Om några veckor väntas priserna på hemelektronik och vitvaror öka med flera hundralappar, till följd av en ändring i kemikalieskatten. Till TV4 berättar Netonnets VD Susanne Holmström att den ökade kostnaden innebär att allt från TV-apparater, spelkonsoler och vitvaror får nya, högre priser.

Kemikalieskatten introducerades år 2017 i syfte att få ned användningen av farliga kemikalier i elektronik. Skatten innebär en avgift baserad på produktens vikt och omfattar allt från vitvaror till datorer. Fram till nu har det varit möjligt att göra avdrag för vissa produkter, något som försvinner från och med den 1 juli.

Elektronikbranschen räknar med att kostnaderna ökar med cirka 900 miljoner kronor och enligt Susanne Holmström är det så pass stora förändringar att det blir oundvikligt att öka priserna. Exempel på produkter som ökar hos Netonnet inkluderar 300 kronor högre prislapp för Playstation 5 och en genomsnittlig ökning om ungefär 500 kronor för TV-apparater.

Ska förenkla hanteringen

Enligt regeringen är syftet inte att öka kostnaderna eller ta ut mer skatt. Istället handlar det om att förenkla hanteringen och administrationen. Enligt finansministerns pressekreterare Niklas Gillström ska skattesatserna och avdragen "justeras med syftet att hålla de sammantagna intäkterna så gott som oförändrade". I samma uttalande tillägger han även att det är för tidigt att sia om utfallet, eftersom förändringen ännu inte trätt i kraft.