Ducky Shine 2 - Recension
Ducky SHINE 2
Inledning:
Jag har testat många tangentbord i mina dagar, och har fått chansen att recensera ett Ducky SHINE 2 med upplysta tangenter.
Det finns en hel del olika varianter av mekaniska och membran tangentbord ute i marknaden idag, vissa väljer att försöka sticka ut med makrofunktioner, belysta tangenter, stylade chassin till tangentbordet med mera. Egentligen ser jag det som att tangentbordsmarknaden är uppdelad i två delar, en del där man gör så mycket funktioner och ”häftiga” features som möjligt, den andra delen där man gör så avskalade och robusta tangentbord som möjligt.
Ducky tillhör enligt mig den andra kategorin, de gör alltså robusta och avskalade tangentbord som inte ser ut att vara mycket för världen.
Just detta tangentbord är väl ett av de lite mer "space:ade" tangentborden Ducky har gjort. Det är fortfarande väldigt avskalad design, men det är LED's på varje enskild tangent. Med andra ord kan du få tangentbordet att se ut som ett stopljus om du vill det. Ducky har dock gett dig chansen att få nytta av belysningen på ett helt annat sätt än att det ska vara snyggt, det är faktiskt anvädbart, mer om detta senare.
Men nog om detta, nu tycker jag vi tar oss en djupdykning i hur detta tangentbordet är uppbyggt samt vilka funktioner som finns tillgängliga.
Vill ni ha mer information om mekaniska tangentbord så är det bara att ta sig några minuter och läsa igenom min guide om mekaniska tangentbord. Mekaniska tangentbord - Guide
Tillverkare: Ducky
Modell: Shine 2
Brytare: Svarta (finns även med svarta/bruna/blåa, ska även komma med clears!).
Anslutningar: PS/2 samt USB (NKRO över båda).
Dimentioner: 442x140x41,5mm (LxBxH).
Vikt: 1.4KG
Första intryck
Mitt intryck av Shine 2 var ungefär samma som av G2PRO tangentbordet jag fick hem samma dag, det är kvalité rakt igenom. Men bara för att det känns bra så behöver det inte vara bra, ett bra exempel på detta är Razer blackwidow samt Qpad MK-80/85. Men eftersom detta är ett första intryck så måste jag säga att det kändes riktigt bra när jag packade upp tangentbordet och höll det i handen.
Här ser ni hur tangentbordet ser ut:

Genomgång av tangentbordet
Tangenterna
Som med många andra tangentbord som är bakgrundsbelysta så är det genomskinliga ABS tangenter som gäller på detta tangentbord. Själva metoden Ducky har använt sig av är att göra tangenten genomskinlig, spraya tangenten svart för att sedan använda sig av laser för att få fram bokstäverna rätt.
Denna metod fungerar bra och tangenterna håller bra. Känslan är dock ganska annorlunda då tangenterna är sprayade, de känns mycket lenare och saknar struktur i plasten. Men så är det ju på alla andra tangentbord med bakgrundsbelysning också, sedan varierar kvalitén på lacken ganska mycket och färgen verkar sitta bra på Duckys tangenter.
Närbild på en tangent:

Närbild på baksidan av samma tangent:

Närbild på belysningen av tangenterna:

Stabilisatorerna
Stabilisatorerna på detta tangentbord är modellen Cherry själva tillverkar. Dessa stabilisatorer är av egen erfarenhet mycket robusta, de har inte gått sönder trots att jag misshandlat en del sådana stabilisatorer ganska mycket.
Stabilisatorerna sitter dock inte på plast helt omärka, karaktären på knapparna som har dessa stabilisatorer är lite annorlunda, vissa kallar de svampiga, personligen tycker jag inte att så är fallet. Men det alla kommer märka av är att tangenterna med dessa stabilisatorer är tystare än tangenterna utan, detta har med konstruktionen av stabilisatorn att göra och är ingenting jag kommer gå in djupare på.
Stabilisatorerna ser ut på följande sätt:
Just denna bild är på space tangenten, värt att notera är att space har en Grå Cherry MX switch, alltså trögare än de svarta.

Själva tangentbordet
Framsidan:
Här finns det egentligen inte så mycket att säga, tangentbordet har ni redan sett, så ni vet hur det ser ut. Det är byggt på ett minimaliskt sätt och det är verkligen ett tight bygge med en kant på mindre än 1cm utanför själva knappsatsen.
Det är välbyggt, som jag sa tidigare vid mitt första intryck, jag hittar inga direkta svaga punkter där tangentbordet sviktar eller liknande.

Baksidan:
Här finns det inte heller mycket att orda om, det sitter två fötter, en kontakt för USB samt kabelkanaler på baksidan. Allt sitter och fungerar som det ska, inga konstigheter.
MEN, det finns även 4 dip switchar på baksidan, med dessa kan man aktivera samt avaktivera vissa funktioner, mer om detta i funktionsbeskrivningen.

Funktioner
Trots att tangentbordet är minimalistiskt så har Ducky tryckt in ett par funktioner som man kan använda sig av genom ett FN lager, samt genom DIP Switcharna som sitter på baksidan.
De mediafunktioner man kommer åt via FN lagret följande: höja, sänka, stänga av volymen via F1-3. Du kan starta/pausa musik/film via F4, stoppa musik/film via F5 samt backa eller gå till nästa låt via F6 och F7.
Nu till det roliga, LED konfigurationen. Här finns det en hel del saker man kan göra, och det bästa med allt är att tangentbordet har ett eget minne, så du slipper handskas med mjukvara för att få igång alla funktioner.
Det första man kan göra via FN + F10 knappen är att växla mellan alla olika lägen på LEDsen. De lägen som finns är följande: Alla tangenter belysta, 60% av tangenterna belysta, pilserande ljus på alla tangenter, samt en riktigt häftig (men ack så onödig) funktion, nämligen att tangenten du trycker på lyses upp när du aktiverar den, denna funktion är riktigt rolig att leka med, men jag ser ingen nytta med den mer än så.
Flr att höja/sänka styrkan på belysningen så trycker man FN + F11/F12.
Nu till det unika, genom att trycka på FN + F8/F9 så kommer du åt dina egna profiler som du kan programera hur du vill, det fungerar som så att man trycker på FN + PrtSc/Pause knappen för att starta programeringen av läge 1/2 för att sedan trycka på de knappar man vill ska lysa, när man gjort detta och anser sig klar trycker man bara på PrtSc/Pause för att avsluta inspelningsläget. När du har gjort detta har du programerat belysningen precis som du själv vill ha den och detta ser jag som en STOR fördel, detta är faktiskt den enda anledningen till att jag själv skulle kunna tänka mig att använda ett tangentbord med belysning.
Här kommer lite exempel på hur jag själv gjort med de lägen som finns:
Mitt egna gamingläge:

Mitt egna "skrivaläge":

Nu till DIP Switcharna på baksidan. Det finns fyra stycken switchar på baksidan av tangentbordet. Det man kan göra med dessa är följande:
Switch 1: Skifta CTRL och Caps lock knapparna.
Switch 2: Skifta vänster ALT och WIN knapparna.
Switch 3: Lås windows knappen PÅ/AV.
Switch 4: NKRO via USB PÅ/AV.

Personligen spelar dessa funktioner mig ingen roll, men jag vet många andra som vill ha detta och ser det som ett stort plus att Ducky valt att lägga till dessa funktioner på Shine 2 tangentbordet.
Värt att notera är att du inte kan använda tangentbordet via PS/2 kontakten om du satt på NKRO via USB. Har du NKRO via USB avslaget så får du ut 6KRO via USB samt NKRO via PS/2 kontakten. Denna funktion är bra för de som använder sig av OSX, då de flesta tangentbord med NKRO över USB inte fungerar som de ska i OSX, nu är detta inget problem längre eftersom man kan skifta lägen.
Det finns även extraknappar ovanför numpaden för kalkylator, den här datorn, mail samt en knapp för webläsare.
Slutsats
Detta är det tredje tangentbord med bakgrundsbelysning jag testat, har tidigare testat Razer Blackwidow samt Qpad MK-80. Detta tangentbord är i en klass för sig i jämförelse med ovan nämda tangentbord, Ducky har verkligen lyckats att göra ytterligar ett tangentbord av toppklass, vilket gör mig imponerad, de verkar verkligen inte tulla på kvalitén på sina tangentbord, oavsett modell.
Sen att de valt att lägga till fler funktioner än jag sett på tangentbord tidigare gör inte saken sämre. Det är faktiskt första gången jag kan se mig dra nytta av LED belysningen eftersom man kan programera vilka tangenter som ska lysa och inte, detta drar man stor nytta av speciellt i spel där det kan vara speciella tangenter som ska användas mitt på tangentbordet, har du då den speciella tangenten upplyst så kommer du hitta den på tangentbordet mycket snabbare.
Belysningen är bekväm vid lägsta läget, man märker knappt av den, vilket jag ser som en fördel. Men vill man så kan man dra upp belysningen högt.
Stabilisatorerna sitter där de ska, som de ska, och är robusta. PCBn är väldigt vällödd.
Ja, vad ska man säga, detta tangentbord är över mina förväntningar. Helt enkelt toppklass.
Fördelar:
Robust.
Riktigt bra extrafunktioner.
Programerbar LED belsysning.
Nackdelar:
Inget handledstöd. Värt att notera är att Ducky säljer sina egna handledsstöd separat.
Aningen kort USB kabel.
[I]Mer information om var man kan köpa detta tangentbord finns på prisjakt:
Ducky Shine 2[/I]

EDIT!
BONUSBILDER!!!
Plocka isär tangentbordet igen och tog lite kort denna gång, så här får ni lite PCB bilder mm.
Tangentbordet utan överdelen av chassit:

Lite PCB, de har gjort ett bra jobb med den måste jag säga:


Space tangenten är ju tråkig att ha som MX gray, så bytte den och LEDen till MX Black med grön LED så man ser att någon varit där och pillat:

Grön LED på space:
