Permalänk
Medlem

Bygga dator

Hej, ska påbörja bygget av min nya dator nu och tänkte bara kolla om någon här har bra koll och kan peka ut saker man ska vara extra försiktig med. Har kollat och läst många guider som täcker byggandet men kanske inte jättemycket hur man ska hantera delarna. Till exempel ska jag vara extra försiktig med grafikkortet och ska jag hålla delarna på något speciellt sätt så de inte förstörs?

Permalänk
Medlem

Att "bygga" en dator kan ju låta avskräckande, men i verkligheten är det enda man gör att montera ihop delarna med varann, och de flesta delar går bara att sätta på ett sätt så där går det egentligen inte att göra fel. Kablarna från nätagget är märkta med text så man vet var de ska.

Men generella tips är väl att aldrig använda våld.
Du kan använda adaptern för led/power/switch kablarna för att göra det enklare att få dit dem åt rätt håll, sen montera adaptern på moderkortet (längst ner i högra hörnet).
Håll koll på pilen på cpun så den kommer åt samma håll som märkningen på moderkortets socket.
Grafikkortet är bara trycka ner i sin socket så länge du har skruvat bort skruven i chassit där monteringsplåten hamnar. Glöm inte strömkablar för GPU och CPU.

Jag tror nog du har koll på de mesta eftersom du har kollat på guider redan.

Själv har jag aldrig använt nått antistat armband eller liknande, utan jag tar bara tag i tex ett element för att avleda eventuell statisk elektricitet.

Visa signatur

6800 XT - Ryzen 5900x - 32GB G.Skill 3733mhz - Asus Strix X570-E - Noctua NH-D15
WD SN750 1TB - Samsung 960 Evo - 850 Evo 1TB - 750 Evo
Corsair HX750i - NZXT Phantom 630 - LG S2721DGFA
Razer Deathadder 2013 - HyperX Alloy Core - Sennheiser GSP 350

Permalänk
Medlem

Var försiktig med statisk elektricitet. Använd inte kläder som det brukar "gnistra" om.

Du kan ju om du vill bygga datorn på bordet först och se att delarna fungerar.

När du installerar delarna i lådan, så skruva in nätdelen först. Sedan moderkortet.

Visa signatur

AMD Athlon 64 3000+/Winchester | Asus A8V Deluxe | 2x512MB Buffalo DDR 400Mhz | Seagate Barracuda 160GB S-ATA | Club 3D Radeon 9550 | NEC ND-3500A | Nexus 400W Silent Power

Permalänk
Medlem

Tack för svar båda två! tror ni det går att installera den på ett gammalt marmor golv? har alltså ingen antistatisk matta och har hört att en vanlig matta absolut inte är bra.