunna boota via USB? Något jag inte tänkt på? Något annat som är smidigt att lägga in på disken som borde gå att boota upp?

http://www.ngine.de/index.jsp?pageid=4176

Av Varnim

Jag skulle vilja slå ett slag för en NESTEQ NA4501. Fördelen med den är att fläkten bara går igång när det blir för varmt (självklart kan man välja att den ska vara på hela tiden också). Jag har en P4 2,4 med någon Zalmankylning på lägsta varvtal annars är allt annat passivt och när jag använder datorn till att surfa, lyssna på musik och liknande lätta saker har fläkten bara gått igång kort någon gång då och då.

Verkar ju även som att du har mer luftflöde än vad jag har så kanske kommer den att vara ännu mer avstängd hos dig.

http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010096883

Av Varnim

Är detta en Pentium 4 2Ghz?

Hade tänkt att sälja en gammal processor jag har liggandes men vill vara säker på exakt vad det är för något så jag inte lurar någon stackare!

Bifogar en bild längre ner på den som tyvärr inte är så jättebra.

Det jag kan se står på är:

2A GHZ/512/400/1.5V
SL5YR COSTA RICA
3202A228-2617
Intel

Stämmer det att det är:

socket 478 (det jag är mest osäker på)
2,0Ghz
512kb cache
400mhz buss

Tackar så mycket på förhand

http://img62.imageshack.us/img62/2493/img17138oi.jpg

Av Varnim

Jag har testat lite nu, än så länge bara med Mr_Lazys tips då det verkade lite enklare men det fungerar tyvärr inte då jag bara får upp en liten del av registret. Men måste jag inte dela ut registret på datorn jag vill komma åt också?

Jag har funderat lite mer på det hela och går det överhuvudtaget att starta ett program på en annan dator utan att använda sig av någon form av VNC?

Så från och med nu är alla tips på hur man kan starta progrm på en annan dator över nätverket välkommna!

Av Varnim

Starta program via registret på dator genom nätverket

Ok, försökte göra en så bra rubrik som möjligt och nu ska vi krångla till det lite till!

Min laptop står för det mesta på skrivbordet som extra skärm till den stationära. I laptopen finns det även ett blåtandskort. Via detta kort skulle jag vilja kunna kontrollera Winamp i den stationära via mobilen. Jag kan utan problem styra Winamp på laptopen med Puppetmaster och en Nokia 6230.

Jag har kollat lite i scripten till Puppetmaster för att ta redan på hur den vet var Winamp ligger och den öppnar det tydligen genom registret.

RemoteController.showProgress("Launching..."); if(!Windows.open(Windows.readRegistryString("HKCU\Software\Winamp\") # "\Winamp.exe"))

Att ändra i scriptet är inga problem men frågan är om och i så fall hur jag ska göra för att komma åt registret på den stationära över nätverket.

Skulle vara väldigt skönt att slippa köpa en extra blåtandsadapter då jag inte är säker på hur mycket jag kommer att använda funktionen innan jag testat på det.

Av Varnim

Vad jag har hört så är en stor del av den märkbara skillnaden för oss som egentligen inte hör någon skillnad att DTS spelar upp ljudet högre än vad DD gör så man tror att det låter bättre. Höjer du istället volymen när du spelar upp DD ett snäpp ska du se att de låter rätt lika