Inlägg

Inlägg som flipp har skrivit i forumet
Av flipp

Har börjat köra fasta priser istället för auktion på dyrare saker jag säljer på tradera. Tycker man oftare får strulpellar till köpare som riskerar att krångla när man kör auktioner, i synnerhet om man börjar lågt (t.ex. en krona). Nackdelen är att man ofta inte får lika mycket betalt när man kör fast pris.

Av flipp
Skrivet av Jaevel:

https://www.tele2.se/mobilt/tackning-och-nat/tackningskarta

Täckningskartor brukar stämma rätt så väl, befinner man sig i gränslandet för ett täckningsområde så bör man nog vara försiktig.
En tidigare bostad till mig befann sig precis i gränslandet för täckning för tre, telenor och tele2, så jag beställde kontantkort från de jag inte redan hade och testade samtliga innan jag bestämde mig.

Bra idé. Ska skaffa ett kontantkort och testa. Tycker Halebop har blivit dyrt och har ofta dåliga erbjudanden så funderar på att byta nu när bindningstiden går ut om en vecka.

Av flipp
Skrivet av Predatorsb:

Uppföljning. Blev en S22 med Comviqs abonnemang och upplever det märkbart sämre än Telias.
Är några platser som jag testat där jag har mycket dålig eller ingen täckning där Telias är helt OK.
Inne i städer osv. är Comviq dock helt OK och där har jag inte märkt några konstigheter.

Bor i Umeå och funderar på att byta från Halebop till Comviq då Comviq har betydligt bättre erbjudanden. Upplever du fortfarande problem med dålig täckning?

Av flipp

Om någon är intresserad av dessa eller liknande ultraportabla laptops kan jag berätta att det blev en thinkpad x1 carbon som jag nu haft ett halvår som jobbdator. Har varit helnöjd med allt utom batteritiden som lämnar en hel del att önska trots att jag har modellen med lägre upplösning på skärmen (1080p). X1 räcker bara 5-6 timmar vid surf eller kontorsanvändning vilket jag tycker är för lite för en ultraportabel dator. Min fru köpte en HP Elite Dragonfly via jobbet som hon varit helnöjd med. Den verkar ha något bättre batteritid. Dock har jag aldrig hårdtestat den själv. Fick nyligen tag i en Samsung Galaxy Book ION 13 begagnad. Den har dubbelt så bra batteritid som Carbon X1, dock ett väsentligt sämre tangentbord (för grunt/kort slaglängd). Skärmen på ION slår dock både Dragonfly och X1 i mitt tycke (väldigt ljusstark och livliga färger). Sedan är ION också lite tunnare och lättare än båda dessa. Dock tror jag Dragonfly har något mindre yttermått än ION och den känns något lyxigare materialmässigt. Dock tycker jag ION har läckrast yttre design eftersom den är kantigare och mer symmetrisk. Ren och skär ingenjörskonst! Faktiskt min favorit av de tre om man kan tolerera tangentbordet vilket jag nog kan göra då jag mest ska använda den som surfdator och thinkpaden som jobbdator. På jobbresor blir det dock ION ändå p g a den överlägsna batteritiden. Förstår inte att Lenovo envisas med små batterier på deras laptops. 5 timmars batteritid känns väldigt 2009... Ja, det var lite reflektioner, kanske kan vara till nytta för någon som är på jakt efter en ultraportabel laptop runt 1 KG.

Av flipp

Har laddat den nu flera gånger med 40w-laddaren. Fungerar bra trots felmeddelandet. Problemet löst!

Av flipp
Skrivet av callexyz:

Hej gott folk!
Jag funderar på att köpa en Lenovo thinkpad x13 med ryzen 7 (4750u) processor. Men jag blir lite avskräckt av att många recensioner nämner relativt kort batteritid. 5-7h beroende på belastning. Finns det någon på detta fina forum som har ngn egen erfarenhet hur länge batteriet räcker. Jag tänker att nyare drivrutiner kanske påverkat och förbättrat detta efter att datorn lanserades.

Någon som kan dela med sig av erfarenheter? Oavsett om ni kör med windows eller linux.

datorn i fråga...
https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/thinkpad/x-series/ThinkP...

Tack och bock!

Den har väl bara ett batteri specat till 48Wh? Alldeles för klent för att kunna leverera riktigt bra batteritid. Runt 5-7 timmar låter rimligt att förvänta sig vid kontorsanvändning. Tyvärr borde Lenovo satsa på mer kraftfulla batterier. Är sjukt missnöjd med batteritiden på min X1 Carbon som har ett batteri med liknande effekt. Mjukvaruuppdateringar kommer bara göra skillnad på marginalen...

Av flipp
Skrivet av Cappe97:

Lite utanför budget, men jag är iaf sjukt nöjd med nya MacBook Air

Nya AIR med M1-chippet verkar också ge grym batteritid också ett plus för 16:10 ratio på skärmen. Hade faktiskt själv funderat på den om jag inte fått tag på en ION i nyskick till ett väldigt bra pris begagnad.

Av flipp
Skrivet av gylldevik:

Hej!
Var ett bra tag sedan jag skickade ut en fråga här på forumet - men har återigen hamnat i köpeträsket för en portablare dator, då min zbook från 2015 inte riktigt håller måttet i batteritid eller smidighet längre..

Kort och gott så letar jag efter en laptop med BRA batteritid, åtminstone 8gb ram (men 16gb vore väl att föredra) och helst en 13-13.5 tums skärm!
Vad bör jag leta efter ☺️?!

Mvh

Har just skaffat en Samsung Book ION 13. Väger bara 970 gram och har enormt bra batteritid. Skärmen är också riktigt vass. Ser att elgiganten säljer den nu för 9990 kr vilket är väldigt prisvärt om du prioriterar bra batteritid, skärmkvalitet och portabilitet. Har också en Lenovo X1 Carbon som är en underbar dator i allmänhet, dock är batteritiden på den bara hälften så bra. Riktigt störande då jag läste en hel del recensioner om X1 som indikerade bra batteritid på varianten med 1080p-skärmen (den jag har). Dock kommer jag bara upp i 5-6h vid kontorsanvändning på Lenovon medan ION 13 ger ungefär 10-12 timmar. Själva storleken på batterierna skiljer dock en hel del (51w vs 69w) så jag antar att det förklarar saken. Har även en Lenovo Yoga 920 från 2017 och den har också ett stort batteri (70w) och grym batteritid. Tangentbordet på ION är dock ganska grunt så kan vara värt att testa den i butik först för att se om du tycker att den känns acceptabel att skriva på. En annan sak värd att tänka på. Fläkten på ION är igång nästan konstant och väsnas en del när man kör med strömsladden inkopplad, dock är den nästan alltid helt tyst vid batteridrift. Har nyligen skaffat ION så detta är bara mina första intryck än så länge men jag är väldigt nöjd och på totalen faktiskt mer nöjd med denna jämfört med X1 Carbon då ION är 100 g lättare, har en bättre skärm och som sagt dubbla batteritiden.

Av flipp
Skrivet av xxargs:

Är det orginal-laddare och orginal-kabel ??

Har det fungerat tidigare och sedan plötsligt slutat så luktar det med glapp eller att USB-C kontakten inte trycks in ordentligt pga. skräp längst in i brunnen och lätt ploppar ut lite igen så att inte alla stiften har kontakt längre

Första åtgärd att med lupp med stark lyse och mycket fina nålar eller liknande försäkra er om att det inte finns intryckt skräp och fickludd inne i kontakten så att den inte trycks i botten ordentligt - det är väldigt lite överlapp i USB-C (i jämförelse med USB-A) kontakterna och trycks det inte i botten så ligger det på 'kullen' och halvingrepp och fjäderkrafter från kontaktblecken som i det läget lätt trycker ut kontakten igen och det tappar kontakt med en eller flera ledare i kontakten.

Det är en ganska seriös designnmiss i mina ögon att USB-C inte har lite längre överlapp förbi efter gått förbi den tröga fjädrande inkopplingspunkten där det greppar in, nu handlar det om delar av mm...

Spänningar som är högre än 5V 2 Ampere över USB/USB-C är något som förhandlas fram löpande under laddningen - fungerar inte kommunikationen på dataledarna i USB-kontakten eller avbryts så går det tillbaka till default 5V 2 Ampere eller 5V 3 Ampere för att inte riskera köra sönder saker som inte klarar mer än 5 Volt (ett tag kommunicerade man på samma ledare som strömmen gick med HF-överlagring men med QC3 och PD3 så går förhandlingen via USB:s dataledare) .

Jag skulle gissa på använda USB-C kabeln eller skräp i USB-C uttaget så att inte alla kontaktstift får kontakt på främst datasidans kontaktbleck. Sedan finns det 'reducerade' laddningskablar där man inte har alla ledare med i kabeln mellan kontakterna och följer med främst powerbank och andra billigare saker.

---

Jag skulle inte använda 5-56 eller WD-40 som kontaktspray - utan då skall man kika på de speciella kontaktrengöringssprejer som finns då de flesta av dem inte lämnar rester eller väldigt lite av det med noga vald komposition när de torkat upp medans 5-56/WD40 lämnar en oljelager kvar som tar mycket lång tid att torka och liten del försvinner aldrig och det förvärrar det hela med tiden.

Det är som med gamla stero-volympottar i radio och stero - har man väl börjat spreja så är det med stor sannolikhet att man får fortsätta det och det allt mer ofta...

Nej, det är inte orginalladdare utan tredjepartsladdare. Orginalladdaren har en annan laddkontakt. Dock fungerar det att ladda den med USB-C med två av mina lenovoladdare som dock ligger på 65w. Datorn är ny så att det skulle vara något fel på USB-kontakten ser jag som uteslutet (den ser helt bra ut när kollar på den också) dessutom fungerar den ju att ladda den via USBC utan felmeddelande med lenovoladdarna. Som jag skrev tidigare verkar ju laddarna på 40w och 45w fortfarande ladda datorn (batteriprocenten ökar) men i och med att jag får felmeddelandet undrar jag om det kan vara skadligt att ladda datorn med dessa laddare?

Av flipp
Skrivet av Frispel:

På meddelandet så ser det ju ut som att den laddar med 10w (5v med 2A). Om laddarna är specade till 40w/45w så är det nog rimligt att snegla på sladden mellan laddaren och datorn, alternativt kontakter på laddare eller dator. Är sladden kapabel att bära mer ström än 10w?

Jag kan utan problem använda dessa (40w och 45w) laddare och sladdar för att ladda min thinkpad x1 carbon och yoga 920 via usb-c så är rätt säker på att problemet inte sitter i laddaren eller sladden. Som sagt så verkar dessa laddare ladda Samsungdatorn ändå men eftersom felmeddelandet dyker upp undrar jag helt enkelt om det kan vara skadligt att ladda datorn med dessa laddare.

Av flipp
Skrivet av Networker:

Svårt att svara på, men vilken laddare har du "tryckt in" i din laptop?
Kan du möjligen ha glappkontakt i laptoppens hona? (Vanligt problem, lödningarna kan släppa på moderkortet med mera).

Har du testat med "deoxit", dvs. på svenska 5-56 alternativt WD40?
Alltså för att utesluta uppenbara problem.

Mina råd är generella, jag känner inte till din Samsung närmare, tyvärr.
Men "Deoxit" som man säger i USA, eller som vi kallar det typ "5-56" här i Sverige kan lösa dina kontaktproblem. Funkar väldigt bra, om det alltså är kontaktproblem som det handlar om.

Kan också vara en släppt lödning. Men sånt får du kolla efter mitt råd om det fortfarande krånglar.

Återkom!

Edit: USB-C alltså. Klena kontakter, oftast laddsladden som ger upp. Kolla laddsladden. Samt honan i datorn kan vara paj. USB-C är liksom inte "militär NATO-standard" om vi säger som så..

Tror inte det beror på laddsladd eller glapp kontakt. Den är nästan helt ny. Jag har testat med två olika 65w laddare från lenovo. Både fungerar bra. Kanske är 45w för lite? Samtidigt verkar den ju ändå ladda datorn med 40-45w laddarna (batteriprocenten ökar). Kan det finnas någon risk med att fortsätta ladda datorn med dessa laddare trots felmeddelandet?

Av flipp

Får felmeddelandet "Reservström har anslutits.." när jag laddar min laptop med en 45w laddare

Har två olika usb-c laddare (tredjeparts) som jag köpt sedan tidigare (40w och 45w). När jag pluggar in laddaren till en Samsung ION 13 får jag följande felmeddelande. Dock verkar datorn ladda ändå (batteriprocenten ökar). Är detta något man bry sig om eller är det bara att ignorera felmeddelandet? Får inte upp detta meddelande på andra laptops med usb-c laddning.

https://i.imgur.com/ReRamLN.png

Av flipp

HP Elite Dragonfly vs Lenovo Carbon X1 vs Surface Laptop 3 vs Dell XPS 13?

Planerar att köpa en ny jobbdator och har svårt att välja mellan dessa. Mestadels kommer jag ha datorn kopplad till en skärm på kontoret men jag reser en hel del och vill därför ha något ultraportabelt. Prestanda är inget jag behöver prioritera då alla har hårdvara som räcker och blir över för min användning. Prioriterar låg vikt och där sticker Dragonfly och X1 ut med en vikt på bara 1.1 kg. Dock är jag fötjust i 3:2 ratio på Surface Latop. Jag testade Surface Laptop 1 i en butik för några år sedan och den hade dock en extremt glossy skärm. Minns att jag störde mig på speglingarna. Vet inte om det blivit bättre med nyare versioner? XPS 13 har 16:10 vilket är ett plus.

Vilken hade ni tagit av dessa om ni bortser från pris?

Av flipp

Vad säger ni om detta paket från tyska amazon? Jag sökte på NUC8i3BEK och den föreslog SSD och ram-minne som på bilden. Det är gratis frakt via amazons egna lager och landar på ca 3500 kr.
https://i.imgur.com/hbdA4CT.png

Av flipp
Skrivet av Eazy:

säljs ju en intel nuc i3 här i privatannonserna. Vet inte om man får länka till det, men det är bara att söka på intel nuc. Fast du kanske inte vill ha begagnat.

Begagnat kan fungera. Har sökt i forumet men verkar inte finnas många NUC:ar till salu just nu tyvärr. Hittade en post från slutet av Juli men där svarade inte trådskaparen på frågan om den fanns kvar. Funderar också på Chuwi GT Box:
https://techtablets.com/2019/06/chuwis-new-mini-pc-the-gt-box...

Av flipp
Skrivet av CyberNerd:

Såg fint ut, problemet blir väl att kostnaden drar iväg om man ska lägga till moderkort och cpu? Köper man en NUC ingår ju dessa saker. och man behöver bara komplettera med SSD och ram. Skulle helst vilja landa på högst 3000 kr totalt.

Hur bra prestanda kan man få från en Raspberry Pi? Spontant känns den för klen men är inte insatt.

Av flipp
Skrivet av Elgot:

En NUC gör dig nog inte besviken.

Vilken ska man i så fall välja om man vill få ner kostnaderna så mycket som möjligt?

Av flipp

Bygga billig och liten linuxdesktop för kontorsarbete (intel nuc?)

Skulle vilja sätta ihop en billig desktopdator som ska användas för konstorsarbete. Skulle gärna testa att köra någon linuxdist på den (typ Ubuntu eller Elementary OS). De enda kraven jag har på hårdvaran är att den ska ha bra linuxstöd, klara att köra en skärm i upplösningen 2560x1440 och kännas snabb vid vanligt kontorsarbete. Vill helst inte ha en mATX-chassi ståendets på skrivbordet och söker därför något mindre (Kanske intel NUC?).

Av flipp
Skrivet av felliam:

Jag undrar hur mycket fläkten låter? Är orolig att den skulle börja surra på föresläsningar om jag köper en sådan... Tack

Har aldrig störts av fläkten. Min tidigare laptops var betydligt mer besvärliga där.

Av flipp

Jag köpte 920 när den släpptes i November och har varit extremt nöjd hittills. Det jag uppskattar mest är batteritiden och skärmen. Nu efter ett halvår kan jag fortfarande surfa 8-10 timmar på ett fulladdat batteri.