Fått kravbrev pga filmnedladdning. (NJORD)

Permalänk
Medlem
Skrivet av zorp:

@hunkaboy86:

Du bör bestrida fakturan, som man ska med alla bluffakturor och det är av en anledning. Skulle företaget gå vidare till inkasso och sen kronofogdemyndighet så garanterar bestridande i "alla led" att du inte kan få nån betalningsanmärkning.

"Om du har bestridit en felaktig faktura, men ändå får krav från ett inkassobolag eller Kronofogden ska du bestrida även de kraven till inkassobolaget respektive Kronofogden. Bestrider du kraven i alla led finns ingen risk för betalningsanmärkning."

https://www.konsumenteuropa.se/sv/amnesomraden/e-handel/E-han...

https://www.kronofogden.se/bluffakturor.html

I det här fallet är det ju mindre troligt att dom går vidare, men det har ju knappt nån tid och du riskerar inget att göra det. Tvärt om har du ju markerat att kravet är felaktigt.

Det är ingen faktura, det är ett erbjudande, vill du inte ha erbjudandet är det bara att ignorera så det är inget att bestrida.
Om du ignorerar erbjudandet är det två möjliga utgångar.
1. Inget händer.
2. Du får en kallelse till förhör och domstol. (civilmål, domstol direkt?)

Det blir inget med kronofogden fören du blir dömd att betala ev. skadestånd och inte betalar det.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk

@TrueType: Fast nu står väl den som står för abonnemanget som blir ansvarig. Oavsett om det är du, din kompis eller din granne som gör det via ditt internetabonnemang?

Visa signatur

Bulldozer since 2017-12-15
[8700k @ 4.9 ghz ¤ ASUS PRIME Z370-A ¤ Corsair Vengeance LPX DDR4 16gb 3000 mhz ¤ Asus EVGA RTX 2070 8GB BLACK GAMING ¤ Seasonic Focus 650w ¤ Fractal Define Define C TG ¤ Samsung 860 Evo 1TB ¤ Seagate Ironwolf 2TB ¤ Chassifans: Noctua Redux Series 1x120mm 2x140mm * Cryorig H5 Ultimate]

Permalänk
Medlem

@SE_Larsson: Det har varit ett förslag på det vet jag, men vad jag tror så har det liksom mycket annat som varit ett förslag stannat av. Kan ju tänka mig vilka problem det skulle kunna ställa till med om det är så, tänk hotell eller som t.ex uppsala som erbjuder gratis wifi i innerstan.

Visa signatur

Do good. Be good. Repeat.

Permalänk

@TheMuffinMan

Något som jag tycker kan vara intressant, vilken ISP är det som läcker kunduppgifterna?

Visa signatur

6700K @ 4,8GHz | 32GB | 3070

Permalänk

Hittade det här när jag googlade lite. Det ger ju inga definitiva svar men är intressant.

https://juridiktillalla.se/fraga/2017-12-19-forlikningserbjud...

Permalänk
Skrivet av frasse_84:

@TheMuffinMan

Något som jag tycker kan vara intressant, vilken ISP är det som läcker kunduppgifterna?

Kan kolla upp det och återkomma

Visa signatur

Citera!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nima2001:

Blu-ray är bra mycket bättre kvalitet med.. Både ljud och bild.å

Håller med!
Min hemmabio är för bra för att inte få Blu-ray som källa.
Man vill ju kunna utnyttja sin utrustning.

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk

Enligt min åsikt ska man inte låssas om brevet. Dom vet ju inte ens om breven kommer fram till mottagaren.

Jag tror dom kan, om dom vill dra en till domstol även om man betalar (genom att hävda att dom inte ingått i något avtal med den åtalade).

Hur som, är 4500kr rätt mycket för en film (möjligen billigt om det i stället går till domstol). I Finland har det bara kommit 3 stycken till åtal (men friades, utom en som erkände om jag inte mins fel).

I Tyskland där det härjar som värst, så blir det förlikning om en advokat blir inblandad tydligen (billigare lösning än domstol för den åtalade).

Tycker det blir lite snedvridet, för troligen används detta för att täcka upp förluster på dåliga filmer, alternativt göra nya filmer, än tjäna på biljettintäkter och försäljning av media.

Tror att Netflix och liknande tjänster gör att förtjänsten minskar för bolagen i bland annat Hollywood och behöver hitta nya kreativa vägar för hålla kassaflödet uppe (är garanterat en delorsak i härvan).

Tror detta kan eskalera om för många betalar (blir lika illa som i tyskland om vi har otur),

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av SE_Larsson:

@TrueType: Fast nu står väl den som står för abonnemanget som blir ansvarig. Oavsett om det är du, din kompis eller din granne som gör det via ditt internetabonnemang?

Betvivlar jag då det är emot svensk rättsprincip, det är ju den som t.ex. kör och inte den som äger bilen som är ansvarig. En privatperson (eller företag för den delen) kan inte förväntas polisa alla som eventuellt använder deras nätverk, däremot kan du som förälder till en omyndig person ha ett visst ekonomiskt ansvar för vad den gör.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem

Kommer man till domstol och man vet att man är skyldig är det lika bra o erkänna direkt men att ge pengar till sådan här utpressningsbrev är dumt. Tycker det är vidrigt sätt de arbetar på. Både i danmark och norge så vitt jag vet så har regeringen gått ut o bett folket att slänga breven.

För övrigt bry dig inte om vad jag tycker. Det finns högutbildade professorer från diverse universitet som säger att man skall slänga breven. Det där med o bestrida skall enbart vara om det kommer från inkasso, rätta mig om jag har fel.

Visa signatur

PG279Q | 6XX | X-Fi Titanium HD | RTX 2080 | 5800X3D
G.Skill 3200 CL14 | B450-F | 970 EVO | Seasonic 750W | Fractal R5

Permalänk

Roligt att alla i tråden skriver, "kasta i sopptunnorna". Ovetandes ifall denne "kompis" begått ett lagbrott eller ej.
Det ska tydligen inte löna sig att arbeta.

I rest my case.

Visa signatur

Bulldozer since 2017-12-15
[8700k @ 4.9 ghz ¤ ASUS PRIME Z370-A ¤ Corsair Vengeance LPX DDR4 16gb 3000 mhz ¤ Asus EVGA RTX 2070 8GB BLACK GAMING ¤ Seasonic Focus 650w ¤ Fractal Define Define C TG ¤ Samsung 860 Evo 1TB ¤ Seagate Ironwolf 2TB ¤ Chassifans: Noctua Redux Series 1x120mm 2x140mm * Cryorig H5 Ultimate]

Permalänk
Skrivet av ChaosClocker:

Tycker det är vidrigt sätt de arbetar på. Både i danmark och norge så vitt jag vet så har regeringen gått ut o bett folket att slänga breven.

även svenska konsumentverket har sagt att dom(advokatbyråer) inte får bedriva indrivning av skuld/pengar innan domstolsbeslut
bara att kasta skiten.

Permalänk
Skrivet av Blomman90:

Nej, det finns bara en upphovsrättsinnehavare och om man genom en förlikning avsäger sig rätten att driva ärendet vidare, så kan man givetvis inte inkräva ytterligare skadestånd för samma intrång. Det skulle röra sig om ett avtalsbrott. Om däremot någon som inte äger rättigheterna (eller för rättighetsinnehavarens räkning) kräver skadestånd av dig så rör det ju sig om ett bedrägeri.

Om du fildelar en låt, kanske du får brev från kompositörens advokat med förslag om förlikning. Efter att du betalat, visar det sig att kompositören bara äger rättigheterna till musiken medan den som skrivit texten äger rättigheterna till texten, så då får du ett kravbrev om kränkning av låttexten också. Nej, det kan finnas flera rättighetsinnehavare och advokatbyrån representerar inte nödvändigtvis alla rättighetsinnehavare.

Skrivet av whisky:

Fast nu är det ingen faktura utan ett erbjudande om förlikning. På vilket sätt kan de ta det till kronofogden för att man inte accepterat ett erbjudande? Hade det varit en felaktig faktura (för en tjänst eller vara man aldrig köpt) så hade du haft rätt i att man ska bestrida fordran, men nu är det ju inte en faktura det handlar om...

Jag tror att du kan skicka vad du vill till Kronofogden. T.ex. skulle jag nog kunna be Kronofogden att skicka dig en falsk räkning på en miljon. Då ska du bestrida inbetalningskortet från Kronofogden, så tvingas jag gå till tingsrätten innan Kronofogden gör något mer. I ett sådant här fall med förlikningserbjudande undrar jag dock om det inte behöver gå direkt till tingsrätten istället för att först gå via Kronofogden.

Skrivet av TrueType:

@Bladz92: Det har varit ett förslag på det vet jag, men vad jag tror så har det liksom mycket annat som varit ett förslag stannat av. Kan ju tänka mig vilka problem det skulle kunna ställa till med om det är så, tänk hotell eller som t.ex uppsala som erbjuder gratis wifi i innerstan.

Även Pressbyrån erbjuder gratis wifi. Om jag är någonstans där det inte finns internetuppkoppling till datorn, händer det att jag sätter mig en stund i bilen utanför Pressbyrån för att göra saker på nätet.

Hur funkar det på tyska hotell egentligen? Tror inte att någon registrerade vilken dator som tillhörde mig senast jag var i Tyskland och det måste ju vara många hotellgäster som har bärbara datorer.

Skrivet av frasse_84:

Något som jag tycker kan vara intressant, vilken ISP är det som läcker kunduppgifterna?

Alla internettjänstleverantörer som har uppgifter sparade är skyldiga att lämna ut uppgifterna i dessa situationer. Alltså ska man istället ställa två andra frågor:

  1. Vissa internettjänstleverantörer använder NAT så att flera olika kunder har samma IP-adress. Vad händer då om de endast har IP-adressen?

  2. Sparar alla internettjänstleverantörer uppgifterna lika länge?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kommenterande:

Om du fildelar en låt, kanske du får brev från kompositörens advokat med förslag om förlikning. Efter att du betalat, visar det sig att kompositören bara äger rättigheterna till musiken medan den som skrivit texten äger rättigheterna till texten, så då får du ett kravbrev om kränkning av låttexten också. Nej, det kan finnas flera rättighetsinnehavare och advokatbyrån representerar inte nödvändigtvis alla rättighetsinnehavare.

Det du säger faller på sin egen orimlighet. Så om vi tar en film, så menar du att det kan vara flera hundra som äger distributionsrättigheterna, så när man vill sända filmen på TV4, så måste det alltså skrivas enskilda avtal med alla dessa hundratals (eller varför inte tusentals) rättighetsinnehavare? Om sedan en av dessa hundra inte skriver på avtalet, så får inte TV4 sända filmen, alternativt kan den sista innehavaren stämma TV4 även fast de fått tillstånd av alla andra?

Nej, givetvis är det skivbolag och filmbolag som äger distributionsrättigheterna till de färdiga verken (och har i sin tur avtal med artister, låtskrivare, kompositörer, etc. om hur intäkter ska fördelas etc.). Så om TV4 vill sända Star Wars, så pratar man med Disney (som numer äger rättigheterna i och med sitt köp av Lucasfilm för ett antal år sedan). Man behöver inte ringa producenter, regissörer, skådespelare, kompositörer, ljussättare och kostymansvariga för detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ferrat:

Nja, det är skillnad, du är skyldig att betala för tex filmen du vill se om den som erbjuder det kräver det precis som du är skyldig att betala för mjölken på Ica men du är inte skyldig att betala ett random krav i brevlådan.
Om du inte betalar för mjölken är det stöld, betalar du inte för filmen är det stöld, betalat du inte ett random "erbjudande" om "förlikning" är det inte något.

Precis som du inte är skyldig att erkänna tex ett mord oavsett om du begått det eller inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Skulle inte säga det är stöld, om du pratar om fildelning, utan snarare kopiering av en annans verk = ingen blir av med något.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Skrivet av SE_Larsson:

Roligt att alla i tråden skriver, "kasta i sopptunnorna". Ovetandes ifall denne "kompis" begått ett lagbrott eller ej.
Det ska tydligen inte löna sig att arbeta.

I rest my case.

Dock uppmuntra till omoraliska metoder för kräva in pengar är rätt väg? Vem bevisar om dom verkligen kopplat IP adress till rätt adress?

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SE_Larsson:

Roligt att alla i tråden skriver, "kasta i sopptunnorna". Ovetandes ifall denne "kompis" begått ett lagbrott eller ej.
Det ska tydligen inte löna sig att arbeta.

I rest my case.

På vilket sätt tror du "kompisen" tjänat pengar på att ladda hem en film?

Eller tycker du seriöst att det är rimligt att jaga privatpersoner som delar lite filmer på internet?

Få bort de som tjänar miljonbelopp på reklamintäkter köper jag, men inte detta.

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Medlem

You wouldnt steal a car

Osv.

Nej men detta är nog bara att kasta och vänta på att en legitim part kontaktar dig (dvs. polisen eller domstol).

Permalänk
Medlem
Skrivet av turboprocess:

ignorera skiten har fått samma i dec förra året..:P

Har du hört nåt sen dess, fler brev eller så?

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Jauger:

You wouldnt steal a car

"You wouldn't download a car", brukar det väl vara? Lika dumt nu som då, hade jag kunnat ladda ned en bil hade jag gjort det omedelbart

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

"You wouldn't download a car", brukar det väl vara? Lika dumt nu som då, hade jag kunnat ladda ned en bil hade jag gjort det omedelbart

nä "You wouldn't steal a car" är det.

Men hade jag kunnat ladda ner en tesla hade jag lätt gjort det

Visa signatur

R5 3600 | 5700 xt | XPG SPECTRIX 3200MHz 16GB | B450i Aorus Pro WIFI | Corsair SF750v2 | Evolv Shift Air |
Galleri: Aether | Chandra

-=CITERA FÖR SVAR=-

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av lowngcawt:

nä "You wouldn't steal a car" är det.

Men hade jag kunnat ladda ner en tesla hade jag lätt gjort det

Hmm, det verkar stämma... Det jag minns är antagligen detta från Reddit och liknande trådar som cirkulerade.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem

Min spontana tanke är att det bara är en tidsfråga innan skojare kommer plocka upp det här och göra massutskick av bedrägerier med påhittade nerladdningar.

Visa signatur

MB Gigabyte X570 I AORUS PRO RAM Corsair 16GB DDR4 3200MHz CL16 SSD Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB CPU Ryzen 5 3600 GPU ASUS GeForce GTX 1660 Ti Chassi FD Node 202

Permalänk
Medlem
Skrivet av frasse_84:

@TheMuffinMan

Något som jag tycker kan vara intressant, vilken ISP är det som läcker kunduppgifterna?

Telia.fi ( fd. Sonera ) läcker uppgifter, det vet jag då jag fick ett sånt brev för ca. 2 år sedan.

Visa signatur

WS: Asus ROG Strix B550-I Gaming | R5 5600x | NH-L12 Ghost S1 | 32GB | RTX 3060 OC 12GB | Ghost S1 MKIII
NAS: QNAP TS-431 - 3x4TB WD Red
Phone: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Permalänk
Medlem

@lowngcawt: Tesla måste laddas ju

Permalänk
Medlem
Skrivet av nanne:

Min spontana tanke är att det bara är en tidsfråga innan skojare kommer plocka upp det här och göra massutskick av bedrägerier med påhittade nerladdningar.

Lite som...

https://www.scmagazineuk.com/phishing-scam-targets-game-of-th...

Permalänk
Medlem
Skrivet av M_X_E_Q:

@lowngcawt: Tesla måste laddas ju

Kräver ju att man redan har en dock :'(

Visa signatur

R5 3600 | 5700 xt | XPG SPECTRIX 3200MHz 16GB | B450i Aorus Pro WIFI | Corsair SF750v2 | Evolv Shift Air |
Galleri: Aether | Chandra

-=CITERA FÖR SVAR=-

Permalänk
Medlem
Skrivet av TaunyTiger:

Vem betalar 300kr för en film idag? De skulle vara om man har någon typ av samling. Har ingen läsare till filmerna som släpps på media förutom ps4an (som är kopplad till datorskärmen). En gammal dvd-brännare som ligger i en låda någonstans. Nae, filmer är billigare än så, på cmore och viasat. DVD och blueray är föråldrat!

Ur tekniksynpunkt, ja!
Men det är nåt som är trevligt med att gå till hyllan, plocka ut den film man har en kopia på, ladda i spelaren och avnjuta.
Helt oberoende av om en tjänst är igång eller inte och vilka licenser du eller tjänsten kan tänkas ha för stunden.
Och då det är en dedikerad kanal mellan spelaren och förstärkaren/TVn så finns det inga prestandaberoenden till annat.

Ärligt talat är en bra mastrad blu-ray fortfarande en njutning för öga och öra, tom. om man skalar upp den till 4k.

On topic: Jag hade skitit i det där halvskumma företagets idéer om att du ska betala dom pengar.

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk

@Lagerlöf: Att ladda ner upphovsrättsskyddat material är olagligt. Spelar ingen roll om man tjänar pengar eller inte på det. Det är ju fortfarande stöld.

Spelar väl ingen roll om du gör det lite då och då?
Om du är okej med detta kan du skicka alla dina kontouppgifter, bank id inlogg med mera så kan jag plocka lite pengar då och då från dig. Spelar väl ingen roll om bara jag gör det, och speciellt inte i små belopp. Känns det bättre att jag sedan skänker bort pengarna så att jag inte tjänar något på detta? Enligt ditt resonemang är detta okej.

Folk glömmer konceptet bakom att arbeta. Samt att folk jobbar inom spelindustrin och filmindustrin. Det är inte idéllt arbete.

Stöld är stöld, går inte argumentera bort detta.

Visa signatur

Bulldozer since 2017-12-15
[8700k @ 4.9 ghz ¤ ASUS PRIME Z370-A ¤ Corsair Vengeance LPX DDR4 16gb 3000 mhz ¤ Asus EVGA RTX 2070 8GB BLACK GAMING ¤ Seasonic Focus 650w ¤ Fractal Define Define C TG ¤ Samsung 860 Evo 1TB ¤ Seagate Ironwolf 2TB ¤ Chassifans: Noctua Redux Series 1x120mm 2x140mm * Cryorig H5 Ultimate]

Permalänk
Medlem
Skrivet av SE_Larsson:

@Lagerlöf: Att ladda ner upphovsrättsskyddat material är olagligt. Spelar ingen roll om man tjänar pengar eller inte på det. Det är ju fortfarande stöld.

Spelar väl ingen roll om du gör det lite då och då?
Om du är okej med detta kan du skicka alla dina kontouppgifter, bank id inlogg med mera så kan jag plocka lite pengar då och då från dig. Spelar väl ingen roll om bara jag gör det, och speciellt inte i små belopp. Känns det bättre att jag sedan skänker bort pengarna så att jag inte tjänar något på detta? Enligt ditt resonemang är detta okej.

Folk glömmer konceptet bakom att arbeta. Samt att folk jobbar inom spelindustrin och filmindustrin. Det är inte idéllt arbete.

Stöld är stöld, går inte argumentera bort detta.

Håller inte helt med. Tror att väldigt många struntar helt enkelt att se/köpa/hyra en viss film/serier om man inte ladder ner den. Så då blir det inga inkomstbortfall ändå för företagen. Så tycker dina jämförelser haltar betydligt.

Dessutom så går många filmintresserade på bio och betalar på så vis en hel del pengar till filmbolagen.