Att kontrollera fläktar i datorn efter smak och tycke är ofta mer komplicerat än man kan tro. Även om de flesta moderna moderkort har uttag för PWM-styrning räcker de inte alltid till, något som speciellt gäller modeller längre ned i prisklasserna.

Noctua vill råda bot på problemet genom en ny fläktkontroll. Modellen är internt helt PWM-baserad och arbetar alltså inte med motstånd eller sänkt spänning. I grundutförandet lyssnar den på PWM-signalen från moderkortet, och modifierar denna för att skapa en lägre fläkthastighet enligt kontrollrattens inställning.

Enheten fungerar dock även helt utan ingående signal, till exempel vid anslutning till Molex-kontakt. I det läget skapas en egen PWM-kurva, vilken i sin tur kontrolleras via kontrollratten. Sist men inte minst finns valbart alternativ för att tvinga en lägstanivå, där tanken är att fläktarna aldrig ska riskera stanna helt.

Fläktkontrollen kommer att levereras med förgrening för PWM-kontroll av upp till sex fläktar. Extern strömförsörjning finns via Molex- eller SATA-kontakt – vilken som slutgiltigt medföljer produktionsversionen är ännu inte beslutat.

Lanseringsdatum är än så länge okänt, och Noctuas meddelar att fläktkontrollern fortfarande är relativt dyr att tillverka. Företaget hoppas dock på att kunna pressa prislappen till motsvarande cirka 150 kronor inklusive moms, samt att enheten på sikt ska kunna medfölja alla mer påkostade processorkylare.

► Läs alla artiklar från #computex-2015