Rykte: Intel avtäcker grafikkort på CES 2019

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Wow!
Detta är bra.
Nvidia har precis misslyckats med sin rövare med att prostituera tillverkare.
Nu har vi tre spelare i GPU-marknaden, Intel ligger för tillfället hopplöst efter men har egna tillverkningsfabriker, ekonomiska muskler och visat att de minsann kan lägga manken till när det behövs. Räkna med turbulens under de kommande åren!

En intressant observation:
Både Intel och AMD tillverkar nu både CPUer och GPUer.
Den "yngsta" datorbussen, PCIe är 14(!!!) år gammal.
Är det kanske dags för AMD och Intel att ta fram en ny buss optimerad för CPU och GPU?
Nu med "ihoplimmade" kretsar, interposers, ser jag en öppning att vi kanske får en GPU-sockel till moderkortet?

Känns som att det blir kångligare då måste man köpa kylare till en GPU också. Tror nog snarare att APU är det som så småningom blir "the new black", dvs när de blir tillräckligt starka och billiga för att driva spel på högsta nivåer.

Permalänk
Medlem

Var väl bara en tidsfråga.

På igpu-sidan, så har Intels gpuer blivit massivt mer användbara (inte bara snabbare) senaste 10 åren. Intels experimenterande med edram och igpu (Iris) gav också förhållandevis god prestanda.

Från andra hållet har vi larrabee som kunde köra grafik, men slutade som ett renodlat beräkningskort.
Marknaden för beräkningskort har växt, rampar man upp försäljningen är det bra att kunna sälja kort med trasiga beräkningskluster till konsumenter också.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Jag tror grafikkortsbranchen skulle må bra av fler aktörer. Kul om det blå laget ger sig in i konsumentgrafikkortsstriden!

Visa signatur

AMD Ryzen 9 3950X | Asus Crosshair VIII Hero | 64 GB DDR4 3200MHz | MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av mikgus:

Tror också larabee

Med tanke på att prestanda/mm2 är så avgörande för om ett grafikkort är konkurrenskraftigt eller inte så tror jag att det extra bagaget som inte används som man får med massa x86-kärnor gör Larrabee fullkomligt odugligt som grafikkort. x86-kärnor ger väldigt lite användbar beräkningsprestanda per transistor jämfört med riktiga grafikkort för ändamålet.
Och som rent beräkningskort har de redan Xeon Phi.

Permalänk
Medlem

Då väntar vi på "Det blåser upp till storm..."-rubrikerna

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Ska Intel ge sig själva på tafsen? Eller har jag gravt missuppfattat nyheten?

Haha! Nä... Nvidia menade jag. Morgontrött och utan kaffe. Fixar det, tack.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karazhan:

Känns ju dock som intel har mycket mer att hämta i företagsmarknaden? Där dominerar väl intel kanske ännu mer och kan sälja färdiga serverpaket med sina kort i?

Det stämmer säkert, jag tänkte mer på konsumentkort.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem

Arctic sound? 🔊 Jupiter sound?

Verkligen bra valda namn på grafikkort...

Visa signatur

Fractal Design Define R6, ASUS X99a, Xeon E5-2697v3@3.5Ghz allcore, 64gb Hynix ECC REG 2133Mhz, ASUS 1070GTX, 2.5gb nic

Server: Proxmox med OMV 5 och annat virtuellt: Supermicro X9SRH-7F, 64gb RAM, Xeon 2651v2, 4x10tb, 2.5gb Nic

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Frågan är om Intel är så hopplöst efter. Eftersom GPU:er är så skalbara så är det främst prestanda/mm2 och prestanda/watt som avgör vilken förmåga man har. Det och förmågan att skala upp kretsen och fortfarande hålla berkningsenheter matade. Vilket lär kunna vara en av Intels paradgrenar om man ser till deras processorer. De är dessutom ledande på tillverkningsprocess som är viktigt när det kommer till GPU:er då det är direkt avgörande för hur avancerade kretsar man kan bygga.
Ser man till deras integrerade grafik så verkar den ha rätt grym prestanda/watt. Även fast det är svårt att avgöra hur det ser ut i detalj.

Med det sagt så tror jag inte att de bara skalat upp lite integrerad grafik. De gör nog ingen halvmesyr.

Intel är väldigt duktiga på hårdvara, men vad de ligger långt efter på, och inte är så duktiga på, är mjukvara som tex. drivrutiner. Där har de bra mycket att både ta igen och bevisa för att kunna konkurrera med AMD och Nvidia på den lite mer krävande grafikkortsmarknaden.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Intel är väldigt duktiga på hårdvara, men vad de ligger långt efter på, och inte är så duktiga på, är mjukvara som tex. drivrutiner. Där har de bra mycket att både ta igen och bevisa för att kunna konkurrera med AMD och Nvidia på den lite mer krävande grafikkortsmarknaden.

Helt sant att de inte har samma erfarenheter där. Får väl se hur det är med den biten sedan. Drivrutiner spelar ju en ganska stor roll i slutprestandan idag.

Permalänk
Datavetare

Handlar väl egentligen mest om att Intel så här långt aldrig skalat upp den design man har speciellt långt.

När det pratas om att Intel skulle sakna patent och kompetens för att göra en större GPU, tror de som hävdar det rätt mycket missat att Intels GPUer har redan, sett till finesser, en av de mest kompletta DX12 implementationerna (redan Skylake nådde DX feature level 12_1 och högsta "feature level" på i princip varje undergrupp). D.v.s. man har alla delar på plats.

Men Intels GPUer presterar väl ändå helt värdelöst?

Tänk på att en GT2 krets (den som sitter i t.ex. i7-8700K) har en motsvarande "Config Core" på 192:12:8 (beräkningsenheter:texturenheter:raster-enheter). Ställer man då faktiskt prestanda mot t.ex. GT1030 (config core 384:24:16) samt väger in att GT1030 har ~40 % högre boost-frekvens, så presterar GT2 rätt mycket som förväntat (om något är prestanda bättre än vad kapaciteten skvallrar om).

För GPGPU-laster överpresterar aktuella HD-graphics kretsar i relationen till teoretisk kapacitet jämfört med AMD/Nvidia (Nvidia tar igen en hel del när man använder CUDA då det fortfarande är mer moget jämfört med OpenCL).

Går självklart inte bara att smacka på ett gäng EUs (GT2 består av 24 EU, så varje EU motsvarar väldigt löst 8 CUDA-cores och en CUDA-core är i princip en FMA-enhet) och tro det räcker. Man måste ju balansera de olika delarna och framförallt designa minnesbussen på ett helt annat sätt än i en iGPU. Men just dessa bitar har man ju redan flera generationers erfarenhet av i Xeon Phi.

Det som primärt sänkte Larrabee var att Intel gick all-in på att göra en cache-koherent design likt en multicore CPU. Det är väldigt användbart för vissa typer av beräkningar, dock vet alla (inklusive Intel vid aktuellt tillfälle) att en sådan typ av cache-koherens gör att man inte alls kan skala rå kapacitet i närheten lika högt som traditionella GPUer.

Man försökte ju trycka på att Larrabees design möjliggjorde alternativa renderingstekniker, t.ex. ray-tracing. Men det var inte i närheten tillräckligt bra för att kunna konkurrera med traditionell 3D-grafik (som väldigt mycket är extremt "embarrassingly parallel" och som klarar sig utmärkt med explicit synkronisering, d.v.s. utan traditionell cache-koherens).

Xeon Phi behöll just cache-koherens delen och det är ju en väldigt bra krets för vissa typer av GPGPU-laster p.g.a. det.

~60 % av alla PC använder iGPU, av dessa använder nästan alla någon form av Intel HD-graphics. Så vid det här laget borde man fått till grundfunktionerna rätt bra (jo, går hur bra som helt att köra med Intel iGPU även i 4k för "vanligt" skrivbordsjobb, till och med med dubbla skärmar).
"Discrete GPUs were in 39.55% of PCs, which is up 4.18%."

Det är självklart ingen garanti för att man lyckas göra en konkurrenskraftig dGPU, men nog har man all grundteknik och tillräckligt med relevanta patent för att det i alla fall inte ska vara omöjligt. Förväntar mig ändå att deras första försök blir en typisk v1,0. D.v.s den kanske visar att man har något med potential, men kommer krävas någon extra iteration innan man har något som riktigt kan konkurrera.

Edit: lite svårt att exakt reda ut om GT2 har 192:12:8 eller 192:8:8 från dokumentationen, men kvittar för diskussionen.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av Gnarf:

Arctic sound? 🔊 Jupiter sound?

Verkligen bra valda namn på grafikkort...

Sound betyder också sund - Jupiter sound ligger i Florida.

Visa signatur

7900 xt -:- 5800x3D -:- 32gb 3800 cl 14 -:- 2x480+360

Permalänk
Medlem

Tror det kommer falla på drivrutiner till en början men om de kämpar på kan de nog ta över Nvidias position som ledande efter några år.

Visa signatur

Asus Prime X370-Pro / AMD Ryzen 7 3700X / Corsair Vengeance LPX 32 GB DDR4 3000 CL15 / Asus Dual GeForce GTX 1070 OC (1912 MHz) / Fractal Design Define C / Cooler Master Hyper 212 Evo / EVGA SuperNOVA G2 650W ATX 80+ Guld

Permalänk
Medlem

Dom har ju även fått en massa patent i tidigare samarbeten tex med Nvidia när dom samarbetade förut (minns ej vad det var men längesen var det) Ska bli intressant.

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem
Skrivet av MikaelSwahn:

Ett stort problem som Intel har, är att AMD och Nvidia har tagit massor av patent kring GPUer. Det gör det svårt för nya spelare som vill in i hög prestanda segmentet.

Intel tog ut en licens på AMDs GPU-patent i samband med att de förnyade korslicensen på CPU-patenten senast.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Avstängd

Så läge den klara Crysis så blir det en storsäljare.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk

Hoppas det blir något för bitcoin-fanatikerna så att AMD och nVidia slipper dom.

Permalänk
Medlem

Bra med fler konkurrenter på marknaden än bara AMD och Nvidia. Kanske även på sikt innebär att intel inte bakar in grafikkretsen i CPU. De flesta gamers köper separat grafikkort.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem

@Xverminator: Gamers (speldatorer) är dock inte så stor del. Finns hur många enheter som helst som klarar sig på iGPU.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w