Permalänk
Medlem
Skrivet av Dixon:

@Xquade:

Ett tips om du vill ge en snygg och väldigt bra kniv Yaxell Zen SANTOKU

Har själv 20cm Kockkniven och en 12 cm Allkniv i denna serie och är mer än nöjd med dem.
De få tillfällen som knivarna behöver skärpas gör jag det med Yaxells keramiska våtslip.

Inte nog med det, den vann Aftonbladets knivtest idag.

Japanskt bör det vara, Tamahagane kör jag. Blev topp också i Aftonbladet.
https://bagarenochkocken.se/san-tamahagane

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Bra stål är viktigt och allt, men får själv intrycket av att kunna hålla kniven vass är det viktigaste, finns det någon vettig lazy way att göra det på, eller bli det bara kasst då?

Måste man bemästra den ädla konsten att vässa för hand med diverse manuella verktyg?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xquade:

Tjenare , letar julklapp till min far och han älskar att hålla på i köket o experimentera , och har snackat med han lite o en ny köks kniv med ca 10cm egg för blandand använing är vad han önskar sig , har ni några bra tips för grymma knivar? för runt 1000kr-1500kr ?

Ohh vad spännande. Köksknivar är alltid skoj!

Att köpa kökskniv kan göras nästan hur avancerat som helst.
I grunden har du europeiska knivar och japanska knivar.

De Europeiska knivarna är inte lika skarpa som de japanska.
Japanska - 20 grader
Europeiska - 30 grader

Japanska är också hårdare än europeiska.
Hårdhet på stål (knivstål...) mäts i knivvärlden i enheten Rockwell. Europeiska har kanske kring 55 HRC medan de japanska klättar upp till 60-65 någonstans.

Kort sammanfattning hittils:
Europé: Mjukare stål + inte lika skarpa
Japanska: Hårdare stål + mer vassa

Det låter ju som att japanerna vinner detta.
Men hårdheten och skärpan har också sitt pris, såklart. Det innebär att det är svårare att underhålla en japanska kniv. De är också mer sköra utifall att du använder kniven fel - säg att du har en 22cm kokkniv och får för dig att hacka benen i en kyckling - det gör du inte! (skär inte heller frusen mat eller tappa kniven). Med en lägre skärpa är den således mer förlåtande och lättare att vässa. Dessutom är de med mindre kolhalt (lägre kolhalt = mjukare stål) mindre benägna att missfärgas. Därför är min absoluta rekomendation att du med en japansk kniv INTE kör den i diskmaskinen och Torkar av den direkt efter tvätt. Låt den inte ligga när du tvättat den och lufttorka!

När du senare underhåller knivarna behöver vi också veta hårdheten.
Om du slipar kniven hemma är där 2 saker du behöver veta.
Du kan BRYNA kniven och du kan SLIPA kniven.

Bryner gör du med ett BRYNSTÅL. Detta brynstål är MJUKARE än kniven. Detta är till för att återställa eggen. När du använder kniven så kommer eggen att böjas. Titta noga så kan du se det. Genom att bryna "töjer" du tillbaka eggen.
Om du SLIPAR. Ja då avverkar du eggen. Görs med fördel med ett diamantstål - för detta är hårdare än kniven. Tror dessa har en Rockwell på kring 70?

När du pysslar med detta är det viktigt att du bryner och slipar i det gradtal kniven är. Således är jag också väldigt anti dessa "knivslipar" där du drar kniven i. Vilket material är det i dessa och vilket gradtal? Nej - mitt tips är att bryna hemma. Det kan du göra varje gång kniven skall användas.
Om du använder kniven mycket då behöver den slipas 1 gång/året. Då skickar du iväg kniven till någon som kan!
Såvida ni inte tycker det är kul med våtslipning och sten. Då kan ni göra det hemma.

Så då kan vi skillnaden mellan europé och japan samt hur vi vårdar kniven och vad vi inte får lov att göra med den.

Nästa fråga du ställer är:
Hur är min far som skall få kniven?

Är han en som kommer ta hand om denna eminenta gåva jag ger honom, eller kommer han slänga den i diskmaskinen tillsammans med annan disk eller låter han den lufttorka i stället bredvid alla annan bestick som klirrar och krasar mot kniven?
Då har du också svaret om det skall vara en fin japansk eller en (i mitt tycke) lite mer tråkig europeisk standard.

-------------------------------

Därefter kommer du till valet att välja kniv.
Det har redan nämnts. Ergonomi är det absolut viktigaste.

Jag håller med en del andra här. Jag gillar Global.
Det är inte de absolut mest exklusiva tillverkaren, nej det är sant. Men gör en vanlig knivanvändare och hemmakock så gör de bra knivar. Däremot är priset i det lägre premiumsegmentet. Så för nästan samma peng kan man också hitta andra fina guldklimpar. Så jag kan rekommendera Global med deras knivar på 57HRC. Men där finns bra mycket hårdare och värre knivar. Dessutom finns där snyggare!
Men Global är smidda i ett stycke där man i skaftet lagt in sand för balansens skull (det hör du om du skakar kniven och håller den mot örat).
Dessutom släppte Global för ett par år sedan Sai-serien - och dessa är ett ENORMT lyft FÖR MIN HAND när det gäller ergonomin! De är superbra. Tyvärr äger jag redan 14 Globalknivar. Så har bara en Sai själv.

En Globalkniv är ett säkert kort. Men googla VG10 så tror jag du hittar lite annan inspiration på hur knivar kan se ut.

-------------------

Okej. En annan sak vi behöver täcka är de olika knivtyperna.
En av Globals bästa grejer är att de gör ALLA knivar. De har över 100 knivar i sortimentet.
Man behöver inte ha 100 knivar hemma.
Men den viktigaste kniven är just Kockkniven.

Dock skrev du att du ville ha en 10cm kniv. Det är skalknivar du pratar om då (oftast). Global har ett par stycken. Den ena är superbra, den andra är ganska värdelös. (GSF-46 = Värdelös och GSF-48 och GS-38 = Superbra.)
Däremot har Global också tomatkniv på 8 cm, grönsaksknivar på 13cm och en kockkniv på 13cm. Så det finns ett bra urval.
Aja. Deras sortiment är precis hur stort som helt. Men på Cervera träffar du bara på en liten liten del av det.

Jag själv har köpt alla mina knivar från Storbritannien. Nästa halva priset än här hemma. Så det kan också vara värt att tänka på utifall att man vill ha många.

Där finns också hur mycket som helst att tänka på. Skall den vara olivslipad eller inte? Jag tycker det är jättebra.

Aja. Kan nog skriva en del till, men tror det blir för mycket.

Lycka till i knivletandet! Jag är säker på att du hittar någonting jättebra där ute!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zarlor:

Ohh vad spännande. Köksknivar är alltid skoj!

Att köpa kökskniv kan göras nästan hur avancerat som helst.
I grunden har du europeiska knivar och japanska knivar.

De Europeiska knivarna är inte lika skarpa som de japanska.
Japanska - 20 grader
Europeiska - 30 grader

Japanska är också hårdare än europeiska.
Hårdhet på stål (knivstål...) mäts i knivvärlden i enheten Rockwell. Europeiska har kanske kring 55 HRC medan de japanska klättar upp till 60-65 någonstans.

Kort sammanfattning hittils:
Europé: Mjukare stål + inte lika skarpa
Japanska: Hårdare stål + mer vassa

Det låter ju som att japanerna vinner detta.
Men hårdheten och skärpan har också sitt pris, såklart. Det innebär att det är svårare att underhålla en japanska kniv. De är också mer sköra utifall att du använder kniven fel - säg att du har en 22cm kokkniv och får för dig att hacka benen i en kyckling - det gör du inte! (skär inte heller frusen mat eller tappa kniven). Med en lägre skärpa är den således mer förlåtande och lättare att vässa. Dessutom är de med mindre kolhalt (lägre kolhalt = mjukare stål) mindre benägna att missfärgas. Därför är min absoluta rekomendation att du med en japansk kniv INTE kör den i diskmaskinen och Torkar av den direkt efter tvätt. Låt den inte ligga när du tvättat den och lufttorka!

När du senare underhåller knivarna behöver vi också veta hårdheten.
Om du slipar kniven hemma är där 2 saker du behöver veta.
Du kan BRYNA kniven och du kan SLIPA kniven.

Bryner gör du med ett BRYNSTÅL. Detta brynstål är MJUKARE än kniven. Detta är till för att återställa eggen. När du använder kniven så kommer eggen att böjas. Titta noga så kan du se det. Genom att bryna "töjer" du tillbaka eggen.
Om du SLIPAR. Ja då avverkar du eggen. Görs med fördel med ett diamantstål - för detta är hårdare än kniven. Tror dessa har en Rockwell på kring 70?

När du pysslar med detta är det viktigt att du bryner och slipar i det gradtal kniven är. Således är jag också väldigt anti dessa "knivslipar" där du drar kniven i. Vilket material är det i dessa och vilket gradtal? Nej - mitt tips är att bryna hemma. Det kan du göra varje gång kniven skall användas.
Om du använder kniven mycket då behöver den slipas 1 gång/året. Då skickar du iväg kniven till någon som kan!
Såvida ni inte tycker det är kul med våtslipning och sten. Då kan ni göra det hemma.

Så då kan vi skillnaden mellan europé och japan samt hur vi vårdar kniven och vad vi inte får lov att göra med den.

Nästa fråga du ställer är:
Hur är min far som skall få kniven?

Är han en som kommer ta hand om denna eminenta gåva jag ger honom, eller kommer han slänga den i diskmaskinen tillsammans med annan disk eller låter han den lufttorka i stället bredvid alla annan bestick som klirrar och krasar mot kniven?
Då har du också svaret om det skall vara en fin japansk eller en (i mitt tycke) lite mer tråkig europeisk standard.

-------------------------------

Därefter kommer du till valet att välja kniv.
Det har redan nämnts. Ergonomi är det absolut viktigaste.

Jag håller med en del andra här. Jag gillar Global.
Det är inte de absolut mest exklusiva tillverkaren, nej det är sant. Men gör en vanlig knivanvändare och hemmakock så gör de bra knivar. Däremot är priset i det lägre premiumsegmentet. Så för nästan samma peng kan man också hitta andra fina guldklimpar. Så jag kan rekommendera Global med deras knivar på 57HRC. Men där finns bra mycket hårdare och värre knivar. Dessutom finns där snyggare!
Men Global är smidda i ett stycke där man i skaftet lagt in sand för balansens skull (det hör du om du skakar kniven och håller den mot örat).
Dessutom släppte Global för ett par år sedan Sai-serien - och dessa är ett ENORMT lyft FÖR MIN HAND när det gäller ergonomin! De är superbra. Tyvärr äger jag redan 14 Globalknivar. Så har bara en Sai själv.

En Globalkniv är ett säkert kort. Men googla VG10 så tror jag du hittar lite annan inspiration på hur knivar kan se ut.

-------------------

Okej. En annan sak vi behöver täcka är de olika knivtyperna.
En av Globals bästa grejer är att de gör ALLA knivar. De har över 100 knivar i sortimentet.
Man behöver inte ha 100 knivar hemma.
Men den viktigaste kniven är just Kockkniven.

Dock skrev du att du ville ha en 10cm kniv. Det är skalknivar du pratar om då (oftast). Global har ett par stycken. Den ena är superbra, den andra är ganska värdelös. (GSF-46 = Värdelös och GSF-48 och GS-38 = Superbra.)
Däremot har Global också tomatkniv på 8 cm, grönsaksknivar på 13cm och en kockkniv på 13cm. Så det finns ett bra urval.
Aja. Deras sortiment är precis hur stort som helt. Men på Cervera träffar du bara på en liten liten del av det.

Jag själv har köpt alla mina knivar från Storbritannien. Nästa halva priset än här hemma. Så det kan också vara värt att tänka på utifall att man vill ha många.

Där finns också hur mycket som helst att tänka på. Skall den vara olivslipad eller inte? Jag tycker det är jättebra.

Aja. Kan nog skriva en del till, men tror det blir för mycket.

Lycka till i knivletandet! Jag är säker på att du hittar någonting jättebra där ute!

väldigt bra inlägg! tack . min far då är rätt så pedantiskt när det kommer till köket! noggrann med slipning och att tvätta dom ordentlig efter användning ,10-15 cm skulle jag tro är rätt lagom.
Fick bra med kött på på benen, dock vet jag inte om jag hinner beställa från Storbritannien innan jul? :/ olivslipad tror jag är att föredrar känns som de bättre kortet.

Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xquade:

väldigt bra inlägg! tack . min far då är rätt så pedantiskt när det kommer till köket! noggrann med slipning och att tvätta dom ordentlig efter användning ,10-15 cm skulle jag tro är rätt lagom.
Fick bra med kött på på benen, dock vet jag inte om jag hinner beställa från Storbritannien innan jul? :/ olivslipad tror jag är att föredrar känns som de bättre kortet.

Som sagt. Man kan fortsätta i alla oändlighet.
Global har 3 toppserier - kan man säga.
Global, Global NI (enkelstål med orientalisk blad - vill du inte ha) och Global SAI (är värt att kolla in i alla fall)

Sedan i gruppen "Global" då har du G-serien. GF-serien, GS-serien och GSF-serien

G-serien (G=Global)- Lättare kniv, tradionella handtaget. Svetsat handtag (syns ej)
GS (S=Small) - Lättare kniv, triangonellt handtag
GF (F=Forged) - Tyngre kniv - Liknar i övrigt G-serien men med ett lite mer europeisk touch på vikten. Helsmidd kniv.
GFS(Forged small) - En smidd kniv som gjorts lätt.

GFS skall användas i luften. Viftandes.
GS bör användas på skärbräda

Men vet du vad - bestäm själv.

Sedan finns det knivar för vänsterhänta också - exempelvis G-11L (L för left)

Tips att kolla in:
SAI-M01 - Liten kockkniv på 14cm. EJ oliv.
G-79 - Kockkniv på 16cm. Olivslipad.

Permalänk
Medlem

Globalknivarna är sjukt överprissatta. I Japan så köper man dom för runt 400kr i affärer motsvarande rusta. Dom har dessutom en dålig ergonomi och ett mediokert stål.

10cm är rätt kort, då är man nere på skalknivar och sådana är ofta lite slit och släng. Kan han tänka sig att gå upp några centimeter så kolla på dessa knivarna. Där har du ett bra stål som tar och håller en bra egg.

http://www.cleancut.se/butik/knivserier/akifusa-2-serier2014-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av SexMachine:

Globalknivarna är sjukt överprissatta. I Japan så köper man dom för runt 400kr i affärer motsvarande rusta. Dom har dessutom en dålig ergonomi och ett mediokert stål.

10cm är rätt kort, då är man nere på skalknivar och sådana är ofta lite slit och släng. Kan han tänka sig att gå upp några centimeter så kolla på dessa knivarna. Där har du ett bra stål som tar och håller en bra egg.

http://www.cleancut.se/butik/knivserier/akifusa-2-serier2014-...

runt 10 max 15 tack ska kolla in!

Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem

Kör själv globalknivar hemma där G2an är kockkniven jag använder överlägset mest, riktigt fina och roliga att använda i köket

Visa signatur

Corsair Crystal 460x | MSI Z370 Carbon ATX | Intel Core i7 8700k | 16GB Corsair Vengeance 3200mhz | Palit GTX 1070 Ti | Samsung 960 EVO 500gb NVMe | Asus PG279Q 144hz IPS | Corsair K65 RGB MX Red | FinalMouse Ultralight Air58 / Zowie FK1 w/ paracablemod / Glorious Model O | Xtrfy XGP-L4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xquade:

Är den intressant så kör. Det är en sjukt bra kniv.

Permalänk
Medlem

känns som det bästa tack för alla som har skrivit och hjälpt till säg till de blir antingen http://www.cleancut.se/butik/knivserier/akifusa-2-serier2014-...

eller

https://www.cervera.se/produkt/gs-3-kockkniv-13-cm

Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Bra stål är viktigt och allt, men får själv intrycket av att kunna hålla kniven vass är det viktigaste, finns det någon vettig lazy way att göra det på, eller bli det bara kasst då?

Måste man bemästra den ädla konsten att vässa för hand med diverse manuella verktyg?

Googla på spyderco sharpmaker, enkelt och ger ruggigt bra resultat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xquade:

känns som det bästa tack för alla som har skrivit och hjälpt till säg till de blir antingen http://www.cleancut.se/butik/knivserier/akifusa-2-serier2014-...

eller

https://www.cervera.se/produkt/gs-3-kockkniv-13-cm

Akifusan är helt överlägsen.

Permalänk
Skrivet av Xquade:

känns som det bästa tack för alla som har skrivit och hjälpt till säg till de blir antingen http://www.cleancut.se/butik/knivserier/akifusa-2-serier2014-...

eller

https://www.cervera.se/produkt/gs-3-kockkniv-13-cm

Var i samma tankar som du, valde denna:
http://cleancut.se/butik/knivserier/takamura-5-serier/synergy...

Gissningsvis väldigt lik Akifusan, men med lite mjukare stål (lite lättare att underhålla). Köpte också en kockkniv av samma märke. Fan vad jag skurit mig själv sen jag köpte dessa!

Visa signatur

AZRock Z87 Extreme4 | i5 4670K | MSI GTX780 TwinFrozr | 8GB Corsair Vengance | Samsung 840 EVO 250GB | WD 3 TB | Corsair HX520 | HP LP3065 + 2x HP LP2065 (4960x1600) | Trulyergonomic keyboard (bruna) | Mionix Castor

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mackansson:

Var i samma tankar som du, valde denna:
http://cleancut.se/butik/knivserier/takamura-5-serier/synergy...

Gissningsvis väldigt lik Akifusan, men med lite mjukare stål (lite lättare att underhålla). Köpte också en kockkniv av samma märke. Fan vad jag skurit mig själv sen jag köpte dessa!

hmm blev valet lite svårare haha tack för tipset iaf

Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem

SRS-15 är avsevärt mycket bättre stål än VG-10.

Om man vill nörda ner sig ordentligt så kan man ta en titt här
https://www.flashback.org/t402637
&
http://knivforum.proboards.com/

Permalänk
Medlem

Lånar tråden lite eftersom det verkar finna så många kniv-kunniga här vad är eran erfarenhet/kommenterar om keramiska knivar jämfört med global som är i stål?

Visa signatur

AMD Ryzen 3900X, Gigabyte X570 AORUS ELITE,
G.Skill Flare X 32GB 3200MHz, FOCUS GX 850W, SSD 125 och 500GB, HDD 2tb, Gainward GeForce RTX 4090 Phantom
Laptops:MSI GT73VR 6RE Titan

Permalänk
Medlem
Skrivet av hellmix:

Lånar tråden lite eftersom det verkar finna så många kniv-kunniga här vad är eran erfarenhet/kommenterar om keramiska knivar jämfört med global som är i stål?

Sköra och svåra att slipa, sen ser dom förjäkla trista ut också.

Permalänk
Medlem

Akifusa PM

Finns bla här: http://cleancut.se/butik/knivserier/akifusa-2-serier2014-10-2...

De har fler storlekar och modeller, men de är väldigt svåra att få tag på.

Edit:

Skrivet av Xquade:

Jag har denna exakta kniven, och älskar den. Har också en Santuko 18 cm, och ska införskaffa mig en 24cm gyoto när jag besöker staterna (slut i Europa och Japan senast jag kollade).

12 cm är väldigt litet, men perfekt som skalkniv

Permalänk
Medlem
Skrivet av dabman:

Inte nog med det, den vann Aftonbladets knivtest idag.

Japanskt bör det vara, Tamahagane kör jag. Blev topp också i Aftonbladet.
https://bagarenochkocken.se/san-tamahagane

Skickades från m.sweclockers.com

Det var som tusan, då var jag inte helt ute och seglade då.
Har även en uppsättning Global knivar sedan jag jobbade som kock, dessa har dock samlat damm sedan jag köpte mina Yaxell.
Och en Tamahagane SAN Tsubame sashimikniv när det ska fixas sushi/sashimi även denna är jag väl nöjd med.
m.m... är troligen en aning skadad....

Visa signatur

//Dixon

Permalänk
Medlem

Tack för all tips och gett mitt mycke ny kunskap om knivar mer än va jag trodde haha

i slut endan blev det denna http://cleancut.se/index.php?option=com_virtuemart&view=produ...

Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem

Bor du i Stockholmstrakten så är detta butiken för dig;

http://japaneseknifecompany.se/japanskaknivar/knivar/

/Gurun

Visa signatur

CPU: iIntel Core i5 6600K @4,3Ghz (Cooling-CPU Be Quiet! Shadow Rock Slim) | GPU: ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1070 8GB GAMING | MoBo: Asus Z170I Pro Gaming Socket 1151, Mini-ITX, Z170 | PSU: Be Quiet! 530W 80+ Bronze Modulär | RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) 3000MHz / DDR4 | SSD: Samsung SSD Basic 840-Series 250GB HDD: 500GB WD Black Caviar 7200rpm | Chassi: Fractal Design Define Nano Svart | Skärm: Acer 27" Predator XB271HUA G-Sync
Bärbar: Asus Zenb0ok UX32VD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vingurun:

Bor du i Stockholmstrakten så är detta butiken för dig;

http://japaneseknifecompany.se/japanskaknivar/knivar/

/Gurun

bor tyvärr i skåne

Visa signatur

Chassi*fractal design define C* *Nätaggregat*EVGA Supernova G2 750W* *Grafikort*EVGA 1070 * *moderkort*MSI Z170A KRAIT GAMING 3X* *Ramminne*Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance LPX Svart* *Processor*Intel Core i7 6700K * *SSD*Samsung 850-Series EVO 500GB**SSD*WD 240GB ssd[B]

Permalänk
Medlem

Hur förvarar ni era Premium knivar?

Letar efter något. Just nu diskar jag dem och torkar noga av dem och sätter tillbaka dem i sin ask de levererades i.

Permalänk
Medlem

Sällar mig till skaran som inte gillar Global. Hopplös ergonomi för mina händer och dessutom överprisade. Jag kör Sabatier istället. Klassiska franska knivar, snygga och välbalanserade. Can recommend.

@dabman Magnetlist. Handtaget upp, eggen ned.

Visa signatur

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Bra stål är viktigt och allt, men får själv intrycket av att kunna hålla kniven vass är det viktigaste, finns det någon vettig lazy way att göra det på, eller bli det bara kasst då?

Måste man bemästra den ädla konsten att vässa för hand med diverse manuella verktyg?

Det är roligt att slipa!
För vardagsbruk, så kan du använda ett stavbryne, några drag i en lite högre vinkel än slipningen och kniven är vass.
Medför dock att eggen blir brantare och brantare så förr eller senare måste du slipa kniven för att få tillbaka eggen.
(hur ofta beror på användning, årligen eller vart annat år eller så)

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

Jag har sedan rätt många år kört på Sabatier. Trivs bra med dom knivarna. Men förra året vann jag "selected by Leif Mannerström", Japans kockkniv som har seglat upp som min stora favorit. Otroligt skön i mina händer, bra skärpa. Men vet tyvärr inte så mycket om kniven, vet inte ens om den säljs till privatpersoner eller om den bara säljs som företagspresenter.

EDIT, jag slipar aldrig mina knivar själv, jag underhållsbryner dom bara och lämnar in dom till slipning hos charkmästaren på ICA butiken.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av dabman:

Hur förvarar ni era Premium knivar?

Letar efter något. Just nu diskar jag dem och torkar noga av dem och sätter tillbaka dem i sin ask de levererades i.

Magnetlist.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av dabman:

Hur förvarar ni era Premium knivar?

Letar efter något. Just nu diskar jag dem och torkar noga av dem och sätter tillbaka dem i sin ask de levererades i.

Jag har ett knivställ där jag har 5 knivar + brynstav. Resterande knivar hänger på en magnetlist.
Vill påstå att knivställ är bättre än list då det är mindre sannolikt att man skadar knivarna då. Annars är jag försiktig när man både tar bort och sätter tillbaka knivarna. Listerna är ganska kraftiga (magnetiskt sätt) och det kan bli märken eller liknande om man slänger tillbaka knivarna eller lyckas dra dessa längs listen istället för att ta dem rakt ut och bortåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag har knivar från global, orrefors och cchroma. Jag är nöjd me dem alla så de rekommenderas.