Inlägg

Inlägg som Tramp har skrivit i forumet
Av Tramp

@Tramp: Starta om och det fungerar!

Av Tramp

Följ mitt sätt att få skrivare att fungera!

sudo apt-get install cups
När du får ett svar svara ja och installera!
sudo usermod -a -G lpadmin pi
sudo nano /etc/cups/cupsd.conf
sök efter det här # Only listen for connections from the local machine
Listen localhost:631, fortsätter # Only listen for connections from the local machine
# Listen localhost:631
Port 631
scrolla ner , ser det här!
< Location / >
# Restrict access to the server...
Order allow,deny
Allow @local
< /Location >

< Location /admin >
# Restrict access to the admin pages...
Order allow,deny
Allow @local
< /Location >

< Location /admin/conf >
AuthType Default
Require user @SYSTEM

# Restrict access to the configuration files...
Order allow,deny
Allow @local
< /Location >

Slutligen gäller som sist utan att startat om sudo /etc/init.d/cups restart

Av Tramp

Tror du ska rikta in dej på KAD svar! Windows-installationen.

Av Tramp

Testa vilken Linux modell du gillar!

@Rex1: Du kan använda den här sidan för att testa olika modeller av Linux, fungerar direkt i webbläsaren, det betyder att du kan testa på olika Linux modeller i realtid direkt i webbläsaren utan att installera någonting, fungerar även om du använder Windows. räkna med att det blir lite trögt under testerna, men du har alla möjligheter att få en uppfattning av dom olika Linux system och eller fönsterhanterare du hittar där. du behöver alltså inte installera någonting för att prova dom system som finns tillgängliga på sajten..
https://distrotest.net/?module=systems&action=list

Av Tramp

Någon som har problem med Ubuntu 20.04?

Det är rätt stora problem att få igång Ubuntu 20.04, jag får igång systemet men efter en stund så låser sig hela systemet, någon annan som testat det, såklart är det tidigt men ändå. Ubuntu 18.04 var inte lika svår!! Ska testa igen , får jag inte igång det kommer jag att vänta ett tag för att fortsätta sen!!

Av Tramp
Skrivet av Edvin-89:

Hej! Jag kör Solus med ett 580, jag har dock stängt automatisk suspend i power inställningarna, men brukar använda strömknappen för att sätta datorn i viloläge. Men har aldrig haft problemen du har. Dock så fungerar inte blank screen för mig, skärmarna stängar aldrig av sig själva efter satt tid, får jag göra själv i terminalen. Men det verkar vara något problem i själva gnome-screensaver om jag förstått det rätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Precis samma problem har jag haft att skärmen inte stängde av sig själv alls till blank screen som jag ställt in att den skulle. Däremot hittade jag till slut vad det berodde på. Ett konstigt fel på musen gjorde att den gav sig att vara aktiv med jämna intervaller än fast ingen rörde musen, skärmen släkte aldrig ner till blank screen förrän jag satte dit en annan mus, rätt märkligt fel ändå.

Av Tramp

VeraCrypt 1.24

VeraCrypt version 1.24 släpptes idag och uppdaterades även till gtk3 via PPA.

Paketfiler: libayatana-appindicator3-1_0.5.3-3_amd64.deb (gtk3 ), samt libayatana-indicator3-7_0.6.2-1_amd64.deb (gtk3)

Av Tramp

Fin fint

@CyberNerd: Jag borde ha sökt ordentligt innan jag frågade här, sorry, Tack @CyberNerd

Av Tramp

@evil penguin: Jag hittar ingen information alls eller varför det här paketet kommit till, det är ju bara i dom två senaste kärnorna från Ubuntu 18.04-3

Av Tramp

linux-modules-nvidia-390-4.15.0-60-generic

Undrar om någon vet vad det här betyder "linux-modules-nvidia-390-4.15.0-60-generic" paketet dök upp första gången tillsammans med kärnan 4.15.0-55-generic

Av Tramp

Jag vet inte riktigt vad min AMD prolle heter men det finns bugg i den så jag är tvungen att stänga av eller ställa den med
(NO APIC) annars är det omöjligt att köra 18.04 på den! Men växeln NO APIC så fungerar systemet perfekt och har gjort så flera månader!

Av Tramp
Skrivet av Eazy:

hehe, vad menar du?

Jag hade nog druckit för många öl hihi *fniss*

Av Tramp

VeraCrypt ser ut att saknas i listan

Jag tycker VeraCrypt kan finnas på listan, ett bra och enkelt program för kryptering som också finns som PPA installation! Alla som har använt sig av TrueCrypt kommer att känna igen sig i VeraCrypt.
https://launchpad.net/~unit193/+archive/ubuntu/encryption?fie...

Av Tramp

Perfekl!

Skrivet av UndCon:

Sverige ljuger hela tiden!! Jag kommer aldrig att backa!!

Av Tramp
Skrivet av Crazy Ferret:

Så det du försöker säga är att upprepade ominstallationer som tar stor tidsinsats i anspråk kommer att hålla kvar de som skulle sluta av att scripta ihop en for-loop över en lista på paket att installera efter ominstallation? I doubt it ...
Visst, det är kanske inget alla gör första gången man installerar Linux, inte minst för att det tenderar att förekomma en hel del distrohoppning den första tiden, men för mig är det en självklarhet att bara göra tråkiga saker en gång om det går att undvika. Men visst, om man tycker att det är kul att sitta och installera paket manuellt och göra om samma konfigurationer gång efter annan så är jag inte den som är den som vill beröva hemanvändare på det nöjet.

Men, i slutänden så har jag någon märklig bild av att de flesta datoranvändarna (oavsett operativsystem) helst vill tänka på operativsystemet som något som "bara fungerar", och att optimalt vore att hitta en distribution som kommer förpaketerad med precis det man behöver, helst inte mer men absolut inte mindre, och konfigurerat precis som man vill ha det. De flesta når ett sådant "state" inom ett par veckor efter nyinstallation om det görs manuellt, och det vore ju synd att inte ta vara på ett sådant state (oavsett om det handlar om snapshots, diskkopior, orkestrering eller konfigurationsstyrning) där det är möjligt.

Men, det är ju min bild av det hela, och måhända är jag yrkesskadad, både av behovet av att rulla upp nya maskiner automagiskt och av användare vars värld går under när deras sessioner försvinner av en eller annan anledning. Om det är så hemskt att öppna upp program och flytta runt fönster, hur hemskt skulle det då inte vara att installera ett helt system, tänker jag.

Det var inte alls det jag sa!
Men nya Linux användare, det vore bra med en mjukstart där!

Av Tramp
Skrivet av vilzen:

Har aldrig behövt aktivera rättstavningen tidigare, har alltid funkat direkt förut..

hunspell-sv var installerat redan, aspell-sv var inte installerat..

Testar...

Så där.. Nu dök äntligen de där röda strecken upp under orden!!!

Tack!!

Hej du kan också passa på att installera tillägget "Swedish spelling dictionary - 2.42"
Den stora svenska ordlistan. Tillägget är kompatibelt med din version på LibreOffice
https://extensions.libreoffice.org/extensions/swedish-spellin...

Av Tramp
Skrivet av Crazy Ferret:

LTS är kalas för miljöer som kräver stabilitet gällande versioner av mjukvara, men som desktop-OS för hemanvändare? Njae ...

Är man rädd för ominstallation har man större problem än att det kommer en ny version om n månader. Det finns andra saker som kan orsaka ett behov av att installera om, så se till att på ett reproducerbart sätt kunna installera systemet på ett sätt som kräver minimal användarinput (d.v.s. skriv egna scripts eller använd någon form av verktyg (Ansible, Salt-Stack, Puppet etc.)) i stället för att leva kvar i en värld där en ominstallation tar en halv dag i anspråk, och löpande fixar av "saker man glömt" i tre veckor därefter.

Det kan finnas en poäng det du säger, men jag tror ändå inte en ny Linux användare skulle tycka det skulle vara så roligt, risken kan bli att dom slutar använda Linux helt och hållet. Själv använder jag alltid en långversion som bas men kör alltid nyare både utvecklar versioner samt stabila versioner av Linux på VirtualBox just nu har jag flera system installerat Arch Linux, CentOS och Debian. Ett bra sätt om man vill testa nya system snabbt.

Av Tramp

Alla som ska installera Ubuntu

Det är bara 3 månader kvar på Cosmic Cuttlefish 18.10 i livet, den kommer att dö ut i Juli i år, ni som vill använda Ubuntu , det är bättre att välja en mer stabil utgåva som 18.04 den håller ända till april 2023! Har märkt att många nya installerar 18.10 blir liksom inge bra alls, menar med att installera nått bara kort och sen måsta uppgradera och alla vet väl hur det brukar gå med Ubuntu? Det brukar ju bli lite hä och pä med direkta uppgraderingar! Mitt tips är att använda 18.04 istället, 16.04 går också men det är heller ingen bra uppgradering eftersom 16.04 har inte samma stöd för qt som 18.04 har!

Av Tramp

Defragmentera ext4 partitioner vid behov

Testa först och se om det behövs defragmentering, gäller enbart partitioner med
filsystemet ext4 (e4defrag).

Det har ju pågått en hel del diskussioner kring om man ska behöva defragmentera ext-filsystem eller inte. Att det aldrig skulle behövas är en ren myt men det krävs dock mer sällan för filsystem som ext4 än för ntfs, fat32, etc.
Kommando följer med i paketet e2fsprogs.

Man kan köra kommandot med flaggan -c eller -cv för att se om man behöver defragmentera. Testade det på min hempartition (sda5) för Bionic som jag har använt under ca ett halvår.

Kommando: sudo e4defrag -c /dev/sda5
Gav följade svar:
Total/best extents 61224/55708
Average size per extent 2430 KB
Fragmentation score 0
[0-30 no problem: 31-55 a little bit fragmented: 56- needs defrag]
This device (/dev/sda5) does not need defragmentation.
Done.

Som ni kan se så finns ingen fragmentering på min sda5 partision.

Jag testade öven root (/) partisonen

kommando sudo e4defrag -c /dev/sda1
Gav följande svar:
Total/best extents 129311/123263
Average size per extent 72 KB
Fragmentation score 2
[0-30 no problem: 31-55 a little bit fragmented: 56- needs defrag]
This device (/dev/sda1) does not need defragmentation.
Done.

Här finns mycket liten fragmentering, har haft samma score [2] på / partitionen sen jag installerade Bionic.
Ger mig dock inte på att defragmentera (behövs inte).

Av Tramp

Igår så har Canonical även uppdaterat sajten Ubuntu/download med 18.04.2
https://www.ubuntu.com/#download