Inlägg

Inlägg som nojt har skrivit i forumet
Av nojt

Det viktigaste är väl vilken spelupplevelse man vill ha. Självklart vill man ha det bästa för så lite pengar möjligt. Jag var den som uppgraderade varje generation när man kunde köpa ett 80 kort för 5000-6000kr men det jag tror många glömmer är också vad får man idag för spelupplevelse för 5000kr jämfört med några år tillbaka när dom korten kostade det. Tittar man på 580 680 780 980 speciellt dom tidigare nämnda korten så orkade dom knappt köra 60fps 1080P och i vissa fall en bra bit under i dom tyngre titlarna som fanns då. Jag försvarar inte dagens priser men en tanke bara. RTX 3060 idag duger alldeles utmärkt till 1080P den generella spelupplevelsen är bättre än vad det var på ett 80 kort för några år sedan.

Av nojt
Skrivet av hockexx:

Du kan nog sätta power target hur lågt du vill/programmet tillåter. Det är väl bara att testa? Du kommer ju knappast bränna kortet då du sänker förbrukningen. Det värsta som händer är att det kraschar.

Jag skulle dock ha rekommenderat dig att byta CPU. Det är min FPS man vill få upp. Att du får 80+ på din CPU i dag innebär ju att den flaskar rejält. Ingen når 99% som förr i tiden när det var standard. Jag fick en enorm boost från 4670k@ 4.7GHz till min gamla 2700X och likvärdig skillnad från 2700X till 5900X.

ok, tack för svar.

Jo min 4770k har sett bättre tider den får verkligen jobba. Hade inte riktigt samma nivå på det problemet innan jag parade ihop den med ett 3080 haha

Av nojt

Lägre power target på RTX 3080?

Hej! jag har fått låna ett Asus rog strix 3080 10gb och undrar om det är okej ställa in låt säga 70% power target på kortet i syfte att få det lite svalare?

Jag är rätt så CPU limited med min i7 4770k och tänkte att det borde inte vara så stor skillnad i FPS ändå om den klockar ner sig. Jag når ändå aldrig i närheten av 100% GPU usage i 1440p i diverse spel som högst kanske 85% i vissa spel annars runt 65-75% medans CPU kämpar på med 80-95% load.

Kan man hålla kortet stabilt med 70% power target? den drar 250-260 watt i spel just nu med 70% och klockade ner sig från 1935mhz till cirka 1600 mhz. (på 100% power target låg den på 320-350 watt)

finns det några större nackdelar?

Mvh

Av nojt
Skrivet av shugge:

Der8auer testade nyligen skillnader på nyare gpuer med äldre cpu:er https://youtu.be/DNk5h8Qp8zw värt att kika på om man går i tankarna om det är dags att uppgradera eller ej.

Tack för länken, verkar vara väldigt liten skillnad mellan en i9 12900k och i7 4770k i Valhalla och BF2042 med ett RTX 3060. Lite större glapp i Far Cry 6 men alla tester var ju i 1080p så misstänker att glappet minskar en del i 1440p.

Ser ut som att mitt RTX 3060 är inte snabb nog att uttnyttja en bättre CPU, om man inte spelar väldigt cpu krävande titlar då kanske

Av nojt
Skrivet av pv2b:

Ja, beroende på spel kommer du kunna se en betydande skillnad.

Men jag tror du inte svarar på det viktigaste - är du nöjd med din dator som den fungerar idag? Det är egentligen bara det som kan svara på att det är värt att uppgradera.

Det är sant. Uppgradera är något jag velat göra länge men med hur gpu priserna och tillgängligheten varit så har det blivit pausat. Sen har jag inte följt utvecklingen på några år så kan inte så mycket om dagens produkter och vad som hänt sist jag köpte delar var 2014 och har för mig att det var rätt meningslöst att köpa en i7 7 serie / 8 serie från min nuvarande.

Av nojt
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag bytte till i5 från just din nuvarande cpu, skillnaden var enorm i dem spel jag lirar.
https://komponentkoll.se/bild/cmFct.png
Har är du en Intel burk, du kan byta cpu mot en i5 om det skulle passa, kan välja pro m2 disk for 300 mer, du lär inte märka någon skillnad idag ändå.
Kvalitet på både psu och ram.
Moderkort finns det massor av runt 1200-1600, jag föredrar msi men man får kolla lite på antal usb utgångar mm.
Tornkylare som är riktigt prisvärd

Vilken upplösning spelar du i? Vilken gpu? hur stor skillnad fick du?

Av nojt
Skrivet av firstofmay:

Vad spelar du och hur viktigt tycker du att högre framerate är? Spontant känns det ju som att det är mindre viktigt i singleplayer men samtidigt lär du se avsevärda förbättringar om du uppgraderar oavsett titlar, särskilt för lägstavärden.

Håller med fps är inte så viktigt i singleplayer men brukar vilja hålla mig på en 50-60 fps iaf så man får kompromissa med settings ibland. Spelar typ RDR2, God of war, horizon, resident evil osv, har inte kört några riktiga benchmarks men har inte upplevt nå större dippar eller microstutters. Kanske har och göra med 1440p då det blire lite mindre cpu och mer gpu krav? Tack för ditt svar

Skrivet av Svensktiger:

Senaste generationerna från AMD eller Intel är en massiv uppgradering från en 4770K.
Inte bara för att dom är mycket starkare i enkeltrådat, dom ger även många fler trådar som dagens spel gillar.
Ytterligare en bonus är att om du även skaffar en modern NVMe SSD så är även lagringen många gånger snabbare än vad du troligen har nu.

Skulle rekommendera en 5800X3D då den matchar Intels värstingar i etablerade speltitlar men även presterar extremt bra i många mindre optimerade titlar.
Som extra bonus är den enkel att kyla (framförallt jämfört med Intels vassare modeller).

Du kan även med gott samvete köpa ett billigare moderkort då den inte ställer extrema krav på strömförsörjning.
Du behöver därmed inte fundera på att även byta PSU.
Och tack vare sin unika cache design så kan man t.o.m. snåla på det billiga DDR4 minnet utan att pruta nämnvärt på prestandan.
Denna kombination av låga krav på moderkort, minne och kylning gör att du för små pengar (relativt sett) kan få ett system som presterar i toppklass i spel.

Något såhär:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/mZUEAaFrDmWosjdHuZ8U3ludZQE/massiv-uppgraderinghttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/mZUEAaFrDmWosjdHuZ8U3ludZQE/massiv-uppgradering

Du kan såklart pussla hur du vill med komponenterna.
Även en 5600 CPU skulle vara en redig uppgradering mot vad du har nu.

Tack för dina tips och info!

Av nojt

Är det värt att uppgradera äldre CPU och minnen?

Hej, lyckades få tag på ett 3060 för en billig peng som blev ett rejält hopp från mitt 970. Frågan är då att alla andra delar i min dator är ungefär från samma tid som mitt 970 så är det värt att uppgradera dom?

i7 4770k 4ghz
DDR3 minnen 1600mhz

Jag spelar för det mesta nya single-player spel i 1440p(krävande spel titlar). Har kikat lite på cpu load och brukar väl ligga runt 30-50% beroende på spel. Kan man förvänta sig någon större prestanda skillnad genom att köpa till exempel en i5 12600k och ddr4 minnen?

Bättre att vänta till nästa gpu köp?

Mvh

Av nojt
Skrivet av Saandberg:

Att köpa ett 960 och köra med 1440p är i dagsläget rätt dumt då 2GB inte räcker. Sitter i samma sits med mina 680s o kraften finns där, men minnet sviker vid högre inställningar
Så jag skulle köra på som minst ett 970 som presterar bra för pengen.

/S

Jag håller med dig det finns ju även lite dyrare 960 som har 4GB minne också

Av nojt

Behöver lite råd angående köp av Grafikkort

Tja jag går och funderar på hur jag ska göra och tänkte fråga efter lite råd eller åsikter vad ni tycker.

Mitt 780 Pajade för ett tag sedan och fick en summa på kreditering.

Jag känner inte att jag är i något superbehov av något monsterkort just nu och funderar på om det är värt att köpa ett 960 för att ha ett grafikkort just nu för att sedan förmodligen uppgradera när nästa generation av Nvidia kommer (jag vet att det är en bit bort) det stora dilemmat är att jag använder ROG Swift skärmen som kör 1440p jag spelar för det mesta bara Diablo, Dota, Starcraft och Något mer krävande single player spel lite nu och då och förstår att det lär inte bli nå höga inställningar men är detta ett värt köp kommer 960 klara sig med skärmen eller ska man gå till ett 970 kort istället? Så vad som väger är lite pris/prestanda samtidigt som jag är inte i behov av något superprestarande kort just nu.

Av nojt
Skrivet av backfeed:

Sa du inte emot dig själv nu?

Visst spelar priset roll. Säg att de tog 60.000:- för 780 Ti, skulle någon köpa då? Entusiast är ju inte synonymt med "mer pengar än vett", åtminstone inte för mig.

Men 6-7 k för 780 Ti låter väl ganska rimligt tycker jag, så jag är inte ute efter att klaga på prissättningen.

Ursäkta om jag uttryckte mig felaktigt men det är det jag menar att 6-7k är ett rimligt pris när jag uttryckte mig "spårar ur" så självfallet kommer pris/prestanda alltid ha en viss påverkan och är man entusiast så är pris/prestanda avsevärt mindre intressant än för många andra. När det gäller ur en entusiasts perspektiv så är några tusen lappar extra värt det för att ha det värsta på marknaden när prestandan är märkbart bättre. Självfallet så menade jag inte att man köper ett kort för 60 000kr som presterar 15% mer än grafikkortet under för 5000kr bara för att det är det värsta.

Av nojt

Alla dessa om priser hit och dit är man Entusiast och spelar väldigt mycket då vill man ha det bästa oavsett pris (så länge det inte spårar ur med priset) det är min åsikt i alla fall och jag antar att just dom här korten är för den målgruppen också. Det kostar att ligga på topp helt enkelt har alltid gjort och kommer alltid göra. Har svårt att tänka mig att Nvidia sätter ett högt pris på detta kort bara för att dom tycker det är kul. Sen att folk blir stör sig på priset så finns det ju faktiskt kort som kostar mindre till exempel GTX 780 / 290x men vill man ha det bästa då får man hosta upp också för Entusiaster handlar det inte alltid om hur många kronor man får för prestandan. Visst ni kanske tycker vi är konstiga men det finns konstigt folk också

sen vill inte alla köra flera GPU lösningar

Av nojt
Skrivet av s029dg:

Kolla denna tråden, visserligen 580's men testen är i 1920 x 1080

http://www.sweclockers.com/forum/123-battlefield/1059553-vilk...

Ok tack! så antar att jag får pröva att köpa en bättre kylare och piska min CPU lite då

Av nojt

GTX680 SLI frågor

Tja! första gången jag kör SLI har upptäckt lite konstiga värden kör jag Metro Last Light så ligger båda GPU's på 85-99% load vilket är bra enligt mig likadant om jag kör BF3 Singleplayer så är det samma värden där kör jag däremot Multiplayer så sjunker det till 45-70% load samma sak gäller om jag kör mindre GPU krävande spel som Dota 2 till exempel. Ofta upplever jag sämre fps när jag kör Multiplayer spel med SLI än om jag skulle köra single GPU. Farcry 3 ligger också runt 85-99% load. Min CPU har sällan mer än 45-60% load har kollat alla kärnor och aldrig någon kärna som toppar när jag får lågt GPU load värde. CPU ligger på runt 55-65 grader.

Jag kör 1920x1080 och värderna är med Max settings i spelen.

Mina frågor är:

Är det något som är fel?
Är spelen dåligt programmerade för SLI?
Är det bara och gilla läget och köra Single GPU på vissa spel?
Kan jag göra något åt det?

Cpu: i7 2600k @ 3.7 GHz (jag har bara standard kylaren ännu)
Minne: 8GB 1866mhz
Moderkort: Z68XP-UD3P
Psu: HX 1050w
3st: SSD 120gb
2st 680
windows 7 64-bit