SVT svarar om kritiserat Gamex-reportage

Permalänk

Intressant med medelåldern i dessa kommentarer.

Komiskt att ett av föräldrars problem fortfarande är att barnen spelar spel som ej är avsedda för deras ålder när "barnen" sedan dricker sig redlösa innan dem fyllt 14 och kan få problem pga detta i framtiden. Rätt eller Fel. Högst personligt och något varje familj borde bestämma själva men här kommer Sverige; Pappa Svensson på televisionen ska säga vad som är rätt och fel för oss om mat, spel, träning, livsstil med mera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrDiscokiss:

Skriver han verkligen "mkt" och "han" istället för "honom"? Annars bra skrivet:D

Ja, han förkortade "mycket" till "mkt" men inte "han" någonstans där det borde stått "honom"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Personligen har jag spelat spel sedan 6 år ålder. Fast när jag var ung så var spelen inte riktigt lika realistiska som idag då VIC20, ZX Spectrum, CMB64 inte riktigt hade den kapacitet som idag. Ett spel som skapade lite debatt på 80-talet för sin våldsamhet var Barbarian, titta runt 1:30 när huvuden rullar

Ett annat spel som man inser hur illa det kan uppfattas idag efter de skjutningar som varit är Schoolyard slaughter som vi spelade som tonåringar. Och även själv kan jag tycka att det är rätt dålig smak att göra ett sådan spel, men kommer ihåg att vi skrattade när vi spelade detta då det var så absurt. Ingen av oss har dock gjort någon skolskjutning efter detta...

Jag är en sådan som spelar med mina barn. Men tycker det är väldigt svårt att veta hur barn uppfattar dagens spel. Har en 6-åring som älskar spel som Uncharted och InFamous. Anledningen till att han spelar dessa är därför att det är en av de få spel som jag fortfarande spelar (man har inte så mycket tid som vuxen ) Men har fått lite 2:nd thoughts om det verkligen är vettigt att han spelar dessa då vissa av hans jämnåriga kompisar kan bli rädd när de ser dessa spel. Så frågan för mig är inte om jag ska spela dessa men inte barnen, utan det fungerar bara om jag också låter bli att spela (och köpa) dessa typer av spel.

Det är inte helt lätt att göra dessa val som förälder. Å ena sidan finns en rekommenderad ålder, å andra sidan är risken att ungarna spelar spelen när man inte har koll om man förbjuder det...

6 år för uncharted tycker jag är gränsfall. Infamous är väl ok tycker jag då det påminner om lite klassiska action hjälte spel. Men har inte grabben/tjejen egna spel att spela? tycker inte jag är så konstigt att du kan lägga spelen på hyllan eller i en låst låda och säga att det är inget för barn. du år spela när du blir äldre. Det är du som förälder som ska vara barnens motstånd till att växa upp försnabbt. Ta ner dem på gjorde och se till att de blir en bra medborgare i samhället. Man kan också passa på att lära sin barn ett och annat gjenom att använda spelet som ett exempel på vad som är bra och dåligt. Är det ok att köra över gamla tanter som går på trott som det går att göra i GTA3? Är det sedan ok att gå ut ur bilen plocka fram motorsågen och stycka tanten i lite mindre bitar? Det var vad min mamma frågade mig när jag och några kompisar i 15års ålder spelade GTA3. Vi svarde något i stil med "Men det är ju inte på riktigt! Det är ju bara så absurt." Hon var och är förtfande väldigt anti våld och har under hela min uppväxt försökt få mig att avstå från att ha leksaks pistoler se våldsamma filmer. Det var ett konstant strid om att ge och ta. Vilket jag hävdar är hela poängen. Visst jag spleade ibland spel som jkga inte fick när föräldrarna inte var på plats men eller hos någon kompis. Men jag blev nog rätt okej ändå.

Om din son/dotters kompisar inte verkar tycka bra om dessa spel så är det nog bra att inte tillåta spelande när de befinner sig i huset. Då får de kanske spela andra spel eller gå ut och leka. Det är de vuxna i hushållet som bestämmer reglerna och mer är det inte med det.

Sen har dagen spel blivit väldigt avancerade. Men jag tycker att det alltid funnit spel som sett verkligt ut. Resedent evil 2 såg veldigt bra ut på sin tid. Men man visste att det är bara ett spel. samma sak med PS2 tiden så sa man bara wow det ser ju jätte verkligt ut. Men ändå så vet man att det är ett spel. Tror att vi kommer titta tillbaka på Uncharted om några år och säga att det är ingen ingenting mot vad vi har då. Om du inte vet hur dit barn ser på saken fråga och låt dem säga sitt. Jag tror det är en nyttig diskussion som är bra för ditt barn.

Men kom ihåg! Det är du som ska lära dina barn att bli en bra människa och ingen annan. Då är det bra som du får göra det på ditt sätt.

Visa signatur

Corsair Crystal 280X Chassi// AMD Ryzen 5800X3D// PowerColor RX 6900 XT// Corsair 3200Mhz 64GB// Asus X570-I // Corsair AX 760W // Samsung 960 EVO 250GB Nvme SSD // Samsung 980 PRO 2TB Nvme SSD // Samsung 850 EVO 1TB SSD //Samsung Odyssey Neo G9 // Windows 11 Pro X64

Permalänk
Skrivet av Jarigan:

Ja, han förkortade "mycket" till "mkt" men inte "han" någonstans där det borde stått "honom"

Du har rätt, vettetusan vart jag fick det ifrån. Hur som helst, jag själv skriver "mkt" men i seriösa sammanhang tycker jag man kan ta sig tid till att skriva "mycket". Dock inget att klaga på egentligen.

Visa signatur

I5 2500k @ 4.5ghz | 8gb ddr3 | Fractal Design Arc | Gigabyte 670oc | ASUS P8P67 PRO B3 | Antec Kuhler H2O 620 |

Permalänk
Medlem

"Spelrapporteringen i SVT Nyheter bör också ses i en helhet. Rapport sände för några dagar sedan ett inslag som handlade om de svenska spelutvecklarna bakom framgången med Battlefield 3. SVT:s nyhetswebb rapporterade från Gamex med vinkeln att piratpartiet m fl utestängts från mässan, och Kulturnyheterna berättade nyligen om den realism som präglar det kommande spelet Call of Duty Modern Warfare 3."

Såelar ingen roll vad TV visat förut. Ett inslag som är vinklat på detta sättet påminner om Sivert Öholms påhopp på hårdrocken på 80 talet. Lika galet och skrattretande. http://www.youtube.com/watch?v=SzHS0QP7bro

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk

Det är skönt att läsa att så många här på SweC inte är seriemördare (bra att ni går ut och förtydligar, så att man inte går och funderar), men jag förstår inte varför det skulle vara relevant diskussionen kring inslaget?

Jag kan inte påminna mig att det finns ett enda ställe i inslaget där det påstods någonting alls om att barn skulle bli seriemördare eller syssla med skolskjutningar om de spelar våldsspel. Det de däremot påstår är ju att krigs-/våldsspelen dominerar (vilket väl även stämmer) och de är väl på något sätt intresserade av att väcka en debatt kring våldsspel och eventuella konsekvenser av att det är så mycket våldsspel. Synd bara att de gjorde detta på helt fel sätt genom att framställa det som att det enbart kunde finnas negativa konsekvenser.

För nog tror jag personligen, precis som ett antal lite mer nyanserade läsare här på SweC, att det kan vara högst intressant att se vad våldsspel har för konsekvenser, hur man hanterar de intryck som fås o.s.v. Jag säger inte att jag tror att 12-åringar inte skall spela våldsspel (eller att de blir våldsverkare av det), men de måste ju fortfarande bearbeta de intryck som erhålls genom spelen och intressant är väl hur detta sker, och hur det arbetet påverkas av t.ex. vilken miljö ungarna befinner sig i etc. Personligen tror jag att det hos många unga kan finnas en stor mängd fördelar av att de spelar dataspel (japp, SAOL tycker att "dataspel" är ett ord) och så även våldsspel, men jag tror samtidigt att det även kan finnas vissa nackdelar som man måste väga in.

En mer nyanserad detbatt, tack?

Permalänk

Det är inte till oss dom ska förklara sig själva till. Det är alla som såg på reportaget på TV. Gå ut på TV och be om ursäkt till alla.

Vilket dom inte kommer göra of course. :/

Permalänk
Hedersmedlem

Detta svar fungerar säkert bra för många som ursäkt.
Jag är villig att förlåta SVT först när det material de sänder ut på TV ger en bättre nyanserad bild av spelvärlden. Som det är nu kan de kasta ur sig dyng-produktion och sedan be om ursäkt i ett mail som endast når den grupp som ändå redan förstått att det som rapporteras är vridet. Det hjälper knappast för budskapet till den stora massan som kanske då är mindre upplyst i frågan har fortfarande inte förändrats.

Undermålig informationsdistribution på bred front kan inte hävas med ett mail. En bättre mediarapportering till allmänheten förväntas faktiskt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av yroll:

På vilket sätt är det inte SVTs uppgift att belysa föräldrar om visst våld som kan liknas verkligheten och förekomma i vissa spel?
Jag har aldrig sagt att det är någon annan än föräldrarnas fel, dock är det svårt för en förälder att veta vad barnen spelar.
Har du visat dina föräldrar alla dina spel eller är de också såna som sitter o dricker folköl och skiter i dig?

SVT's inslag vinklas på ett sådant sätt att ungarna inte gör annat än att spela våldsspel och sedan gå och jaga pensionärer med skärbrännare på sta'n, och det är minsann spelutvecklarnas fel, och föräldrarna har inget ansvar för det går ju inte hålla reda på vad ungarna har för sig, det vore ju orimligt att förvänta sig att en förälder skall ägna sig åt barnuppfostran.

Mina föräldrar lirade Quake med mig när jag var barn. Jag vill inte påstå att de hade koll på allt jag gjorde ben de förfasades inte heller över hur urdåliga tv och datorspelsbranchen var på att uppfostra mig. Idag är jag 27 år gammal och skulle nog känna mig ganska kränkt, eller åtminstonne bli en smula förvånad om mina föräldrar lade sig i vad jag spelar för spel.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

SVT's inslag vinklas på ett sådant sätt att ungarna inte gör annat än att spela våldsspel och sedan gå och jaga pensionärer med skärbrännare på sta'n, och det är minsann spelutvecklarnas fel, och föräldrarna har inget ansvar för det går ju inte hålla reda på vad ungarna har för sig, det vore ju orimligt att förvänta sig att en förälder skall ägna sig åt barnuppfostran.

Bra sagt, exakt vad jag hade tänkt att skriva. Det finns våldsamma spel, det finns droger, det finns alkohol och vapen. Om en förälder inte håller koll på vad ens barn ägnar sig åt, har man verkligen ingen rätt att beskylla spelutvecklaren, knarklangaren, systembolaget eller vapentillverkaren. Den enda man kan beskylla är sig själv.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Haglund:

Bra sagt, exakt vad jag hade tänkt att skriva. Det finns våldsamma spel, det finns droger, det finns alkohol och vapen. Om en förälder inte håller koll på vad ens barn ägnar sig åt, har man verkligen ingen rätt att beskylla spelutvecklaren, knarklangaren, systembolaget eller vapentillverkaren. Den enda man kan beskylla är sig själv.

Agreed. Tycker det känns lite missvisande att du buntar ihop datorspel med droger och vapen dock även om jag förstår varför du gör det.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Kan någon förklara för mig varför en 10-åring inte skulle få spela spel av typen : Oblivion, Fallout, Half-Life, Far Cry, Mass Effect. jag har själv bara spelat Oblivion, HL óch Far Cry men ser inga som helst bekymmer med att ha en 10-åring som spelar dessa men vet inte hur det funkar med de andra 2.

Har ungarna nu för tiden vuxit upp i sådan ostkupa att de inte ens kan titta på nyheter på TV längra eller vad är det frågan om?

Dead Space kan jag tänka mig är motiverat för 15-års gräns men det kanske bara är jag som tycker det är riktigt läbbigt.

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Grattis SVT, ni prickade in de mest förvirrade ungdomarna på mässan till era intervjuer.

Förvirrade är nog att ta i.

Det är ju inga direkt lätta frågor för en 10-12 åring att besvara. Tror de flesta barn skulle besvara frågorna på ett liknade och flummigt sätt.

Hade de istället intervjuat vuxna människor som är insatta inom ämnet så hade de troligtvis fått mer nyanserade svar med ett vettigare diskussionsunderlag än "Det minskar hjärnvågorna"

Det är föräldrarnas ansvar vad barnen spelar för några spel. Tycker man som förälder att spel X inte är lämpligt så ska inte heller barnet få spela det, vanlig hederlig uppfostran helt enkelt. Är man vuxen, läser ålderrekommendationerna för spelet och tar del av innehållet så är det inte speciellt svårt att avgöra om det är olämpligt eller inte. Det är föräldrarna som har det yttersta ansvaret!

Permalänk
Hedersmedlem

Så där nu har jag mailat Anders på SVT igen, det hela ser ut som följer:

"Hej Anders!

Tack för ditt svar det gör mig mycket glad att se att du väljer att bemöta den kritik som många av oss har framfört. Tyvärr så känns det lite som att ni missat en stor del i vad vi ser som det stora problemet.
Först och främst så är det nog ytterst få som ser det som ett problem i sig att ni belyser frågan om att allt för unga barn konsumerar media (tex spel men även, böcker film och tv) som de kanske inte kan hantera på ett bra sätt.
Det är själklart viktigt att föräldrar har kontroll på sina barns mediakonsumtion. Hade ni valt att göra ett objektivt välgrundat reportage om det så hade det inte rört upp dessa känslor.

Ni hade tex kunnat göra ett reportage med titeln:
”Barn konsumerar media som är avsedda för vuxna” Sedan valt att göra reportaget genom att auktoriteter på området uttalat sig om hur det förhåller sig och avslutningsvis kommit med lite tips till föräldrar om hur man kan föra en bra dialog med sina barn och förhålla sig till deras media konsumtion.

Jag försökte förklara det lite i mitt tidigare brev, genom att dra paralleller till om ni varit på en annan typ av mässa. ”Gaming Sverige är stort idag och ingen liten marginaliserad grupp nördar som sitter framför sina datorer i en mörk källare. De har samma rätt till ett sakligt och vettigt bemötande som alla andra. Jag menar hur ofta ser vi inslag från Båtmässan där man bara fokusera hela reportaget kring problemet med sjöfylleri? Eller inslag från Bokmässan som gräver ner sig i problematiken kring nynazister som lusläser Mein kampf?”

Ni gjorde ett reportage från Gamex 2011 men innehållet var unga spelar vålds spel. Två helt olika saker. Det ena är en mässa som representerar ett gigantiskt intresseområde (spel/spelutveckling/tillbehör) det andra är ett problem med en enskild grupp (unga barn som spelar) som intresserar sig för mässan.

Den andra stora delen som väckt mycket irritation är varför ni valt att enbart intervjua så unga mässbesökare. Dem är naturligtvis överrepresenterade på plats, då Gamex 2011 inföll under höstlovet. Det borde dock inte varit jättesvårt att hitta lite fler personer att intervjua som är äldre.
Ser ni generellt inget problem alls med att intervjua så unga barn utan att kontakta deras föräldrar?
Den tredje delen och den ni besvarat mest, är angående de rena faktafel som förkommit. Försäljningssiffrorna är dock i sammanhanget det jag tycker är minst intressant. Det faktum att man inte verkar kunna skilja på innebörden av åldersgränser och åldersrekommendationer samt att man väldigt slarvigt blandar bilder från olika spel och annat material utan att vara tydlig med vad som är vad, är betydigt värre.

När det gäller åldersrekommendationer så är dessa dessutom baserade på många olika delar tex språkbruk, förekomst av erotiska inslag, spel om pengar med mera, alltså inte bara mängden våldsamt innehåll. Pegi skall ta ställning till de rådande sociala normer som råder i landet där spelet skall distribueras men de har fortfarande en rätt amerikansk syn på tex grovt språk. Som exempel så har tex ”Guitar Hero 5” (http://hub.guitarhero.com/games/gh5/) fått en åldersrekommendation på 12år med motivationen ” The content of this game is suitable for persons aged 12 years and over only. It contains: Mild bad language”. Den viktiga poängen är att det är en rekommendation, föräldrarna som är dem som köper spelen skall få en vägledning i vad dem bör vara uppmärksamma på rörande spelets innehåll. Sedan är det upp till dem att faktisk kontrollera att spelet uppfyller de normer man som förälder vill eftersträva i sin uppfostran av barnen.

Jag tror att allt detta lätt hade kunnat förhindras, ni har ju uppenbarligen tillgång till personal som är mer insatta. Jag tänker då på tex Thomas Arnroth. Problemet med den ytterst slarviga researchen är, att de viktiga frågor man faktiskt vill belysa riskerar att försvinna i en diskussion grundad på en massa faktafel. Jag antar att ni sällan skickar folk för att bevaka riksdagsdebatter som jobbar med kulturnyheterna, varför skall detta vara annorlunda?

Naturligtvis måste man ta all media information till sig med en sund smula skepsis men jag hoppas ändå att man i stora drag skall kunna lita på Aktuellt. Är researchen lika dåligt gjord när det gäller reportage rörande in/utrikesnyheter, ekonomi, sport och väder? I så fall känns det som att man har all anledning till att bli lite orolig. Alla är vi bara människor och självklart kan ett par fel smyga sig in i olika sammanhang men man bör ju åtminstone minimera risken för detta.

Jag har gjort en sammanställning av de frågor som kommit upp i diverse forum bland annat på sweclcokers.com och FZ. Jag hoppas du har möjlighet att svara på dessa lite kort i punktform. Det skulle säkerligen uppskattas och leda debatten framåt. Detta är en rad olika personers frågor sammanställda och lätt redigerade:

1. Varför intervjuades i princip uteslutande en viss åldersgrupp, runt 12år?

2. Varför presenterade man svar från dessa småttingar som helt saknar saklig grund? (Tänker främst på hjärnaktiviteten som sänks, som också togs upp i studion). Har man haft någon tanke på vilka konsekvenser det kan medföra för killen man intervjuade om hur han har framställts?

3. Varför har inte reportern ifrågasatts och förklaring getts till de ledande frågorna? Är det reportern som ansvarat för vilka som ska intervjuas? Hur har hon i så fall resonerat kring att fråga dessa barn utan att informera deras målsman?

4. Varför blandar man bilder från spel och verklighet, dessutom från flera olika spel när rapporteringen mestadels handlar om Battlefield 3?

5. Om de nu vill informera föräldrar, hur kan de försvara detta inslag som är ren skrämsel propaganda? Om ni vill informera, gör en ordentlig dokumentär baserat på forskning.

6. Vi vill se den forskning som ni verkar basera er vinkel på, som påvisar att barn blir våldsamma p.g.a. spel. Vi har sett forskning som påvisat en fruktansvärd massa positivt men mycket lite negativt. Samband har i de negativa fallen dessutom funnits till barn med frånvarande föräldrar, dåliga socioekonomiska förutsättningar eller psykisk ohälsa.

7. Hur kommer ni framtiden hantera liknande rapportering? Inte bara gällande spel, vi kommer alla ihåg Sivert Öholm som gick hårt mot Anders Tegner och tidningen OKEJ.

8. Kommer ni beakta flera synvinklar innan ni sänder ett inslag? D.v.s. kommer ni granska er själva innan ni beslutar att sända?

9. Varför görs den fula ihopkopplingen med wikileaksmaterialet? Hade ni visat det klippet lite längre så hade 3-4 fiender ploppat upp som sköt med rpg's. Istället tar ni den biten när man bara tittar genom siktet för att maximera likheten, varför?

10. Saken är väl den att inslaget framstår som fakta, medan Thomas Arnroths åsikter framstår som just det - åsikter. Ett balanserat videoinslag och en riktig debatt i studion hade framstått som klart mer rättvist. Varför valde man inte detta?

11. Vi är villiga att förlåta SVT först när det material de sänder ut på TV ger en bättre nyanserad bild av spelvärlden. Som det är nu kan de kasta ur sig en dyng-produktion och sedan be om ursäkt i ett mail som endast når den grupp som ändå redan förstått att det som rapporteras är vridet. Det hjälper knappast för budskapet till den stora massan som kanske är mindre upplyst i frågan, det har fortfarande inte förändrats. Undermålig informationsdistribution på bred front kan inte hävas med ett mail. En bättre mediarapportering till allmänheten förväntas faktiskt. Hur tänker ni handskas med detta i framtiden?

Jag tackar återigen för att du tar dig tid att bemöta detta.

Med vänlig hälsning
Michael Herrmann
Kungsbacka kommun Fritid
Fritidsgårdsenheten"

Visa signatur

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på min moderering.
Glöm inte att tala om vilken tråd ditt ärende gäller.
Kontaktvägar: via PM eller via E-post: michaswe@sweclockers.com
Mina System: HePC och Gaming

Permalänk
Inaktiv

Det är läskigt att ni inte ser att dessa våldsamma spel föder våldtäktsmän och massmördare. Kolla bara på hur man blir av att raida dungeons och leka engineer i WOW, eller alla dessa pang-pang spel där man siktar efter att få så många headshots som möjligt. Man blir som Brevik.
Om breivik istället hade fått upp ögonen för My Little Pony så hade han troligtvis jobbat som stallskötare nu, men tack vare de inprogrammerade hjärntvättsmekanismer och den utförliga kunskap man kan samla på sig via t.ex. WOW eller Call of Duty så gick han och bombade regeringshuset och sköt små socialister istället.

I grund och botten handlar det om att det skjuts in alldeles för mycket pengar i marknadsföringen för våldsamma speltitlar, och på tok för lite pengar för spel som My Little Pony.
Förhoppningsvis så kan politikerna ta sig i kragen och beskatta oss några extra miljarder per år som vi lägger på marknadsföring för sunda speltitlar, och efter några generationer så kan vi om allt har gått åt rätt håll förbjuda våldsamma spel överhuvud taget!
Det hade varit väl förvärvade skattepengar!

Permalänk

Atllså. SVT som samhällsnytta har förmodligen en ganska stark trovärdighet hos det svenska folket.
Även om det i korthet diskuteras i studion efter reportaget väger det inte i närheten så tungt i allmänhetens ögon som själva klippet.

-"Kolla in reportaget SVT sände om våldsamma spel" är den omedelbara reaktionen, och "spelexpertens" åsikter (inte fakta) kommer helt i skymundan.

För oss som många av oss är spelentusiaster och någorlunda insatta i frågan är det pinsamt tydligt att reportern ställer ledande frågor och bara väljer att visa det som styrker dennes synvinkel men för en vanlig "svensson"är det ett reportag sänt på en TV-kanal med hög trovärdighet.

Att ge ett litet svar på tal i ett forum där många är gamers på ett reportage som visats nationellt gör ingenting för att reparera den skada som redan skett. Om något skulle det behövas ta upp i en debatt på TV där båda synvinklar speglas i samma utsträckning.

I min mening borde det här reportaget aldrig sänts i första taget och det är farligt nära det jag ser händer i USA med FOX news där starkt vinklade reportage sänds och presenteras som odisputabla fakta.

Permalänk
Medlem

Heh, det verkar i och för sig som att COD/MW oomtvistligen leder till ökat våld i samhället...

http://www.eurogamer.net/articles/2011-11-07-armed-robbers-st...

I sakfrågan borde det väl nu stå klart att det knappast finns någon starkare koppling mellan våldsamt beteende och realistiska spel med våldsinslag. Under perioden sedan Doom et al trädde in på marknaden har våldsbrottsligheten sjunkit kraftigt bland unga i exempelvis USA (världens största datorspelsmarknad).

Se t.ex.http://bjs.ojp.usdoj.gov/content/homicide/vage.png

Den här sortens korrelationer kan naturligtvis inte bevisa orsakssamband, men de sätter en gräns för hur stark effekt t.ex. datorspel eller porrsurfande kan tänkas ha på mord eller våldtäkter. Att våldsspel skulle ha en stark och bred våldsskapande effekt blir mycket mindre troligt om ungas våld minskat kraftigt samtidigt som våldsamma spel exploderat i popularitet.

Det är naturligtvis inte omöjligt att enstaka individer finner inspiration till våldsdåd eller görs mer våldsamma och asociala av datorspel. Det handlar då dock sannolikt om mycket få fall, som totalt sett hamnar under "halkade i badkaret" bland de risker vi utsätts för i ett modernt samhälle. Det problematiska med datorspel (enligt min uppfattning) är nog snarare det milda beroende man lätt hamnar i om man spelar mycket. Men det är knappast något enormt samhällsproblem.

Visa signatur

A64 3500+, GeForce 7800 GT, 2 GB RAM
Mac Mini 1.25 GHz // 1 GB RAM
iPod Nano 4 GB Rev 1.

Permalänk
Medlem

fel focus.. det skulle vart mera "Ha koll på vad dina ungar spelar"-hållet ist för
"VÅLDSAMMA SPEL, GÖR UNGARNA TILL SERIEMÖRDARE"

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Sifear:

Om din son/dotters kompisar inte verkar tycka bra om dessa spel så är det nog bra att inte tillåta spelande när de befinner sig i huset. Då får de kanske spela andra spel eller gå ut och leka. Det är de vuxna i hushållet som bestämmer reglerna och mer är det inte med det.

Det är självklart och det är numer totalt förbud mot att spela dessa spel när kompisarna är på besök.

Att däremot dela in spel i mina och dina fungerar i teorin, men inte i praktiken. Ungarna gör inte som du säger, de gör som du gör så enda sättet att inte få dem att spela sådana spel är att ingen annan i hemmet heller gör det.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av Devildoll:

som har samma spelmotor som cod4 , som har samma spelmotor som cod 2.
lite har de väl putsat på den iofs.
Antar att de håller sig kvar vid den då den funkar bra på konsollerna.

Ja cod serien har inte utvecklats något sedan cod2 gå och sätt i mw3 i första xboxet nu pojkar för det kmr nog funka....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Att däremot dela in spel i mina och dina fungerar i teorin, men inte i praktiken. Ungarna gör inte som du säger, de gör som du gör så enda sättet att inte få dem att spela sådana spel är att ingen annan i hemmet heller gör det.

Det är väl klart att det funkar i praktiken också! Eller delar ni allt med ungarna? Filmer, alkohol? Ungar förstår mycket väl att vissa saker får man vänta med tills man blir äldre...

Visa signatur
Permalänk

Ett problem med forskning kring dataspels negativa konsekvenser är att de som fått entydigt negativa resultat har eller har haft kopplingar till organisationer med en moralisk agenda. Ett exempel är Craig A Anderson (http://en.wikipedia.org/wiki/Craig_A._Anderson) som hade starka kopplingar till NIMF (http://en.wikipedia.org/wiki/National_Institute_on_Media_and_...). Därmed inte sagt att våldsamma spel inte kan ha negativa konsekvenser på små barn.
Om man tittar på vetenskapliga reviews som är publicerade senare så rapporteras både fördelar och nackdelar. Vad gäller de som verkligen gör slag i saken och påverkas och efterhärmar våldsamma datorspel så tog jag mig friheten att klippa ut följande från ett abstract från en review (.. the results "suggest that only some individuals are adversely affected by VVGs (Violent video games) and that those who are affected have preexisting dispositions, which make them susceptible to such violent media." För att förtydliga så betyder "preexisting dispositions" ungefär "bakomliggande faktorer" som t ex gener och social situation/bakgrund)

Visa signatur

It's not in the numbers, or in the statistics itself. It's in the method by which the numbers were collected.

Permalänk
Medlem

Lite extra från svt:

http://svt.se/2.22620/1.2592857/svt_far_kritik_for_spelinslag

Lite komiskt är det med det hela.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nighthog:

Lite extra från svt:

http://svt.se/2.22620/1.2592857/svt_far_kritik_for_spelinslag

Lite komiskt är det med det hela.

"-Vad har SVT då lärt sig av detta?

-För det första fick vi en väldigt snabb påminnelse om hur viktigt det är att var noggrann med fakta och siffror. För det andra har vi fått en viktig inblick i vad engagerade människor i spelvärlden tänker och tycker, och tankar om ytterligare vinklar för att skildra den, säger Anders Sundkvist."

Vad jag har märkt så var det inte faktafelet med antalet sålda exemplar som är upprörande. Det framstår som att det är det som fokusen är lagd på. Är det bara jag eller känns det som att de inte riktigt har lärt sig något alls... Gör om gör rätt!

Visa signatur

Alienware 17 | i7-4800MQ | 16GB RAM | GTX 780M 4GB | Raid0 Intel 330 SATA 3.0 SSD 120(x2) GB | WD 2TB SATA 3.0 | Razer Ouroboros | Razer DeathStalker | Razer Goliathus Speed | Benq 27" 4ms 80Hz

Permalänk

Nu vet jag vad det innebär att tillhöra en lobbygrupp. Genom att vara tillräckligt många som indentifierar sig som gamers och som är tillräckligt jobbiga och petiga med hur de framställs så kan man nå en förändring. Även om det nu verkar som att SVT inte riktigt fattat kritiken och tagit till sig den på rätt sätt så tror jag att de tvekar vid tanken på att göra samma vinkling en gång till.

Visa signatur

It's not in the numbers, or in the statistics itself. It's in the method by which the numbers were collected.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sykes90:

folk pratar bara om att spel i vissa fall kanske kan trigga våldsamt beteende. Lägg detta mot alla som inte är ute och super och slåss på kvällarna och jämför vilken del som är störst

även om du trollar så har en poäng ^^

var det inte under kravallerna i london som någon ANhero sa att om ungarna hade spelat minecraft så skulle vi sett ett välstadat och uppbygt london dagen efter, istället för GTA stuket.

on topic, bra att svt svarar. men mycket i svaret och även nyheten på deras sida känns nästan som ett hån mot SweC och spel-sverige.
de "etablerade medierna" verkar inte ta något från andra redaktioner seriöst, så lite mera "kött" i svaret och/eller en re-run av ett korrigerat inslag så resten av sverige får se att det här inslaget är väldigt mycket vinklat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Det är självklart och det är numer totalt förbud mot att spela dessa spel när kompisarna är på besök.

Att däremot dela in spel i mina och dina fungerar i teorin, men inte i praktiken. Ungarna gör inte som du säger, de gör som du gör så enda sättet att inte få dem att spela sådana spel är att ingen annan i hemmet heller gör det.

Nja vill jag inte hålla med om. Ta alkohol t.ex. Så om man har barn så går det inte att dricka alkohol dryck hemma? Båda min föräldrar drack vin ibland samt att de vid fest fanns öl på borden. Inte var de nå problem att ha skillda drycker. Visst så frågade man om man fick smaka men svaret blev nej. Sen måste dåligt betende bestraffas. Inget konstigare än att om man bryter mot lagen så blir det en konsikvens. I detta fallet när barnen inte är så gamla så ser jag inget problem med att barnen inte rör pappa hobby prylar. Samma sak om man har jaktvapen, motorsåg eller andra icke passande prylar för barn. Visst kan de få testa under kontrollerade former under föräldrars uppsyn. Men som sagt det är på föräldrarnas vilkor.

Visa signatur

Corsair Crystal 280X Chassi// AMD Ryzen 5800X3D// PowerColor RX 6900 XT// Corsair 3200Mhz 64GB// Asus X570-I // Corsair AX 760W // Samsung 960 EVO 250GB Nvme SSD // Samsung 980 PRO 2TB Nvme SSD // Samsung 850 EVO 1TB SSD //Samsung Odyssey Neo G9 // Windows 11 Pro X64

Permalänk
Medlem

Vilken vinkel dom väljer är ju lite upp till dom men jag är också trött på våldsfokuseringen, känns väldigt 80tal. Men jag är mer trött på barn fokuseringen. Det är som att dom tror att dom enda som spelar spel är barn och därför så är det så hemskt att det görs våldsamma spel. Börja inse att barn och barnspel är en LITEN del av dagens gaming industri och gå inte till fler mässor och intervjua massa 10åringar och vinka det mot våldspelen... Lite billigt gjort!

Visa signatur

Vit kaffekopp V1.0

Permalänk
Medlem
Skrivet av yroll:

Sant men det är ju bra att SVT upplyser föräldrarna lite, hur många föräldrar har liksom ens en aning om vad ungarna gör vid datorn?

Så gravt vinklad "upplysning" tycker jag SVT (och resten som jobbar för mina skattepengar) kan skippa, har föräldrarna ingen aning om vad deras barn gör (oavsett vad det är) är dom dåliga föräldrar, inget annat.

Stenkoll går det ju givetvis inte få utan ordentliga och onödiga medel. Men har man inte tid att engagera sig i sitt barns fritid ska man inte ha några barn och sen whinea om att samhället ska hjälpa till och uppfostra dom, det är ett gigantiskt stort problem idag och behöver inte bli större.