Inlägg

Inlägg som monday87 har skrivit i forumet
Av monday87

Montera skärm som saknar VESA på arm

Hej!

Har nyligen fått en ultra wide-skärm på 34" som dessvärre verkar sakna VESA 75 eller 100. Vill dock väldigt gärna få upp den på en arm så att jag kan fortsätta ha en clean setup.

Har någon tips på hur man kan komma runt detta?

Köpte denna arm:
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datorskarmar/ska...

Och detta är baksidan på skärmen:

Som ni ser är det 4 skruvar man skulle kunna använda för att få dit någon typ av arm, men dessa är betydligt mindre än 75x75

Tacksam för ALLA tips!!

Tack

Av monday87

Tack för era svar. Detta är så förbannat svårt. Börjar fundera på om jag ska titta på något annat än ultrawide, för det blir som att jag tittar på budgetskärmar när man ska ha det jag letar efter i ultrawide...

Om man ska ha en skärm för femtusen som man kommer arbeta, spela och så på. Vilken är ett bra alternativ att välja just nu?

Av monday87

Skärm till pc - budget 5000

Hej!

Är på jakt efter en ny skärm. Tittar lite på denna LÄNK men det finns säkert någon skärm där man får mer prestanda för samma peng. Har någon koll?

Får gärna vara:
4k
ultra-wide
35"

Kommer användas mestadels till att arbeta, men sen säkert någon gång spela typ warzone.

Tack på förhand

Av monday87
Skrivet av ZimpanX:

I detta fallet hade jagt valt LG 32GN650 som är i stort sett bättre på alla punkter mot AOC skärmen du kikar på, förutom betrakningsvinklarna.

Jag skulle rekommendera att unvika skärmar med starkare kurva på 1500R eller mer rent generellt då det gör att skärmen känns mindre samt oftare medför en risk för sämre uniformitet, så verkar även vara fallet när man kikar följande bild saxad från recension av skärmen på RTINGS nedan (detta kan dock variera mellan exemplar).

https://i.rtings.com/assets/products/5vl1Quy3/aoc-cq32g1/uniformity-large.jpg

Mot LG skärmen som är platt

https://i.rtings.com/assets/products/oDRH0Mj2/lg-32gn650-b/uniformity-large.jpg

Klicka här för full sida vid sida jämförelse mellan båda skärmar.

Annars ser Acer Nitro XV322QUP intressant ut, som är 32'' och IPS men finns inga recensioner på den där ute av någon anledning.

Tack för svar! Det får bli en LG. Uppskattar att du tog dig tid att länka, visa jämförelse osv.

Av monday87

32" gamingskärm

Hejsan!

Är på jakt efter en ny gamingskärm. Tänkte klicka hem en innan helgen är över. Vilken skulle ni som läser detta ha köpt, har en budget på 3500-4000kr max.

Har kikat på denna:
https://www.komplett.se/product/1123194/gaming/spelutrustning...

Någon som har några invändningar eller andra förslag på skärm?

Är inte helt omöjlig med att sänka storleken till 27" om det innebär en mycket bättre skärm.

Funderar även på om min dator orkar med en 2k-skärm + 4k-skärm. Har en dator med 32 gig ram 3200hz, rtx 2070, i7 och något asus-moderkort om jag inte minns fel.

Tacksam för svar.

Av monday87

Laddare till MSI GF63 15,6" FHD 120 Hz

Hej!

Är det någon som har koll på hur man kan få tag på en laddare till denna laptop ”MSI GF63 15,6" FHD 120 Hz”?

Var i kontakt med komplett som endast tyckte det var tråkigt att min har gått sönder. Det var där jag köpte datorn.

Har googlat lite och hittar inget. Laddaren ska vara på 120w.

Riktigt tråkig utgift men får skylla mig själv då jag gick för att öppna dörren och lämnade min hundvalp ensam som tyckte det var en lysande idé att bita av kabeln.

Tacksam för hjälp!

Av monday87
Skrivet av Zeedarn:

Jag har aldrig haft problem med att mixxa minnen, och jag har väll mixat hundratals minnen vid denna punkt.
Eftersom att dina minnen är samma timings etc så borde det inte vara något problem. Kör gärna memtest för att verifiera att du inte får minnes-error om du känner dig osäker.
Jag är 99% säker att du iaf kommer komma in i ditt operativsystem.
Värsta fall plocka ur 8gb stickorna, eller testa ställ ner dom till 2933mhz. Fast behåll resterande XMP inställningar.
Plugga gärna in XMP inställningarna manuellt om det inte fungerar med 'xmp flippen' innan du testar minska mhz.

Se till att du sätter minnerna i "korrekt" slots, så borde du nog få dual-channel minne. Det brukar nämnas i manualen vilka slots du ska okkupera för dual-channel. Oftast så ska det vara i detta mönstret XOXO
Varav, X = minnesmodel 1, och O minnesmodell 2.
Verifiera med Cpu-z att det är i dualchannel.
(Memory flik sen längst upp till höger)

-saker som ej är tillämpat för ditt bruk, men det verkade som du var intresserad.-
Om man mixar och matchar helt olika ramminnen så brukar man konfigurera för lägsta nämnare.
Så om du har en sticka på 1.2v 2133mhz cl 17-17-17-50, och en på 1.35v 2933, cl 14-14-14-32 så ställer man den snabbare på 2133 cl 17-17-17-50 och hoppas på bios slänger in rätt subtimings via memory training, eller låta stickorna gå i default/auto settings helt.
Du kan ju alltid prova 1.35v och överklocka 2133 stickan manuellt.
Generellt så är det: Större CL+mhz skillnad från tillverkaren destu lägre sannorlikhet att lyckas klocka ett långsammare RAM till hög hastighet, framförallt om du har olika minneskretstillverkare.
Corsair kanske köper minnesmoduler från Samsung,micron och Hynix(och även under-modeller), dessa brukar ha lite olika karaktärer i hur de ska överklockas. Så att mixa minnen kan vara lite knepigt om man ska köra i hastigheter över JEDEC standard.

Det kan även vara så att samma modell använder olika minneskretsar, det har skett i RAM-industrin att det är samma serienummer, men att kretsen ändrats från samsung till hynix, och då ändrats från version 1.30 till 1.31, som ändast nämnts på stickan.
Det kan göra att i teorin inte samma hastighet/timings går att nå lika enkelt om man mixar stickorna. Även om det är samma serienummer.

Men vill minnas att alla minnen är gjorda för att köras i 2133 1.2v med en viss timing enligt ddr4 specifikation. Så att värsta som händer är väll att man inte kan köra i marknadsförd hastighet.
Beroende på applikation så spelar ju inte hastighet så stor roll.

Tack för ett utförligt svar! det blir kanske lite för avancerat för mig. Men har tittat i manualen och enligt den finns det platserna a1 a2* / b1 b2* där de med *-markeringen är ”recommended” DIMM slots. Som jag förstår det är det alltså där jag ska sätta mina nya ramminnen - dvs a2* och b2*. Sen om jag ska ha kvar de gamla hamnar de på a1 och b1.

Hoppas det går att förstå vad jag försöker förklara, kan tyvärr inte bifoga någon bild.

Här är manualen i pdf-format: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/ROG_STRIX_B45...

Av monday87

Tack för alla snabba svar.

Det är dessa jag har köpt: https://www.komplett.se/product/893832/datorutrustning/datork...

Dessa som sitter i:
https://www.komplett.se/product/893831/datorutrustning/datork...

Och till svar på moderkort har detta: https://www.komplett.se/product/1080421/datorutrustning/dator...

Så vad jag kan läsa mig till klarar moderkortet 64gig. Är inte helt 100 på att det finns fyra platser, men har för mig att jag såg det när jag skruvade ihop datorn

Jag jobbar bl.a. med videoredigering så är tacksamt att ha så mycket ram som möjligt. Med 16 fungerar det inte klockrent att ha Lightroom, Photoshop och ex After Effects igång samtidigt. Alternativt så brukar Lightroom bli lite grinigt om jag har igång det och spelar ex WoW

Men om det blir minst krångel med att ta ut de på 8 och köra endast totalt 32 gör jag nog så!

Av monday87

Ramminne

Hej!

Har klickat hem ett par nya ramminnen och i samband med det dök en fråga upp som verkligen skulle uppskattas om det gick att få den besvarad.

I dagsläget har jag två st 8gig ram i datorn. Jag har köpt exakt likadana fast 16x2. Hur bör jag resonera, ska jag ta bort de på 8 gig och endast köra på de med 16? Eller kan man använda alla fyra. Har läst i andra trådar ang. Olika märken osv. Men när det är samma märke fast olika mängd minne?

Tack på förhand!

Av monday87
Skrivet av Viktorph:

Nej precis. Jag tror också det borde gå med en i5 tex men jag är hellre på den säkra sidan ändå och kör på I7 eller AMD 4800H.

Okej. Då kan vi nog skippa TUF-datorn då.

MSI-datorn är både snygg, lätt och har alla krav jag behöver. Verkar vara snålt annars med utbudet på dessa specs, inom en rimlig budget. Man kanske kan komma billigare undan med att gå ner på 9e generationen i7 men det känns dumsnålt. Eller så är jag bara nojig. 😁

Håller med om att msi-laptopen är snygg och lätt samt har de krav som behövs. Dyker inget upp inom 1 månad får det nog bli den

Av monday87

Här är den absolut billigaste jag har hittat, om man vill skippa grafikkort i7

Av monday87
Skrivet av Viktorph:

Såg även denna på felgiganten och den verkar väldigt prisvärd. Det är ju dock AMD Ryzen 4800H i den, och inte i7. Dessa presterar dock likvärdigt. Jag tyckte dock den var extremt ful. Den väger även ett halvt kilo mer än MSI-varianten så det kanske spelar roll om man rör sig mycket som student. Däremot har den ett RTX 2060 som är lite rappare? än 1650 ti.

Var och kikade på denna igår, enligt vad jag kan läsa av andra som har köpt den så har den dålig kylning. Så det är ett no go för min del!

Den första du länkade tror jag faktiskt har potential.

Ska dock tillägga att jag inte tror man -måste- ha en i7a. En vän som jobbar som programmerare har själv en i5a och det fungerar felfritt. Han trodde det mest var för att man ska kunna kompilera så snabbt som möjligt.

Av monday87

Laptop för 13 tusen ca

Hej!

Jag skriver till er här pga att jag till hösten ska jag börja studera (systemvetenskap) och letar därför efter en bärbar dator för runt 13 tusen.

Enligt vad läraren har angett bör vi införskaffa en laptop som sitter på en i7a med 8 gig ram minst. Det jag har som önskemål utöver det är gärna att det är någon typ av grafikkort också. Anledningen är att jag innan har frilansat som fotograf och videograf. Så det skulle vara kanon om det gick att använda programmen premiere och after effects då jag planerar att fortsätta frilansa som extraknäck. Därav skulle jag vilja hitta en laptop som sitter på minst 16 gig ram om möjligt.

Tänker mig något åt det här hållet: https://www.komplett.se/product/1153462/gaming/speldator/barb... fast ett sämre grafikkort. Skärmen i sig spelar ingen roll då jag kommer att koppla upp den på den jag har till min stationära för att redigera bild/film.

Har ni några bra förslag på lager? Hit me up Tack på förhand!

Av monday87

@stelliis: Fick mitt idag, monterade det och testade precis att köra en bench. Fungerade ypperligt. Så skönt, nu kan man äntligen använda datorn utan att oroa sig för att den bara stänger av sig!

Av monday87
Skrivet av krippeK:

Japp samma modell

Skickades från m.sweclockers.com

Fick idag meddelande att det var fel på kortet, så uppgraderade till ett 2070 istället. Håller tummarna att det kommer fungera bra nu

Av monday87
Skrivet av krippeK:

@stelliis @monday87
Nu har jag fått mitt ersättningskort! Det funkar klockrent. Har låtit Heaven köra i 1 timme utan några bsod!
Väldigt bra kundservice från Komplett, tog 3 dagar från det att jag skickade in det gamla kortet, tills det nya kortet var här!

Skickades från m.sweclockers.com

@krippeK jaså! Jag väntar på att mitt ska bli levererat dit. Funderar på att lägga mellanskillnaden o ta ett 2060 eller ett 2070 istället. Kul att det nya fungerade bra för dig!

Av monday87

@stelliis @krippeK Testade köra en benchmark (heaven) och ja, det fungerade sådär. Får antingen BSOD eller det här gröna, som jag har sett innan. Filmade med mobilen och la upp på youtube om ni vill se - https://youtu.be/PuBtr1uy_GY - Verkar som vi har liknande problem. Bytte även de där inställningarna till gen3, det fungerade inte bättre för mig alls tyvärr.

Av monday87

@Zemlan: Förstår vad du menar, men det verkar (utifrån alla trådar på ex AMD's egna forum) vara en heeel del som har det här problemet. Sen om det är drivrutinerna som inte funkar eller om det är själva grafikkortet låter jag vara osagt.. Jag skickar tillbaka kortet, så får vi se vad de säger Det löser sig! Var bara svårt för mig som är så okunnig att lyckas lokalisera vart någonstans det felade.

Av monday87

@stelliis @krippeK Nu har jag varit i kontakt med komplett och de bad mig skicka in grafikkortet för undersökning. Enligt dem verkar det finnas en "dålig" batch av grafikkort. Jag nämnde att jag helst av allt undviker detta grafikkort övh pga att det finns extremt mycket forumtrådar på nätet om hur kasst dels detta grafikkort är men också mjukvaran.
När jag frågade vad för scenarion som kan komma av att de felsöker o hittar det fel vi alla har sa de att man eventuellt kan byta ut grafikkortet till ett annat inom samma prisklass. Så det tycker jag känns bättre och kommer förmodligen att bli det jag satsar på. Ska skruva loss grafikkortet ikväll och skicka tillbaka det imorgon är tanken.

Av monday87
Skrivet av stelliis:

Köpte också vinterdator 2019. När jag spelar får jag svart skärm och datorn stänger av sig. Inga problem under stresstest med furmark dock.

Efter mycket googlande verkar det vara många som har problem med rx 5700.
Inga lösningar hjälper.

Har ni fått det att fungera?

Skickades från m.sweclockers.com

@stelliis ska ringa komplett på måndag och påtala detta, att många har detta problem som köpt just denna setup. Ska testa sätta in mitt gamla gfx i datorn och se hur det flyter på.

Återkommer imorgon!