Inlägg

Inlägg som cogiskart har skrivit i forumet
Av cogiskart

Haha känner mig ensam i att jag upplever att Windows 11 har varit en trevlig uppgradering från W10

Av cogiskart

Enig med flera här, är du nybörjare så är HA det sämsta systemet att börja med. Att göra en mjukstart med system som IKEA, Smartthings eller (om du har lite extra stålar liggande) en Homey Pro 2023, är troligen en bättre väg att gå.

Jag har jobbat med just hemautomation och är fortfarande inte helt hemma på allt inom Home Assistant, mest för att dokumentationen är så galet dålig. Du får vara beredd på att det inte kommer att vara smooth sailing och att auto-uppdatering är djävluens verktyg, men orkar du sätta dig in i det så får du ett rätt ballt system! Var beredd på en hel community av "BTW I use Arch"-användare.

I dagsläget rekommenderar jag Homey Pro 2023 i 9/10 fall då den gör 99% av allt HA gör fast med en betydligt trevligare mjukvaruupplevelse för den normala användaren.

Av cogiskart

Jag kör Google Drive för foto/video då Google Photos springer cirklar runt alla andra fototjänster med råge.

För allt annat såsom viktiga dokument mm så är det Proton Drive som gäller. Börjar gå mer och mer mot att köra allt jag kan via Proton då de lyckats med konststycket att ha både privata och användarvänliga applikationer.

Av cogiskart

Steam Deck är ett självklart köp om lite bärbar gaming är det du är ute efter. Löjligt bra valuta för pengarna, använder min hela tiden!

Jag har gått lite i samma spår som dig. Jag sitter framför en dator 8+ timmar om dagen varje dag då jag jobbar inom IT. Viljan att sätta sig framför datorn och spela när jag kom hem blev mindre och mindre hela tiden.

Till slut bestämde jag mig och sålde mig stationära rigg och köpte mig en laptop. Jag kan varmt rekommendera Razers datorer, de kostar en del men har fina chassin och ser helt normala ut om du bestämmer dig för att ta med den utanför hemmet.

Jag köpte en Razer Book 13 som saknar dedikerat grafikkort, de gånger jag verkligen vill sitta ner och spela framför datorn så har jag löst det genom att koppla den till en extern GPU med hjälp av Thunderbolt, funkar kalas!

Av cogiskart

MX Master 3 både på jobbet och hemma Spelar så lite på PC nu för tiden att min G502 Lightspeed mest samlar damm.

Av cogiskart

Gav min fästmö en skärplotter, lite trevlig parfym och en ny bak-termometer, hon blev superglad vilket gör mig glad. Julklappar är kul!

Gav även bort annat roligt och nyttigt till familj och släkt men det blir för mycket att lista.

Själv fick jag ett förkläde i läder till köket, en ruggigt stor vattenflaska jag kikat på ett antal gånger men aldrig slagit till på samt ett underställ i ull som jag sitter och värmer mig i as we speak!

Håller med andra i tråden, vad tusan har ålder och "vuxenhet" med julklappar att göra. Är det inte kul att ge och visa omtanke bara för att man är vuxen? Måste vara jävligt tråkigt att ta sig genom livet med förbehållet att man ska vara "vuxen och seriös" 24/7.

Köper ni bil i silverfärg för att nästa ägare ska bli nöjd istället för den fräsiga röda färgen du verkligen vill ha också? Tråkmånsar 😴

Av cogiskart
Skrivet av Aeqvist:

Vi har ibland kört med "Retro-klappar". Man tar något som man har hemma som man inte själv använder men tänker att någon annan faktiskt kan tycka är bra. Ibland byter man bara onödiga saker men ibland så är det väldigt lyckat, speciellt om det är blandad ålder på dom som är med. Sen kostar det inget heller.

Ett år la jag fram fjärrstyrda strömuttag (NEXA) för jag hade redan bytt till andra varianter. Blev väldigt populärt hos den äldre skaran

En fantastisk idé faktiskt! Kul!

Av cogiskart

Vilka otroligt tråkiga tankesätt vissa här har kring julklappar och julen i största allmänhet.

"Vuxna köper inga klappar" etc. Hur trista får ni vara?
Det är för tusan kul att ge och visa omtanke, man får gärna ge något som den mottagande personen inte visste att de behövde eller vågar/kunnat unna sig.

Min fästmö har till exempel otroligt svårt för att lägga pengar på sig själv och sina intressen trots att hon borde göra det oftare, så när jul och födelsedag nalkas så brukar jag passa på att köpa något fint till henne som jag vet kommer att göra henne glad. I år blev det en skärplotter som jag vet att hon suktat efter länge men aldrig prioriterat till sig själv, lyckan var total vilket gav mig en otrolig tillfredställelse. Jag älskar att se henne lycklig.

Du är inte vuxen för att du slutar köpa julklappar, du är mest tråkig.

Däremot vill jag slå ett slag för att julklapps-spel måste döden dö. Vi har slutat med det i släkten men var tvungen att vara med i ett via jobbet. Köpgräns på 50kr gör att det mest blir skräp eller godis som ges bort. Ser det som ett otroligt slöseri och gåvo-andan försvinner helt.

Jag lämnade för övrigt tillbaka ett spel jag råkade få i dubblett

Av cogiskart

Samsung 75hz IPS monitor - 24" - 1920x1080 - F24T350FHU

Säljer en av mina skärmar då jag inte har behov för den längre.

Minimalt använd och praktiskt taget i nyskick!

75hz IPS panel med 1920x1080 upplösning och minimala skärmkanter.

Kostar runt 1500kr ny i butik 🙂

Hämtas helst men kan skicka om det kniper!

Läs hela annonsen här

Av cogiskart

Annonsen är avslutad

Av cogiskart
Skrivet av PHJ:

Skadar aldrig med extra sladdar.. Aja, då är bara frågan när den kan vara klar. Jag jobbar kväll idag (fredag) och i morgon så inte mkt tid för datorpillande, men söndag slutar jag 13 (enligt schemat, peppar peppar) så närsomhelst efter det skulle funka för mig. Måndag är jag ledig så det går också bra. Kan höras vidare i PM!

Jag kan se om jag kan lösa tills på söndag. Annars får vi ta i mån av tid Vi fortsätter i DM!

Av cogiskart
Skrivet av PHJ:

Aha, strålande. Det som ingår är datorn plus powersladd antar jag (allt annat har jag ju). Bara en sista grej, lite dum fråga kanske men när var den igång senast? Ärrad som jag blivit av felsökningen av min burk så skulle det just vara min tur om något (oklart hur, haha) skulle ha hänt med din dator när den varit avstängd... o.O

Sen är jag helt ovan vid Windows 11, det stod att det kommer en ny installation av det, är det med chipset drivers och LAN och audio redan installerat, eller ingår det i Windows 11 redan? När jag kollar mitt (uråldriga) moderkorts websida så verkar det bara finnas drivers fram t o m Windows 10.

Men, öhm, efter svar på de här frågorna så är jag nog redo att slå till.

Strömsladd ingår, kan även skicka med en HDMI eller Displayport kabel om det behövs
Den var igång senast förra veckan så ingen fara på taket där!

Precis, datorn har Windows 11 idag och jag blåser helt enkelt ut den så att den blir som nyinstallerad. Du kommer nog behöva peta in lite Nvidia drivers för grafikkortet men inte mycket annat.

Av cogiskart
Skrivet av PHJ:

Hursomhelst, lek med tanken att jag är redo och villig att köpa din burk för 5000 kr, finns det någon möjlighet att få den levererad..? Som jag skrev tidigare är jag utelämnad till lokaltrafiken, vilket inte känns särskilt lockande för transport av en dator. Jag bor i området Eskadern i Linköping, så om ett köp blir aktuellt, skulle du i så fall ha möjlighet att svänga förbi med den? I så fall skulle det ju bli supersmidigt, en kvick Swish och Bob's your uncle.

Leker vi med tanken som du säger så är det inget problem för mig att köra förbi med datorn

Av cogiskart
Skrivet av PHJ:

Hehe, önskar nästan hellre att den hade blivit såld, då hade mitt beslut blivit så mycket enklare. För 5000 kr får jag i princip en Ryzen 5600, ett B550 moderkort, och 16 Gb 3200 MHz RAM.

Lättare att köpa min då

Av cogiskart
Skrivet av PHJ:

Om den ff är kvar, hur gamla är delarna om man får fråga? Och mmm inte använts till mining 24/7..?

Fungerar väldigt väl, det tolkar jag som att det inte förekommer några konstiga missljud, omstarter eller krascher, och att alla utom de mest krävande spelen flyter på bra i 1080p, är det korrekt uppfattat? Med tanke på skärmen som nämns (som jag dock inte behöver, har en nyligen inköpt skärm), kör burken rentav 1440p hyfsat?

Jag håller på med en felsökning på min egen (sju år gamla) burk som driver mig till vansinne, och eftersom jag också råkar bo i Linköping så är ju det där ett lockande alternativ. I synnerhet om det skulle vara möjligt att få den levererad till självkostnadspris, då jag är utelämnad till stadens lokaltrafik (vilket skulle bli rätt bökigt).

Men men, håller på och kollar delar för ett eventuellt nybygge, så vill inte säga för mycket. :/

Den är kvar
Har aldrig sysslat med mining utan datorn har enbart använts till lite gaming och pill i photoshop. Senaste året har den faktiskt mest stått och varit avstängd, jobbar framför en dator varje dag så det har inte lockat mig så mycket att sitta vid den tyvärr.

Jag har bytt delar i den periodvis. M2 SSD där OS ligger på är ca två år gammal, fläktarna likaså. CPU är från release 2019 och grafikkortet fick jag i gåva julen 2017. Moderkortet är från 2018 likaså chassi och de övriga SSD-diskarna. Nätagget är även det från 2019 då jag lackade ut på att jag inte hade modulärt innan Tror RAM är äldst från 2017.

Inga missljud, konstiga omstarter eller liknande och allt jag lirar har funkar utmärkt i både 1080P och 1440P

Av cogiskart
Skrivet av azizbek:

Hur mycket vill du ha för den?

Som det står i annonsen så begär jag minst 5000kr för den, kan även slänga med skärmen för 2500kr extra.

Av cogiskart
Skrivet av azizbek:

Finns den fortfarande kvar?

Jadå, den är kvar 🙂

Av cogiskart

Stationär speldator säljes

Hej!

Nu är det dags att göra mig av med min stationära dator då jag helt enkelt inte använder den tillräckligt mycket för att motivera platsen den tar.

Fungerar väldigt bra och kommer såklart med en fräsch installation av Windows 11 på SSD.

Specifikationer:

CPU: AMD Ryzen 5 3600X
GPU: MSI Gaming GTX 1070
MB: MSI Gaming Pro Carbon X370
RAM: Corsair Vengeance 16GB
PSU: Corsair RM750X V2 80+ Gold
Kylning CPU: Be Quiet! Dark Rock Slim
Chassi: Corsair Carbide Spec-06 RGB
Lagring: En massa SSD med totallagring på ca 1TB, både M2 och 2.5
Nätverk: TP-Link TX3000E WiFi 6 ax PCIe
Kylning: 5x fläktar utöver CPU-kylaren.

Kan säljas utan lagring om så önskas. Annars säljer jag bara datorn i komplett skick.

Kan även sälja med en MSI Optix AG32CQ 31.5" gamingskärm. 144hz och 2560x1440 upplösning om det önskas. Den vill ja ha 2500kr för om den ska med i köpet.

Kan få fram kvitto på det mesta men vissa saker har jag fått i gåva.

Läs hela annonsen här

Av cogiskart

- Konsol är det bästa sättet att spela spel på idag.
- PC Master Race är töntigt. Du blir inte häftig för att du spelar på PC.
- Stadia är en bra tjänst.
- Streaming av spel ala Xbox Game Streaming, Stadia, GeForce Now mfl är framtiden.
- Playstation Now är lika bra som Game Pass
- Alla 3D Metroid spel är tråkiga.
- Modda spel är mer krångel än vad det är värt.
- Intellimouse är inte särskilt skön. MX518 är den enda värda att minnas.
- Starcraft har aldrig varit kul.
- Windows 11 är ett bra OS.
- Mirror's Edge Catalyst var inte så pjåkigt.
- Benchmarks på mobiler är onödigt.
- Linux-användare vill egentligen inte att Linux når ut till den breda massan för då tappar de 90% av sin identitet.

Phew Hade en del haha

Av cogiskart

Produkt: Fibaro Home Center 3
Länk: https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/fibaro-home-center-3
Kategori: Smarta Hem
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5259872
Pris: 4351kr

Normalpris 4889.
Allt i ett hubben för smarta hem. Klarar de flesta protokoll och är ruskigt stabil!