Kontrast - Satsa på högre eller lägre för text?

Permalänk
Medlem

Kontrast - Satsa på högre eller lägre för text?

Hej clockers, har inte mycket erfarenhet med skärmar och de jag tittar på skiljer sig mycket på kontrast. Så jag undrar främst om man vill ha högre eller lägre statisk/dynamisk när man främst arbetar med text och lite grafik. Dessa tre tittar jag på men förslag är välkomna:

EDIT: Även relationen mellan statisk och dynamisk då hög statisk verkar ha 'låg' dynamisk och vice versa. Vilken är viktigast?

Modell: Asus MX34VQ
Panel: VA - 8bit
Uppdatering: 100hz
Statisk kontrast: 3,000:1
Dynamisk kontrast: 10,000,000:1
Pris: ~9,000kr

Modell: AOC AGON AG352UCG
Panel: AMVA - 8bit
Uppdatering: 100hz
Statisk kontrast: 2,000:1
Dynamisk kontrast: 20,000,000:1
Pris: ~9,000kr

Modell: Acer XR342CK
Panel: AH-IPS - 10bit
Uppdatering: 75hz
Statisk kontrast: 1,000:1
Dynamisk kontrast: 100,000,000:1
Pris: ~9,000kr

Permalänk
Medlem

Kontrast är ju bättre ju högre den är. Du kan alltid justera ned ljusstyrka eller kontrasten ifall du upplever det mer bekvämt för ögonen.

Och vad tillverkaren själv säger att det är för kontrast skulle jag ta med en stor nypa salt.

Permalänk
Bildexpert 📺

@convery: Du ska välja en skärm som passar ändamålet och sedan ställa in bilden så det passar din användning, framför allt då att den inte lyser för starkt.

Man köper inte en viss kontrastsiffra. "Dynamisk kontrast" är dessutom rent hittepå. De siffrorna når man inte ens när den dynamiska kontrasten är aktiverad. Och du vill definitivt inte använd en skärm med dynamisk kontrast påslagen eftersom den kommer att höja och sänka ljusstyrkan av sig själv.

Vad du vill undvika är skärmar som använder pulsbreddmodulering, PWM, för att reglera ljusstyrkan eftersom det skapar flimmer. Detta brukar inte alltid framgå helt och hållet av en spec eller reklamen, men mer genomgripliga tester kollar detta.

Nu har du i alla fall gjort det enkelt för dig och tittar på på kvalitetsskärmar. Det är få apparater med 3440x1440-panel vilka är dåliga eller undermåliga för textarbete.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Tack för förklaringen, ska kolla efter tester på dem. Är det någon som står ut som bra/mindre bra från beskrivningen (e.g. 8 vs 10 bit)?

Permalänk
Rekordmedlem

Se även till att ha bra kontrast mot rummet, det är ansträngande att ha reflexer och extrema kontraster mot omgivningen så tänk på att belysningen i rummet också bör vara bra, starkt ljus mot skärmen eller en ljus skärm i ett mörkt rum är ofta väldigt ansträngande för synen.
Har man synfel bör man skaffa terminalglasögon, inte vanliga eller läsglasögon.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Bildexpert 📺

@convery: 8 bit eller 10 bit i en spec har tyvärr ingen teknisk relevans till faktisk prestanda. Tumregel #1: står det i en specifikation säger det inget om den faktiska kvaliteten. Tumregel #2: det finns ingen specifikationspolis som kontrollerar att det som står där faktiskt stämmer.