SVT ser våldsspel på Gamex 2011

Permalänk
Medlem

Väldigt ful vinkling av SVT att klippa in bilder från Wikileaks med en snygg bildväxling så att det verkligen skulle se ut som det är spelet. Hur många som inte spelar såg vad som var spelet och vad som var verkligeheten. En annan ful vinkling är när hon säger att det här är Sveriges största kulturexport sen Abba och lägger till enligt experter med en betoning som får tittaren att tro att hon inte litar på experterna.

Sen ni som gnölar på den lillgamla killen och får minnen från andra elever i skolan. Det säger fan mer om er än om honom. Pysselspel aktiverar hjärnan. Många andra spel som är reflexbaserade aktiverar inte samma problemlösningsbitar i huvudet. Killen har rätt och en hel del ungar i den åldern kan se sånt oxå, inte oväntat att han hade öststatsbrytning. Skola och använda huvudet brukar vara lite högre värderat där än här och framförallt på en hel del andra ställen i världen.

På det stora hela så hade dom väl fångat en del intressanta saker. Ungarna från (D)Rågsved var helt klart för unga och även om dom där var hyffsat väl integrerade med tanke på deras uttal så finns det gott om andra från samma bakgrund där dom verkligen har svårt för att se skillnaden mellan spel och verklighet och spelar sånt här i för unga år.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk

Haha, sorgligt

Och vadå BF3 har sålt 40milj? Hon måste ha menat 4:a

Och ska CoD har sålt i 100milj exemplar?

Älskar när dom försöker göra något rätt och så ger dom HELT fel info...

Visa signatur

| MacBook Pro 2016 Touch Bar 15" |

| 16GB Ram DDR4 2133 MHz | i5 6500k | RX 480 4GB | ASUS Z170-A | Fractal Design XL | Corsair TX650W |

CITERA FÖR SVAR

Permalänk
Medlem

Public Service... kan man förvänta sig något annat?

Visa signatur

Speldator: Asus P8P67 PRO REV B3 || i5 2500K 3,3GHz || Corsair Cooling Hydro H50 || Corsair 8GB 1600MHz || XFX Radeon HD6950 2GB || 1TB Samsung || 1TB WD || Tesla 650W 80+ ||

Permalänk
Medlem

Innan jag börjar den här posten vill jag uttryckligen framhäva att jag själv är en dedikerad gamer som spelar våldsamma spel, däribland Battlefield 3. I samma andetag kan jag också påpeka att jag, liksom de flesta här, tycker det är FEL AV SVT att göra ett inslag av den här typen som dessutom innehåller faktafel och överlag känns väldigt amatörmässigt utformat.

Men Jesus fucking crhist, efter att ha läst igenom tråden måste det bara sägas, vi som spelare måste fan börja tänka mer rationellt och bemöta kritiken på ett mognare sätt. Så fort det dyker upp minsta tillstymmelse till kritik mot spelmediet blir folk helt vansinniga och tar genast till de mest överdrivna och idiotiska argument för att helt utan eftertanke avfärda en problematik som obestridligen är både viktig och helt legitim.

"Jag köpte GTA IV och nu är det enda jag kan tänka mig göra när jag kör bil att meja ner människor som går på trottoarerna."

Dessa kommentarer är helt meninglösa, och är i själva verket lika naiva, om inte värre, som det som sägs i det här inslaget. FRÅGAN ÄR INTE ALLTID OM SPEL GÖR OSS TILL MÖRDARE. Det är nästan pinsamt att så många uppfattar problematiken så ensidigt och förenklat. Att påstå att spel och mediavåld INTE påverkar oss i någon grad är lika skrattretande som det faktum att SVT uteslutande valt att intervjua 12-åringar för att representera hela speldemografin. Det är skrattretande dels för att vi med säkerhet kan konstatera att vi alla påverkas på ett eller annat sätt av all media vi konsumerar, och dels för att det är INGEN som induktivt kan säga vad effekterna av mediavåldet faktiskt är.
FORSKNING SÄGER ATT AGGRESSION PÅVERKAS AV MEDIAVÅLD. Faktum. Och det finns säkert en uppsjö av variabler med i ekvationen vi inte ens tagit hänsyn till. Men poängen är egentligen inte vad som i dagsläget påstås, poängen är att vi måste vara öppna för problematiken och vara logiska i vårt bemötande av den, inte bara avfärda den.

Som spelare måste vi stå på oss i vårt försvar av spelmediet, MEN VI KAN INTE GÖRA DET OM VI TAR TILL ARGUMENT SOM ÄR LIKA JÄVLA BARNSLIGA SOM KRITIKEN VI FÅR EMOT OSS.
Visa lite förnuft och eftertanke, visa att vi vet bättre än SVT och alla "våldsexperter". Ska vi visa att spelmediet är mognare än kritiken måste vi också visa att vi som spelare förtjänar att vara en del av ett moget medium.

Visa signatur

Jag kan ingenting om datorer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

Ja, Aktuellt är ett nyhetsprogram. Vill du höra om gamla "nyheter" kan du växla över till History Channel eller söka på SVT-Play.

Imba kommentar dock så ser jag det fortfarande som en nyhet med tanke på att där är debatter/informationsmöten om det i EU-parlamentet. Men du har rätt till din åsikt om hur nytt något måste vara för att kallas en nyhet. Som sagt vissa har ett nyhetsminne på tre dagar andra vill ha det lättsmält och jag med flera tycker om mer djuplodande information och riktig journalistik och saker som påverkar en persons rätt till integritet etc. blir aldrig gammalt imo.

Permalänk
Medlem

Intressant att de nästan bara intervjuade 12-åriga pojkar som inte kan ge så bra svar

Permalänk
Medlem

På fullaste allvar, vem försöker ställa seriösa frågor till en 12åring?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av SideWinder86:

hahaha :D, sikta på cyklister, har hört att dom ger bra med points!

tandemcyklister! Det är dem du vill ha! ger 4x poäng!

Pinsamt att vi fortsätter såhär, sitter och garvar så tårarna rinner!

Visa signatur

Krusidullen är stulen

Permalänk

Amen herre gud, jag fattar inte grejjen. " GameX Mässan, Krigsspel, Storsäljaren BF3 - Money Money Money! "

Grejjen är den att hon, snackar en MASSA skit. Sedan att hon interjuvar dom mindre, som spelar spelet för att dom själva ska vara coola är bara fel. Skulle hon gått till någon som var 20+ så hade han sagt vettigare saker en att " Sänka hjärnaktiviteten " Hallå? Kan du inte koncentrera dig och eller vet att du kommer bli drabbad psykiskt om du spelar ett våldsamt spel. Nintendo 64-bitars finns fortfarande kvar.

Skärp er nu SVT, dom kidzen ni pratade med spelar spelet på GameX för att dom inte får lira det hemma. ENKELT!

* Killen som dom debatterade med hade iallafall vett, hade dom inte kunnat skickat honom till GameX? Då hade det blivit svar på frågorna vill jag lova.

EDIT:

Skrivet av Utopolitan:

Teextt...

Word! +1 på det inlägget, väl talat!

Visa signatur

Riktigt gammal signatur, för bra för att tas bort! Mvh 2011.

CPU: AMD Phenom | X4 955 3,8 GHz GPU: XFX Radeon HD 5970 Nätaggregat: Fractal Design 550W Chassi: Cooler Master HAF 932 Minne: Corsair Vengeance 8GB 1666 Mhz Moderkort: Gigabyte 990FXA-UD3 HDD: Samsung Spinpoint F3 1TB DVD/CD: Sony Optiarc 7620 Kylare: Noctua NH-D14

Permalänk
Medlem

+1 till SVT:s spelexpert!

Visa signatur

Citera för svar

Permalänk
Avstängd

fysatan va bra me trollface

Visa signatur

Cherry MX Brown:Compaq MX 11800, Cherry MX Blue: Razer Blackwidow, Cherry MY: Schneider g81, Black ALPS : Delll AT102W Black, Buckling Spring: IBM Model M, IBM Model N2, Rubber Dome: Keytronic ErgoForce....Senast aktiv Idag

Permalänk
Medlem
Skrivet av unaimednr1:

AHHAAHAHAAHAHAHA, bara jag som roflade åt trollet vid 22:55?

HAHAHHAHHAHA
fan va jag skrattade
så diskret i bakgrunden ;D
22:45 fick jag det till iofs.

Permalänk
Medlem

va fan, att svt bara orkar asså

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av E6420:

Den såg jag med!
Underbart!

"Jag TYCKER att kirgspel kan säkna hjärnaktivteten."

Grabben....man tycker inte sådana grejer....om man inte vet ett skvatt om någonting så kan du inte ge en informerad åsikt, useless.
Gulligt att han försöker dock!

Bra skrivet!
Ser fram emot att ett svar från svt!
Har för övrigt också rötterna i kungsbacka!

Krigsspel...usch...ja de e hemskt det.
Böcker som beskriver våldtäkter, mord, barnagiftermål, generell misär och olycka riktigt detaljerat, det är däremot HELT okej.
Samma sak i filmer.
Ta t.ex avatar. Soldater blir spetsade på pilar som grisar och nån form av privat armé försöker utrota en lägre stående kultur.
Vad är det för åldersgräns?
11 år.
Makes perfect sense!

Halo spelen? 16 år.
Jag hissar "the bullshit-flag" på den.

Ligger nog något i det analytikern där på SVT säger. Det är en väldigt ung bransch och därmed ser äldre generationer snett på den.
Lätt att ge åsikter på saker, att sedan förstå dom och SEDAN basera sitt tänkande på den nya informationen....de e en helt annan grej.

Tack

Inget svar ännu men jag kommer driva på detta även representant för Kungsbacka kommun, fritidsgårdsenheten, så jag hoppas att det ger något. En stor del av mitt arbete idag kretsar just kring LAN/spel. Om Kungsbacka kommun kan se nyttan i att arbeta med/för människor med ett intresse kring datorspel (vilket vi gjort i många år nu) så tycker jag väldigt konstigt att SVT 2011 väljer att göra inslag som är på en nivå som om datorspel var något helt nytt för mänskligheten och som dessutom nog är mycket farligt för våra unga.

Michael Herrmann
Kungsbacka kommun Fritid
Fritidsgårdsenheten

Visa signatur

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på min moderering.
Glöm inte att tala om vilken tråd ditt ärende gäller.
Kontaktvägar: via PM eller via E-post: michaswe@sweclockers.com
Mina System: HePC och Gaming

Permalänk

hade varit kul att vara där och bli intervjuad, och berätta hur man får ideer till att göra det irl... undra vilket liv det hade blivit då

Permalänk
Medlem

ser ju hur det gick för grabben som bara fick spela pusselspel för mamma, det är så seriemördare föds.

Permalänk
Medlem

så att dom kan skämmas 4-ever

Visa signatur

| ASUS P8Z77-V DELUXE | Intel Core i7 2700K @ 4.7Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz @ 8-8-8-24 |
| ATi Radeon HD 6950@6970 (900|1350Mhz @ 1.14v) | Corsair Force GT 120GB | Corsair HX 650W |
| Nvidia's GT300 yields are less than 2% | Min ArmA2 YouTube Kanal |

Permalänk
Medlem

Skäms när jag ser på det där, pinsamt.

Förresten är det väl inte åldersgräns, utan en rekommenderad ålder av oberoende företag för att döma hur "mogen" man borde vara för att tolka innehållet på ett bra sätt?

Visa signatur

Stationär: Intel i5 2500k, Corsair 8GB, XFX HD6870, Fractal Design Core 3000 Svart. Steelseries 6G V2, Ikari.
Bärbar: Lenovo x121e

Permalänk
Medlem

Att barn och vuxna tycker om våld i en fantasivärld är ju egentligen inget nytt. Människan har i alla tider lekt i våldssituationer som t.e.x krig. Förr sprang barnen runt med knallpistoler och träbössor och dödade indianer i sin fantasi, innan det lekte man med träsvärd och spjut. Man har också i alla tider "romantiserat" och skapat en ärofylld vinkling av krig, som tex boken På västfronten intet nytt.

En viss skillnad idag är att man inte behöver rendera en bild med hjälp utav fantasin, utan det gör datorn åt en.

Sen har ju inte krigsspel så mycket gemensamt med ett riktigt krig, det är inte samma sak på långa vägar. Alla som har gjort lumpen eller annan militärtjänst vet mycket väl att man inte kan hantera en stridssituation som man gör i ett spel.

Så länge man kan skilja på fantasi och verklighet så är det ingen större fara att spela krigsspel. Sen finns det alltid en grupp psykiskt störda individer som inte kan se någon skillnad på verklighet eller sin fantasi. Men krigssspel triggar inte denna grupp mer än något annat.

Permalänk
Skrivet av Tempel:

Väldigt ful vinkling av SVT att klippa in bilder från Wikileaks med en snygg bildväxling så att det verkligen skulle se ut som det är spelet. Hur många som inte spelar såg vad som var spelet och vad som var verkligeheten. En annan ful vinkling är när hon säger att det här är Sveriges största kulturexport sen Abba och lägger till enligt experter med en betoning som får tittaren att tro att hon inte litar på experterna.

Sen ni som gnölar på den lillgamla killen och får minnen från andra elever i skolan. Det säger fan mer om er än om honom. Pysselspel aktiverar hjärnan. Många andra spel som är reflexbaserade aktiverar inte samma problemlösningsbitar i huvudet. Killen har rätt och en hel del ungar i den åldern kan se sånt oxå, inte oväntat att han hade öststatsbrytning. Skola och använda huvudet brukar vara lite högre värderat där än här och framförallt på en hel del andra ställen i världen.

På det stora hela så hade dom väl fångat en del intressanta saker. Ungarna från (D)Rågsved var helt klart för unga och även om dom där var hyffsat väl integrerade med tanke på deras uttal så finns det gott om andra från samma bakgrund där dom verkligen har svårt för att se skillnaden mellan spel och verklighet och spelar sånt här i för unga år.

Har inte minecraft sålt väldigt mycket mer än bf3 eller abba?

Permalänk

Här är det omtalade troll-facet! Dock har vi fyllt i med svart för att det ska synas mer Vi fick som sagt många kommentarer för denna! (Bredvid syns vår rage-guy skylt)

Permalänk
Medlem
Skrivet av _MmattiasS_:

Har inte minecraft sålt väldigt mycket mer än bf3 eller abba?

typ 3 miljoner exemplar så nej det skulle jag inte påstå

Visa signatur

| ASUS P8Z77-V DELUXE | Intel Core i7 2700K @ 4.7Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz @ 8-8-8-24 |
| ATi Radeon HD 6950@6970 (900|1350Mhz @ 1.14v) | Corsair Force GT 120GB | Corsair HX 650W |
| Nvidia's GT300 yields are less than 2% | Min ArmA2 YouTube Kanal |

Permalänk
Medlem

epic facepalm !

Visa signatur

Dan B ...

Permalänk

Bara jag som får Fox news vibbar? Det här reportaget påminner just väldigt mycket om deras sätt att visa saker de är kritiska mot.

Skrivet av Junhager94:

http://forumbilder.se/images/c942011125543165c.jpg

Här är det omtalade troll-facet! Dock har vi fyllt i med svart för att det ska synas mer Vi fick som sagt många kommentarer för denna! (Bredvid syns vår rage-guy skylt)

Klockren

Permalänk
Medlem

Förstår inte varför SVT har frågat 12-åringar, som förmodligen inte ens får spela spelet för sina föräldrar (som själva aldrig spelat ett spel i sitt liv) och som bara citerar det deras föräldrar sagt till dom när dom frågade om dom skulle få köpa COD.

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ultra94:

dom vuxna kommer aldrig att förstå det där med krigsspel

"Dom vuxna"? vad är det?

På slutet av 60talet, början av 70 så var "leka krig" det enda vi gjorde på sommaren, och nä, det var inte framför en skärm
Vi sköt varandra med pilbåger(hemmagjorda av 7-10åringar blev dom inte speciellt kraftiga) och kastade spjut (trubbiga sådana), visst blev det lite blåmärken och blodvite då och då men inget att hänga upp sig på.

Jag har även pratat en del med min farsa om att växa upp i tiden efter andra världskriget, och sett på fan, dom lekte krig dom också, till sina föräldrars förtret då dom antagligen hade det nyss avslutade kriget i färskt minne.

Mina far- och mor-föreldrar pratade jag inte med ang. barndomens lek och spel, har intrycket av att dom som växte upp i mellankrigsåren inte hade så utsträckt barndom, mest jobb och elände.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem
Skrivet av r:Grid:

Förstår inte riktigt hur våldsamma spel skulle kunna sänka hjärnaktiviteten, snarare tvärtom, du får garanterat bättre koncentrationsförmåga av måttliga mänger fps spel. Sen jämfört med sånna här puzzelspel, sure, du tränar inte hjärnan lika mkt på logiskt tänkande, men nog får du säkert rappare reflexer av ett actionspel.

Läste i illustrerad vetenskap att Krigsspel gjorde det lättare att fatta rätt beslut snabbt och även gjorde att man tex kunde ta upp ett vapen och sjuta monster i mardrömmar.
EDIT: De skrev också att de som spelade blev bättre på att sammarbeta.

Och jag tycker inte att FPS spel är mer våldsamma än laserdome, man fattar att det inte är verkligt.

Visa signatur

Stationär dator | AMD RYZEN 7 5700G | G.SKILL Flare X 16GB 3200MHz CL14 | ASUS PRIME X470-PRO | Samsung 970 EVO 250GB | WD Green 120GB M.2 | Fractal Design Newton R3 600W | Manjaro - KDE Plasma |
HP ENVY x360 | AMD RYZEN 5 2500u | 8GB | 256GB SSD |
OnePlus 6

Permalänk

Jättebra att de bara intervjuar unga små pojkar som knappt kan formulera och uttrycka sig ordentligt...

MW3 har sålts i 100 miljoner ex..? De menar väl förhandsbokningar eller har jag missat något?

Visa signatur

1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Permalänk
Medlem

O folk undrar varför vi inte vill betala TV-licens för public service.. -.-

Permalänk
Medlem
Skrivet av sunnis:

Att barn och vuxna tycker om våld i en fantasivärld är ju egentligen inget nytt. Människan har i alla tider lekt i våldssituationer som t.e.x krig. Förr sprang barnen runt med knallpistoler och träbössor och dödade indianer i sin fantasi, innan det lekte man med träsvärd och spjut. Man har också i alla tider "romantiserat" och skapat en ärofylld vinkling av krig, som tex boken På västfronten intet nytt.

En viss skillnad idag är att man inte behöver rendera en bild med hjälp utav fantasin, utan det gör datorn åt en.

Sen har ju inte krigsspel så mycket gemensamt med ett riktigt krig, det är inte samma sak på långa vägar. Alla som har gjort lumpen eller annan militärtjänst vet mycket väl att man inte kan hantera en stridssituation som man gör i ett spel.

Så länge man kan skilja på fantasi och verklighet så är det ingen större fara att spela krigsspel. Sen finns det alltid en grupp psykiskt störda individer som inte kan se någon skillnad på verklighet eller sin fantasi. Men krigssspel triggar inte denna grupp mer än något annat.

Har läst på På västfronten intet nytt och det är verkligen ingen romantisering av krig, det är snarare en av det hemskare och vidrigaste skildringarna enligt min åsikt