Inlägg

Inlägg som Barbaskoen har skrivit i forumet
Av Barbaskoen
Skrivet av jocke92:

Ja, man vänjer sig snabbt vid det nya och vill inte vara utan. Om du kan hålla koll på ifall det går ner även under natten eller när ni inte är hemma kan du ju koppla i och ur.

Sitter grejorna luftigt? En sådan enkel sak som att fler prylar ger mer värme.

MC, Router, Switch och hemlarm sitter i ett skåp, tillsammans med snabbsäkringar och huvudsäkringar för elen till hela huset. Det finns ändå en del luft i själva skåpet, men det är nog inte särskilt bra ventilerat mot utsidan å andra sidan. Det enda som har tillkommit i skåpet är switchen (innan dess fungerade allt bra). Klart värt att testa om det blir någon skillnad med bättre luftflöde.

Av Barbaskoen
Skrivet av KAD:

När skedde omstarten?

Givet att:

Ett GUI kan sortera om loggposterna, det visar inte nödvändigtvis loggposterna i skrivordning.

En skärmdump inte nödvändigtvis visar komplett logg.

Routern tycks sakna batteribackuppad realtidsklocka och loggar starttiden som 2013, eftersom den ännu inte fått rätt tid över NTP.

De flesta konsumentroutrar loggar bara till RAM för att inte slita ut NAND och förlorar allt sedan senaste omstarten.

Eftersom det finns loggar sedan den 22/5:e är upptiden antagligen minst sedan då och 2013-startloggen kommer från något datum innan dess? Vad var anledningen till den omstarten, det framkommer inte ur de loggar du visar, men du kanske vet? Det är så klart svårt att fånga krascher från maskiner som inte loggar till disk, den gängse metoden är att löda in sig på konsoll.

Ditt problem ser snarare ut att handla om den sporadiska förlusten av kontakt med internet, inte om omstarter?

Loggen som visar historik från 22/5 är en fristående extension till Chrome som jag kör, det är inte routerns logg alltså. Förändrar det något av din analys?

När jag tappar uppkoppling till internet tappar jag samtidigt kontakten med routern via 192.168.0.1. Om jag har lite tur kanske jag kan titta på routern och statuslamporna vid rätt tillfälle för att se om det verkligen är en omstart?

Av Barbaskoen
Skrivet av jocke92:

Använder du port 5 på switchen mot routern? Tänker ifall du använder någon av de andra som har poe. Det finns udda enheter som beter sig konstigt av poe, trotts att det inte ska vara så.

Nästa grej att testa är att du helt enkelt stänger ned switchen och de grejorna. Så ser du om problemet löser sig. Eller om det kvarstår. Och så kan vi gå vidare därifrån.

Larmet kan du ha bakom routern. Det är bättre ur alla perspektiv och kablarna räcker

Skrivet av jocke92:

Fast det borde inte komma och gå om det är det som är problemet. Då varar det flera timmar. Och routern startar ju om av sig själv

Tack för detta. Ja routern går till port 5 på switchen. Jag får helt enkelt prova att koppla bort hela switchen och leva utan wifi i större delen av huset ett tag. Om det fungerar kan jag koppla på en enhet i taget (PC, AP1, AP2) antar jag? Det verkar som att det kan fungera felfritt i flera dagar, vilket gör det lite svårare att felsöka.

Av Barbaskoen
Skrivet av joeldeluxe:

Du får förmodligen bara 1st IPv4 adress från mediakonverteraren, finns det någon anledning varför du har hemalarmet direkt mot mediakonverteraren och inte routern? Annars testa att koppla om och sätt larmet bakom routern så blir det inte en konflikt.

Det finns ingen anledning annat än att "det var så" när vi flyttade in i huset för ca ett år sedan. Det verkar trots allt ha fungerat att ha den direkt på mediakonverteraren tidigare, alltså innan jag satte in APs.

Jag ska koppla den på routern nu och se vad som händer.

Av Barbaskoen

Router startar om sig då och då efter installation av APs

Jag har klarat mig länge på enbart routern men tyckte det var dags att förbättra täckningen i huset så jag införskaffade 2 st Unifi Pro 6 APs. I huset finns befintlig kabel dragen i väggar och tak (jag tror det är Cat 5e). För att kunna driva varje AP satte jag en PoE-switch efter routern. Routern är från ComHem (en Sagemcom WiFi Hub L2) och switchen är en D-link DGS-1005.

Så här ser det trådade nätverket ut just nu:

https://i.imgur.com/eF4ApfB.png

(Larmet sitter direkt på mediakonverteraren av någon anledning, det gjorde även det när vi flyttade in.)

Till problemet då. Jag tappar uppkoppling på alla enheter både till routern och så klart till internet. Jag har försökt lokalisera felet och jag tror att det är så att routern startar om sig själv med hyfsat ojämna mellanrum. Det är nästan alltid ca. 50 sekunder som uppkopplingen ligger nere. Så här kan det se ut:

https://i.imgur.com/6dE7uSN.png

Och loggen från min router för den senaste incidenten:

https://i.imgur.com/TVghPY0.png

Är det routern, switchen, eller mina APs som är orsaken till att routern till synes startar om sig? Behöver jag skaffa en ny router, eller switch? Tar tacksamt emot alla tips, jag är inte särskilt bra på nätverk skall sägas!

Av Barbaskoen
Skrivet av improwise:

Riktigt imponerande med tanke på att genomsnittslönen verkar vara 50k som patentingenjör.

Det är säkert ett ganska litet underlag till den statistiken, branschen är inte så stor. På konsultsidan är lönen starkt kopplad till debiteringsnivå, som i sin tur är beroende på timpris (erfarenhet) och i viss mån arbetsinsats. En bra konsult kan utan tvekan fakturera mer än dubbelt så mycket per månad jämfört med medelkonsulten, trots samma timpris på papperet.

Av Barbaskoen
Skrivet av KAD:

Vilken konsumentnätverksutrustning som helst nästan.

En router och två accesspunkter, AP. Eftersom nästan alla konsumentroutrar går att sätta i AP-läge så duger nästan vad som helst som har en WiFi-del (dock inte saker som säljs som repeater). Nästan allt som säljs som trådlös router har tre eller fler ethernetportar i sin inbyggda switch plus en WAN-port, fyra-fem LAN-portar är vanligast. Du skulle antagligen kunna plocka ihop ett rimligt fungerande nät med begagnade WiFI 5-prylar, om du läser manualer innan du köper. Billigt och inte dåligt, så länge rillverkaren fortsätter säkerhetsuppdatera.

Sedan blir det hårklyveri om vad som menas med ”mesh”. Vad menar du? Ena lägret hävdar att det handlar om enheter som kopplas ihop med radio, vilket du explicit inte tänker göra. Det andra lägret tycker att nätverksassisterad roaming och fast transition är mesh. De som sätter WiFi-standarder verkar historiskt ha gått från det första till det första och/eller det andra. Ska man ha lite mindre dåligt fungerande roaming så får man läsa recensioner eller ha tur att få ett bra tips av något senare inlägg…

Hur som helst är roaming inte helt standardiserat på systemnivå i WiFi-versioner <= 6. Man bör därför ha enheter med mjukvara från samma tillverkare. Kolla wikipedia för 802.11k/r/v och 802.11s för att få en överblick över ovanstående ämnen.

Ingen vet var din gräns för orimligt dyrt går.

Tack för ditt svar. Det jag egentligen vill åt är sömlös handover mellan varje AP när jag rör mig mellan våningsplanen. Vad jag har förstått kan en traditionell router+AP vara lite sega och hålla kvar ganska länge innan man går över. Men kanske är fel tänkt av mig?

Gränsen kostnadsmässigt går nog vid 10k.

Av Barbaskoen
Skrivet av Barbaskoen:

Yrke: Patentingenjör på konsultbyrå
Lön: 54 000 kr/mån + ca 2 000 kr/mån i bonus
Utbildning:Civilingenjör (5 år)
Erfarenhet: 5 år
Ålder: 31
Ort: Stockholm

Ny lön 3 år senare: 86 000 kr/mån, möjlighet till bonus kopplat till bolagets resultat.

Av Barbaskoen

Vilka mesh-komponenter behöver jag?

Jag vill sätta upp ett mesh-nätverk hemma för att få lite ordning på den trådlösa uppkopplingen. Jag har idag fiber som kommer in i källaren med mediaomvandlare kopplad till vanlig router.

Det finns ethernet draget från källaren till två rum på plan 1 och till ett rum på plan 2. Jag tror alltså att jag skulle kunna sätta en slags mesh-router med minst två ethernet-portar (men gärna tre) i källaren, koppla denna trådbundet till mediaomvandlaren, och sedan sätta mesh-accesspunkter på plan 1 och 2 som alla är trådbundna till mesh-routern i källaren (men accesspunkterna kommer inte vara trådbundna med varandra).

Finns sådana system? Vad behöver jag köpa, och kommer det vara orimligt dyrt?

Tacksam för hjälp!

Av Barbaskoen

En Samsung The Frame 43" 2018 (4K) med One Connect Box och väggfäste. Nypris idag på årets modell ca 9-10k, men förmodar att det har skett någon teknisk utveckling?

Någon som har en känsla för vad som kan vara ett rimligt pris idag?

Av Barbaskoen

Någon som har någon tanke om att det är packet loss från 2a raden ända ner till sista raden?

Av Barbaskoen
Skrivet av CymbalCrasher:

Du kan väl se packet loss inne i DotA, vad står det där?

Mellan 0 och 6.

Av Barbaskoen
Skrivet av twit:

Du skall pinga en spelserver, inte sunet.

Det verkar inte gå att pinga dota-servrarna (de har inte public IP-adress) men om du vet hur man får tag på den så gör jag ett försök.

Det verkar ju dock vara packetloss mot sunet ändå?

Av Barbaskoen

Packet loss

Har upplevt att det känns konstigt i Dota 2 på senaste, som att spelet ibland inte registrerar vad jag gör. Tror det kan vara packet loss.

Har kört lite tester (dock med annat igång som kanske belastat nätverket samtidigt, men det kanske inte spelar någon roll?)

Någon som kan tolka detta och hjälpa mig felsöka? Kör bahnhof via föreningen, tror vi har 1000/1000. Trådat från routern till datorn.

https://i.imgur.com/Gcu5v12.png

https://i.imgur.com/Nuqcs0J.png

Av Barbaskoen
Skrivet av Hiraeth:

4.5 år utbildning civ. ing, examineras i höst.
22000 i lön före skatt. Helt horribelt om jag får säga det själv. Har inte brytt mig nämnvärt då jag lönen till trots får vara drivande i större projekt och lär mig mer varje månad än jag lärt mig under hela min utbildning. Tänker att det blir lättare när jag har något års arbetserfarenhet att få en riktig ingenjörslön.

Och vad jobbar du med?

Av Barbaskoen
Skrivet av perost:

Det kommer hända så fort någon av tillverkarna känner för att kalla sin process 1nm, det var ju länge sen det hade någon förankring i verkligheten och är nu för tiden bara ett marknadsföringsnamn.

Det jag tycker är mer intressant är vad som kommer hända efter 1nm, kommer någon tillverkare faktiskt gå över till picometer eller kommer de hitta på ett helt nytt namnsystem? Det är en sak att bara minska en siffra i marknadsföringssyfte, men byter man enhet så antyder det att enheten faktiskt har en betydelse.

Skrivet av Datanisse:

BLir kul när de kommer till -1nm

Skrivet av lennart_zipf:

Jag undrar ifall det kommer fortsätta neråt i vanlig ordning. Upplever att det bör komma någon slags förnyelse, i science fiction-anda. Någon helt ny metod att tillverka kretsar. Ska läsa om lite Arthur C Clarke för att ta reda på vilken teknik...

Med en gateoxid på 2nm (eller mindre) blir väl tunnlings-effekten ett alldeles för stort problem?

Jag tror det finns mycket att hämta i effektivitet (mindre värme) och att bygga transistorerna på höjden (multi-gates, 3D), se t.ex. https://scitechdaily.com/beyond-moores-law-3d-silicon-circuit...

Av Barbaskoen

Ledande bud via pm: 7500 kr inkl. upphämtning.

Av Barbaskoen
Skrivet av kheldan:

Kan du tänka dig att skicka grejerna även om du föredrar upphämtning? I så fall är jag intresserad, bor i Umeå.

Får fundera lite. Något förslag/erfarenhet från smidigt sätt att frakta? Basen väger ca 6kg.

Av Barbaskoen

Fanatec CSL Elite Wheel Base V1.1 + ratt + pedaler

Kollar intresset för komplett racing-setup:

CSL Elite Wheel Base V1.1
Clubsport Steering Wheel Formula V2
CSL Elite Pedals

Fantastisk spelupplevelse i t.ex. F1-spelen eller Assetto Corsa. Upp till 6 Nm vridmoment (att jämföra med t.ex. Logitech G920 på 2.2 Nm vridmoment). Uppdaterad med senaste firmwaren.

Allt i nyskick, använt ca. 50 timmar. Alcantaran på ratten är ren och hel. Säljes pga. brist på tid att använda grejerna.

Originalkartonger + kvitto finns. Det går att köpa till ett s.k. "Load Cell Kit" från Fanatec om man vill uppgradera pedalerna.

Föredrar upphämtning i centrala Stockholm då grejerna väger ett par kilo.

Nypris idag (inkl. frakt från Tyskland): 8600 SEK

Budstart: 6800 SEK

Förbehåller mig rätten att välja till vem jag säljer eller att inte sälja ö.h.t.

Läs hela annonsen här

Av Barbaskoen
Skrivet av Gramner:

På pappret möjligtvis. I praktiken så finansieras patentverket av ansökningarna och de har incitament att godkänna så många patent som möjligt då det resulterar i fler ansökningar. Att genomföra granskningar kräver i många fall bransch-specifik expertkompetens och är dyrt, så det undviks.

Snarare finns det ett incitament för granskare att utfärda s.k final rejections (i princip ”avslag”). En sökande måste då betala (generellt mer än det kostar att lämna in en ny ansökan) för att hålla ärendet vid liv. Granskarna får poäng för final rejections bland annat.

Skrivet av medbor:

Det är min uppfattning också, många patent om de granskas har ganska uppenbara svagheter, men det kräver ju ekonomiska resurser att utmana. Stora bolag mäter bara antalet patent mot varandra i förhandlingar, ingen bryr sig om innehållen

Det kan jag till viss del hålla med om. I ett mål för att ogiltigförklara ett patent kan beloppen som investeras med lätthet uppgå till 1000 gånger den summa som omfattar innehavarens avgifter till patentmyndigheten. Man sätter ett team på att syna patentet i sömmarna, varje möjlighet till attack utnyttjas. Den graden av granskning kan en patentmyndighet rimligtvis inte uppnå.

I Europa kan man invända mot ett beviljat patent inom ett par månader från beviljandet. Av dessa invändningar resulterar ca 2/3 trots allt i att innehavaren får behålla sitt patent (dock med ett sämre skyddsomfång i en del fall).