Elleverantörer som erbjuder kärnkraft

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Jag struntar i om vindkraftverken ***bort/mod*** jag vill bara slippa se dem överallt. Den extrema förfulning som skett är dessutom bara en konsekvens av att socialistisk politik från 70-talet ***bort/mod***

Skrivet av john_doe:

Jag hatar vindkraft. Jag skulle föreslå att flytta skiten till skärgården eller andra populära områden så de som uppskattar och värnar om dem, även kan ta del av utsikten. Men det är en bra tanke att få välja var elen kommer ifrån så man inte gynnar det man är emot.

Skrivet av Emtek:

Jag tycker definitivt inte det är överdrivet.
Jag bor i Jämtland i närheten av Bydalsfjällen. Vi har utsikt över fjällen från vardagsrummet. Nu står det visserligen bara en snurra på Bydalsfjällen men det ser för det första för jävla tråkigt ut, sen om man går upp där på sommaren eller om man åker skidor där på vintern och det aset står där och snurrar men sitt skit tråkiga ljud. Ja det förstör den lugna tysta känslan med.
Kör man ner mot Härjedalen är där någon vindkraftpark på något fjäll (vet inte vad det heter) ser så förbannat fult ut.

För bara en vecka sen sa Bergs kommun blankt nej till att uppföra vindkraftverk i Gräftåvallen vilket jag tror alla jublade över.

Själv tycker jag att vindkraftverk är ett vackert inslag i landskapet. Det andas högteknologi i harmoni med naturen, åtminstone relativt allt annat människan har för sig.

Är uppväxt med vindkraft lite här och var och förstår inte masshysterin kring vindkraft som uppstått senaste decenniet.

Utanför fönstret ser jag en hel del vindkraftverk i horisonten, bland annat detta https://sv.wikipedia.org/wiki/Lillgrunds_vindkraftpark

För att återknyta till trådstarten så är jag övertygad om att kärnkraft är det minst dåliga alla faktorer inräknade.

Skrivet av Legacy_wow_jon:

Jävligt mycket gnäll om vindkraft. Men ni i södra sverige har ingen koll alls på hur vattenkraften har förstört uppe i norr. Nu får ni hjälpa till.

Gärna.

Skrivet av Brainsplitter:

Precis!
Media skapar bara oro och svärtar ner kärnkraften. Den behövs och är bland den bästa energikällan vi har just nu.
0 utsläpp i växthusgaser förutom när man ska få fram uranium som är små.
Mindre kostnader att bygga och kan producera el i princip året runt förutom när de ska fylla på bränsle. Medans sol & vind är väldigt beroende av vädret.
Under de senaste 25 åren har dessutom hälften av USA's kärnkraft drivits av atombomber från Sovjet som tagits isär.

Om man skulle nu bygga ett kraftverk där alla har motsvarande kapacitet i elproduktion, vi säger 500MW, så kostar det att sätta upp:

- Kärnkraft 40 miljarder och har då släppt ut ca 120 000 ton koldioxid och tar upp en yta på endast 0,04 km2

- Vindkraft 250 miljarder och släppt ut totalt ca 2,2 miljoner ton CO2 och tar upp en yta på 119 km2, kapacitet på 1150MW en peak produktion ca 40% (=~500MW)
- Solkraft ca 120 miljarder och släppt ut totalt ca 4,4 miljoner ton CO2 och tar upp en yta på 63 km2, kapacitet på 1500MW en peak produktion ca 30% (=~500MW)
Utsläppen är endast räknat på vad de släpps ut för att framställa stål och betong, de släpper ut 1,8 ton CO2 / ton stål respektive 1,2 ton CO2 / ton betong. Dvs transporter osv är inte inräknade och ungefärliga uträkningar.

En ensam vindturbin behöver även ca 950 liter olja om året för smörjning, som ska raffineras, skeppas osv för att smörjas.
För att turbinerna ska kunna generera el så har de en generator med magneter av Neodym som endast bryts i Kina, där de inte bryr sig om arbetssäkerhet eller miljöpåverkan förmodligen.

Visst är förnybar energi bra, men vi måste kunna utvinna den på ett effektivare sätt än de vi har just nu gentemot yta de tar upp/kostnader/utsläpp mfl.

Är inte ute efter att predika med detta, alla ska skaffa sin egna uppfattning om vad de vill tro och hämta sin information vart de vill förstås.
Men forskar vi mer i kärnkraft och hur man kan hantera fusion så kan det vara den oändliga energikällan vi letar efter tror jag.

950 liter olja om året för en vindsnurra låter ju inte klokt. Var har du fått det ifrån?

Skrivet av Legacy_wow_jon:

Jag vet, men betänk att man såg annorlunda på kärnkraften och klimatutmaningarna på den tiden.

Men oavsett vad man tycker om omröstningen var legtim eller inte så är en folkomröstning något politikerna måste hålla sig till och utfallet i denna är ganska solklar.

Skickades från m.sweclockers.com

Fast nästan 40 år har gått nu, och mycket har hänt sedan dess. Hur relevant är den omröstningen idag? Många av de som röstade har gått ur tiden, och då trodde man att fusionskraft, dvs lösningen på allt, skulle finnas vid det här laget.

Skrivet av Ixos:

Precis!

Utfallet i denna omröstning var att vi skall ha kvar 12 reaktorer på obestämd framtid tills det finns bättre miljövänliga alternativ.

Vi bör alltså omedelbart återta de 3 avvecklade reaktorerna i drift eftersom vi bara har 9 idag, samt lägga upp en plan för hur vi kan byta ut de övriga reaktorerna mot nyare säkrare och bättre när deras livstid går mot sitt slut eftersom inget annat energislag finns tillgängligt idag som kan erbjuda lika miljövändlig basenergi som kärnkraften kan, och det inte heller är tekniskt sannolikt att något sådant kommer dyka upp de närmsta 30-50 åren ( livslängden på ett kärnkraftverk ).

Haha, svar på tal

Skrivet av joakim99:

Solkraften räcker definitivt till globalt sätt. Det som behöver lösas är lagring av energi.

Framför allt distribution. Tänk att smälla upp shitloads med solkraft i Sahara!

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Ska vi alltså tolka dig som att de som är av en annan åsikt än din borde "dö ut" snabbare? Det säger tyvärr mer om dig än om dem du väljer att kritisera, på ett absurt vis.

Kanske det är bättre att du fortsätter att diskutera kärnkraft, som tråden faktiskt handlar om, än att försöka leda in den på invandring och annat.

Skribenten du citerar förespråkar ekonomisk darwinism på alla plan. Inlägget är raderat av moderator, kanske våra svar på det också borde bort.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem

När man läser vissa inlägg i den här tråden förstår man varför Trump vann i USA.

Permalänk
Hedersmedlem

I förra avtalet jag hade med Fortum kunde jag välja enbart kärnkraftsel, vilket jag också gjorde. Tror dock att det är borttaget och att jag därför valde nuvarande avtal med Vattenfall där jag valt samma sak, enbart kärnkraftsel som aktivt val. Fortum-avtalet var snart fem år sedan, därför är minnet lite osäkert.

Om jag kan välja kärnkraftsel eller inte kommer bli avgörande vid nästa avtal också.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av MultiMan:

I förra avtalet jag hade med Fortum kunde jag välja enbart kärnkraftsel, vilket jag också gjorde. Tror dock att det är borttaget och att jag därför valde nuvarande avtal med Vattenfall där jag valt samma sak, enbart kärnkraftsel som aktivt val. Fortum-avtalet var snart fem år sedan, därför är minnet lite osäkert.

Om jag kan välja kärnkraftsel eller inte kommer bli avgörande vid nästa avtal också.

Det är just Fortum jag har nu, det låter ju lovande! Ska byta på en gång.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Voltaire63:

När man läser vissa inlägg i den här tråden förstår man varför Trump vann i USA.

Bara för att folk är emot kärnkraft så betyder det inte att de automatiskt skulle röstat på Trump

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fisken1986:

Renare än att tillverka miljoner vindkraftverk som utrotar våra fåglar och ger nästintill ingen el mot vad den enormt stora yta de tar upp..och kostnaderna att hålla dessa vindkraftverk! Jesus.

Eller solpaneler som även dessa utrotar djuren...och tar enormt mycket plats..även dessa är inte så rena att tillverka..eller underhålla..kostar.

Kärnkraften är renast, om man nu inte envisas att bygga kärnkraften på ostabil mark eller låta lågutbildade sköta mekaniken..Japan och Ryssland.

Radioaktivt ämne finns redan här på jorden..vi lägger bara tillbaka den efter vi har använt den..Och vi har tekniken att återvinna radioaktivt avfall..men tyvärr får vi inte det.

Kom igen, "lågutildade sköta mekaniken". Så vitt jag vet är Japan = kvalitet. Däremot resten av din text köper jag.

Handlar ju i grund och botten om innovation. På samma sätt som du nämner att det finns "teknik att återvinna radioaktivt avfall, men tyvärr får vi inte det" så finns det solceller som ser ut som ett overhead-blad och kan klistras på fönster med mer eller mindre full transparans. Men saker och ting behöver vara ekonomiskt försvarsbara också i vår värld, inte bara socialt och miljömässigt hållbara.

Permalänk
Medlem

Ni som är emot kärnkraft (är själv kluven), hur ser ni på Tysklands planer framöver?

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Ni som är emot kärnkraft (är själv kluven), hur ser ni på Tysklands planer framöver?

Du får nog förtydliga lite mer utförligt.

Tyskland kommer öka sitt beroende utav kol och beräknas har 60-65% kolkraft i sin elmix 2050 (i realistiska bedömningar). Vad de säger nu kring sina planer kring minskning av CO2-utsläpp bör betraktas i samma ljus som de påståenden vi hörde 2011 när de hävdade att stängningen av kärnkraften i Tyskland inte skulle leda till ökat fossil-beroende...

Målen är snävare än de som redovisas i bilden nedan, om någon nu skulle tro att detta är genomförbart så PM:a mig, jag är villig att sats stora pengar på att det inte kommer gå vägen...

Man bör fråga sig varför Ryssarna är så angelägna om att bygga 'Nordstream-2' och 'Nordstream-3' (3:an är för kommande Skandinviska behov får man anta...).

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Medlem

Klassisk "fråga" som egentligen bara handlar om att få ut sin egna åsikt. Hade TS verkligen varit intresserad av att hitta vem som levererar el endast från kärnkraft så finns det tillgängligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av l4nky:

Klassisk "fråga" som egentligen bara handlar om att få ut sin egna åsikt. Hade TS verkligen varit intresserad av att hitta vem som levererar el endast från kärnkraft så finns det tillgängligt.

Är det därför OP ställde en enkel fråga, fick svar på frågan och tackade för svaret och inte har diskuterat någonting mer än att tacka för tips på var man kan hitta elleverantörer som levererar kärnkraft?

Kommenterar du samma saker när folk ber om hjälp för att hitta de bästa datordelarna till sitt bygge, var man kan köpa en ps4:a billigast eller liknande?

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Är det därför OP ställde en enkel fråga, fick svar på frågan och tackade för svaret och inte har diskuterat någonting mer än att tacka för tips på var man kan hitta elleverantörer som levererar kärnkraft?

Kommenterar du samma saker när folk ber om hjälp för att hitta de bästa datordelarna till sitt bygge, var man kan köpa en ps4:a billigast eller liknande?

Exempelvis så söker man innan man gör tråden. Då kan man hitta en tråd som innehåller exakt samma saker: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1357063-jag-vill-ha-ett....

Vill man hitta billigast ps4 börjar man titta på prisjakt eller liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Eller, så syftar han på den andra meningen, när han nämner Japan. Nämligen att det kan tyckas vara dumt att bygga kärnreaktorer på instabil mark.
Fast problemet med Fukushima, var egentligen varken marken, jordbävningen, eller folket som skötte reaktorn. Man hade ställt reservkraftsaggregatet i en betonggrop, där man inte kunde få ut vattnet, utan att pumparna fick elektricitet. Så när tsunamin fyllde gropen, och reaktorn helt plötsligt stod utan både nätanslutning, och reservkraft, fungerade inte något nödsystem. Och det var det bäst skyddade aggregatet, alla de andra stod öppet, och hade helt enkelt spolats bort av tsunamin.
Så även det här är en olycka som helt enkelt inte skulle fått hända, och som hade varit möjlig att förhindra.
Det kan tyckas löjligt när svenska kärnkraftverk stängs av i månader för en dammsugares skull, men risken för att motsvarande olyckor ska hända här är ganska liten.
B!

Ett tillägg jag kan göra i en annars bra post är att man pga Tjernobyl lärt sig enormt mycket om effekterna av detta. Området är betydligt mindre farligt idag än det var för bara 10 år sedan och teknikerna man har använt för att göra detta kunde snabbt utföras i japan också, vilket utan tvekan har räddat liv. Det mest fantastiska är att området verkar frodas i liv idag...

Så om något har kärnkraft varit en industri där man extremt snabbt lär sig av sina misstag, då de är kostsamma och kan få konsekvenser. Samma kan man inte säga om verken Tysklands kol industri, eller USA oljekonsumtion (med deras olyckor) eller bilarnas skit...

Vi har många katastrofer i vår människas historia, och den enda jag vet som vi fruktar enormt är kärnkraften och denna fruktan gör att vi ständigt jobbar för att göra den så perfekt vi kan. Sen att andra alternativ dödar eller skadar oss utan att vi kan höra det som pip på en mätare, det verkar vi ignorera. Kärnkraften som är idag är gammal teknik där mycket både har och kan förbättras. Man kan både köra längre på bränslet (mindre avfall) och även säkra hela konstruktionen mycket bättre, samt med alternativ som Torium kan lösa ännu fler problem (inkl en konstruktion som inte behöver dessa pumpar eller ström som orsakade japans katastrof)

En tsunami förstör enormt mycket, och i detta fallet slog det även ut något man trodde man hade säkrat. Naturens krafter är enorma, och oavsett vad vi gör, så kommer vi att vara små när de slår till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

En tsunami förstör enormt mycket, och i detta fallet slog det även ut något man trodde man hade säkrat. Naturens krafter är enorma, och oavsett vad vi gör, så kommer vi att vara små när de slår till.

Jepp.

Vad man bör ta i betänkande är också att samma Jordbävning + Tsunami i övrigt orsakade nästan 16 tusen dödsfall, och att antalet dödsfall till följd av strålning från kärnkraftsolyckan vid Fukushima senaste gången jag läste om det fortfarande var 0.

Jordbävningen fick bland annat en damm att rämna vilket orsakade ungefär åtminstone 4 av dessa dödsfall såvitt jag förstått...

(Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/2011_T%C5%8Dhoku_earthquake_and... )

Hur mycket fokus har det varit på att dammar är osäkra och farliga i jämförelse med kärnkraften i samband med jordbävningen och Tsunamin 2011 i Japan vill jag fråga?

Är det fokus Kärnkraften fått i nyhetsrapporteringen här verkligen befogad och motiverad med tanke på hur mycket skada och död naturkatastrofen i sig orsakat i jämförelse med Fukushima kärnkraftverken?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Ett tillägg jag kan göra i en annars bra post är att man pga Tjernobyl lärt sig enormt mycket om effekterna av detta. Området är betydligt mindre farligt idag än det var för bara 10 år sedan och teknikerna man har använt för att göra detta kunde snabbt utföras i japan också, vilket utan tvekan har räddat liv. Det mest fantastiska är att området verkar frodas i liv idag...

Det riktigt spännande är ju folk som lever i området. Det var ju någon forskare som flyttade in, och plöjde upp sig ett litet grönsaksland där han odlade all skönans grödor. Efter att ha analyserat vilka som gjorde vad, så gjorde man ett urval, och fortsatte odla dessa, och levde av grödorna. Jag vill minnas han hade höns för äggens skull med.
Selleri skulle man tydligen inte äta. De var bra på att samla på sig skadliga halter, och var olämpliga. Men potatis var helt ok, så det var hans basföda, osv.
Flera år sedan jag läste om det där någonstans, men det var helt klart intressant.
Och som du skriver, djurlivet verkar i dagsläget frodas. Det var (är?) vanligare med mutationer, bra och dåliga, men än har inte exempelvis två-svansade ekorrar slagit ut den vanliga sorten. (det var bara ett exempel, de finns så vitt jag vet inte ens.)
B!

Edit

Skrivet av Ixos:

Är det fokus Kärnkraften fått i nyhetsrapporteringen här verkligen befogad och motiverad med tanke på hur mycket skada och död naturkatastrofen i sig orsakat i jämförelse med Fukushima kärnkraftverken?

Problemet är nog att vi fortfarande inte riktigt förstår effekterna av långvarig exponering mot låga radioaktiva doser. Plötslig död av vattenmassa från kollapsande damm, ter sig långsiktigt ganska ofarligt, men ett enormt spöke bestående av missväxta kroppsdelar, konstiga mutationer, och tusentals fall av cancer med tveksam koppling till olyckan de närmaste tusen åren, som folk med fasa ser i sin fantasi när de läser om härdsmältor, ter sig å andra sidan ganska hemskt.

/Edit

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av CCWarlock:

Det är just Fortum jag har nu, det låter ju lovande! Ska byta på en gång.

Från min senaste räkning:

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Avstängd

Största problemet är att priset för elen sätts efter det dyraste sättet att framställa det, dvs kolen.
Vatten och vind är enormt mycket billigare att framställa, men priset bestäms efter kolet. Känns inte det bra

Permalänk
Medlem
Skrivet av CCWarlock:

SOm rubriken antyder

Det finns jävligt många elleverantörer som erbjuder "grön", förnyelsebar eller annan "ekologisk" el. Men jag har inte stött på någon som erbjuder kärnkraft som alternativ. Finns det några bra tips? Fusion tar jag ju helst men de är väl inte färdiga än..

Du har ju fått frågan besvarad redan men skriver iaf...alltid kul med folk som är för kärnkraft! Är själv en som är starkt för det tills det finns gångbara alternativ.

Vind och sånt tjafs är inte någon lösning. Kommer aldrig funka som ersättning hur mycket folk än vill det. Går att ha det förstås, men att ersätta tio reaktorer med det...lycka till

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Problemet är nog att vi fortfarande inte riktigt förstår effekterna av långvarig exponering mot låga radioaktiva doser. Plötslig död av vattenmassa från kollapsande damm, ter sig långsiktigt ganska ofarligt, men ett enormt spöke bestående av missväxta kroppsdelar, konstiga mutationer, och tusentals fall av cancer med tveksam koppling till olyckan de närmaste tusen åren, som folk med fasa ser i sin fantasi när de läser om härdsmältor, ter sig å andra sidan ganska hemskt.

Jag har bara svårt att förstå hur folk som lever år 2016 kan vara vidskepliga till denna extrema grad...

Om vår moderna vetenskap idag inte har kunnat påvisa i princip några långvariga risker av måttliga stråldoser förutom förhöjda cancer risker ( som fortfarande är flerfaldigt gånger mindre än hur mkt större risk för cancer du får om du röker ), så har jag svårt att tro att det finns några allvarliga risker.

Idag är endast några enstaka kvadrat km runt själva kraftverket i Fukushima avspärrat och strålningsnivåerna bara 2-3km meter norr om kärnkraftverket längst kusten är så låga att du utan någon som helst risk skulle kunna bo där.

För kortare besök över dagen kan du vistas i princip överallt förutom inne i själva kärnkraftverket utan skyddsdräkt idag. Endast de som arbetar med dekontaminering inom staketen på det område som normalt var avspärrat runt kärnkraftverket för obehöriga innan olyckan behöver idag skyddsdräkter.

Här är en karta från 2015 som visar var du får bo i närheten av kraftverket ( notera att dessa gränsvärden är ca 100 gånger strängare än var du kan vistas utan skyddsdräkter under kortare besök utan någon risk alls ).

http://www.meti.go.jp/english/earthquake/nuclear/roadmap/pdf/...

Planen är att dekontaminera alla områden runt kärnkraftverket ned tills stålningen når 1 millisivert per år, Gränsvärdet för ICRP. Detta motsvarar en ökad cancerrisk med ca 0.0055% eller att spendera 1 timme per dygn i ett flygplan på hög höjd.

I jämförelse med vetenskapliga studier som visar att förbränning av kol och olja dödar 2,1 miljoner per år enbart via luftföroreningar så är ju kärnkraften inte ens en risk...

Vindkraft är ungefär 15000 gånger dödligare än kärnkraft per producerad mängd el.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xeraton:

"Renaste miljö-elen som finns." Jo förutom när en härdsmälta inträffar som senast i Fukushima i Japan, eller det radioaktiva restavfallet som tar tusentals år att bryta ner. Det låter ju verkligen som den renaste miljö-elen som finns...

Källor:
Allt om Vetenskap/slutförvaring av kärnbränsle
Wikipedia/Fukushima-olyckan

Det finns redan bra lösningar på detta, skjuta upp allt i rymden eller in i den närmaste stjärnan eller hybridkraftverk där avfallet används i en fusionsreaktor. Kärnkraften är faktiskt den helt klart grönaste EL vi har, hands down. Det är när det väl händer något som problemen startar, men ifall alla länder skulle driva på utvecklingen TILL kärnkraft istället för IFRÅN, så hade säkerheten blivit mycket bättre, vilket skulle minska riskerna ytterligare.

mvh

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

950 liter olja om året för en vindsnurra låter ju inte klokt. Var har du fått det ifrån?

Oj, det såg jag inte. Är totalt fel så måste ha slagit fel på miniräknaren när jag konverterade gallons till liter!

Rätt ska vara ca 300 liter!
http://www.windpowerengineering.com/maintenance/how-to-keep-t...
http://www.windsystemsmag.com/article/detail/428/the-evolutio...

Visa signatur

i5 2500K|Vengeance 8Gb|Sabertooth P67|GTX 980Ti|Corsair AX1200|Force GT 120Gb|5TB lagring|Asus Xonar STX II

Permalänk
Medlem
Skrivet av Brainsplitter:

En ensam vindturbin behöver även ca 950 liter olja om året för smörjning, som ska raffineras, skeppas osv för att smörjas.
För att turbinerna ska kunna generera el så har de en generator med magneter av Neodym som endast bryts i Kina, där de inte bryr sig om arbetssäkerhet eller miljöpåverkan förmodligen.

Skrivet av Brainsplitter:

Oj, det såg jag inte. Är totalt fel så måste ha slagit fel på miniräknaren när jag konverterade gallons till liter!

Rätt ska vara ca 300 liter!

Värt att förtydliga är också att Vindkraften normalt sett antingen kräver mycket smörjolja samt underhåll ( de äldre modellerna med växellåda ), eller stora mängder neodym istället för större magneter som gör växellådans jobb ( de nyare modellerna ). Inte båda och.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ixos:

Jepp.

Vad man bör ta i betänkande är också att samma Jordbävning + Tsunami i övrigt orsakade nästan 16 tusen dödsfall, och att antalet dödsfall till följd av strålning från kärnkraftsolyckan vid Fukushima senaste gången jag läste om det fortfarande var 0.

Jordbävningen fick bland annat en damm att rämna vilket orsakade ungefär åtminstone 4 av dessa dödsfall såvitt jag förstått...

(Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/2011_T%C5%8Dhoku_earthquake_and... )

Hur mycket fokus har det varit på att dammar är osäkra och farliga i jämförelse med kärnkraften i samband med jordbävningen och Tsunamin 2011 i Japan vill jag fråga?

Är det fokus Kärnkraften fått i nyhetsrapporteringen här verkligen befogad och motiverad med tanke på hur mycket skada och död naturkatastrofen i sig orsakat i jämförelse med Fukushima kärnkraftverken?

Det riktigt lustiga är att vår största fara för cancer ligger i våra affärer, med en stor varningsettikett på. Den förpestar oss alla på många öppna ställen, och förgiftar även oskyldiga i närheten. Förbjud den istället för kärnkraften, tack.

Och precis som du säger, jordbävningar tar liv de också, men dessa är utan vår kontroll, så många accepterar dem, av någon anledning jag inte förstår. Även om vi troligen för all framtid kommer att få dödsfall pga naturkatastrofer så kan man iaf inte räkna bort dem.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det riktigt spännande är ju folk som lever i området. Det var ju någon forskare som flyttade in, och plöjde upp sig ett litet grönsaksland där han odlade all skönans grödor. Efter att ha analyserat vilka som gjorde vad, så gjorde man ett urval, och fortsatte odla dessa, och levde av grödorna. Jag vill minnas han hade höns för äggens skull med.
Selleri skulle man tydligen inte äta. De var bra på att samla på sig skadliga halter, och var olämpliga. Men potatis var helt ok, så det var hans basföda, osv.
Flera år sedan jag läste om det där någonstans, men det var helt klart intressant.
Och som du skriver, djurlivet verkar i dagsläget frodas. Det var (är?) vanligare med mutationer, bra och dåliga, men än har inte exempelvis två-svansade ekorrar slagit ut den vanliga sorten. (det var bara ett exempel, de finns så vitt jag vet inte ens.)
B!

Edit
Problemet är nog att vi fortfarande inte riktigt förstår effekterna av långvarig exponering mot låga radioaktiva doser. Plötslig död av vattenmassa från kollapsande damm, ter sig långsiktigt ganska ofarligt, men ett enormt spöke bestående av missväxta kroppsdelar, konstiga mutationer, och tusentals fall av cancer med tveksam koppling till olyckan de närmaste tusen åren, som folk med fasa ser i sin fantasi när de läser om härdsmältor, ter sig å andra sidan ganska hemskt.

/Edit

Självklart påverkas livet av detta, men det påverkar olika. Vi tror att våra bilavgaser, fabrikersgifter och annat inte har gjort något, men faktum är att vi har (och fortfarande gör) mer skada på naturen med allt från gödsel när vi odlar till fabrikers avfall som inte hanteras rätt, än kärnkraft någonsin har gjort. Vi har både utrotat arter och förstört hela hav på detta sätt... och vi verkar inte bättra oss? Kärnkraften fruktar vi, vilket är bra. Därför har man respekt för den på ett sätt som jag önskar vi hade med allt mellan cigaretten till bilmotorn och fabrikerna.

Jag hade gärna velat ge den ryssen så mycket stryk att han bett om döden själv, för vad de gjorde med området, men det har i långa loppet lärt oss enormt mycket. Saker som kommer hjälpa för nästa katastrof, och även våra resenärer till Mars, som kommer påverkas något enormt av strålning. Pga denna forskning så har man koll på vilken mat som har bäst chans att klara sig, samt man vet mer hur levande celler påverkas.

I slutändan dock... ge mig en ren, obegränsad (eller iaf tillräcklig) energikälla så tar jag gärna den över kärnkraft. Men vi har varit nära tex fusion i årtionden nu, och visst de gör framsteg, men jäkligt små.

Som det är nu dock, så har vi rätt många möjligheter med kärnkraft, och något jag skulle vilja se är metoder som artificiella träd eller vätgasutvinning som kan matas med överbliven ström från nätet. Detta skulle både göra att dessa kärnkraft inte behöver jonglera upp och ner så mycket på lasten, samt när de får överskott, kan sänka CO2 nivån, samt tillverka vätgas som sedan kan förbrännas igen (eller bättre, till en bränslecell). Med stora mängder energi kan vi faktiskt motverka miljöskadorna på fossila bränslen, och minska växthuseffekterna, istället för att försöka driva hela alltet på vind och solkraftverk och hoppas att naturen ska lösa det själv.

Permalänk
Medlem

plutonium

@Fisken1986:
Nja, plutonium finns i naturen inte överhuvudtaget i de mängder som idag kommer från flera reaktorer.
Däremot förekommer pu i halter runt 3 biljondelar vid vissa uran-fyndigheter.

Det finns fler isotoper i exv avfallet från Oskarshamn som inte är lätta att hantera.

Permalänk
Medlem

raketuppskjutningsolycka

@Orfi:
Skjuta upp i rymden - raketer har en ovana att då och då inte fungera.
Vad händer med avfallskapseln då ?

Eller tänker på någon annan metod att skicka iväg den ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av SOES:

@Fisken1986:
Nja, plutonium finns i naturen inte överhuvudtaget i de mängder som idag kommer från flera reaktorer.
Däremot förekommer pu i halter runt 3 biljondelar vid vissa uran-fyndigheter.

Det finns fler isotoper i exv avfallet från Oskarshamn som inte är lätta att hantera.

Pu finns i haven i halter på 0,1-10 mBq/m^3, främst rester från provsprängningarnas glada tid (50- och 60-talen) annars är det sant att Pu förekommer även i spårmängder i naturligt uran.

Det finns mycket riktigt isotoper som är kluriga i vårt kärnavfall, dock hanteras riskerna av dessa i säkerhetsredovisningen.

Läckage av Pu från reaktorer? Vilka reaktorer läcker Pu till miljön?

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk

Som någon annan skrev tidigare här så kan du aldrig få det valet direkt i eluttaget utan det är en blandning av allt möjligt. Det du betalar när du väljer ex alternativet vind är att elleverantörerna är skyldiga att handla den förbrukningen du köper av just det alternativet på Nordpool (nordiska elbörsen). Du kan nog handla det alternativet du vill från de flesta stora elleverantörerna bara du frågar efter det. Skillnaden är att de flesta inte skyltar med att man kan göra det

Visa signatur

_______________________________________________________________________________
CPU: i7-2600K @ 3.4GHz MB: m-ATX Z77 Gigabyte G1.Sniper M3 Mem: Corsair Vengeance Low Profile 8GB DDR3 PC3-12800 1600MHz GPU: ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1070 8GB GAMING HDD: Samsung 840 SERIES 240 GB HDD: 2TB HDD Case: Fractal Design Arc Mini R2 PSU: CoolerMaster 620W OS: Win10

Permalänk

Det mesta har väl redan kommit fram i tråden. Jag vill bara tillägga att även jag hatar att se dessa skitfula vindkraftverk ploppa upp som ogräs överallt. Och med nya reaktorer ser jag inte hur något annat än kärnkraft är ett alternativ idag.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ixos:

I jämförelse med vetenskapliga studier som visar att förbränning av kol och olja dödar 2,1 miljoner per år enbart via luftföroreningar så är ju kärnkraften inte ens en risk...

Vindkraft är ungefär 15000 gånger dödligare än kärnkraft per producerad mängd el.

Mycket bra post!

Har inte sett denna jämförelsen tidigare men den var rikigt bra.

Energy source Deaths per trillion kWh Percentage power Year
Coal (global) 100,000 50%
Nuclear (global) 90 17%
Nuclear (US) 0.01 19%

Visa signatur

What evah! i'll do what i want! | Det stavas väl inte väll...såvida du inte ska skriva välling.
"Det var väl bra"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ceogar:

Energy source Deaths per trillion kWh Percentage power Year
Coal (global) 100,000 50%
Nuclear (global) 90 17%
Nuclear (US) 0.01 19%

Värt att påpeka är också att "Nuclear (global)" värdet baseras på ganska pseudovetenskapliga artiklar som okritiskt antar worst case och väldigt svepande gissningar om hur många som kanske kommer att drabbas av cancer i framtiden totalt som ett resultat av Chernobyl... ( runt 50000 dödsfall total om jag minns rätt )

Antalet faktiska dödsfall som vetenskapligt kan knytas till Chernobyl och strålningspåverkan ligger runt 50 istället, och mer rimliga uppskattningar på antal cancerfall ökar totalen till ~500-5000. Vilket ändrar den globala siffran från 90 / trillion kWh till 0.9-9 / trillion kWh. ( eftersom i princip alla dödsfall globalt kommer från Chernobyl ).

Detta betyder också att det skulle vara mer träffsäkert att säga Nuclear(including Soviet) och Nuclear(Rest of the world) istället för att dela upp det på det sätt som de gjort.

Vad man också bör komma ihåg var att Chernobyl olyckan kan knytas till 100% på den mänskliga faktorn, man satte medvetet alla automatiska säkerhetsystem ur spel för att testköra reaktorn...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ixos:

Värt att påpeka är också att "Nuclear (global)" värdet baseras på ganska pseudovetenskapliga artiklar som okritiskt antar worst case och väldigt svepande gissningar om hur många som kanske kommer att drabbas av cancer i framtiden totalt som ett resultat av Chernobyl... ( runt 50000 dödsfall total om jag minns rätt )

Antalet faktiska dödsfall som vetenskapligt kan knytas till Chernobyl och strålningspåverkan ligger runt 50 istället, och mer rimliga uppskattningar på antal cancerfall ökar totalen till ~500-5000. Vilket ändrar den globala siffran från 90 / trillion kWh till 0.9-9 / trillion kWh. ( eftersom i princip alla dödsfall globalt kommer från Chernobyl ).

Detta betyder också att det skulle vara mer träffsäkert att säga Nuclear(including Soviet) och Nuclear(Rest of the world) istället för att dela upp det på det sätt som de gjort.

Vad man också bör komma ihåg var att Chernobyl olyckan kan knytas till 100% på den mänskliga faktorn, man satte medvetet alla automatiska säkerhetsystem ur spel för att testköra reaktorn...

Chernobyl är ju ett väldigt dåligt exempel för kärnkraften på så många sätt. Inte bara nog med det utan att ingent berättades om det. Inga tabletter delades ut, inga varningar gick ut i Moskva där det var folkfestival på gatorn trots att det var skyhöga siffror med strålning i många delar av staden.

Allt som gjordes kring den olyckan gjordes nog helt fel. Förutom Sarkofagen kanske

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2005/pr38/en/

WHO's rapport från 2005. Precis som du säger så hävdar de att 50 personer dog.
Greenpeace hävdade 90 000. Att denna "onda?" orginistation fortsätter och frödas. Sprider okunskap och skräck utan att folk ifrågasätter, det är läskigt. För vem tänker inte positivt när Greenpeace's namn kommer upp?
Greenpeace är ett ortroligt stort hot när det kommer till att beskämpa utsläpp och att få världen att satsa på rena källor.

Vågar bara drömma om hur ren världen hade varit utan dem.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/cher...

Visa signatur

What evah! i'll do what i want! | Det stavas väl inte väll...såvida du inte ska skriva välling.
"Det var väl bra"