[Diskussion] Lagliga sätt köpa filmer och serier Digitalt

Permalänk
Medlem

[Diskussion] Lagliga sätt köpa filmer och serier Digitalt

I den här tråden diskuterar vi endast 100% lagliga sätt att köpa filmer och serier digitalt. Vi diskuterar alltså inte heller gråzoner (exVPN för hulu eller netflix)

Som många av oss vet gnäller de stora förteagen på pirat kopiering och senast idag så stämde Universal Music, Sony Music och Warner Music tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri en av våra största isper. Artikeln kan ni läsa här om ni inte redan gjort det. Vilket är helt sjukt enligt mig. Lite som att stämma en ståltillverkare för ett skolskjutning. Mördaren (piraten), Vapentillverkaren (piratbay), Ståltillverkaren (ispen).

Problemet tror inte jag ligger i att personer inte är villiga att betala för sin konsumtion av media. Utan snarare att det inte finns några bra eller smidiga alternativ. Både musik branschen och spel branschen har insett att det behöver röras om i grytan och insett att det är en digital värld vi lever i. Spotify och andra likdanande tjänster revolutionerade musik branschen. Steam revolutionerade spel markanden. Jag menar med detta hur vanligt är det idag att folk piratkopierar musik idag jämfört med innan Spotify fanns? Samma med spel markanden hur vanligt är det med piratkopiering av spel jämfört in och efter Steam.

Jag tror film branschen behöver inse detta och göra som musik branschen sälja filmer digitalt utan drm. Bluray filmer behöver även de sluta säljas med drm. Samt att Netflix eller någon annan tjänst måste få ett Spotify liknande utbud där det mesta finns förutom vissa undan tag. Givetvis till ett högre pris än nuvarande. En Netflix liknande tjänst för kanske 250-300kr/m där det mesta finns inklusive nya filmer (Tänk lagligt Swefilmer/Dreamfilm med bra kvalité till en månads kostnad)

För idagslägget finns det i princip bara ett lagligt sätt att få tag drm fria filmer till min PLEX server och det är att spela in dem när de går på tv och då är dem minst ett år gamla.

Problemet med dagens utbud av streaming tjänster.
1. Utbud
2. Serier kommer sent jämfört med amerikanska och Brittiska motsvarigheten om de kommer överhuvudtaget.
3. Det finns aldrig nyare filmer.
4. Kräver uppkopling som drar mycket batteri och data från mobila enheter.
5. Allting blir utspritt mellan olika tjänster.
6. Men enligt mig något av det mest störande. Suits på netflix är ett exempel på det här. När endast säsong ett och två finns men inte tre till fem.
7. Serier och filmer plockas bort.
8. Upptäckte precis det här. Men utbudet är inte det samma på mobila och webläsar verisionen på Netflix.

Problemen med dagens alternativ av digitala köp av film och musik.
1. DRM DRM DRM DRM
2. Ofta låst till deras egna uppspelnings klient
3. Kvalité' att full HD saknas är inte ovanligt samt ofta låg bitrate.
4. Olika upplevelser beroende på typ av enhet. (Google play)
5. Saknar ofta möjligheten att lägga till tredjepart SUBs på grund av låsning till specifik spelare.
6. Jag kan inte privatkopiera på grund av upphovsrätts skydd vilket jag har laglig rätt till. (Även om jag aldrig gör det)
7. Lång ifrån smidigheten och automatiseringen av en rss matad torrent klient i.
8. Filmer hamnar på massa olika ställen pga drm.
9. Ofta dyrare och än bluray alternativet men ändå får man en utgåva med betydligt sämre bildkvalité'.

Problem med fysisk media.
1. Klumpigt
2. DRM
3. Tar upp en massa fysiskplats.
4. Tar tid att leta fram en specifik film i större samling.
5. Leverans tid.

Så vad tycker ni behöver göras. Kom gärna med förslag på ändringar till mitt inlägg för att förbättra det. För idagslägget kan jag inte hitta något altenativ som ens kan konkurrerar med de olagliga alternativen. Vilket jag gärna vill men det finns helt enkelt inga alternativ. Jag betalar när det när möjligt och smidigt. Men jag betalar inte för att det ska vara klumpigt. Vilket är lite av dagens situation. Betala om du vill få en klumpig och begränsad upplevelse. Skit och betala och få en smidig mer flexibel och generellt sett bättre upplevelse. Jag kan även starkt relatera till denna artikel som handlar om att de som piratkopierar ofta är dem som köper mest musik, film och går mest på bio. Jag kan själv relatera till detta då jag själv och min familj lägger ut betydligt mer en snittet på just kultur i dess olika former. De tjänar nog betydligt mer på oss än en normal familj även om piratkopiering förekommer.

Jag kan tillägga att jag egentligen är emot piratkopiering även om jag själv gör det. Därför jag gör den här tråden för att hitta bra alternativ.

Visa signatur

HDD 1: Surface Book 2 15" (W10 Enterprise)
HDD 2: RYZEN 5900X, 64GiB, 2TB SSD, 2080 Super (W10 Enterprise)
Colo: 3 x Dell R710 (proxmox)

Permalänk
Medlem

Här tänkte jag att vi ska samla info om de alternativ som finns. Jag kommer uppdatera denna post vartefter att jag testat fler av tjänsterna eller någon annan testat dem och kan lämmna information.
Här är mallen som bör följas. Du kan lämmna ett bindessträck om du inte vet eller inte har möjlighet att testa.

Tjänst:
Länk:
Maximal upplösning:
Möjlighet till tredjeparts spelare:
XBMC:
PLEX:
Filformat/codec:
Svensk text:
Priser:
Streming möjlighet:
Komentar:

Dold text

Google Play Filmer
Saknas info

Amazon
Saknas info

VUDU
Saknas info

Ithunes
Saknas info

Visa signatur

HDD 1: Surface Book 2 15" (W10 Enterprise)
HDD 2: RYZEN 5900X, 64GiB, 2TB SSD, 2080 Super (W10 Enterprise)
Colo: 3 x Dell R710 (proxmox)

Permalänk
Medlem

Kul att jag precis såg detta när jag sitter och svär över att alla spoilers över serier bara haglar in, men som laglig person som vill se The Walking Dead ( Snälla nu SÄG INGA SPOILERS ) så finns det ingen möjlighet vad jag vet. Folk pratar om sidor och tipsar, men man behöver ju inte jobba på NASA för att känna av att det lär handla om just gråzoner eller fulsajter.

Netflix hade väl 2 säsonger tror jag, men sen stopp. Iaf sist jag var medlem och väntade på mer. Totalt värdelöst, men vad ska man göra?

Visa signatur

ASUS PRIME Z370-A - Intel Core i5 8600K 3.6 GHz 9MB - Corsair Hydro H115i - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance RGB - ASUS GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC V2 - Corsair Carbide Air 540 - Corsair RM750x 750W - Samsung SSD EVO Basic 840-Series 500GB - Samsung 32'' Odyssey C32G75 Curved (1000R) 240 Hz QLED - Windows 10 Eng 64-bit

Permalänk
Medlem

Kanske inte helt ontopic men fan vad fint det skulle vara med:
- En laglig tracker där man kan köpa allt.
- Nå ratio system som gör att man kanske tjänar in vad det skulle kosta för dem själva att seeda.
- Gratis pilotavsnitt.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Om någon idag även har tips om sidor som tillhandhåller anime så skulle det vara intressant. I dagsläget så har inga av de stora aktörerna (Crunchyroll/Funimation ett utbud i Sverige, vilket gör att det inte finns ETT lagligt alternativt ens i Sverige enligt min vetskap.

Men idag om man vill ha ett stort utbud, så måste man hålla prenumeration på ett flertal sajter, vilket absolut inte är lämligt. Just nu ser jag på Arrow, Gotham och The Flash där det då gäller Kanal 5, Cmore samt inget svenskt alternativ. Det är absolut inte hållbart på något sätt.

Permalänk
Medlem

Kan väll skriva av mig lite här

Tex .mp3, nedladdning av låtar. När jag var mindre (innan spotify) så lyssnade jag mycket på radio för att hitta nya bra låtar samt tips av kompisar på gamla artister så som Led Zepelin och liknande, sedan laddade man ner dessa i 320 .mp3 och la in på mobilen eller mp3 spelaren.

När spotify sedan kom så sjönk min nedladdning av musik till 1%. Har spotify premium överallt och det funkar till och med i bilen, bara kopplar in mobilen via 3.5mm och kör spotify där också. Helt perfekt! Sedan kan man hitta nya artister/liknande på spotify och söka runt och kolla topplistor för andra länder och söka på rock, country, hiphop etc och hitta ny musik. 99:-/mån för detta är ju sjukt lite i sammanhanget och visst allt finns inte på spotify men jag klarar mig faktiskt på detta. Dock finns det vissa låtar/album som man drar ner i .flac format pga ljudkvaliten.

Om man nu skulle försöka göra detta för filmer så tänker jag mig typ Netflix att dem kunde ha som spotify ett "gratis alternativ" med begränsning samt ett betal alternativ, dock att båda formerna på Netflix är betalalternativ. Alltså att man kan välja att betala 89:-/mån för Netflix och få allt det som man får idag eller så kan man uppgradera sitt Netflix abonnemang till Netflix Mega för 499:-/mån och då får man tillgång till alla filmer som finns efter 1990 + äldre kult samt alla avsnitt på serier fram tills de näst sista avsnittet och att inget tas bort från detta film/serie biblioteket. Storfilmer som gått på bio kommer upp på Netflix Mega samma dag som dem kommer ut på bluray i butik.

Det som jag idag stör mig på angående Netflix är att det är så "hackigt" det finns lite här och där men inte allt. Tex serier på Netflix är helt onödigt att ha om dem inte har alla säsonger. Vad jag vet finns det inte en enda komplett serie på Netflix så om man börjar kolla på något där så har man antingen missat de 3 första säsongerna eller så missar man dem återstående 2-8 säsongerna.

Netflix har enligt mig iallafall den största chansen till att få ordning på detta, det dem ska börja göra är att skapa ett till alternativ så som Netflix Mega och bygga ut sin serverpark med mer utrymme och ta in alla tidiga säsonger av serier och lägga till de senaste säsongerna av exempelvis The Walking Dead samt lägga in ett större bibliotek av filmer, kan inte räkna alla de gångerna man velat se en film men den finns inte på Netflix. Tycker inte det vore så svårt att få tillgång till de flesta filmer som är äldre än ett år och kommit ut på bluray för länge sedan, nyare filmer som nyss visats på bio kan jag ha förståelse för. Det nyaste avsnittet ska komma ut på Netflix samma dag som det visas på teve. Här kan jag ta tex Sveriges Värsta Bilförare som exempel, det visas på tv klockan 20:00 sedan kommer det ut på Kanal5Play vid 21:00, om det kunnat finnas något liknande hade det varit superb. Typ alla jag känner kollar på The Walking Dead och det finns inte en enda som väntar 1 år på att det ska komma till Sverige och sändas på tv, alla ser det typ 1h efter att det sänts på teve i USA...

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Kanske inte helt ontopic men fan vad fint det skulle vara med:
- En laglig tracker där man kan köpa allt.
- Nå ratio system som gör att man kanske tjänar in vad det skulle kosta för dem själva att seeda.
- Gratis pilotavsnitt.

Det hade väl varit något?
Sajten lever på en mindre månadskostnad från användarna samt reklamintäkter.
"Vanliga filmer och serier" är gratis medan sprillans nya rullar har en liten early access avgift. Den som laddar ned seedar efter sig precis som våra tillgängliga trackers i dagsläget, i utbyte mot detta får man poäng som kan användas för att få rabatter på nya releaser mm.

Den trackern hade jag kunnat tänka mig att använda.

Permalänk

Här förtjänar en parallell historia att återges: det finns ett annat, näraliggande exempel på en konflikt där kombinationen pengar och monopol på informationsspridning ställde till ett himla liv. Det här var kring år 1500, och några decennier framåt.

Innan den här tiden så hade kyrkan monopol på bokutgivning. Böcker producerades i klostrens skriptorier, av munkar som kunde ägna ett helt år åt att för hand sitta och kopiera en enda bok. Böcker kostade också därefter: en årslön för en välbetald person.

Det här var enormt lukrativt: munkarna krävde inget för besväret mer än en skål gröt då och då, och kyrkan kunde kamma hem storkovan på att sälja böcker till aristokrater.
Dessutom innebar det här att kyrkan hade monopol på vilken typ av information som fick spridas: inget som kunde ifrågasätta kyrkans ställning kunde publiceras.

Sen kom en tysk snubbe som hette Gutenberg och ställde till en j-a oreda. Han hade precis uppfunnit en tryckpress. Böcker kunde plötsligt spridas lite hursomhelst, innehålla vad som helst och blev jättebilliga.
Tji för kyrkan, som inte kunde sälja böcker längre, och inte kunde kontrollera vilken typ av information som folk fick läsa. De blev skitsura.

De reagerade såklart mot det här nya sattyget: tryckpressar förklarades vara djäääävulens påfund; och under ett par decennier så brände man både tryckpressar och boktryckare på bål. På löpande band.

Nån som känner igen temat från nutiden? Hur det sen gick för munkarna som satt och kopierade böcker vet vi alla, och den enkla lärdomen lyder:

"Adapt or die, motherfuckers! "

Det är det som nöjesindustrin måste göra, och som de vägrar göra. Men de kommer att förlora, precis som sådana krafter alltid har förlorat: av det enkla skälet att folk inte gillar giriga typer som vill leka förmyndare.

[slut från historiens skräpkammare]

Visa signatur

CPU: I7 4790K@4,8 Ghz | MB: ASUS Maximus ranger VII |RAM: Adata 16GB 1600 Mhz |GPU: 2X ASUS GTX 980Ti STRIX DirectCUIII SLI |PSU: Corsair AX1200i | Kylare: Corsair H100i | SSD: Samsung SSD 840 EVO 256GB | Tangentbord: Corsair K95 RGB | Razer Orbweaver keypad | Mus: Logitech MX Master | Hörlurar: Sony MDR-1RBT | Monitor: Acer XB280HK G-sync 3840x2160, Acer Predator X34 3440x1440
Mitt galleri: "The Pixel collider V1.5"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Reyintaz:

Om någon idag även har tips om sidor som tillhandhåller anime så skulle det vara intressant. I dagsläget så har inga av de stora aktörerna (Crunchyroll/Funimation ett utbud i Sverige, vilket gör att det inte finns ETT lagligt alternativt ens i Sverige enligt min vetskap.

Men idag om man vill ha ett stort utbud, så måste man hålla prenumeration på ett flertal sajter, vilket absolut inte är lämligt. Just nu ser jag på Arrow, Gotham och The Flash där det då gäller Kanal 5, Cmore samt inget svenskt alternativ. Det är absolut inte hållbart på något sätt.

Jag sökte via Win 8 store och hittade AnimeWatcherX. Verkar finnas en jättesamling med innehåll samt att då den tillhandahålls i store appen så känns det som det bör vara helt lungt att kika via den.

Visa signatur

ASUS PRIME Z370-A - Intel Core i5 8600K 3.6 GHz 9MB - Corsair Hydro H115i - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance RGB - ASUS GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC V2 - Corsair Carbide Air 540 - Corsair RM750x 750W - Samsung SSD EVO Basic 840-Series 500GB - Samsung 32'' Odyssey C32G75 Curved (1000R) 240 Hz QLED - Windows 10 Eng 64-bit

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nompario:

Jag sökte via Win 8 store och hittade AnimeWatcherX. Verkar finnas en jättesamling med innehåll samt att då den tillhandahålls i store appen så känns det som det bör vara helt lungt att kika via den.

Troligtvis så tillhandhåller appen inte klippen själv, utan hämtar från youtube, då är det lika bra att använda andra alternativ som har bättre kvalité. (då skaparna inte får några pengar från någon av metoderna, vilket är något jag vill ändra)

Permalänk
Medlem

Problemet är att folk idag vill ha sin media i hög kvalité, snabbt och tillgänglig överallt helst utan krav på uppkoppling, filmer och serier ska helst släppas innan det visats på bio och TV samt att det ska vara gratis.

Det inkluderar mig.

Visa signatur

4670K, 8GB RAM, MSI 760

Permalänk
Skrivet av Svbg:

Problemet är att folk idag vill ha sin media i hög kvalité, snabbt och tillgänglig överallt helst utan krav på uppkoppling, filmer och serier ska helst släppas innan det visats på bio och TV samt att det ska vara gratis.

Det inkluderar mig.

Precis

Visa signatur

Dator: i5 7600k@5ghz | EVGA 1060 | 16gb Corsair 2666mhz | MSI Z270-A
Laptop: Lenovo Thinkpad T430s | i7-3520M | 8 GB &&
Laptop 2: HP Probook 6470B | Intel i5-3210M | 8 GB
Mobil: iPhone 7 128gb | Konsoler: XboxOne | PS4 | Wii

Permalänk
Medlem

Håller med till fullo. Själv har jag ett "stödabonnemang" på netflix men använder det ganska sällan. Såg hela Breaking Bad på Netflix och House of Cards. (apropå att det inte finns hela serier). När man väl kommit fram till 5 säsongen av Mad Men så fick jag beställa skivor via CDON. Tack vare att det blev så meckigt så har jag bara sett 5 säsongen på CD och har inte sett sjätte och framåt ännu.

Idén med Netflix är precis vad man vill ha. Och jag är helt med på att betala mer i månaden eller betala en avgift per film om de är nya.

Personligen har jag inget emot att det streamas från nätet. Men jag bor i storstan med bra täckning och fiberanslutning så för mig är inte streaming så stort problem.

Anledningen till att man inte kan ladda ned och behålla filmer och musik längre utan bara streama eller låsa till bestämda spelare är naturligtvis att ägaren inte vill att du ska kunna dela med dig av produkten till dina kompisar på TPB och dylikt. Kanske skulle en teknisk spärr som skulle begränsa sådan kopiering kunna ge nedladdningsbara filmer?

Permalänk
Medlem

Det är till 100% bristen på lagliga alternativ som gör att jag sysslar med fildelning. Spotify är det perfekta exemplet. Före spotify la jag 0kr per år på musik. Nu lägger jag 1200kr per år på musik. Precis det samma skulle hända med ett riktigt bra lagligt alternativ. Varför hålla på med jobbiga mediaspelare, krånglande codecs och asdåliga subs om det fanns ett vettigt alternativ? Hittills har jag knappast sparat några pengar på att köra med mediaspelare och htpc jämfört med att köpa en billig blu-ray spelare och hyra/köpa alla filmer. Snarare tvärt om.

Ett lagligt alternativ med bra kvalitet och riktigt bra utbud skulle för mig vara värt flera hundra kronor i månaden. Bokstavligt talat: Shut up and take my money.

Varför vill ingen ha mina pengar?

Permalänk
Medlem

Det här har jag själv tänkt på länge. En tjänst som Netflix där nya filmer och serier finns där en vecka efter det släppts för en högre månadsavgift så klart. Vill man se det samma dag som det släpps så får man betala en liten summa. Här kan man ha då ett poängsystem som man kan använda poängen till att se filmer och serier vid släpp och inte behöva betala som jag nämnde tidigare. För att tjäna ihop dessa poäng så ska man kunna få ladda ner filmerna och serierna så kunden kan hjälpa till tjänsten att streama till andra kunder så sparar streaming tjänsten på bandbredd vilket kostar nog en hel del om vi ska streama i hög kvalite. För att inte dessa nedladdade filmer och serier ska spridas på nätet så kan man bränna in en unik kod för alla kunder så att det kan spåras tillbaka till den personen som spred det och personen får böta enligt ett avtal som kunden går med på vid registrering. Man kan väl även ha tvåstegsinloggning med usb sticka när man ska ladda ner filmer. Låter det här något vettigt eller har jag missat något så idén faller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Kanske inte helt ontopic men fan vad fint det skulle vara med:
- En laglig tracker där man kan köpa allt.
- Nå ratio system som gör att man kanske tjänar in vad det skulle kosta för dem själva att seeda.
- Gratis pilotavsnitt.

Bittorent har ju börjat med sin paygate som är princip exakt allt jag vill förutom att det bara finns musik. Som det reda finns bra utbud på. Tänkte nämna det här men. Har inte provat själv. Men om någon gjort det får den säga vad det tycker? Ett stort frågetecken för mig är om man kan använda andra torrent clienter ex transmission eller rTorrent.

https://bundles.bittorrent.com/

Visa signatur

HDD 1: Surface Book 2 15" (W10 Enterprise)
HDD 2: RYZEN 5900X, 64GiB, 2TB SSD, 2080 Super (W10 Enterprise)
Colo: 3 x Dell R710 (proxmox)

Permalänk

Denna tråd förtjänar att bumpas!

Har det hänt något intressant på de 2 år som snart gått sedan tråden var aktiv?

Jag skulle vilja ha ett icke fysiskt sätt att köpa äldre svenska filmer som "mannen som slutade röka" och jönssonligan-filmerna. De senare finns till rimligt pris på cdon, men enbart i fysisk form

Permalänk
Medlem

Helt klart intressant.

Kunna dra hem lagig kopia och smäcka in den på NAS här hemma.

EDIT: Itunes har t.ex serier man kan köpa, men inte i sverige nä...suck

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Medlem

@PimsAdventures: Hmm.. Helt glömt bort denna tråden var ju trots allt ett tag sen jag skrev den. Men tyvärr har det väl inte hänt något förutom att det blivit jobbigare att använda vpn för netflix osv. Eller Hollywood har väl vissat att dem lever på en ännu mer avlägsna värld än vad man kunde tänka sig.

Visa signatur

HDD 1: Surface Book 2 15" (W10 Enterprise)
HDD 2: RYZEN 5900X, 64GiB, 2TB SSD, 2080 Super (W10 Enterprise)
Colo: 3 x Dell R710 (proxmox)

Permalänk
Medlem

Vudu Google

@upl8447:

Kan berätta att vudu funkar bara på andra sidan havet. Men som jag har förstått så funkar det ganska hyfsat.
Lite som steam fast för film. Köper en digital kopia sen är det din. Har även UHD filmer.

Google film/play
Har så vitt jag vet bara stöd för dvd kvalitet.

Permalänk
Medlem

Något nytt? Utbudet verkar vara bra i Google Play när det gäller filmer, men serier verkar saknas helt.
Hade varit så skönt med EN tjänst där man kan köpa alla filmer/serier digitalt.