Fördelar med Freesync

Det som talar för AMD Freesync är att tekniken bygger på standarden Displayport 1.2a och i grunden därför är licensfri, därav ordet ”free” ifall vi törs gissa. Adaptiv synkronisering används också till annat än bättre flyt i spel, till exempel för att få exakt synkronisering vid videouppspelning och i grunden för att minska strömförbrukningen i bärbara enheter.

Det som skiljer Freesync från själva Displayport-standarden är det är AMD:s varumärke och för att få klistra på Freesync-loggan måste tillverkarna skaka hand med AMD och få produkten till att godkännas av AMD:s tekniker i AMD:s labb.

55235A_Freesync_techbadge_E_RGB.jpg

En produkt kan därför använda adaptiv synkronisering i Displayport 1.2a utan att AMD är det minsta inblandade, och ändå fungera precis som det ska. För att du ska vara säker på att det fungerar som väntat är Freesync-loggan en garant för att AMD ger tummen upp och att labbet fastställt att skärmen verkligen fungerar med ett passande grafikkort i Radeon-serien.

Freesync låser inte produkttypen

Freesync öppnar också för mer blandade produkttyper. Än så länge kan G-Sync-skärmarna endast erbjuda en enda bildskärmsanslutning, vilken är en nackdel för en del användare. Sådana hinder finns inte med Freesync och redan nu ser vi en rad skärmar med flera olika sorters anslutningar.

  • Freesync fungerar med andra upplösningar än skärmens egen. Med G-Sync-skärmarna krävs att GPU:n alltid skalar bilden till skärmens upplösning. I slutändan kanske sak samma ifall det skalas i skärm eller GPU:n men alternativet finns i alla fall där.

  • Freesync låter dig också välja mellan v-sync av och på. Kör du med v-sync på kommer grafikkortet att stanna vid skärmens maximala bildfrekvens, till exempel 144 Hz och där är G-sync och Freesync så gott som identiska i hur de fungerar.

  • Stänger du av v-sync kommer Freesync att arbeta inom sina normala intervall och när GPU:n kan då kliva ovanför skärmens uppdateringssekvens kommer tearing att uppstå. Fördelen enligt AMD är att detta kan minska latens från musen – inget vi dock kan bekräfta på något enkelt sätt.

  • Flera anslutningar än Display Port möjliga på Freesync-skärmar.

AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_17.jpg

Möjligheten att välja v-sync av eller på ger enligt AMD möjlighet att påverka exempelvis latens hos musen.

Vad är då det normala intervallet för Freesync? AMD pratar om 9 till 240 Hz, men det är endast själva specifikationen. I praktiken kommer varje skärm ha sitt specifika intervall av frekvenser de klarar av. Benq XL2730Z ligger till exempel inom området 40 till 144 Hz medan andra skärmar kommer att ligga inom betydligt snävare intervall.

AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_11.jpg
AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_10.jpg
AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_09.jpg
AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_08.jpg

Dynamic Refresh Range berättar om intervallet där Freesync fungerar. Som synes är en del skärmar rätt begränsade, så se upp. Att en skärm har Freesync garanterar inte att det blir rätt för just dina krav.

De G-Sync-skärmar vi testat ligger som lägst på 30 Hz och där har du bättre marginal för stora tapp från grafikkortet. Helt klart en möjlig fördel för G-Sync för dig som vill maximera grafikkvaliteten. Mycket återstår dock att se i fråga om vilka skärmar som kommer framöver. Vi har bara börjat.