Nu släpps en betaversion av Raspberry Pi Connect – ett verktyg för att komma åt enkortsdatorernas skrivbord på distans via en webbläsare, skriver Raspberry Pi Foundation i ett blogginlägg.

Organisationen uppmärksammar att lösningar som VNC redan möjliggör detta, men menar att konfigurationen kan vara krånglig, särskilt när det gäller åtkomst till datorn i ett annat lokalt nätverk. Raspberry Pi Connect å sin sida utvecklat enligt devisen att det ”bara ska funka”.

aa7841cb-421a-4000-8ab9-c77478a4f83b-2048x1365.jpg

Raspberry Pi 5 är en av modellerna som funkar med Raspberry Pi Connect.

Trots detta behöver ändå vissa krav uppfyllas för att kunna använda Raspberry Pi Connect, eftersom verktyget bara fungerar på 64-bitars system som kör Bookworm-versionen av Pi OS med Wayland-fönsterservern. Enklare uttryckt fungerar fjärrstyrningsverktyget endast med Raspberry Pi 5, Raspberry Pi 4 och Raspberry Pi 400.

Installationen av Raspberry Pi Connect sker via terminalen, sedan ska det gå att upprätta den säkra peer-to-peer-anslutningen mellan webbläsaren och Raspberry Pi via direktanslutning. Om det av någon anledning inte är möjligt att upprätta en direktanslutning kan trafiken istället vidarebefordras genom Raspberry Pi:s servrar, där den krypteras med DTLS.

Instruktioner för installation och konfiguration finns på den officiella webbplatsen.