Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

*Hjälp* Datorn=död efter överklockning men CPUn är bytt

Permalänk
Medlem

*Hjälp* Datorn=död efter överklockning men CPUn är bytt

Tjo!
Jag har sabbat min dator riktigt illa!

System specs:
Chassi: NZXT Hades
Nätagg: Corsair CX600 2V 600W
Moderkort: Asus M4A89GTD PRO/USB3
Grafikkort: SAPPHIRE TOXIC HD 6850 1GB GDDR5 PCIE
CPU: (gammal) AMD Phenom II X6 1090T Black Edition 3,2GHz Socket AM3 Box
CPU: (ny) AMD FX-Series FX-8350 4,0Ghz Socket AM3+ Box
Minnen: Corsair XMS3 DDR3 PC12800/1600MHz CL9 fyra stycken

Alla kylare är original som följde med komponenterna. Jag har skruvat ihop allt hemma. BIOS är ej uppdaterat sedan jag köpte moderkortet.

Bakomliggande orsaker:
Rigget har körts fint förut men en kväll överklockade jag min CPU på tok för högt. Efter det gick det alltså inte att POSTa.

Symptom:
Datorn vill inte POSTa BIOS eller BOOTA windows eller ubuntu. När jag slår på strömmen lyser alla leds som ska lysa, pwr och cpu turbo led. När jag startar datorn går fläktarna på, kylning till samtliga komponenter går på men inget mer händer. Inte ens ett enda bip från bios- högtalarn. Inet kopplat som skärm, tngentbord eller mus börjar lysa/ får bild. Dock fungerar det att ladda telefonen genom datorn med usb.

Vidtagna åtgärder:
CPUn som överklockades är utbytt mot en kompatibel CPU (är inte 100% nåb). Även kylaren till CPUn är utbytt. Har gjort reset på minnena. Både med CMOS och genom att ta ut batteriet. Jag har tagit bort onödiga HDDs och SSDs och bara haft en att boota från men ingen skillnad.

Nu funderar jag på om jag ska byta moderkortet då det kan vara felet. Så vad säger ni? Ska jag köpa nytt mamma-kort eller finns det någon annan lösning? Tacksam för hjälp.

Permalänk
Medlem

Drog du ur powersladden när du resetade cmos? Hur länge hade du ur batteriet?

Visa signatur

Spela Swemantle! Du vet att du vill.

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Permalänk
Avstängd

jag hade bytt moderkortet innan jag köpt ny processor för risken finns att moderkortet har gått sönder. dock så är min fråga till dig. Hur länge hade du batteriet ute. i detta fall så hade jag haft det ute minst 10 minuter för att fastställa att att moderkortet verligen är trasigt. va jag sen menar med att byta moderkort innan jag byter processorn är att YTTERST sällan en processor går sönder vid överklock oftast är det moderkortet som tar stryk först .

en sak till du kan kolla är minne för minne ett minne kan ha rasat vid överklocken även båda , dessa är billigare att köpa nya en både processor och moderkort

Visa signatur

Intel core i7 3770k 4,6ghz - 16gb ddr3 - 4tb lagring ,256gb SSDhd - gtx 670
testat SLI och fick i 3dmark 15600 på performens

Permalänk
Medlem

Inte ens säkert att processorn är rökt, det låter som att en ordentlig BIOS reset skulle kunna funka. Se till att du kopplar ur strömmen innan och tar ur batteriet i någon/några minuter. Tryck även några gånger på power knappen så att all spänning försvinner ur systemet.
Efter det så kanske du måste uppdatera BIOS, så att du är säker på att nya processorn verkligen funkar.

Visa signatur

Fractal Sesign R5 | i5 2550K @3.5GHz CM Hyper 612 | ASUS H61 M-F | Crucial 8Gb 1333MHz | MSI R9 390 Gaming | Aerocool Integrator 600W | Dell Ultrasharp U2212HM | ASUS MG278Q | Mionix NAOS 8200 | Filco Majestouch 2 Ninja MX Brown | Edifier C2 2.1 | Steelseries 5Hv2

Permalänk
Entusiast

När jag överklockade en 1100T som en idiot med 1.5V så började moderkortet att brinna men processorn stod stark så jag tror att det mycket väl kan vara moderkortet.

Visa signatur

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair RM850x] ≈ [GeForce RTX 3080] ≈ [AMD Ryzen 7 7800X3D ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [G.Skill Flare X5 32GB@6GHz/CL30] ≈ [MSI MAG B650 TOMAHAWK] ≈ [Kingston Fury Renegade 2 TB] ≈

Permalänk

Inte för att va den, men jag kan inte hitta CPUn du har inte listan för vad som är kompitabelt hos ASUS.

Jag tror inte heller du döda din gammla CPU utan att du måste göra en ordentlig Cmos Reset. ur med batteriet i 10-20min så borde allt starta som det ska sen!

Visa signatur

Mobo: ASUS X58 SABERTOOTH, CPU: Core-i7 960, RAM: 3x2GB HyperX 1600MHz + 3x2GB XMS3 1600MHz, GPU: 2x ASUS RADEON HD6870 1GB Direct CU: SSD A-DATA SP900 256GB

Permalänk
Avstängd
Skrivet av punk4rn:

Bakomliggande orsaker:
Rigget har körts fint förut men en kväll överklockade jag min CPU på tok för högt. Efter det gick det alltså inte att POSTa.

Låter väldigt konstigt om cpu skulle ta skada av enbart överklockning utan högre spänning på så kort tid.

Är du säker på att du drog ur strömkabeln ur moderkortet när du resetta bios?
Prova kör med bara 1 minne och testa olika platser på dem.
Kolla så alla sladdar etc sitter som det ska.

fx8350 kanske inte passar iallafall så nytt moderkort kanske du med måste ha eller iaf en bios uppdatering på ditt moderkort?

Permalänk
Avstängd

Processorn är det jävligt ovanligt att man tar död på dom brukar klara väldigt mycket misshandel
men som sagt moderkorten kan stryka med och många gånger är det mosfets och eller nordbryggan som blir varm nått så förbannat
testade en x6 i nått billigare moderkort förut kommer inte ihåg modellen på det ...hmm aja poängen är att det var ingen mosfet kylning på det och med klock vart dom helt galet varma
jag tordades inte peta på dom man kände värmen osa från dom på nån cm avstånd

men i.a.f jag tror din cpu lever för dom har skydd som slår i från dyker av värme innan dom dör så moderkort hade varit min första gissning utan tvivel kan ju ev vara agget som är på gång att ge sig med det kan ge samma symtom ibland

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem

Ditt moderkort stödjer inte den processorn.
http://www.asus.com/Motherboard/M4A89GTD_PROUSB3/#support_CPU
Men det kan gå om du har senaste Bioset.
Du måste ha minst Bios: Beta Version 3027 helst Version 3029.
Då behöver du en Phenom II ellerAthlonprocessor för att få igång moderkortet och sedan flasha till nytt bios...
Jag har haft ett sådant moderkort men till en PhenomII 965BE, det är lätt att flasha med ASUS medföljande program...

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...