Inlägg

Inlägg som BTA51 har skrivit i forumet
Av BTA51
Skrivet av CyberZzZ:

GPU i 80 grader är ok temperatur men min egna 2070S låg lite lägre. Har du tittat om du har mycket damm i fläktar samt kylflänsar på grafikkortet ?

CPU på 53 grader under spelande är helt ok. Du har dock inte nämnt vilken cpu du har men 53 grader är ok.

Justja CPU glömde jag! Jag har en Intel Core i7 9700F.

Jo jag tänker att det hade varit ok om det var stopp där men temperaturen fortsätter upp och detta är alltså med fläktarna på full effekt konstant och datorn låter som en dammsugare. Då är ju i så fall mina tidigare fläktar tillräckliga och bättre för såhär varm blev datorn inte med dem och de var nästan ljudlösa.

Av BTA51

Cooler Master ML240 Illusion - otillräcklig kylning

Mitt chassi: Phanteks Eclipse P350X Mid Tower
Mitt moderkort: ASUS ROG Strix B360-F Gaming
Mitt grafikkort: ASUS GeForce RTX 2070 SUPER DUAL EVO
Mina RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 32GB

Jag har haft problem med att min dator blir för varm sedan jag köpte den 2019. Var i kontakt med Komplett flera gånger (som jag köpt den av) och blev nyligen rekommenderad att byta till en Cooler Master ML240 Illusion-vattenkylare. Köpte hem en sådan, upptäckte att den inte går att takmontera i mitt chassi (för lite utrymme mellan taket och en plastdel på moderkortet, samt att den ena fläkten krockar med RAM-minnena). Vet att den ska få plats när man bara tittar på siffrorna för specifikationerna och det har även deras säljare påstått när jag skrivit med dem, men det går inte. Har satt fast radiatorn först och sen en fläkt i taget. Fläkten över plastdelen på moderkortet går med visst våld att få dit, fläkten över RAM-minnena går inte utan att knäcka dem i sidled.

Jag blev alltså tvungen att istället frontmontera och har testat flera olika monteringsalternativ (vattenrören uppåt, vattenrör nedåt, fläktarna in mot datorn eller vända mot fronten i båda lägen, samt gjort om monteringen av vattenpumpen två gånger med ny kylpasta) men den kyler inte datorn tillräckligt. Provat att koppla pumpen i både CPU_OPT-uttaget (där den visar N/A i BIOS) och i AIO_PUMP-uttaget där den fungerar (visar 2385 RPM i BIOS på 100%). Har uppdaterat BIOS och moderkortets drivrutiner på inrådan från säljaren utan ett det gjorde skillnad. Grafikkortet har senaste drivrutiner. Är fortsatt i kontakt med Komplett men får ingen hjälp nu i helgen och tänkte att ni kanske har andra förslag. Fått bra hjälp här tidigare.

Framförallt mitt grafikkort verkar vara det som blir överhettat. Sätter jag fläktarna på högsta blås i Armory Crate och spelar Baldurs Gate 3 i 10 minuter så är GPU:n uppe över 80 grader och glaset på chassit är väldigt varmt just över det kortet. CPU 53, Moderkort 41 vid samma mätpunkt. Då är det också med en ljudnivå från fläktarna som är outhärdlig. Mina tidigare standardfläktar i chassit kylde datorn mycket bättre och lät knappt nånting, även om den blev varm även då.

Min frågeställning:
Är det något mer jag bör testa som kan få det att fungera? Jag är inte så tekniskt skillnad så förklara gärna som ni skulle för er förälder.

Är det själva kylaren som är trasig eller är det bara en dålig produkt som jag har köpt?

Fått andra väldigt bra råd om datorer här på forumet tidigare så verkligen tacksam för all hjälp.

Av BTA51

Kan uppdatera att jag skaffade mer RAM-minne (32 GB) och rensade SSD:n lite, fungerar mycket bättre nu även om det kan lagga en del fortfarande när jag spelar Victoria på hög hastighet. Tror värmen fortfarande är en del av problemet så funderar på bättre kylning. Tack för alla råd!

Av BTA51
Skrivet av medbor:

Mest prisvärt just nu är 6700XT för ca 4800kr, det är mer än dubbelt så snabbt som ditt nuvarande. Kanske är en idé i alla fall?

Sen kan du klocka den processorn en del för att kräma ut mer, dock är singeltrådade prestandan en del efter bästa nivån som finns idag, men ingen katastrof

Okej det kanske är värt att fundera på då om t.ex. inte extra RAM-minne och rensa hårddisken räcker för att liva upp den. Tänker att lägga 6-7 k på att uppdatera datorn med RAM och grafikkort är ju värt om den håller sig bra spelbar i 5 år till. Är det ett grafikkort du tror kommer räcka så länge?

Skrivet av Jonas13:

Jag har haft liknande dator o spelat liknande spel. För mig behövdes en uppgradering för grafikkortet utifrån att jag lirar på 1440p, för dig håller grafikkortet ett tag till. Jag tycker snarare att du borde undersöka temperaturerna i datorn och se om du kan få ner dem samt undersöka vad som händer om du rensar hårddisken på 100 gb eller så.

Ja jag har försökt se över hur den är placerad i rummet när jag hade som mest problem med värmen och jag tror in-/utblås är så optimalt det kan bli nu. Försöker hålla den ren invändigt. Är väl rensa SDD:n som kvarstår som åtgärd, eller om jag kan få till bättre kylning med någon annan fläkt.

Skrivet av FarbrorBarbr0:

Jag körde på Ryzen 5 3600X och ett RTX 2060 Super fram tills i våras, och det räckte utmärkt till 1440p. Inga halsbrytande prestandasiffror, men så länge man var villig att ställa ner lite inställningar så gick det bra. För dig borde det inte vara några större problem, i synnerhet inte i lägre upplösningar än så. Lagg och hack och sådant, det låter mer som hårddiskstrul eller möjligen att dina grejer klockar ner sig på grund av för höga temperaturer.

För att gräva i det senare skulle jag använda mig av MSI Afterburner, och sen dra igång något spel som brukar strula och se vad temperaturerna säger.

Tack för tipset om programvara! Ska testa detta. Jag kan inte så mycket om den här biten. Kan säkert vara en kombo av att hårddisken är full, för lite RAM och att datorn blir för varm.

Skrivet av Mazda282:

Låter absolut som värmerelaterat i så fall. Kanske lite dum fråga men har du rengjort alla dammfilter och tagit en titt att insidan inte är full med dammråttor? Ett igensatt dammfilter kan göra rätt stor skillnad...

Ang att uppdatera DDR-minne låter jag någon annan svara om kompatibiliteten men lättast är att bara köpa samma 2x8 GB kit igen.

Ja det försöker jag se till att hålla den ren. Blir helt klart varmare i perioder när jag slarvar det detta men den blir rätt varm även där den är rengjord tyvärr.

Ja men om ett likadant kit funkar bra är det ju värt. Borde vara billigare än en nyare modell? Tänkte om ett nyare kit eller 1x16 GB var ännu bättre och kompatibelt med de äldre minnena, eller om det var mer värt att ta ut de gamla helt och byta mot 2x16 t.ex.

Av BTA51

Tack för alla bra svar!

Skrivet av Blommen75:

absolut ingen dålig dator.
vilken upplösning spelar du på?

Jag spelar med 1920x1080 och med game ready-inställningar från GeForce.

Skrivet av medbor:

Ett grafikkort skulle göra väldigt mycket

Ja det kanske är att mitt grafikkort inte hänger med längre? Något speciellt kort som hade varit en bra investering?

Skrivet av Mazda282:

Ärligt talat ser dator fortfarande väldigt bra ut. Den ligger långt över systemkraven för Victoria 3.

Hur ser det ut med temperaturerna? Hur full är hårddisken förresten? Ligger spelen på SSDn?

Personligen hade jag nog stoppat in två DDR stickor till och dubblat minnet till 32GB, kommer kanske inte påverka spelprestandan direkt men om man multitaskar mycket så är det ganska lätt att nå 16GB.

Ja RAM-minne är ju inte så dyrt heller så har funderat på det. Behöver man tänka på något speciellt där, t.ex. att de ska vara samma modell som de andra, eller funkar vilka 2x8 GB som helst?

Den blir väldigt varm faktiskt! Jag hade problem ett tag med att datorn kraschade och i samband med det också var väldigt varm. Skickat in den 3 gånger till Komplett för översyn men de hittade inget fel och tillslut upptäckte jag att det var nätverkskortets drivrutin det var fel på. Sedan jag fixat den har den inte kraschat men den blir fortfarande väldigt varm när jag spelar.

Ja allt ligger på min SSD och jag använder just nu 724 av 773 GB så den är ju ganska full. Kanske den som behöver en uppgradering? Kan såklart avinstallera en del spel men tycker om att kunna byta mellan olika.

Skrivet av Swedishchef_90:

Kollat hur mycket ledigt utrymme din disk har.
Då du har nvidia kolla med alt +R (nvidia overlay) hur din % ser ut i spelen. Rent generellt så borde du klara dig bra i både 1080 samt 1440p med nuvarande setup

Ja jag har nog för mycket på hårddisken.

Skrivet av noxela:

Har du kopplat in skärmen i grafikkortet och inte i moderkortet?

Japp!

Av BTA51

Uppgradering/ny dator?

Jag har en speldator från 2019 som jag spelar mycket på men som börjar bli seg. Laggar t.ex. en hel del när jag spelar Victoria 3 på högre hastighet. I år kommer många spel jag skulle vilja spela som jag tror den kommer ha svårt för, Hogwarts Legacy och Jedi Survivor t.ex. Bifogar bild med specifikationer på vad som är i den.

Jag är inte den kunnigaste med datorer så vet inte vilka delar som går att byta utan att det blir problem med datorn eller att nåt inte funkar med moderkortet. Skulle vilja ha tips på vad ni tycker är värt att byta ut och hur många års spelande ni tror att det ger, så jag har ett hum om ifall det är värt att uppgradera den eller om jag lika gärna kan börja spara till en ny dator.

Av BTA51

Det blev lite spontant en helt ny dator tillslut, men tack för alla bra tips! Kommer ha kvar den andra också så vi har två datorer i hemmet och ska i alla fall uppdatera RAM-minnet ändå.

Ni får gärna ge feedback ifall detta är en bra dator, bytte vissa delar på en av Kompletts datorer:

Grafik: GeForce RTX 2070 Super Dual Evo 8GB
Processor: Intel Core i7-9700F 3.0 GHz
RAM: HyperX Fury RGB 16 GB (2x8) RAM DDR4 2666MHz
SSD: Kingston A2000 1TB M.2 SSD
Nätverk: ASUS PCE-AC56 Närverkskort
Moderkort: ASUS ROG Strix B360-F Gaming S-1151
Nätaggregat: Corsair Vengance 750M, 750W

Skickades från m.sweclockers.com

Av BTA51
Skrivet av Söderbäck:

@BTA51: Du får göra det du tycker passar bäst. En del vill köpa helt ny dator. Andra gillar att uppgradera delar.

Gör du en uppgradering av komponenter i form av nytt grafikkort, nytt moderkort, ny processor och nya minnen så blir det väl en del billigare. Du slipper köpa nytt chassi, nytt nätagg och diskar.

Men det kanske är gött med en nystart.

Ja alltså jag är inte så duktig på datorer så är mest rädd att paja något om jag ska göra mycket själv. Uppdaterade t.ex. grafikkort på en tidigare dator och då började den crasha p.g.a. att nätaggregatet var för svagt. Processor känns spontant svårare att byta själv än RAM eller grafikkort men kanske jag som är överdrivet nojjig. :/ Vill mest att allt ska funka så ju fler delar som är kassa desto mer lutar jag ju mot ny dator för bekvämlighetens skull.

Skickades från m.sweclockers.com

Av BTA51
Skrivet av fantomsmurfen:

Ett alternativ är att köpa en begagnad 4790K så behöver du inte byta moderkort och minnen också. En uppgradering till 16GB minne är också som du nämnde på sin plats.

Var brukar vara bra ställen att titta efter begagnat? Tradera?

Skickades från m.sweclockers.com

Av BTA51

Ok, tack för snabba svar! Ja det jag spelar just nu är Jedi Fallen Order och Red Dead 2 men de laggar sönder och ska jag uppgradera datorn med både RAM och grafikkort ska den ju hålla även för framtida spel nåt år till. Då är det kanske snarare dags att fundera på en ny dator om jag även ska behöva ny processor...

Skickades från m.sweclockers.com

Av BTA51

För svag processor för nytt grafikkort?

Har kommit fram till att mitt grafikkort behöver uppdateras. Har i dagsläget ett GTX970. Har förstått det som att jag inte kan köpa vilket kort som helst utan min processor måste kunna hantera det. Jag har en Core i5-4690K. Fick tips om den här sidan där man kan jämföra processor mot grafikkort:
https://pc-builds.com/calculator/

Alla kort jag testar mot processorn säger den dock att processorn är för svag, är det jag som gör något fel eller är det helt enkelt så att jag även behöver en ny processor?

Har i dagsläget 8GB RAM (2x4) och tanken är att jag även ska uppgradera det till 16GB (4x4), om det spelar nån roll för uträkningen.

Av BTA51

Kan tillägga att det jag lyckats luska ut själv är att när jag spelar använder datorn mycket av både RAM-minnet och grafikkortet, så jag antar att de båda borde uppgraderas. Det jag funderar på är om även processorn är för svag? (stod i aktivitetshanteraren att ca 51% av CPU användes imorse när min sambo spelade Planet Zoo, men ca 95% av RAM-minnet men det är ju antagligen inte lika krävande som Red Dead2 och Jedi Fallen Order som jag vill kunna spela)

Tittade på lite Youtube-videos och förstod det som att man inte bara kan uppgradera RAM utan också måste veta att ens moderkort kan hantera det. Hur vet jag det?

Skickades från m.sweclockers.com

Av BTA51

Uppgradera/ny dator och nuvarande datorns ljudnivå

Min dator är snart 5 år gammal, börjar bli väldigt seg och högljudd (låter som en dammsugare). Har börjat spela Star Wars Jedi Fallen Order nu och det laggar så mycket att det knappt är kul att spela. Tänkte att det börjar bli dags att uppgradera några delar eller kanske t.o.m. fundera på en ny dator nu kring Black Friday/mellandagarna och jag har fått bra råd här tidigare.

Min absoluta maxbudget för delar/ny dator skulle vara runt 20 000, men lägger såklart hellre mindre pengar än så. Jag behöver inte ha världens bästa prestanda och spelar inte så mycket online men vill kunna spela nya spel med ok grafik i några år till om det ska vara värt att bara byta delar. En eventuell ny dator får hellre vara lite dyrare och hålla lång tid framåt.

HDD: två stycken, en för OS och en för spel
OS- Kingston SSDNow V300 240GB 2.5" SSD
Spel - WD Blue PC SSD 1TB Sara 2.5”

Chassi: Komplett 230T Midi Tower Svart
Nätagg: Cooler Master G650M, 650W PSU
Processor: Intel Core i5-4690K, Socket-LGA1150 Quad Core, 3.5GHz, 6MB, 88W, 22nm, HD4600
Moderkort: ASUS Z97-P, Socket-1150
RAM: Crucial DDR3 BallistiX Sport 1600MHz 8GB (4GBx2)
Grafik: MSI GeForce GTX 970 4GB OC

Ska jag köpa en ny dator så är tanken i så fall att ha kvar även den gamla då min sambo spelar Sims och lite andra äldre spel på den, så tips på hur jag kan få den lite tystare är också välkommet. Tänkte i så fall flytta över den stora SSD:n till nya datorn och behålla den lilla i den gamla.

Av BTA51

Ny hårddisk? Ingen plats för spel.

I och med att spel hela tiden blir större får jag inte längre plats med mer än 2-3 stycken på min dator innan hårddisken blir full. Har en extern hårddisk på 3TB som jag har flyttat i princip allt jag har på datorn till, men har fortfarande knappt nån plats. Har även försökt installera spel på den och det funkar med äldre spel, men alla mina nyare spel (Civ6, Witcher 3, Fallout 4, t.o.m. Skyrim) laggade sönder och blev helt ospelbara när jag hade dem där.

Externa hårddisken är ju inte den nyaste så kanske hade funkat med en nyare sådan? Antar annars att det jag måste göra är att byta till en större hårddisk eller att installera en extra intern hårddisk? Eller är det hela datorn som börjar bli utdaterad?

Just nu har jag en Kingston SSDNow V300 240GB 2.5" OEM som hårddisk i datorn.

Detta är vad jag har i övrigt. Vet inte om det kan vara relevant för mina problem. Ser ni något annat som jag borde fundera på att byta så säg gärna till:

Chassi: Komplett 230T Midi Tower Svart
Nätagg: Cooler Master G650M, 650W PSU
Processor: Intel Core i5-4690K, Socket-LGA1150 Quad Core, 3.5GHz, 6MB, 88W, 22nm, HD4600
Moderkort: ASUS Z97-P, Socket-1150
RAM: Crucial DDR3 BallistiX Sport 1600MHz 8GB (4GBx2)
Grafik: MSI GeForce GTX 970 4GB OC

Av BTA51
Skrivet av Karaff:

Varför försöker du inte fixa datorn du har istället ?

Flytta över delar från en strulande dator till en ny dator - som upplagt för vidare problem.

Använde du ESD-armband när du byggde nuvarande ?

Dags för ett friskt nätagg kanske ?

Jag kan inte supermycket om datorer och jag tänkte att den nog är ganska körd i och med att den hängt med i snart 4 år. De gånger jag försökt fixa saker genom att t.ex. byta grafikkort har problemen bara skjutits ett halvår framåt och jag är trött på att bråka med min dator. Men om det går att fixa billigare och förlänga livstiden som bra speldator med 2-3 år är det såklart bättre. Annars köper jag hellre ny nu när jag ändå har en del pengar att lägga på det om det gör att jag slipper mer klydd.

Jag har inte byggt datorn själv utan det jag gjort själv är att byta grafikkort, processorkylare och fläkt på baksidan. Det är också ungefär så långt mina kunskaper sträcker sig om datorer.

Av BTA51
Skrivet av jonatan80:

bra att veta är ju vilken del som är trasig nu innan du köper ny men allt utom moderkort & processorn är ju helt OK.

nätagget har ju iofs bara 1x 6pin+1x 6+2pin så du kan inte ta värsta grafikkortet.

ta ut grafikkortet ock kör på interna istället sen testar du med 1 minne i taget med memtest86. funkar minnena sätt i grafikkortet och stresstesta med furmark. sen får du testa hårddiskar /ssd också

Jag skulle misstänka att hårddisken inte mår superbra då jag formaterat, installerad om, osv. många gånger och nätaggregatet har jag hört tidigare är dåligt, kanske t.o.m. att det skulle kunna vara problemet med datorn som får den att krascha. Men RAM-minnet och grafikkortet borde alltså gå att sätta i en ny dator iaf eller? En kompis pratade om att en smart grej var att köpa en dator med ett likadant grafikkort och dubbelkoppla dem på något vis, är det en bra idé och är det lätt att göra?

Av BTA51

Köpa ny dator, rädda någon av de gamla delarna?

Jag funderar på att köpa ny dator då jag sparat ihop en del pengar och min nuvarande bara kraschar hela tiden. Nuförtiden kraschar den flera gånger om dagen när jag spelar. Min absoluta maxbudget är 10500 med operativsystem inkluderat, men kommer gärna billigare undan. Kanske något i min gamla dator som fungerar i en ny?

Detta är vad jag har i den gamla:

Processor: AMD Phenom II X4 965

Moderkort: MSI 870A-G54

Hårddisk: Western Digital Caviar Green 1TB SATA 3Gb/sec dynamic 5400-7200RPM 64MB

Grafikkort (nyligen utbytt): GENERIQUE Radeon HD 7870 OEM - 2 GB GDDR5 - PCI-Express 3.0 (AMD-7870)

RAM-minne: Kingston ValueR DDR3 1333 MHz 8 GB, CL9 kit w/2x VauleRAM 4GB DDR3

Nätaggregat: Silver Power SP-SS500 500W PSU ATX 12V V2.2 80 Plus Standard 1x 6pin

Det jag ska ha datorn till är i första hand spel och den ska såklart klara spel som kommer de närmaste åren bra. Köper hellre en dyrare som funkar några år extra än en billig som måste bytas om tre år.

Några förslag på datorer och vilka delar som är värda att spara?

Av BTA51

Rädda filer efter ominstallation av Windows?

Jag hjälpte min tjej att formatera sin laptop och ominstallera Windows. Nu precis kom jag på att jag glömde spara hennes mapp med grejer hon ville ha kvar. Är jag körd eller går det att rädda filerna på något vis?

Jag har alltså raderat alla partioner och installerat Windows över dem.......

Av BTA51
Skrivet av hjorten66:

Har du möjlighet att låna ett nätaggregat så testa det,har haft typ samma problem förr och det var nätaggregatet. Silver Power är inget jag skulle vilja ha. http://www.sweclockers.com/forum/74-chassin-och-nataggregat/9...

Nej det har jag tyvärr inte. Menar du att jag har för svagt aggregat?

Av BTA51
Skrivet av Tawen:

hur mår hårddisken? hur många timmar har den rullat? ladda ned crystaldisk och titta:)

Såhär blev det:

Bild